НачалоВидео ревюРевю на Asus ZenFone 3

Ревю на Asus ZenFone 3

5273
Написана от  nixanbal

Asus Zenfone 3 е един от сравнително малкото представители на т.нар. сегмент на полуфлагмани на българския пазар, като дори е достъпен в две версии. Какви са ключовите предимства на устройството, кои са слабите му страни и заслужава ли вашето внимание, ако бюджетът ви не достига за най-скъпите модели - гледайте в следващото видео ревю...

Zenfone 3 използва чипсет Snapdragon 625 с 8-ядрен процесор, 3 GB RAM и 32 GB вградена памет със microSD слот. Има и версия с 4 GB RAM и 64 GB памет, каквато тествам аз. Разликата в цената е около 150 лв.

Смартфонът се държи стабилно и работи бързичко, макар и осезаемо по-бавно от топмодели като HTC 10 и Galaxy S7. В интерфейса ZenUI на Asus е пълно с анимации, които лесно прикриват лаг, но ако сте свикнали с по-чист софтуер - тук ви очакват изненади.

Asus ZenFone 3 - nixanbal

Софтуерът всъщост е и сред минусите, които бих отличил за апарата. И не става въпрос за самия интерфейс, който е доста приличен, а за купищата приложения, с които Asus за задръстили устройството си. Компанията сякаш не е разбрала за тенденцията интерфейсът да се опростява и изчиства максимално от излишен софтуер, анимации и завъртулки.

Екранът на Zenfone 3 е 5.5" с Full HD резолюция, а в по-слабата версия е 5.2". При такива размери пикселите трудно се забелязват, ако изобщо, а имайки предвид позиционирането на модела - качеството на екрана е повече от задоволително. Плюс за гледката е яркостта от до 600 нита, както и сравнително фините рамки, с които дисплеят заема 77.3% от предната част на корпуса.

По отношение на камерата резултатите са с много прилично качество, а Asus дори определя модела като "създаден за фотография". Zenfone 3 използва т.нар. PixelMaster 3.0 камера, включваща 16 МР сензор на Sony, бленда f/2.0 и супербърза TriTech автофокусна технология. Смартфонът разчита на оптична и електронна стабилизация, записва 4k видео, а обективът е защитен от сапфир кристал. Пълен пакет екстри.

Asus ZenFone 3 - nixanbal

Снимките с апарата са с естествени цветове, при тъмните и светлите участъци не липсва информация, а детайлите не се губят нито при макро, нито при пейзажните кадри.

Като цяло камерата е само на стъпало под тези на флагманите.

Батерията е с капацитет 2650 при по-малката и 3000 mAh при по-голямата версия на Zenfone 3, като при мен смартфонът издържа цял ден ползване и имаше нужда от презареждане на следващата сутрин.

Апаратът използва новия USB Type-C конектор, а все по-популярна и дори задължителна екстра в този клас на полуфлагмани става и скенерът за пръстови отпечатъци. Тук той е разположен на задния панел, под основната камера. Реакциите му са пъргави и няма никакви проблеми с разпознаването, което сякаш вече е стандарт при тези сензори.

Asus ZenFone 3 - nixanbal

Колкото до дизайна - Zenfone 3 е с тънък корпус с метална рамка и стъклен гръб, който има характерната за устройствата на марката шарка с концентрични кръгове. И докато визията е приятна за окото, пръстовите отпечатъци, които силно личат на тъмносиния цвят - не са. Помислете дали не бихте се задоволили с някой от светлите цветове, при които ДНК-то ви върху стъклото не се вижда.

Заради по-тесния корпус дори 5.5" версия на смартфона е сравнително удобна за ползване с една ръка и въпреки стъкления корпус, оформените ръбове на металната рамка дават стабилен захват.

Asus ZenFone 3 - nixanbal

Като цяло Asus са свършили много добра работа със Zenfone 3, който идва със стилен и стегнат дизайн и щедър списък възможности. За съжаление апаратът няма открояващи го екстри, а чипсетът го поставя в незавидната позиция на категорията под флагманите. Това са едни от най-слабо търсените устройства на българския пазар и операторите рядко ги включват в каталозите си. Алтернатива на Zenfone 3 са моделите Huawei nova и Xperia X на Sony.

5 ключови подобрения в компактния флагман Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 е у мен от няколко дни и, въпреки че добре познавате моята зависимост към по-големите смартфони, трябва да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer