НачалоРевютаHTCРевю на HTC One M9

Ревю на HTC One M9

Още от същото, без гарнитура

50281
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC One M9

Новият флагман на HTC от серията премиум смартфони One се оказа много близък до миналогодишния модел. И като външен вид, и като функционалност компанията е променила само дребни детайли.

От една страна това може да се тълкува като “не разваляй нещо, ако не е счупено”, а от друга – феновете могат да се разочароват, че не виждат от любимата си марка амбициозния ъпгрейд, който в същия ден демонстрираха Samsung с Galaxy S6. Аз, ще призная, дълго се лутах между двете крайности.

След няколко дни с HTC One M9, оказва се, че това е изключително стилно и качествено сглобено устройство, предлага най-актуалния хардуер и още по-изпипан интерфейс. Всичко това обаче вече се предлагаше от серията One и се запитах какво всъщност е истински новото тук – ако ще един малък акцент, който да накара собствениците на M8 да се замислят за ъпгрейд?

Е, това според производителя би трябвало да е новата камера, която най-после прекрати авантюрата с “ултрапикселите” и вече използва стандартен 20 МР сензор. Дали признатата грешка е достатъчно подобрение, за да бъдат впечатлени потребителите и има ли през 2015 г. с какво камерафонът на HTC да развълнува феновете? Моля, четете в ревюто нататък...

Освежен дизайн

Дизайнът на One M8 беше най-добрият за 2014 г., а M9 се опитва да надгради това 

Като размери и тегло One M9 е почти идентичен с предшественика си M8, но щом хванете новия модел в ръка, ще получите съвсем ново усещане. И то не се дължи на някаква драстична промяна в дизайна, а на хитро решение за по-ясно обособяване на кантовете по страните на апарата.

Монолитното метално тяло вече не стига до границите на дисплея, а има изразени страни и сякаш е приютило в прегръдката си предната част на смартфона. Резултатът от това дизайнерско решение е в пъти по-добър захват – One M9 вече не е пързалящ се в ръката телефон, който лесно можете да изпуснете. Напротив. Заради не толкова заобления си корпус устройството стои стабилно в дланта и усещането за солидно, дори грубовато парче алуминий излиза на преден план.

Майсторски клас обаче е оцветяването на металното тяло. Гърбът на апарата е светлосив с познатата деликатна шарка, рисувана с метална четка, но страните му вече са решени във втори цвят – розово злато. И не става въпрос за някакъв вид евтино боядисване, защото и двата нюанса стоят изключително естествено, сякаш са две различни повърхности, но всъщност това е едно и също парче алуминий.

HTC-One-M9-review-nixanbal-01

Ново за външния вид на One M9 е и позицията на бутона за включване – преместен е от горната част върху дясната страна, където е например копчето на всички смартфони Xperia. Интересен ход, предвид запазените физически размери на апарата, тъй като при останалите производители подобна промяна се налага при въвеждането на по-голям дисплей и затрудненото достигане на горната част. Като потребител на М8 ще кажа, че отначало е трудно да свикнете с новата позиция, но това не е проблем, а въпрос на няколко дни. По-скоро недостатък тук е, че и ON/OFF бутонът, и тези за контрол силата на звука над него са твърде потънали и когато посегна към тях, нямам никаква идея върху кой от трите ще попадне палецът ми.

Другата по-сериозна промяна по корпуса е камерата отзад. Двойката Duo Camera е заменена от само един сензор, който обаче е ограден от грозноват квадрат. Не е нещо, което да ви развали удоволствието, че сте си купили новия M9, но няма как да си говорим, че дизайнът тук е по-добър от този на миналогодишния модел.

HTC-One-M9-review-nixanbal-02

Добрата новина е, че стерео говорителите под и над дисплея са запазени и усъвършенствани, фронталната камера е още по-добра, а microSD слотът не е отпаднал от екстрите, както при Samsung Galaxy S6.

HTC-One-M9-review-nixanbal-03

Под чертата за дизайна на One M9 ще кажа, че производителят очевидно е адресирал няколко потребителски оплаквания от М8. Проблемът е, че така новият модел в личната ми класация слиза няколко стъпала надолу. Двуцветният корпус получава 10-ката ми и адмирирам стремежа за повече удобство при ползване, но очевидно развалената естетика на задния панел и непремерената издаденост на бутоните са крачка назад.

Независимо от бележките по дизайна на М9 и вземайки предвид огромния напредък на дизайнерите на Samsung с Galaxy S6 – и тази година бих отсъдил в полза на флагмана от HTC.

Дисплей на ниво

HTC продължават да правят изключителни дисплеи, дори с "остаряващата" Full HD резолюция

HTC One M9 има идентичен с този при M8 дисплей, който отново е с диагонал 5 инча, има Full HD резолюция (около 441 ppi) и е SuperLCD3, което означава по-добра видимост на открито спрямо AMOLED алтернативите, а също и по-близки до естествените цветове.

Единствената нова характеристика за дисплея на M9 е защитното му стъкло Gorilla Glass 4 (Gorilla Glass 3 при M8), което обещава два пъти по-висока устойчивост при изпускания спрямо Gorilla Glass 3. Е, не съм го тествал, но тази новост е добре дошла и би трябвало да запази смартфона за по-дълго като нов.

HTC-One-M9-review-nixanbal-04

Истината е, че флагманите на HTC винаги имат топ дисплеи и изображението върху тях е без забележки – и като гъстота на точките, и като цветопредаване. Добрата новина е, че One M9 успява да поглези окото, независимо че не следва тенденцията за повишаване на резолюцията. Т.е. екранът на M9 не изглежда като взет от миналогодишния модел, а стои съвсем актуално.

Лошата новина обаче е, че конкурентният Galaxy S6 на Samsung използва въпросната супервисока Quad HD резолюция от 2560х1440 пиксела и чисто от маркетингова гледна точка HTC ще имат затруднения да продават на същата и дори малко по-висока цена. По същия начин, по който им беше трудно да продават 4 МР срещу конкуренцията от 12-20 МР.

HTC-One-M9-review-nixanbal-05

При пряко сравнение на One M9 с Galaxy S6 (edge) отчитам по-топлите и много по-ярки цветове на втория модел, докато HTC осигурява по-чисто бяло (при S6 има лек сив оттенък) и нюансите всъщност са по-естествени. Истината е, че превъзходството в резолюцията на S6 трудно може да бъде усетено, но ако говорим за WOW ефект - новият флагман на Samsung сякаш го носи в по-голяма степен със своя 5.1” Quad HD Super AMOLED екран.

Хардуерно снаряжение 

Под металното тяло на HTC One M9 тиктака новият чипсет Snapdragon 810, който е сериозен и логичен ъпгрейд спрямо миналогодишния Snapdragon 801, но и повод за безпокойство у някои. Появиха се коментари, че Qualcomm имат пропуски в разработката си, които карат устройствата със Snapdragon 810 да загряват твърде много.

Истината е, че при работата ми с него подобно нещо не се случи при G Flex2 на LG – първият смартфон с този чипсет, а при M9 металът се нагорещи едва след продължителна игра на Asphalt. Въпреки загряването апаратът не показа това да е проблем нито със забавяне, нито с извеждане на грешка на екрана, както се случва при iPhone в такива моменти. А и температурата не е толкова висока, че да ви накара да оставите М9 намира, защото не издържате горещината под дланите си.

HTC-One-M9-review-nixanbal-06

За онези, които държат на детайлите – чипсетът Snapdragon 810 включва 8-ядрен процесор с 4 ядра Cortex-A57 на 2 GHz и още толкова Cortex-A53 на 1.5 GHz, както и нов графичен чип Adreno 430.

Хардуерната конфигурация е допълнена от увеличена на 3 GB RAM, 32 GB вградена памет + място microSD карта (до 128 GB), достъпно през външен слот. Възможността за разширяване на паметта беше премахната от тазгодишния флагман на Samsung, така че ако сте от разочарованите фенове – HTC услужливо ви предлага алтернатива. За мен е добре дошла опцията да използвам 64-гигабайтовата си microSD карта, пренасяйки удобно всичките си снимки и клипове от предишен телефон, но в никакъв случай наличието или липсата на слот не могат да са определящи избора ми.

HTC-One-M9-review-nixanbal-07

С всичко това One M9 не просто не прегрява, а хвърчи. Това вероятно е най-бързият смартфон, който съм използвал до момента, защото всичко се случва на мига. Отварянето на приложения, стартирането на тежки игри, браузърът и галерията – всичко тук се изпълнява за части от секундата и HTC имат моите поздравления, че продължават да балансират хардуера и софтуера, за да осигурят на потребителите тази скорост.

HTC-One-M9-review-nixanbal-9

HTC не е пропуснала от флагмана си още актуалните безжични стандарти Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 4.1, традиционно и NFC е тук. В горната част на телефона металната рамка е прекъсната от голяма черна лента, зад която всъщност е скрит и инфрачервен порт – безполезна за мен функция, която обаче се завръща в последните години и позволява да използвате телефона като дистанционно управление за телевизора и друга техника.

Новият Sense 7 е чудесен

Когато говорим за Android, модифицираният интерфейс от HTC е топ в личната ми класация. Семпъл, простичък, без нито един излишен нюанс по иконките и менютата – Sense е отражение и логичният партньор за премиум дизайна на смартфоните от серията One.

С повечето ми познати обаче не сме на едно мнение. Мнозина просто предпочитат по-цветния интерфейс. Е, новият Sense 7.0 е тъкмо за тях.

HTC-One-M9-review-nixanbal-8

Не, тайванците не са сменили целия екип дизайнери, а просто този път са решили да оставят решението на потребителите. Възможността за избор на тема за интерфейса вече присъстваше в One M8, но с новата версия в М9 нещата са на съвсем друго ниво. Sense 7.0 предлага цяла колекция теми, които могат да бъдат модифицирани и променяни до последната иконка. Можете дори да създадете нова тема с уникално цветово оформление, генерирано на база снимка от галерията. Има и безброй шрифтове, измежду които да избирате.

Определено нещо, което не бих използвал никога, но за по-голямата част от потребителите тази възможност за персонализация ще бъде добре дошла.

HTC-One-M9-review-nixanbal-12

Друга новост в Sense 7.0 е т.нар. уиджет Sense Home. Това е група приложения на хоумскрийна, която се променя автоматично според локацията ви. Така можете да разполагате с подходящи за ползване у дома приложения, когато сте вкъщи; с такива за офиса, когато сте на работа; и да речем спортни, когато сте с колелото навън. Можете да разпънете Sense Home върху цял начален екран или изцяло да го премахнете.

HTC-One-M9-review-nixanbal-10

Има още дребни промени навсякъде из интерфейса, които са приятни за окото и дори вече да сте потребител на HTC, ще успеете да откриете нови детайли тук-там.

Под чертата – на този етап няма по-добра визия за Android на пазара

Камера под очакванията

Камерата, определяна за слабото място на HTC One M8, беше най-важната екстра и нещото, което медии и потребители изкъсо следяха как ще се подобри в новия модел. Е, промяната е драстична, но готов ли е М9 да се конкурира с големите момчета тази година?

One M9 е първият флагман от няколко години насам, при който HTC най-после развя белия флаг и призна, че технологията им с ултрапикселите и ниската резолюция просто не е на нивото на алтернативите. Въпреки че 4 MP UltraPixel сензор в M8 се представяше много добре при ниска осветеност и снимките изглеждаха изключително върху екрана му, тестовете показаха, че резултатите са под тези на Galaxy S5 и LG G3 да речем.

HTC-One-M9-review-nixanbal-13

Затова новият M9 идва със стандартен 20 МР сензор с бленда f/2.2, а допълнителната камера от конфигурацията Duo Camera при М8 изобщо е отпаднала. Що се отнася до UltraPixel сензора – той не е съвсем натикан в килера, а се е преместил отпред и играе ролята на селфи камера.

Истината е, че тази селфи камера с 4 МР резолюция, но с по-големи от обичайните пиксели улавя много повече светлина и постига отлични резултати. Ако често си правите автопортрети – сами или с голяма група приятели – M9 ще ви впечатли. Блендата тук е f/2.0, а видеоселфитата с Full HD резолюция.

HTC One M9 - интерфейс на камерата

Най-важното обаче е какви снимки прави основната камера на новия модел. 20 МР са повече дори от тези на Galaxy S6, но качеството – то за съжаление е по-надолу. И разочарова.

И не защото кадрите не стават за нищо, а защото HTC трябваше да поправят само едно единствено нещо в M9 – трябваше да вложат всички усилия, за да го наредят сред топ камерафоните на 2015 г. Но на фона на Galaxy S6, iPhone 6 и задаващият се LG G4 това вече е неуспешна мисия.

Липсата на оптична стабилизация ясно се забелязва при видеозапис, въпреки че в по-долните клипове бях сигурен, че не бих могъл да държа апарата по-стабилно:

Въпреки че има някои попадения, камерата на M9 е просто ОК, а ето и по-успешните ми кадри:

снимка с HTC One M9 

снимка с HTC One M9 снимка с HTC One M9

снимка с HTC One M9

снимка с HTC One M9 снимка с HTC One M9

снимка с HTC One M9

Иначе интерфейсът на камерата е традиционно удобен, преминаването през различните режими става със слайд през екрана, а ръчните настройки дават допълнителна свобода за любителите, но по удобен начин.

Много приятно настроение носят новите екстри за обработка на кадрите, с които можете да създавате различни ефектни колажи. Със сигурност One M9 идва с най-добрия софтуер за редакция на снимките. Ето и два примера, без да претендират да са големи творчески постижения:

снимка и редакция: HTC One M9

снимка и редакция: HTC One M9

Единственото успокоение във връзка с недостатъчно доброто качество на кадрите е фактът, че от HTC обещават още ъпдейти за камерата. Дали това би могло да изравни силите между тайванците и корейските производители - по-скоро не. 

Най-добрият звук. Отново.

HTC продължава традицията и новият флагман и тази година е смартфонът с най-добър звук. One M9 има предни стерео високоговорители BoomSound, които вече поддържат Dolby Audio и имат два режима на звучене – Music и Theater.

HTC One M9 BoomSoundHTC One M9 BoomSound

Това прави осезаема разлика при слушане на музика и гледане на видео, саундът е още по-потапящ и наситен, а меломаните могат да са сигурни, че това е най-добрият телефон да споделят любимите си парчета с приятели.

Що се отнася до батерията – тя е с обичайния живот от около денонощие – до денонощие и половина с нормално ползване. Това означава яркост на екрана на автоматична настройка, включен пренос на данни, основно снимки и социални мрежи.

HTC-One-M9-review-nixanbal-14

А батерията е с капацитет 2840 mAh, което е ценно подобрение спрямо M8 (2600 mAh). Достъпът до нея по традиция не е позволен, тъй като е заключена в металното тяло на апарата – стратегия, която от тази година предприе и Samsung.

HTC One M9 накратко

HTC One M9 е изключителен телефон, който просто и тази година не успя да пребори конкурентните камерафони 

С новия си смартфон от висок клас HTC показа за пореден път, че е способна на изключителен дизайн, стилен интерфейс и отличен звук. Дисплеят също е на топ ниво, независимо че отстъпва като резолюция от S6 и G4.

Тайванците обаче не са убедителни с камерата в One M9 и това на фона на лекия ъпгрейд тази година ще ги върне още назад. Защото феновете не чакаха 12 месеца за леко освежен M8 със спорни подобрения в най-слабата му част, нали?

И въпреки че в леките ъпгрейди няма нищо лошо – Apple го доказват всяка година – HTC не улучи момента, в който да си позволи тази глезотия. Защото през 2015-а Samsung се върна в играта с изключително силен модел, коренно подобрен спрямо предходния, чиято камера предизвиква дори iPhone 6.

HTC-One-M9-review-nixanbal-16

HTC One M9 се продава у нас на цена около 1450 лв. без или от около 1000 лв. с договор.  

9.2
HTC One M9 предлага изключителна конфигурация, която изпъква с дизайн и изработка, дисплей и стилен интерфейс, а звукът е най-мощният в телефон. Камерата е единственото слабо място на апарата, макар и да предлага някои интересни опции за редакция...
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 10

Max заменя HBO Max в България от 21 май

След като през март 2022 г. HBO GО беше заменена от HBO Max, сега на хоризонта е следващият ребрандинг и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer