НачалоНовиниРевю на Acer Iconia Tab 8 от Николай Сукняров

Ревю на Acer Iconia Tab 8 от Николай Сукняров

4278
Написана от  nixanbal 11 февруари 2015
Ревю на Acer Iconia Tab 8 от Николай Сукняров

Продължаваме инициативата с ревютата на таблета Acer Iconia Tab 8, чиито автори сте вие - читателите на nixanbal.com. Новият материал е на Николай Сукняров, който направи и доста приятни снимки към текста.

Компактните таблети до 8 инча постепенно успяват да се наложат като най-удобния формат за потребителите, а в последните години техните цени стремглаво вървят надолу, което ги прави още по-привлекателни. Моделът на АCER - Iconia Tab 8 A1-840 предлага интересна комбинация от ниска цена и приемливи параметри, а на следващите редове ще се опитаме да хвърлим повече светлина дали той си заслужава.

Дизайн и изработка

Макар и таблетът да е част от бюджетния клас таблети, първото впечатление е повече от добро. Задната страна на таблета, с изключение на две пластмасови лайсни, е изработена от алуминий, който е приятен на допир, макар и леко хлъзгав. Отпред имаме стъкло, покриващо както дисплея, така и рамката около него. Самият дисплей е покрит с олеофобно покритие, което предпазва до известна степен от пръстови отпечатъци и замърсяващи частици. Това е особено полезна добавка, без която иначе се налага честото почистване на стъклото.

Acer Iconia Tab 8

От ляво на дясно - microUSB, microHDMI, микрофон и 3.5мм жак за слушалки. Добавката на microHDMI е определено добра идея. 

За съжаление, лошо впечатление остават страничните бутони, те са меки, без да дават добра осезателна информация. Разположението им е също доста неподходящо, защото не се намират точно на страничната рамка, а на извивката на задния капак. Когато таблетът е поставен на равна повърхност, например маса, бутоните не могат да бъдат лесно натиснати, което е леко казано досадно. Белият цвят на таблета, му предава един по-изискан вид и създава илюзията за устройство от по-горен клас. За това усещане допринася и липсата на почти всякакви скърцащи елементи и тънкото тяло. Като цяло, тайванците от Acer не са искали да поемат рискове и са заложили на класически дизайн, който обаче е подплътен с качествена изработка, а това е правилната стратегия за този ценови клас.

Дисплей

Дисплеят на таблета е с размер от 8 инча и резолюция от 1280 х 800 пиксела. Използвана е качествена IPS матрица, която допринася за по-добър контраст, ъгли на виждане и като цяло по-добра визуална презентация. Отличният дисплей, за съжаление, притежава и някои негативни страни. Първата от които е сравнително ниската резолюция като за таблет, което ще е неприятно за хората, които обичат да четат. При по-дребен шрифт дисплеят не показва достатъчно добра рязкост, което уморява очите и съществремено при по-продължителна употреба би било вредно. От друга страна, при играенето на игри, ниската резолюция не се усеща толкова значително и в действителност идва в плюс, защото не натоварва до такава степен хардуера на таблета и в частност - графичния чип.

Acer Iconia Tab 8

Дори при по-слабо зимно слънце, дисплея започва да се вижда трудно. Белите рамки разсейват по-малко от очакваното.

Друг лек неприятен момент е относително ниската яркост на дисплея, която не е проблем в условия, при които няма директна слънчева светлина, но ако ползвате таблета често навън, то ще срещнете известни трудности в изполването на устройството. От по-положителна гледна точка, ъглите на виждане са чудесни, като дори и в най-крайни положения цветовете се запазват непроменени. Добро впечатление остава и цветопредаването, което по мое виждане дава точни цветове. Като цяло дисплеят ме изненада приятно и въпреки напревените компромиси в името на цената, получава положителна оценка от мен.

Софтуер

Acer Iconia Tab 8 използва операционна система Андроид, версия 4.4.4 KitKat. Интересен аспект от софтуера е, че той е доста близък до оригиналния вариант разработен от Google, като от Acer са направили някои полезни добавки. Една такава е възможността, вместо да се натиска бутона за включване, да се докосне дисплея в пет точки, при което той да се включи.

Acer Iconia Tab 8

Стартовият екран е добре познат на потребителите на Android

От Acer са добавили и някои допълнителни приложения, които или дублират стандартни такива или са там с рекламна цел. За щастие всички те могат да бъдат забранени и да не ви притесняват с досадни съобщения и известия. На разположение на операционна система е около 1GB оперативна памет, която в повечето случаи се оказва достатъчно, като в редки случаи, когато имаме стартирани повече приложения или отворени табове в браузъра, се наблюдава презареждане на съдържанието.

Acer Iconia Tab 8

Обща памет от 16 GB за съхранение на данни, но само 9 GB са налични за потребителя, останалите са заети от операционната система.

Относно паметта за съхранение на данни, стандартно таблета идва с 16GB, от които около 9GB са налични за потребителя, това е достатъчно за поне няколко дузини приложения, но ако искате да си качите филми или музика е препоръчително да използвате слота за microSD карти, който нямаше проблем да разпознае карти с обем до 64GB. Поради използваният процесор на Intel е възможно да има определени приложения, които не могат да бъдат инсталирани. В миналото това беше сериозен недостатък, но изглежда днес той е почти разрешен и за целия период на тестване, не се сблъсках с нито едно несъвместимо приложение.

Acer Iconia Tab 8

Първите два реда с приложения са изцяло излишни и дублират вече съществуващи такива. Добрата новина е, че те могат да бъдат забранени.

Софтуерът като цяло върви изненадващо гладко и не се забелязват забавяния в работата на таблета, с изключение на споменатите презареждания, поради малкото системна памет.

Свързаност

Таблетът работи с Wi-Fi безжични мрежи от тип b/g/n като използва честотния диапазон от 2.4 GHz. За съжаление, липсва поддръжката на 5 GHz мрежи, което според мен си е не малък минус. Мрежи работещи на 5 GHz постигат по-високи скорости, а и по-трудно се получават смущения, поради насищането на пространството с множество други безжични мрежи.

Acer Iconia Tab 8

При наличие на правилното оборудване, играенето на игри на голям дисплей е възможно, но не очаквайте кой знае какво по отношение на производителността. 

Acer Iconia Tab 8

Възпроизвеждането на филми е безпроблемно, стига те да не са с твърде голям битрейт.

От Acer са добавили и стандартен microUSB порт, през който таблета се зарежда или бива използван за прехвърлянето на данни, като снимки, музика и т.н. По-интересна е добавката на втори физически порт, а именно на microHDMI. Той позволява таблета да се свърже към външен по-голям дисплей, като картината се дублира с тази от екрана на таблета. Това е добро решение, когато искаме да прегледаме снимки и видео на по-голям дисплей, а защо не и да поиграем на някоя непретенциозна игра. При тестването на тази функционалност, установих, че хардуера е натоварен значително от допълнителния дисплей и могат да се наблюдават допълнителни забавяния и проблеми.

Батерия и звук

Батерията е с капацитет от 4600 mAh, което е относително стандартен размер за таблети от този клас. Издръжливостта и се влияе значително от начина на употреба. Не е изненадващо, че игрите изтощават батерията значително по-бързо, например от четенето на електронна книга. По време на моят тест, таблета издържа един ден, при натоварена употреба, с игри, сърфиране в Интернет и т.н., или два дни с по-умерено използване. Когато таблета е в режим на изчакване и дисплея не работи, се забелязва спад от 1% в заряда на батерията на всеки два часа. Самото зареждане на батерията става изключително бавно, като от празно състояние до напълно заредена батерия успях да измера период от 3 кръгли часа. Като цяло очаквах малко повече от към живот на батерията.

Acer Iconia Tab 8

При само 9 GB свободно пространство за програми, игри и мултимедия, наличието на microSD слот за карти е задължително. 

Звукът от таблета, бива възпроизвеждан от един говорител, разположен в задната част на таблета. Не мога да кажа нищо положително или отрицателно за него, като може би само това, че той е достатъчно силен, но не предлага качество, което може да изненада някого.

Камера

От Acer са екипирали таблетът с две камери, една предна и една задна. Задната камера е като цяло посредствена, но не смятам, че някой би искал да използва таблет за фотографски цели. Все пак тя може да бъде полезна, в случаите, когато определено приложение изисква сканирането на баркод, QR код или други подобни. Предната камера е удобна за провеждането на видео разговори по Skype или някое друго приложение за комуникиране.

Acer Iconia Tab 8

Задната страна на таблетът е основно покрита от алуминий, което създава усещане за устройство от по-висок клас. Същата материя е и доста хлъзгава, което е предпоставка за рязко ускорение на пулса.

Заключителни думи

В заключение може да се каже, че таблета на Acer не изпъква с нещо значително, но при цена от около 300 лв, това трябва да се очаква. Специалното, в случая, не е самият таблет, а съдържанието, което той ни доставя и смятам, че се справя задоволително с тази задача. Ако сте отделили повече средства за таблет, определено можете да откриете по-добри предложения, но ако или не, ACER Iconia Tab 8 A1-840 е едно добро предложение.

 

+ Предимства

Качествена изработка

Софтуерът работи пъргаво

IPS дисплей, с добър контраст и ъгли на виждане

microHDMI порт, за извеждането на картината на по-голям дисплей


- Недостатъци

Дисплей с ниска резолюция и яркост

Само 1GB RAM/оперативна памет

Липсва поддръжка на 5GHz WiFi мрежи

Бавно зареждане на батерията

5 ключови подобрения в компактния флагман Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 е у мен от няколко дни и, въпреки че добре познавате моята зависимост към по-големите смартфони, трябва да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer