НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2

ВИДЕО: Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2

3529
Написана от  nixanbal

През лятото на 2022 г. Huawei представи FreeBuds Pro 2 - компактни безжични слушалки, които са най-добрите в каталога на компанията досега. Звукът им е чудесен, настроен в сътрудничество с френската компания за аудио технологии Devialet, а подробности за ключовите им функции и лични впечатления, ще ви разкажа в следващите минути...

Дизайн

Huawei FreeBuds Pro 2 имат познат дизайн, който е сравнително непроменен спрямо този на предишния модел. Кутийката им е овална, под логото на Huawei отзад вече стои и името на Devialet, за които ще стане дума малко по-нататък. Отстрани има бутон за сдвояване, отдолу в USB C портът за зареждане и LED индикатор. Повдигайки магнитното капаче ще ви посрещнат самите слушалки, както и още един LED индикатор, който дава ориентир за нивото на батерията или когато са в режим на свързване. Самите слушалки са с интересна форма и бляскаво покритие, поне при моята версия в цвят Silver Frost (предлагат се и в бяло). Завършват със силиконови тапи, а стеблото им е по-широко от това на повечето модели, което прави управлението им по-удобно. Ще получите общо три размера на накрайниците, измежду които да откриете най-удобните за себе си. Аз обичайно оставам на стандартните, размер М.

Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2 @ nixanbal.com

Комфорт

Поставяйки FreeBuds Pro 2 в ушите си, няма да усетите дискомфорт или затруднение - напротив. Слушалките пасват идеално и след няколко минути дори изобщо спирате да ги усещате. Всяка тежи около 6 грама, а освен това формата им изглежда е достатъчно анатомична, за да няма притискане или обратното - да не изпадат лесно. Не съм сигурен дали са подходящи за по-динамични спортове, но за тичане в парка или тренировка във фитнес залата не би трябвало да има проблем. И като стана дума за активни занимания - FreeBuds Pro 2 не са с висока защита от вода и не се препоръчва да ги мокрите обилно или потапяте. Те обаче покриват стандарта IP54, което означава защита от пръски вода, така че пот или бягане под дъжда са съвсем безопасни.

Huawei AI Life

Слушалките могат да се използват с Android и iPhone, а също и с различни компютърни платформи. При смартфоните е добре да изтеглите най-актуалната версия на приложението Huawei AI Life, което става от App Gallery за Android или от App Store за iPhone. Версията в Google Play не е обновявана и не работи с тях. Следва да ги свържете с устройството си и да направите желаните настройки през въпросното приложение. Тук, разбира се, ще виждате нивото на батерията в двете слушалки и в кутийката, ще избирате с кои две устройства да бъдат свързани едновременно FreeBuds Pro 2 и какъв режим на шумоизолация да се използва. Можете да преминавате през включена или изключена ANC или режима Awareness, който пропуска околните шумове. При активирана шумоизолация разполагате с няколко поднастройки, подходящи за различна среда, което най-общо е доколко силна да бъде ANC. Има и динамичен режим, който автоматично ще настройва шумопотискането спрямо шума наоколо. Едно от по-интересните менюта в Huawei AI Life е т.нар. Звукови ефекти (Sound effects), или начинът, по който звучи музиката в ушите ви. По подразбиране е избран ефектът, разработен съвместно с френската компания за аудио технологии Devialet. Това би следвало да е най-балансираният режим, подходящ за по-широка палитра музикални стилове. Ако обаче искате по-силни баси или по-чисто вокали - има ги в настройките. Можете да създадете и собствен ефект.

Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2 @ nixanbal.com

Управление

Също в приложението на FreeBuds Pro 2 ще получите ясна представа как се случва управлението им. Малките стебла на слушалките са сензорни зони, които разпознават някои жестове. За разлика от други модели, тук няма значение коя слушалка ще докоснете - повечето жестове са еднакви и за двете. При входящо обаждане единично стисване на стеблото приема разговора, а двойно го отказва. При слушане на музика същият жест е плей или пауза, двойно стисване ви прехвърля към следващата песен, а тройно - връща към предишната. Продължително стисване на дясната слушалка може да активира или деактивира активната изолация на околния шум, а на лявата - да стартира гласовия асистент на устройството. И накрая - силата на звука се регулира, като плъзвате пръст нагоре или надолу по вътрешната част на стеблото, съответно за увеличаване или намаляване. Този тип на управление работи чудесно и бързо се свиква с него, но единствената ми забележка тук е, че за контрол на звука можеше да се използва външната част на стеблото. Тя е с по-широка площ и така по-удобна, а освен това няма да измества слушалката от ухото ви, както понякога се случваше при мен, докато намалявам.

Разбира се, слушалките имат сензори за близост, така че можете да ги настроите да спират музиката, когато извадите някоя от тях от ухото си. И обратно - да започва отново, щом я върнете.

Звук от Devialet

Така стигам до най-важната част - качеството на звука, което е очаквано добро за този клас. Huawei вече използват т.нар. Ultra-hearing True Sound Dual Driver - нова звукова система, която управлява двата говорителя на слушалките. FreeBuds Pro 2 имат 11-милиметров динамичен говорител за по-богати средни и ниски честоти, както и планарна диафрагма, за по-ясни и прецизни високи тонове. Звукът от слушалките е мощен и богат, с широк диапазон от 14 Hz до 48 kHz. Поддържа се кодекът LDAC и безжичен пренос на Hi-Res звук.

Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2 @ nixanbal.com

Huawei акцентират и върху технологията Triple Adaptive EQ, която може автоматично да настройва звука според структурата на ушния канал, начина на носене и силата на звука. В приложението между другото има тест за това дали слушалките ви пасват добре, има ли нужда да ги наместите или да смените силиконовите накрайници.

Активна шумоизолация

Шумоизолацията също е важно предимство на FreeBuds Pro 2, макар и тя вече да навлиза във все по-достъпните класове слушалки. Тук системата наистина работи чудесно и е ценно допълнение към качествения звук, особено когато наоколо има доста фонов шум и ви пречи да се потопите в музиката си. Huawei използва по три микрофона в слушалка, които помагат за по-прецизната и ефективна ANC. Според лабораторните тестове на компанията тук средната дълбочина на ANC е с 15 на сто по-висока спрямо предходния модел FreeBuds Pro, или максимум 47 dB. Активната шумоизолация е важна не само при слушане на музика, но и при разговори, които са възможни и в не толкова добри условия.

Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2 @ nixanbal.com

Батерия и зареждане

Така стигам до живота на батерията, който е около 4 часа с включена шумоизолация и общо 18 часа с презареждането от кутийката. Това не е максимумът, който сме виждали от подобен тип слушалки, но е съвсем приемлив показател. Батерията ще ви позволи да използвате слушалките поне два пълни работни дни, като ще е необходимо например в обедната почивка да ги прибирате в кутийката за презареждане. Ако не използвате ANC, животът им се увеличава на 6.5 часа или общо 30 часа с кутийката. Добрата новина е, че FreeBuds Pro 2 поддържат не само зареждане на кутийката през USB C, но и по безжичен път. За този тип слушалки това е ценна екстра, защото винаги можете да ги съживите с няколкоминутно поставяне на гърба на смартфона си, стига той да поддържа обърнато безжично зареждане.

Ревю на Huawei FreeBuds Pro 2 @ nixanbal.com

Под чертата

Това беше моето ревю на новите FreeBuds Pro 2 от Huawei, които действително са най-добрият модел безжични слушалки на компанията досега и осигуряват качествен звук, солидно шумопотискане и удобно управление. Защитата от пръски вода и безжичното зареждане са ценни допълнителни екстри, а хората с два телефона или често сменящи мобилния си, ще са доволни, че FreeBuds Pro 2 могат да работят еднакво добре и с Android, и с iOS.

AirPods Pro 2 - снимки и лични впечатления от новите слушалки на Apple

Обявените по-рано този месец премиум слушалки в компактен формат AirPods Pro 2 на Apple излязоха на пазара преди дни, като…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer