НачалоВидео ревюРевю на HTC 10

Ревю на HTC 10

16068
Написана от  nixanbal

HTC 10 е юбилеен модел за тайванците, който бележи 10-годишнината от обединението на всички техни брандове в един. За 10 години HTC премина през всичко и от един от пионерите и най-големи производители на смартфони днес е изчезващ вид.

Дали топмоделът HTC 10 ще помогне на компанията да се върне към славните си дни? Е, не бих заложил пари на това, но в следващото видео ревю ще ви разкажа защо избрах да ползвам точно HTC 10 като свой основен смартфон.

Външният вид на устройството е типична класика за марката – изцяло метално тяло, което лежи тежко в ръката. Корпусът има лека извивка, с която приляга по-удобно при ползване, а ръбовете от двете му страни го правят по-стабилен. 10 точки и за бутоните, които са стегнати, удобни за намиране и за натискане. Копчето за включване всъщност е с лек релеф за допълнително разграничаване от тези за силата на звука.

Отпред телефонът е с визията на HTC One A9 от края на 2015 г., но има една ключова промяна – HTC се връща към капацитивните бутони. Сега от двете страни на хоум бутона под дисплея се намират тези за връщане назад и мултитаскинг, така че вече не отнемат част от екрана.

HTC 10

Хоум бутонът всъщност е любимият ми елемент от корпуса на HTC 10, тъй като е просто сензорна област и само с докосване върху нея дисплеят светва. Тъкмо там е скрит и скенерът за пръстови отпечатъци, за който производителят твърди, че реагира за 0.2 секунди и действително се усеща не само супербърз, но и изключително удобен и безгрешно разпознаващ пръста. Това решение за позиция и тип на скенер за отпечатъци бих казал е най-доброто, тъй като дори при оставен на бюрото телефон, можете да отключите екрана само с лек допир.

Като цяло дизайнът на HTC 10 не изненада никого. Традиционна визия за стандартите на компанията, като единственото по-специално нещо са тези изпилени страни, които имат приятен ефект под слънчева светлина.

HTC 10

За мен дизайнът и изработката на устройствата от HTC са на топ ниво и като цяло съм доволен от това, което предлагат с новия модел, но съм разочарован, че загърбиха т.нар. цвят gunmetal gray, при който алуминиевото тяло ясно си личи, заради надрасканите сякаш с метална четка шарки.

Накратко – дизайнът на HTC 10 за мен е една идея по-консервативен. Но свиквам.

Дисплеят на HTC 10 тази година не само се изравни като характеристики с конкурентите в най-високия клас, а дори ги изпревари... поне по някои параметри. Става въпрос за 5.2" Super LCD 5 дисплей с Quad HD резолюция и 564 ppi гъстота на точките, който осигурява 30% повече цветове спрямо стандартен LCD екран.

По-интересното тук е, че дисплеят на HTC 10 има най-бързите реакции сред конкурентите си. По думите на производителя екранът на смартфона откликва за 120 милисекунди, колкото е времето и при iPhone 6S. При Galaxy S7 времето за реакция е 163 ms, а при Xperia Z5 – 206 ms – е, отново по данни на HTC. В реалната си работа с апарата ще усетите единствено супербързото движение на интерфейса, който сякаш изпреварва вашето докосване.

HTC 10

И понеже говорим за бързина – това е свързано не само с топхардуера, който включва чипсет Snapdragon 820, 4 GB RAM, 32 GB вградена памет + microSD слот, а и със софтуерните оптимизации.

HTC 10 е първият дроид, при който производителят е работил в тясно сътрудничество с Google, за да преценят заедно кои приложения да останат и кои да отпаднат. В резултат при този модел няма дублиращи се апликейшъни – има една галерия, една камера, един календар, един имейл клиент и т.н.

В някои случаи са останали версиите на приложенията на Google – например галерията е Google Photos, а календарът Google Calendar, а в други случаи са предпочетени тези на HTC – например приложението за камерата.

HTC 10

В резултат HTC 10 не само е първият дроид с адекватен софтуерен пакет, но е и изключително пъргаво устройство. Олекотената версия на интерфейса Sense 8.0 ще се хареса на феновете на чистия Android, на които обаче няма да им липсват някои ценни добавки. Едно от полезните приложения на HTC e Boost+, чиято роля е да прави апарата по-бърз, управлявайки паметта по-разумно, напомняйки ви за ненужни или твърде жадни за енергия приложения.

Друга екстра е възможността за събуждане на смартфона с двойно почукване. Със слайд на пръста през заключения екран можете още да стартирате различни приложения (включително камерата), но лично не използвам никоя от тези възможности и разчитам единствено на скенера за пръстови отпечатъци, когато искам да светна дисплея и да проверя известията.

Лошата новина е, че HTC 10 не поддържа Always On дисплей, което е все по-актуална екстра и се предлага от много конкуренти. Свикнах с нея при Galaxy S7 и сега усещам липсата й.

Така стигаме до камерата – ахилесовата пета на HTC през последните няколко години, в които експериментите на тайванците с технологията UltraPixel им донесоха повече проблеми, отколкото плюсове. С две думи – камерафоните на HTC изоставаха.

HTC 10

Честно казано очаквах и при HTC 10 да има драма с камерата... Все нещо няма да му е наред, мислех си, и щом хванах първата тестова бройка на апарата, веднага забелязах проблеми с фокусирането и си казах – ето! Пак фал. Оказа се, че това е проблем в ранния софтуер на прототипа, който използвах, така че изчаках финална търговска бройка, като тези, които се продават по магазините, за да направя адекватно ревю. Изненада – HTC 10 вече няма проблеми с фокусирането, а качеството на снимките е на ниво, много над най-смелите ми очаквания.

Най-после!

HTC успя да направи камерафон, който да е адекватен на конкуренцията от най-добрите в снимките Galaxy S7, LG G5 и iPhone.

Камерата при HTC 10 се нарича UltraPixel 2. Тук пикселите в сензора са големи и имат рамзер 1.55 микрона, но сензорът вече е 12 МР, а не 4 МР. Останалите ценни характеристики са оптична стабилизация, широка бленда f/1.8, както и лазерен автофокус. За HTC 10 производителят твърди, че е с 3 пъти по-бърз фокус от предишния модел One M9, а камерата стартира само за 0.6 секудни.

Примерно 4k видео с HTC 10:

Противницитие на стърчащите от корпуса камери ще забележат веднага няколкото милиметра, с които се подава обективът при HTC 10, но успокоението е, че той е защитен от сапфир кристал.

Снимките с апарата са на много високо ниво – през деня са богати на цветове и детайл, а нощем... също. Всичко е въпрос на игра със светлината и може да се получат и много слаби кадри при ниска осветеност, но дори при автоматичен режим успях да постигна някои страхотни резултати.

 HTC 10

HTC 10 HTC 10

HTC 10

HTC 10

HTC 10 HTC 10

HTC 10

Освен способна основна камера HTC 10 има и нов 5 МР сензор за селфита, който също е подкрепен от оптична стабилизация. Точно така – това е първият смартфон, който има оптична стабилизация и на двете си камери. Т.нар. UltraSelfie камера има обхват от 86 градуса, бленда f/1.8 и размер на пикселите от 1.34 микрона. С всичко това предната камера на HTC 10 е отличен вариант за селфи видео в движение и за автопортрети при ниска осветеност.

В камерата на HTC 10 ще откриете традиционния ръчен режим с купища фини настройки, а във видеозаписа е една от големите изненади в апарата. Клиповете са с Ultra HD качество и за първи път в смартфон – придружавани от Hi-Res звукозапис. Ако се случи да попаднете на концерт с HTC 10 в джоба – ще останете доволни.

HTC 10

И като стана дума за звук – смартфонът е загубил вълнуващите предни стерео говорители BoomSound, които познаваме от години в смартфоните HTC. При HTC 10 аудиосистемата се нарича BoomSound Hi-Fi Edition и всъщност отново има два говорителя, всеки със свой усилвател – единият е разположен в слушалката, а другият – отдолу, до USB порта. Звукът от HTC 10 е все така богат и чист, това е един от малкото телефони с поддръжка на Hi-Res Audio и вероятно единственият, в чийто комплект влизат и Hi-Res Audio слушалки.

В кутията на HTC 10 ще откриете още USB Type C кабел, тъй като тайванците са минали към новия стандарт, а зарядното поддържа QuickCharge 3.0 на Qualcomm и освен бързо зареждане обещава да не позволява загряване на телефона.

Батерията на HTC 10 е с капацитет 3000 mAh и обещава до две денонощия живот с едно зареждане или 13 часа браузване в мрежата или гледане на видео. При мен смартфонът може да прекара цял ден далеч от зарядното, като преди лягане най-често оставам с около 25-30% заряд.

HTC 10

Накратко ще завърша ревюто с това, че HTC 10 е не просто моят любим телефон за 2016 г. Това е смартфон, който дава надежда, че тайванският производител има шанс за по-светло бъдеще. И ако Google действително реализира следващите си модели Nexus с HTC и те се превърнат в хит, компанията може да стъпи на крака.

Струва ли си в крайна сметка да инвестирате в HTC 10? Категорично.

ВИДЕО: 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Watch 3

Заедно с топмодела Galaxy Note 20 Ultra на Samsung беше представен и най-новият смартчасовник на компанията - Galaxy Watch 3.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer