НачалоРевютаДругиРевю на iPhone 6

Ревю на iPhone 6

Най-популярният смартфон порасна

30977
Написана от  nixanbal
Ревю на iPhone 6

Този ли се огъва?

С тези думи ме посреща всеки трети познат напоследък, виждайки iPhone 6 в ръцете ми. Оказа се, че bendgate” е прехвърлил границите на интернет и почти всеки е чувал, че новият телефон на Apple може да се свие под формата на “Г”. 

Случаят с огъващия се iPhone обаче не се отрази на продажбите и смартфонът се превърна в поредния бестселър за Apple още в първите дни след старта на продажбите. Близо 40 милиона за тримесечието, уау!

iPhone 6 е една от най-забележителните промени в портфолиото на компанията като дизайн и като размери. Той е с нова, по-тънка форма, с по-добра камера, повече мощ и най-важното – пораснал е.

Дали с всичко това си струва и вие да обърнете внимание на новото предложение от Apple и как се чувствам месец и половина след преминаването ми от Android към iOS – моля, четете в ревюто нататък...

Премиум дизайн от Apple

iPhone 6 силно се отличава от досегашните модели на Apple и според някои фенове на марката дори е трудно да познаеш, че е неин продукт. Да, iPhone 6 замени ръбовете за овални страни и стопи няколко милиметра от профила си, за да стигне впечатляващо финото тяло от 6.9 мм.

Това, което Apple подчертава и в новия си смартфон, е качеството на изработката. Още при първата си среща с iPhone 6 ще разберете, че става въпрос за устройство от най-висок клас, за премиум продукт, който е удоволствие да държиш в ръка, докато използваш и не само.  

iPhone-6-review-nixanbal-02

Смартфонът е с алуминиев корпус, през който преминават пластмасови линии, необходими за по-добрата пропускливост на сигналите от вградените антени. Това е познато решение от много устройства и дизайнът на металния HTC One M8 например е доста сходен.

HTC обаче са се справили в пъти по-добре с въпросните линии и превръщането им в естествена част от визията на апарата. При iPhone 6 чертите стоят като нещо залепено, като нелогична притурка към корпуса на модела. За някои потребители този елемент дори прави смартфона най-грозния продукт на Apple. Всъщност съм абсолютно съгласен, но истината е, че след няколко седмици ползване на iPhone 6 се свиква с това дизайнерско решение.

Бутонът за включване е преместен, но останалите са по местата си

Друга промяна по дизайна на iPhone 6 е бутонът за включване, който е преместен от горната част върху дясната страна на апарата. Получих обратна връзка от няколко приятели, фенове на марката, че това е неестествено, но всъщност са твърде дълбоко нагазили в света на Apple и просто приемат трудно дори подобни дребни промени. А преместването на бутона отстрани е най-логичното нещо с увеличаване размера на апарата – далеч по-удобно е да го докоснете с палец там, отколкото да разтягате показалец до горния край на корпуса.

А iPhone 6 има тънко, тясно, но доста издължено тяло. 4.7-инчовият смартфон стърчи с почти цял пръст над Sony Xperia Z3 Compact, а височината му е на косъм от тази на 5.1-инчовия Samsung Galaxy S5.

iPhone-6-review-nixanbal-03

Като цяло обаче смартфонът на Apple лежи отлично в ръката, ползва се без пролем само с палец и стига да свикнете с хлъзгавото му тяло, това може да се окаже най-лесният за носене и ползване апарат, който сте имали досега.

3.5 мм жак е в основата на корпуса, където са още микрофонът, Lightning портът за зареждане и решетката за единствения говорител

Усещането е за премиум продукт и то се допълва не само от солидното алуминиево тяло, но и от извития към страните дисплей. Колкото до изпъкналата камера – такъв е случаят при повечето модели на Samsung и много други устройства, а и при Apple обективът е покрит от трудно драскаем сапфир кристал.

Скенер за отпечатъци, който работи

Скенерът за отпечатъци навлезе масово в смартфоните през последната година и половина и вече няколко водещи производители предлагат модели с такъв. Проблемът с тази екстра се оказа не в това тя да влезе в мобилните устройства, а да бъде поднесена по адекватен начин.

Тук Apple успяха. Техният сензор Touch ID е скрит в бутона под дисплея на iPhone 6 и за да го използвате, не се изисква да поставяте пръста си под определен ъгъл, да го провлачвате през копчета или друг специален ритуал. Просто докосване и нищо друго. Ако смартфонът е заключен (с изгаснал дисплей), можете просто да натиснете хоум бутона и апаратът ще се отключи директно.

iPhone-6-review-nixanbal-04

Touch ID служи за идентификация при сваляне на приложения, което спестява нуждата да въвеждате паролата от iCloud акаунта си. Освен това някои приложения започнаха да се възползват от скенера и за да получите достъп до файловете си в Dropbox например, трябва да сканирате отпечатъка си – добър вариант за защита на съдържание.

Дисплеят

iPhone 6 носи най-сериозната промяна по отношение на дисплея в портфолиото смартфони на Apple досега. Диагоналът е скочил с цели 0.7 инча, което за консервативния подход на производителя е много.

4.7-инчовият iPhone 6 е не само по-голям, но и с по-висока резолюция – вече 1334х750 пиксела. Всъщност разликата с iPhone 5S не е сериозна и въпреки че Apple хитро наричат новата резолюция не просто Retina, а Retina HD, гъстотата на точките всъщност не е по-висока от тази на предходния модел и отново е точно 326 ppi.

С iPhone 6 обаче Apple обещава по-висок контраст, по-точно цветопредаване, повишена четимост на открито и по-широк ъгъл на видимост.

iPhone-6-review-nixanbal-05

На фона на съвременните смартфони от висок клас и достигнатата при някои модели Quad HD резолюция iPhone 6 изглежда като шега със своята до 4 пъти по-ниска резолюция. Истината е, че Apple са постигнали отличен резултат и екранът изглежда отлично. Яркостта, контрастът, резолюцията – надали ще имате забележки по който и да е критерий.

Основна камера за отличен

Видеозаписът с 240fps при HD резолюция е ключово предимство за iPhone 6

Смартфоните на Apple в последните години се славят като едни от най-добрите за снимки. С iPhone 6 това изглежда ще продължи, защото подобрената iSight камера се справя прилично при ниска осветеност и отлично на светло.

iPhone 6 отново използва 8 МР камера, която има същите апертура (f/2.2) и големина на пикселите от 1.5µ, но Apple добавя някои новости за по-добри резултати.

iPhone-6-review-nixanbal-06

Интерфейсът на камерата е като всичко друго в апарата – опростен и изключително лесен за ползване. Преминаването през различните режими на снимане става със слайд през дисплея. Така можете да превключите от стандартни снимки към такива с квадратна форма (подходящи за Instagram), към панорама, към видеозапис, към slow-motion видеозапис или към timelapse.

снимка с iPhone 6

снимка с iPhone 6 снимка с iPhone 6

снимка с iPhone 6 - панорама 

снимка с iPhone 6  снимка с iPhone 6

снимка с iPhone 6

снимка с iPhone 6  снимка с iPhone 6

снимка с iPhone 6

Като бързи настройки за изнесени светкавицата, HDR, таймер и преминаване към предна камера. За съжаление последната е с резолюция 1.2 MP и резултатите с нея са много слаби. Като доскорошен потребител на HTC One M8, който има широкоъгълна 5 МР селфи камера, iPhone 6 е абсолютна катастрофа в това отношение. Качеството е компромисно, а в кадъра е трудно да влязат повече от двама души.

Въпреки че предната FaceTime камера на iPhone 6 е подобрена и допуска 81% повече светлина спрямо предишния модел, представянето й е далеч от това на HTC One M8

Иначе смартфонът на Apple е първият, който ме накара да използвам функцията за панорамни снимки. Действително се получават много добре и самата възможност да включвате режима толкова лесно е повод да го използвате по-често. Отличен бих дал и на видеозаписа с 240 кадъра в секунда, който е с по-ниско качество (HD), но ефектът е страхотен и в много ситуации си струва да го използвате. Иначе стандартното видео е Full HD при 60 к/с, така че засега Ultra HD липсва.

По-сериозен минус за iPhone 6 е липсата на оптична стабилизация на изображението. Apple добави такава в смартфона си за първи път тази година, но само в 5.5-инчовия модел iPhone 6 Plus.

Хардуер от 2012-а?

С анонса на iPhone 6 в мрежата плъзна колаж, сравняващ го с Nexus 4 от 2012 г., от който излиза, че двете устройства са с почти идентичен хардуер. Действително моделът на Apple няма да ви отвее с многоядрен процесор, изобилие от оперативна памет и много мегапиксели, но в името на коректната съпоставка трябва да отбележим, че сравняваме ябълки с круши. Или iOS с Android.

Две съвсем различни софтуерни платформи, които имат различни изисквания към хардуера. Истината е, че iPhone 6 се представя отлично с двуядрения си процесор и уж нищожните 1 GB RAM, осигурявайки адекватна бързина и справяне с всякакви приложения и игри от App Store, които в крайна сметка са създадени специално за него.

iPhone-6-review-nixanbal-07

Смартфонът на Apple използва ново поколение чипсет A8, който има двуядрен 64-битов процесор на 1.2 GHz и графичен чип PowerVR GX6450. С тях производителят обещава значително по-висока производителност спрямо тази на iPhone 5S, от който всъщност никой не се е оплакал, че е бавен и лагва.

iPhone 6 идва и с второ поколение на копроцесора, отговорен за засичане на движенията – М8. Въпросният постоянно събира данни от акселерометъра, компаса, жироскопа и барометъра, с които предлага на потребителя информация за изминатото разстояние, направените крачки и дори изкачените етажи през деня.

iPhone-6-review-nixanbal-08

Иначе Apple е оборудвала апарата си с поддръжка на най-бързите операторски мрежи, с Bluetooth 4.0, Wi-Fi стандарт 802.11ac и NFC. Последната технология е нещото, което ми липсваше в iPhone досега, но за съжаление и след iPhone 6 ще продължи да ми липсва. NFC чипът е заключен и може да се използва само за мобилни разплащания с услугата Apple Pay, а тя дори не е достъпна в България. Това е един от минусите на смартфона, който като доскорошен Android потребител усещам най-силно. Защото вече не мога да свързвам телефона си лесно с безжични колонки и слушалки, не мога да обменям снимки с приятели, нито да използвам смартфона си като електронен бадж за достъп до изложения.

16 GB вградена памет и липсата на microSD слот ви подканват да изберете с 200 лв. по-скъпата версия (64 GB)

Друг минус е малкото вградена памет на най-евтината версия на iPhone 6, която имам аз. Едва 16 GB, които ще си заминат още в първия месец. Ако планирате да използвате плейъра и да качвате музика, ако снимате често видео и най-вече – ако обичате тежки игри от типа на Asphalt – задължително изберете версията с 64 GB. Знаете, че iPhone няма microSD слот за допълнителна памет, а разликата между модела с 16 и този с 64 GB памет е 200 лв.

Тук ще спомена и две думи за звука през телефона. iPhone 6 има само един високоговорител, разположен в долната част на апарата – до Lightning порта за зареждане. Звукът от него е сравнително силен и изненадващо качествен. Бих казал, че съм доволен от озвучаването, въпреки че HTC One M8 е ненадминат със своята система BoomSound. Освен това, когато играете или просто държите iPhone 6 в хоризонтално положение, е лесно да заглушите музиката.

Батерията е слабото място

Всички плюсове дотук са за сметка на нещо много важно – живота на батерията. iPhone 6 използва батерия с капацитет едва 1810 mAh, което според Apple е достатъчно за 14 часа разговори, 10 часа браузване или 11 часа гледане на видео.

Е, понеже надали ще ви се наложи да тествате издръжливостта на батерията с 14-часов разговор, ще ви разкажа как се представя при ежедневна работа. Използвам смартфона от месец и половина и за това време успях да свикна, че iPhone 6 издържа максимум цяло денонощие – т.е. изисква зареждане около 24 часа или малко повече след последното. Най-често обаче ми се налага да го зареждам още същата вечер, особено ако планирам излизане.

iPhone-6-review-nixanbal-09

Разбира се, става въпрос за използване без ограничения на разговори, влизане в социални мрежи, доста Viber и спорадично включване на камерата и плейъра. Игри и гледане на видео не са сред честите занимавки на смартфона, но с тях батерията очаквано умира още преди края на работния ден.

Единствената добра новина, ако това може да е такава, е изключително бързото зареждане на iPhone 6. Тъкмо заради малката му батерия, тя се пълни така неусетно, както се и изчерпва. Независимо дали го включвате към зарядното на стената или зареждате през USB кабел от РС-то – трябват ви няколко минути, за да сте сигурни, че например ще имате достатъчно заряд да се приберете с активен телефон.

Важна добавка е, че преносът на данни, който много приложения изискват да им бъде позволен на заден фон, беше спрян. Така в стендбай режим iPhone 6 започна да пести значително енергия, докато преди това за една нощ неактивност губеше около 15-20% от заряда си.

iOS 8 и преходът от Android

iOS 8 е най-развитата мобилна операционна система в света, твърди Apple, но това е нещо, с което не мога да се съглася. В софтуерната платформа на iPhone липсват много възможности, предлагани от Google, при това не става въпрос за дребни екстри, а за основни удобства, с които потребителите на смартфони с Android са свикнали.

Новата iOS 8 въвежда много нови екстри за смартфоните на Apple и със сигурност е по-добра и по-развита от iOS 7. В новия софтуер производителят добавя възможност за ползване на допълнителни клавиатури (Swype и други), а освен това сериозно подобрява своята вградена. Ново е приложението Health, което събира информацията за активностите ви в общ интерфейс; добавена е опцията за изпращане на гласови съобщения и видео в Messages; падащата лента с известията може да предлага повече информация под формата на т.нар. уиджети; можете да реагирате на известия директно от тях и други.

iPhone-6-review-nixanbal-10

Нова е и възможността за свиване на интерфейса с цел по-лесен достъп до горния край на екрана. Това става с леко двойно потупване върху хоум бутона, при което картината на дисплея слиза надолу, за да можете да натиснете бутон или друга, иначе недостъпна за палеца ви част от интерфейса. Това всъщност е отличен вариант за справяне с по-големите екрани, който би бил интересна добавка и за смартфоните с Android.

Най-сериозната липса в iOS за мен е опцията да изпратя снимка чрез приложение директно от галерията. Т.е. ако разглеждам направените през деня снимки, попадна на тази, която искам да покажа на приятел, и избера Share – там няма голям избор. За момента по този начин могат да се изпращат снимки към Facebook, Twitter, по имейл и отскоро по Viber. Липсват Messenger, Instagram, WhatsApp и още куп други, което е безумно.

Не поддържам твърдението на Apple, че iOS 8 е най-развитата мобилна операционна система в света, но със сигурност тя е удобна и по-лесна за ползване от Android

Иначе iOS 8 работи отлично – пъргава е, няма забавяния и като цяло бих казал, че съм доволен. Категорично не е верен митът, че iOS не може да забие – случвало ми се е няколко пъти, налагали са се и рестарти. За себе си не бих казал и че версиите на приложенията за платформата на Apple са по-добри от тези за Android. Напротив – лично предпочитам интерфейса и начина на работа на Facebook, Instagram, Twitter и други за софтуера на Google. Това, разбира се, може да влезе в графата лична оценка.

iPhone-6-review-nixanbal-11

Като потребител на повечето услуги на Google не беше труден преходът към iOS. Тук са всички необходими апликейшъни – Gmail, Google Maps, Hangouts, Docs, Analytics, Translate и т.н. Да, повечето не изглеждат така, както под Android, а често липсват някои екстри, но това е цената да сте iPhone потребител с афинитет към света на Google.

От друга страна под iOS най-после получих възможност да използвам някои ексклузивни приложения за тази платформа, сред които са Hyperlapse и Veedeo. Освен това операционната система на Apple все още е предпочитана от много разработчици, които са склонни да пуснат новите си проекти първо за iPhone, изпреварвайки дори няколко пъти по-популярната Android.

Липсата на познатия хоумскрийн, върху който потребителят може да разположи любими уиджети и иконки е нещо, което не успя да ме затрудни при преминаването към iOS. За хардкор потребителите на Android обаче е възможно това да е минус, а също и много други дребни липси от функционалността на платформата.

iPhone-6-review-nixanbal-13

Задължителната връзка с iTunes например е непоносимо бреме за много мои познати, а е досада и за мен самия. Добрата новина е, че мога да синхронизирам песните си от Mac-а по безжичен път и да обновявам плейлиста на iPhone 6 само с няколко клика по тъчпада.

Използването на компютър със същата марка е предимство, защото с новата версия на OS X комуникацията между iPhone и MacBook-ът стана още по-добра. От компютъра например можете да четете и дори да отговаряне на SMS-и, да редактирате бележки, които след това се появяват и в телефона и т.н. Дребни удобства, които очакват всеки, решил се да нагази по-дълбоко в екосистемата на Apple.

iPhone 6 под чертата

В топ 3 на смартфоните за годината, макар и с някои недостатъци спрямо Android

Това бяха моите впечатления от работата ми с iPhone 6 – първия смартфон на Apple, който използвам като личен апарат за повече от месец. Накратко – отличен дизайн и премиум усещане от корпуса, впечатляващи дисплей и камера, пъргава работа.

iPhone 6 има всичко, необходимо да бъде един от най-добрите 3 смартфона на годината.

В графата с недостатъците ще отбележа деликатното тяло на апарата, което безспорно изисква специална защита или поне специално внимание при носене и работа. Слабото изпълнение на предната камера, както и някои липси в iOS 8 също могат да подразнят Android потребителите, които решат да преминат към Apple. Нищо обаче не ме притеснява както краткият живот на батерията при iPhone 6, който при някои дроиди вече достига 3 и повече дни.

Така че, под чертата, iPhone 6 не може да бъде грешен избор, независимо от някои недостатъци. Доволен съм, че в момента използвам апарата като основен в ежедневието си, но със сигурност съм склонен много скоро отново да премина към Android. Защото вълнуващото на мобилните комуникации е разнообразието и възможностите, които при възможност си струва да проучваме.

iPhone-6-review-nixanbal-12

Цената на iPhone 6 в България варира сериозно, но някои магазини го предлагат срещу коректната сума от 1399 лв. (16 GB), а с договор към оператор може да падне до 649.99 лв.

9.0
iPhone 6 предлага изключително качествена изработка на корпуса, много добри резултати от камерата и впечатляващ дисплей, а сред основните недостатъци са краткият живот на батерията и отсъствието на някои екстри като microSD слот и функционален NFC чип
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 6
  • Камера 9
  • Производителност 10

XMAGE трип до Милано: Фоторазходка с Huawei P60 Pro

Миналия месец моя приятелка сподели, че Rosalía има турне в момента и през юни ще бъде в Атина. Не ми…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer