НачалоРевютаHTCРевю на HTC One M8

Ревю на HTC One M8

Смартфонът на годината* стана още по-добър

40057
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC One M8

HTC се завръща през 2014 г. с новия си One M8. Надградената версия на най-успешния смартфон в историята на тайванците ще има задачата да издърпа компанията от продължаващия вече няколко години срив и освен да обере наградите на GSMA и тази година, HTC One M8 трябва да накара хората да си го купят.

Новият HTC One M8 е добър, но не е революционен. Има качествен метален корпус, радващ погледа екран, мощен процесор и още по-силен звук. Нищо революционно, просто по-добро от миналогодишния модел. Или?

И преди да се отнесем по темата какво изобщо трябва да се случи в технологичния свят, за да си кажем “Да, това е революция”, предлагам ви детайлното ревю на HTC One M8 + много снимки с неговата UltraPixel камера. Могат ли в крайна сметка 4 МР да свършат работата на 16 или HTC ни баламосва?

*HTC One М7 беше обявен от GSMA за Смартфон на годината през февруари 2014 г.

Премиум визия

HTC One M8 има метален корпус, който е едно цяло парче, преливащо към страните на апарата и изтъняващо там, така че ляга удобно в ръката. Това е сериозно отличие от миналогодишния One, където около корпуса на модела имаше пластмасови елементи.

Усещането, когато държите One M8 в ръка, е за нещо изключително качествено, изпреварващо с обиколки пластмасовите алтернативи. Към това обаче е добавен и осезаем страх от изпускане на телефона, тъй като полираният алуминий, колкото и красив, е по-хлъзгав и несигурен в ръка от меката пластмаса на Samsung Galaxy S5 например.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0117

Иначе телефонът приляга удобно в ръката и е сравнително лесно да се ползва само с палеца на същата. Дори бутонът за включване може да се достигне с умерена гимнастика на показалеца, макар и това вече да не е нужно, но за начините на събуждане и управлението с жестове – по-нататък в ревюто.

Металното тяло отблизо

Предната част на One M8 е заета предимно от големия 5” дисплей, а под и над него са стерео високоговорителите BoomSound, познати от първия One. Бутоните за Android са софтуерни и част от дисплея, но под тях все още се намира черната линия с логото на производителя, за която, сигурен съм, повечето от вас са си казали, че стои излишно и че не е логично да я има.

Така е, бих казал, че дизайнът на M8 без нея щеше да е още едно стъпало нагоре, но се оказва, че това пространство е било необходимо на HTC, за да поберат в телефона хардуера, с който идва. По-конкретно вероятно говорителите са “изяли” доста място и ако я нямаше черната линия, дизайнерите са щели да причинят сериозни главоболия на инженерния екип. Затова и HTC One M8, макар и с 0.1” по-малък дисплей, е една идея по-висок от Galaxy S5.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0116

До горния говорител се намират сензорите на телефона, а също и 5-мегапикселовата предна камера, която е важен акцент в модела.

Отляво е единствено слотът за nanoSIM карта (точно така – най-малките nanoSIM, като при iPhone 5S или Nokia Lumia 1520), който се изважда по познатия начин с игла или малката метална пластина в комплекта.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0118

Отдясно пък е бутонът за регулиране силата на звука и слотът за microSD карти, какъвто нямаше при оригиналния One. Слотът обаче също се отваря само с игла, но поне не е необходимо да изключвате телефона, при смяна на паметта.

Отдолу са 3.5 мм аудиоизход и microUSB портът, а отгоре е единствената неметална част от тялото на One M8, подобна на предната част на дистанционно управление за телевизор. Там всъщност наистина е скрит инфрачервен порт, разположен е и бутонът за включване.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal

Задната част на апарата ще ви накара да заобичате металните линии на тайванския флагман още повече, тъй като при тъмносивата версия има специална шарка, или както каза Мишо в Дарик – това е иноксовата версия на One M8. Тук са двете камери на телефона, двойната LED светкавица, както и NFC антената, скрита в малката линия между тях. Логото на HTC е релефно – леко изрязано в металния гръб на M8.

Дисплей за отличен

Дисплеят на HTC One (M7) беше един от най-добрите при смартфоните на 2013 г., затова беше интересно да видим как производителят ще надгради качествата му при M8.

Новият One M8 има вече 5” екран, по-голям от последните два флагмана на тайванците, които бяха с 4.7” диагонал. Резолюцията е запазена 1080p Full HD, съответно гъстотата на пикселите се е понижила от около 469 на 441 ppi, но за човешкото око това е незабележимо – трудно или дори невъзможно е да отличите отделните точки. 

Дисплеят на One M8 е по-ярък и с най-чистото бяло

Иначе дисплеят е все така SuperLCD3 с покритие против надраскване Gorilla Glass 3. Това осигурява изключително качествено изображение, коректно и естествено предаване на цветовете, както и широк ъгъл на видимост. Новото в дисплея на HTC One M8 е по-високата яркост спрямо оригиналния One.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal

При сравнение - както Samsung Galaxy S5, така и новият One M8 предлагат страхотни екрани, с отлична картина и висока резолюция. При S5 цветовете са по-наситени от тези при HTC, което се дължи на Super AMOLED панела, популярен с подсилването на нюансите, което понякога силно ги отдалечава от реалните. При M8 ще забележите, че бялото е по-изчистено, докато при S5 стои по-мътно и сивее.

Без бенчмарк – един от най-бързите

Не беше нужно да свалям приложението AnTuTu, за да направя бенчмарк и да проверя колко мощен е всъщност мощният процесор на HTC One M8. От първите секунди с устройството се усеща, че в хардуерната конфигурация е включен високопрозводителен чипсет, а в случая това е Snapdragon 801 с четириядрен процесор на 2.3 GHz, придружаван от 2 GB RAM.

Реакциите са мигновени, приложенията стартират бързо, камерата не се бави, дори галерията не изисква време за визуализация на снимките. Любимата Asphlat 8 върви гладко, без значение колко приложения сте оставили отворени в прозореца с мултитаскинга.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal

Иначе HTC One M8 пристига с 16 GB вградена памет и няма друга версия. Подготвя се модел с 32 GB, но ще излезе по-нататък и не е ясно в кои страни. От тези 16 GB около 9 са достъпни при стартиране на устройството за първи път, а ако са ви малко, има и microSD слот за карти с капацитет до 128 GB. Нещо повече – HTC дава 50 GB безплатно място в облака с услугата Google Drive.

Команди с Motion Launch

Motion Launch е нова запазена марка за HTC, с която тайванците ще се опитат да ви спечелят като фен на новия си флагман. Зад това название стои възможността за жестови команди на телефона, които след период на няколкодневно свикване правят ползването му по-приятно.

Движение с пръста от ляво надясно по заключения екран ви отвежда право в BlinkFeed, жест в обратната посока отваря хоумскрийна, от горе надолу стартирате гласово набиране, а от долу нагоре – последно преглеждания екран. Последното, както и двойно почукване върху дисплея, всъщност са начини просто да го отключите.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal

Всички тези жестове правят нещата по-простички и най-важното – спестяват ви упражнението да се мъчите да достигнете физическия бутон за включване, разположен отгоре на корпуса.

Също интересна команда, която телефонът разбира, е вдигането му в хоризонтална позиция и натискането на бутона за контрол силата на звука. Това за секунда ще стартира камерата и с още едно натискане на същото копче можете да направите снимка. Идеята е, че въпреки липсата на хардуерен бутон за камерата, тя все пак има как да бъде включена бързо и да уловите случващото се пред вас.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0123

При новия One производителят въвежда и опцията да отговаряте на входящи обаждания с поставяне на телефона до ухото, която познаваме и от серията Galaxy на Samsung.

За да са активни тези команди, трябва да държите телефона в ръка, което възпрепятства случайното му активиране в чантата или в джоба

Важно уточнение е, че ако смартфонът ви е защитен с парола или по друг начин, това ще възпрепятства директното отключване с жестовете по-горе. Гласовото набиране и включването на камерата обаче действат и тогава. Иначе тези жестове не могат да бъдат променени, за да можете например с движение от горе надолу да влизате директно в Twitter. А ако решите, че не са ви необходими, все пак можете просто да ги изключите от менюто Motion Launch gestures.

Модификации на тема KitKat

HTC One M8 е първият смартфон с обновения Sense 6.0. Новият интерфейс на компанията надгражда миналогодишния Sense 5.0 с повече възможности за персонализация, още по-опростена визия и няколко допълнителни екстри.

HTC въвежда теми в новия One, с които позволява да смените цялостната визия на телефона, променяйки цветните акценти в различните приложения. По-топли, по-студени цветове или просто стилно черно – избирате вие. Налични са 4 комплекта теми и се надявам в бъдеще да има възможност за добавяне на още или създаване на такива от потребителя.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0126

Иначе новото за Sense 6.0 е, че бутоните за Andriod вече са софтуерни и част от дисплея. Лошата новина е, че така се заема от дисплея, но пък фонът зад тях е прозрачен, а и при разглеждане на снимки и игра например те се скриват. Ако ви потрябват, трябва просто да докоснете в долната част на екрана и ще се появят. Самите бутони са Назад, Начало и Мултитаскинг, точно както и при новия Galaxy S5, а с движение на пръста от долу нагоре се зарежда Google Now.

Новост в Sense 6.0 е премахването прогнозата за времето от менюто с иконките и от BlinkFeed, което е поредното опростяване на интерфейса за HTC и действително One M8 изглежда по-стилно така. Менюто с приложенията все така може да избирате дали да показва по 3х4 върху екран или по 4х5 иконки.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0124

Една от интересните добавки е приложението Fitbit, което е нещо като алтернатива на S-Health на Samsung. Би било супер да имате някоя от носимите технологични играчки на Fitbit, но дори без такава гривна можете да ползвате приложението, за да засичате колко крачки правите на ден, колко километра изминавате пеша и колко калории горите. Можете да си поставите цели за постигане на желаното тегло и да следите прогреса си и постигането им с Fitbit. Нищо извънредно вълнуващо, което да не можехте да ползвате и досега с Endomondo.

Промените в BlinkFeed

Промени има и в BlinkFeed. Знаете – това е агрегаторът на съдържание от новинарски сайтове, социални мрежи и приложения, който ви предлага всичко това в приятен вид на плочки.

Честно казано, към момента рядко се задържам на този начален екран, но докато чакате метрото или имате няколко минутки за убиване е удачен вариант. Много скоро обаче очакваме интересни промени за българските потребители и добавяне на локални медии в потока, което може да се окаже солидна причина да прекарвате повече време с BlinkFeed.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0127

С BlinkFeed можете да добавяте новини от потока към отделен списък, където те ще се заредят и ще можете да ги четете, дори да нямате интернет връзка. Полезно, особено ако летите или просто пътувате в чужбина и няма да ползвате мобилен интернет, а искате да имате нещо за четене.

4 МР камера в действие

От години камерите в смартфоните от висок клас, а дори тези от бюджетната категория, прехвърлиха 5 МР и най-често са по 12-13, вече 16, дори 20 и 40 МР. Така че миналогодишният ход на HTC да предложи 4 МР камерафон дълго ще бъде пазен в историята на мобилните комуникации. Едно от най-спорните решения със сигурност, но тайванците изглежда продължават да вярват в този път и новият HTC One M8 отново има 4 МР основна камера.

Какво обаче се е променило и могат ли тези снимки да конкурират останалите флагмани?

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0125

HTC One M8 има същата 4 МР камера с технологията UltraPixel, която подсказва, че пикселите в сензора са с по-голям размер от тези в стандартните камерафони и така улавят до 300% повече светлина. Съответно би трябвало да доставят по-високо качество, особено при ниска осветеност.

HTC One M8 камератест HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест HTC One M8 камератест

HTC One M8 камератест

Най-сериозната липса спрямо първия One тук е оптичната стабилизация. Една от най-ценните екстри при камерафоните тази година реши да изчезне от флагманите на HTC, Samsung и Sony, което е жалко, защото OIS действително върши работа. При HTC оправданието е, че заради новата схема Duo Camera нещо е трябвало да бъде премахнато и се е наложило това да бъде оптичната стабилизация. 

HTC One M8 има BSI сензор с размери 1/3”, широка бленда f/2.0, широкоъгълен 28 мм обектив и пиксели с размер 2.0 µm

И действително One M8 е факир при нощни снимки, изобщо не се притеснява от помещения с лампи и пейзаж тип “От местопрестъплението: Лас Вегас”. Камерата знае как да се справи с шума, тъмните зони не са зърнисти, осветените обекти са на фокус и ясно отличими.

През деня телефонът също се справя прилично. Много често кадрите с One M8 по нищо не отстъпват на останалите хай-енд камерафони, с които сме свикнали. Забелязва се обаче, че камерата на апарата клони към по-студени цветове, което в някои случаи може да провали кадъра или просто да го направи безличен.

Duo Camera и ефектите

HTC One M8 не акцентира върху броя на пикселите, а върху тяхната големина. Това ни внушава производителят при този камерафон, при който фотовъзможностите са развити и в още една нова посока.

M8 има две камери на гърба си. Едната е въпросната 4 МР UltraPixel камера за снимки, а над нея има 2 МР сензор, който обаче не прави кадри за албума ви, а служи за събиране на информация. Втората камера всъщност играе ролята на сензор, измерващ дълбочината на кадъра, а тази информация след това се ползва за различни възможности за обработка.

Интерфейсът на камерата в M8 е най-добрият в камерафон днес. Изключително семпъл и лесен за ползване. Основният бутон в долния десен край дава достъп до различните основни режими на снимане – Camera, Video, Zoe camera, Selfie, Dual capture, Pan 360.

HTC One M8 camera

От малките точки в съседния долен ъгъл пък може да изберете дали да снимате в автоматичен режим, дали да активирате HDR, anti-shake стабилизатор, да контролирате ISO, баланс на бялото и т.н.

По-интересно обаче е това, което се случва след като сте направили кадъра. Възможностите за редакция в One M8 са акцентът тук и тъкмо заради тях телефонът има две камери.

В редакцията на снимките ще видите опции като Ufocus, Foregrounder, Seasons, 3D, Copy & Paste и други. Повечето от тях са възможни и се възползват именно от втората камера, която събира информация за дълбочината на кадъра.

HTC One M8 камератест 

Ufocus автоматично открива човека в кадъра и поставя фокуса върху него, а останалата част се замъглява. При Foregrounder схемата е същата, но задният фон може да бъде с различни ефекти, създаващи усещане за движение и други. 3D ефектите са най-впечатляващи, ако решите да покажете направена снимка на свой приятел – движейки телефона, се движи и кадъра и сякаш го поглеждате от различен ъгъл. При функцията Copy & Paste можете да изречете човек от една снимка и да го поставите в друга, а Seasons добавя ефекти на падащи листа, цветчета или снежинки, което е подходящо за снимки на пейзажи и природни гледки.

Батерия с подобрения, но без изненади

M8 има батерия с капацитет 2600 mAh, което никак не звучи впечатляващо, пък дори и с 300 mAh повече от тази на оригиналния One. Производителят обещава до 20 часа разговори или до 496 часа в стендбай режим с едно зареждане, а ето как стоят нещата в действителност…

Ползвам новия HTC One M8 от деня на премиерата му, 25 март, насам, като все още го цъкам сравнително интензивно – знаете какво е положението с всеки нов телефон. При този режим на работа се налага да зареждам батерията му най-често след 24 часа, макар че понякога успява да издържи и до края на втория работен ден – около 30 и няколко часа.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0128

С One M8 производителят въвежда новия режим Extreme Power Saving Mode, който удължава живота на батерията, но за сметка на по-ниска яркост на дисплея, спряна връзка с мрежата, спряна вибрация и позволяване само на най-важните приложения. При активирането на този режим интерфейсът Sense 6.0 изчезва и на негово място остават шест иконки за обаждания, SMS, имейл, календар и калкулатор.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0129

Ползата от този режим е, че ако го активирате при оставащ заряд 10%, ще си осигурите цели 30 допълнителни часа в стендбай режим. Полезно, ако се изгубите в гората и искате да пестите батерия, но без да изключвате смартфона си. Но този и подобните му режими не са решение на проблема с батериите.

Най-добрият звук от телефон

HTC One M8 разполага с още един коз и това са стерео говорителите му, разположени под и над дисплея. Именно на тях телефонът дължи по-големия си корпус и по-високото тегло, но щом чуете как звучат, ще му простите няколкото милиметра отгоре.

Новият флагман на HTC надгражда системата BoomSound от миналогодишния One и осигурява с 25% по-мощен звук. Апаратът действително бие конкуренцията по-сила на звученето, но най-вече по качество.

HTC-One-M8-review-by-nixanbal-0130

Музиката през BoomSound на One M8 е много по-ясна, с много повече дълбочина и въпреки че силата на говорителите не става за озвучаване на парти, достатъчна е, за да си пуснете някое парче вкъщи или в офиса, а на обществени места понякога дори ще трябва да намалите децибелите.

HTC One M8 - заключението

Подобрената версия на един от най-добрите смартфони на пазара

HTC One M8 надгражда най-добрия телефон в историята на HTC и предлага нещо още по-мощно, по-красиво и по-функционално. Повече метал, повече камери и повече звук са част от акцентите в M8, а в по-общ план това е един от най-добрите смартфони на 2014 г.

Ненадминат дизайн и изработка, топ дисплей, впечатляващ звук и стилен интерфейс са сред акцентите в този модел. Единственото колебание може да дойде от камерата, която се представя много добре и действително доставя обещаните качествени снимки при ниска осветеност и куп атрактивни ефекти, но истината е, че сме виждали и по-добри резултати. Батерията също би могла да получи инжекция адреналин, особено ако ползвате смартфона си активно и смятате да се наслаждавате не само на външния вид, а и на възможностите му.

One M8 не е революция, не предлага нищо невиждано и няма да остане като голям крайъгълен камък в историята на мобилната индустрия. М8 обаче е изпипано продължение на миналогодишния One, което има още по-малко слаби места и може да бъде запомнен като нещо много по-важно – спасителния пояс за тайванския производител, който го върна към печалба.

HTC One M8 излиза в България в началото на май, а цената ще бъде като стартовата на миналогодишния флагман - вероятно около 1200-1300 лв. 

9.0
Признатият за телефон на 2013 г. HTC One получи логичен ъпгрейд с новия One M8, който предлага повече метал, повече камери и повече звук. Има ли нещо, което може да ви откаже от тазгодишния флагман на HTC? Вижте в ревюто отгоре...
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 10

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer