НачалоВидео ревюРевю на iPad Pro 11" (2024)

Ревю на iPad Pro 11" (2024)

638
Написана от  nixanbal

iPad Pro за първи път има OLED дисплей и използва чисто новите чипове M4 на Apple. Да, това е свръхмощен таблет, който вероятно предлага повече възможности, отколкото много от нас изобщо някога биха имали нужда. За кого все пак това устройство би било добра инвестиция и какви са най-важните неща, които трябва да знаете за него - ще ви разакажа в следващите минути.

Свръхтънък профил

Започвам с този свръхтънък дизайн. Алуминиевото тяло на новия iPad Pro е с профил едва 5.3 мм, което е по-тънко от повечето конкуренти и това всъщност е устройството с най-фин корпус от всички продукти на Apple. Теглото на модела е 446 грама за 5G версията или точно колкото два iPhone-а. Имайте предвид, че това са показателите за 11-инчовата версия, която имам у мен за ревю, но има и 13-инчов модел, който, разбира се, е по-тежък, но пък е дори още по-тънък.

От една страна тези фини мерки правят таблета доста крехко устройство, но, ако се сдобиете с iPad от серията Pro, то най-вероятно ще го използвате съвместно с калъф клавиатура. С тях ще успеете да извлечете повече ползи от таблета, а освен това ще имате и по-добра защита на корпуса му.

Ревю на Apple iPad Pro 11" (2024) в nixanbal.com

Аз не разполагах с клавиатура, но самият таблет наистина е изключително удобен за ползване в ръката или докато сте се излегнали с него на дивана за новия епизод на Dark Matter в Apple TV+.

Впечатляващ OLED дисплей

Но нека поговорим за дисплея - iPad Pro има 11" екран с нов тип OLED панел, който Apple нарича Ultra Retina XDR и определя като най-напредналия технологично дисплей в света. Той има резолюция 2420 х 1668 пиксела, опресняване от 10 до 120 Hz и пикова яркост от 1600 нита. Поддържа се и True Tone - технологията, която прави цветовете по-меки и по-реалистични, а освен това по-щадящи очите.

Този тип дисплей се използва за първи път в таблет на Apple и наистина е огромна крачка нагоре. Освен това говорим за различна от обичайната технология, която обединява два OLED панела за по-висока яркост и по-широк динамичен обхват - не мисля, че се сещам за друг продукт, който да използва този похват. Това са детайли, които честно казано не вярвам, че биха били чак толкова значими за масовия потребител, включително за мен, но ако сте дизайнер, обработвате видео или снимки и прецизните цветове са ключови, това със сигурност ще бъде полезно.

Ревю на Apple iPad Pro 11" (2024) в nixanbal.com

Красивата картина на дисплея се допълва и от актуално изглеждащите тънки рамки, които са равномерни от всички страни. Освен това тук Apple най-после подхожда разумно и обръща ориентацията на екрана, позиционирайки предната му камера върху по-дългата страна. Идеята е, че таблетът ще се използва най-често в хоризонтален режим или поне за видеоразговори това ще бъде така.

В този случай и стерео говорителите са си тъкмо на мястото - има две двойки такива от двете по-къси страни на таблета. Така че в хоризонтална ориентация получавате наистина страхотно разпространение на звука, а и като цяло - таблетът звучи впечатляващо. Независимо дали играете игри, гледате филми или слушате музика.

Предната камера е 12 MP с доста широк обхват, портетен режим и поддържа Face ID. Основната камера също е 12 МР, но с по-добро качество на снимките и вече с 4K видеозапис, като до нея има и LiDAR скенер, който може да бъде полезен в някои професионални приложения.

Apple Pencil Pro

Да си поговорим обаче за новия Apple Pencil Pro, който се купува отделно и цената му е около 300 лв. Това наистина е супер удобен аксесоар за писане, рисуване и скициране, който вече идва с още по-богат набор възможности. Прецизната писалка поддържа потупване, с което можете да преминавате мигновено между да речем молив и гума, а освен това можете да я стиснете леко, за да изведете менюто с различни инструменти. При тези действия получавате и супер приятна обратна връзка. Зареждането, а и съхранението, става като просто поставите стилуса върху горната страна на таблета, като за момент виждате и наличния в него заряд. Освен това Apple Pencil Pro може да се добави в приложението Find My и да бъде локализиран, ако го изгубите някъде.

Ревю на Apple iPad Pro 11" (2024) в nixanbal.com

Може би тук е моментът да спомена, че и таблетът, и стилусът са ми предоставени за това ревю от А1, за което - големи благодарности, защото рядко успявам да се сдобия с продукти на Apple извън iPhone. Радвам се, че новият iPad Pro успя да излезе в България успоредно със световната си премиера, а какви са цените със и без плановете на оператора - можете да видите в неговия сайт, за който оставям линк - цък.

Мощният M4

Така стигам до сърцето на таблета. Новият iPad Pro е първото устройство на Apple, което използва обявения успоредно чипсет M4 на компанията. Той е произведен по второ поколение 3-нм процес и предлага сериозен скок в производителността на процесора, графиката и невронния енджин. Поддържа се хардуерно ускорен Ray Tracing и способност за супер бързо изпълнение на AI задачи. Трудно ми е дори да осмисля колко мощ е събрана в това тънко устройство, но ще ви кажа, че лаптопът, на който обработих това видео, е с първото поколение на този чип - M1. Т.е. новият iPad Pro е машина с огромен капацитет и възможности за справяне с много сложни задачи.

Тъкмо тук е съществената част, която ще помогне за избора ви - да прецените дали този M4 чип ви е необходим и ще извършвате ли толкова тежки работни процеси върху таблета. Ако търсите устройство, което до голяма степен да замени лаптопа ви, като ви позволи да носите доста по-лек и компактен хардуер - този iPad Pro може би е тъкмо за вас. Например в моя случай - представям си, че бих го взел със себе си на уикенд пътуване с по-малко багаж, което ще бъде основно почивка, но все пак бих имал нужда от достъп до сайта - възможност да пиша и качвам новини, а защо не и да обработя някое видео - било то за TikTok или за YouTube. Да, защото в крайна сметка на тази машина мога да имам и пълноценен Final Cut Pro.

Ревю на Apple iPad Pro 11" (2024) в nixanbal.com

Ако обаче искам таблет, който ще използвам основно за гледане на сериали в стрийминг платформите, за скролиране из Instagram на голям екран и за други леки задачи - новият iPad Pro е просто твърде сериозна инвестиция и много по-способен от това, за да бъде оправдана покупка. Разбира се, ако бюджетът не е проблем - защо не.

Животът на батерията е отличен, което се дължи и на енергоефективния чип. Разбира се, зависи за какво точно ползвате таблета, но целодневни сесии с любим сериал или няколкочасова интензивна работа на тежък софтуер не могат да го изтощят лесно и ще можете да разчитате на устройството. Apple обещава 9-10 часа нонстоп браузване в мрежата, което в моя случай би се равнявало на няколко дни живот без презареждане. А зареждането става с USB-C кабела в комплекта, но зарядно липсва.

Под чертата

Е, това беше моето ревю на новия 11-инчов iPad Pro. Най-способният таблет на Apple, който категорично смятам, че е подходящ избор за професионални цели и не толкова за простички задачи и просто по-голям екран за достъп до интернет. За да избера това устройства, лично за себе си бих искал да имам смислена причина и сценарий на ползване, който би оправдал покупката. И вярвам, че за много хора това може да бъде отлична инвестиция, която да им помага да вършат някои или дори всички свои задачи, независимо дали са на път, в кафенето или в домашния си офис.

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer