НачалоРевютаДругиРевю на iPhone 6S

Ревю на iPhone 6S

3D Touch е най-сериозната иновация от Apple

51653
Написана от  nixanbal
Ревю на iPhone 6S

“Това, което се е променило, е всичко”, гласи посланието на Apple с новия им смартфон. Отлична игра на думи, но нищо повече от прост рекламен трик. Промените в iPhone 6S далеч не обхващат всяка част от дизайна и функционалностите му, но през дните, в които използвам телефона, успях да се убедя, че няколкото хардуерни иновации могат да направят разликата. Да накарат потребителите да почувстват, че държат в ръцете си нов, чувствително по-добър iPhone от предходния, който не просто носи актуализиран процесор и повече RAM.

3D Touch, подобрена камера и супербърз скенер за пръстови отпечатъци са сред акцентите в iPhone 6S. И въпреки че тук мнозина бързо ще решат, че няма нищо супериновационно, което да ги накара да захвърлят своята шестица за новия модел, всъщност няма да са съвсем прави.

Технологията за разпознаване силата на натиск върху дисплея на iPhone 6S например е нещо, което се отразява на много места в навигацията и въвежда различни нови екстри. Какво, как и защо се случва около 3D Touch, която очаквам догодина да навлече масово и при Android производителите, каква е добавената стойност от останалите новости в iPhone 6S и струва ли си да се замислите за покупка, при положение, че това е просто версия S – моля, четете в ревюто нататък...

Дизайнът е запазен

Корпусът на iPhone 6S е по-тежък от този на iPhone 6, а с розовия цвят се свиква бързо

Традицията показва, че S версиите на iPhone не носят коренни промени по дизайна. Тук не просто няма сериозни, а почти липсват каквито и да е изменения.

Оформи се тезата, че iPhone 6S може да бъде разпознат пред iPhone 6, само ако използвате новия цвят розово злато, какъвто Apple не предлагаше досега. А за това между другото не е нужно да сте колежка на онази, на която й записаха дует с Килата. Розовият нюанс на металния корпус на новия iPhone е приглушен и ненатрапчив и въпреки че при първото ми пътуване с метрото и въпросния телефон в ръка се усещах неловко, бързо свикнах с визията и изобщо не бих се притеснил това да е основният ми апарат в бъдеще. Работата ми ме е изправяла пред предизвикателството да тествам устройства в най-нетипично мъжки цветове и вероятно имам имунитет и гледам безразлично на това, но, господа, ако търсите нещо по-различно – давайте. В противен случай на разположение продължават да бъдат останалите три опции – тъмносиво, златисто и сребристо.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-01

Малкият детайл, по който iPhone 6S се отличава от предшественика си, е и буквата S под логото в долната част на гърба на апарата. Това е. Изпъкващите и спорно естетически лайстни през корпуса продължават да са си там, камерата все още се подава над корпуса, а бутоните са на познатите локации.

Бърз поглед към спецификациите разкрива, че iPhone 6S всъщност е с 0.2 мм по-дебел от iPhone 6 (профилът е вече 7.1 мм), а теглото е нараснало до 143 от 129 грама, но това са трудни за улавяне подробности. При пряко сравнение в двете ръце се усеща, че няколкото грама отгоре всъщност правят iPhone 6S една идея по-солиден, но като цяло дизайнът получава знак равен.

Новият Touch ID реагира мигновено

Apple въведе първия адекватен скенер за пръстови отпечатъци в смартфонпрез 2013-а, а тази година Touch ID в iPhone 6S излиза във втората си версия.

Усъвършенстваният скенер реагира по-бързо от преди и прави отключването мигновено. Процесът е толкова пъргав, че дори се появиха оплаквания (от американци, предполагам), че известията на заключения екран не се задържали достатъчно дълго и отключването е “прекалено бързо”.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-02

Действително с натискането на хоум бутона смартфонът се отключва по-бързо, отколкото премигва човешкото око и това категорично е най-големият плюс на Touch ID. Нещо повече – до момента използвах iPhone 6 и ми направи впечатление, че новият скенер е не само по-бърз, но и по-непретенциозен. При новия iPhone 6S няма проблем, ако пръстът ви е леко влажен от пот или вода, което досега беше сериозна пречка пред отключването на апарата.

Дисплей по шаблон

iPhone 6S разполага с идентичен екран с този на предшественика си, който е с 4.7” диагонал и има резолюция 1334х750 пиксела. Това е малко над HD и прави сравнително скромна гъстота на точките от 326 ppi. За сравнение Galaxy S6 е с 577 ppi, а Xperia Z5 Premium с 806 ppi и въпреки че апаратът на Apple звучи като модел от нисък клас на фона на конкуренцията, резултатът е на ниво.

Поставени един до друг, човешкото око не може да отличи по-детайлното изображение между дисплеите на Galaxy S6 edge+ и iPhone 6S. Истината е, че бих искал да видя как би изглеждал евентуалният някогашен смартфон на Apple с Quad HD резолюция, но за момента Тим Кук изглежда не смята да прекрачва границата, след като постига подобна гледка и с HD.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-03

По-интересното е, че изображението на iPhone 6S е с по-естествени цветове от това на S6 edge+ - бялото е много по-чисто и бистро, но пък предпочитащите по-наситени и ярки цветове биха избрали тъкмо мдоела на Samsung.

3D Touch - най-голямата иновация в iPhone 6S

Това е най-същественото, което се е променило в iPhone 6S

3D Touch е една от най-обсъжданите новости в тазгодишните модели на Apple и то не защото е просто някаква си гръмко въведена екстра в смартфона. 3D Touch е нещо, което намира приложение в редица места из менютата и действително започва да влиза в ежедневната работа с телефона.

3D Touch е името на технологията, която разпознава силата на натиск върху дисплея на iPhone 6S и с чиято помощ Apple защити иновативния си дух с тазгодишния си смартфон.

Това е нововъведението в iPhone 6S, което ще добави още едно измерение в работата ни с тези устройства, тъй като променя начина на взаимодействие с тях в редица ситуации.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-04

Какво представлява 3D Touch? Накратко: това е функцията Force Touch от Apple Watch и тъчпада на новия MacBook. При iPhone 6S технологията е въведена с инсталирането на допълнителен слой капацитивни сензори в подсветката на дисплея. Тези сензори отчитат измененията в натиска върху екрана и използват информацията, за да предложат на потребителя нови възможности. А ето и какви са ползите от 3D Touch…

Започваме с Peek & Pop. Когато натиснете леко върху малка иконка на снимка в галерията, тя ще се появи уголемена над останалите и ще ви позволи да надникнете в кадъра. Ако натиснете още по-силно, снимката ще се отвори на цял екран. Същото важи при линкове, към които можете да поглеждате, без да отваряте браузър, важи при правене на снимки, когато от интерфейса на камерата можете да надникнете към галерията, а също и при имейлите. Тъкмо в електронната поща 3D Touch и функцията Peek & Pop е особено полезна, но за съжаление засега не се поддържа от приложението Gmail, което ползвам аз, а само от вградения клиент на iOS. 

iPhone-6S-review-NIXANBAL-05

Друга полза от технологията 3D Touch в новия iPhone 6S са т.нар. Quick Actions или възможността за по-бързо извършване на някои задачи. Това всъщност представлява извеждането на контекстно меню. Ако например натиснете силно и задържите пръст върху иконката на Twitter, ще получите опции за търсене, писане на туит или на ново лично съобщение. Същото упражнение върху иконката за съобщенията ще изведе възможност за изпращане на нов SMS или за бърз достъп до последните три и т.н.

Когато натиснете иконката по този начин, тя дава сигнал с вибрация и извежда контекстното меню. Ако обаче Quick Actions все още не се поддържа, ще получите бързо двойно вибриране за отказ. В първите няколко пъти е възможно да не успеете да активирате 3D Touch и вместо това да разместите иконките в менюто. Това се дължи на по-лек от необходимия натиск, тъй като до момента никой телефон не е изисквал от нас да прилагаме сила върху екрана му. 

IMG 0327

Добрата новина е, че Quick Actions вече работи както върху повечето приложения на Apple, така и върху най-популярните, които имам инсталирани аз на смартфона. Добавянето на тази функционалност, разбира се, зависи от разработчиците, така че да се надяваме, че тепърва приложенията без Quick Actions ще получат и тази екстра.

Нещо повече – създателите на приложения ще имат пълната свобода да се възползват от това и всички останали предимства на 3D Touch, като технологията много скоро може да заеме важна роля и в геймплея на нови игри например.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-07

3D Touch влиза и на още места из интерфейса на iOS 9 в новия iPhone. Ако натиснете върху клавиатурата при писане на текст например, пръстът ви се превръща в курсор, който удобно можете да преместите на желаното място, за да нанесете корекции. Има и по-ефектни, макар и без практически ползи приложения на технологията.

И въпреки че iOS 9 и по-конкретно 9.1, която е налична към датата на писане, става все по-умна и все по-функционална, преминаващите към нея Android потребители ще имат затруднения с някои липсващи екстри.

Простички неща като възможност за намиране на контакт с изписване на името му върху 9-бутонната клавиатура и изпращане на изображение към кое да е приложение все още не са сред опциите в iOS.

iPhone 6S review NIXANBAL iPhone 6S review NIXANBAL

По отношение на софтуера обаче Apple заслужава аплодисменти заради това, че още с първия си голям телефон (iPhone 6 Plus) успя да разреши най-сериозния проблем на фаблетите – невъзможността за достигне горния край на екрана с палец. При iPhone това става с двойно докосване на хоум бутона, което сваля надолу целия интерфейс, независимо къде из него се намирате. Никакви свивания и изкривявания, практикувани от Samsung и другите производители на фаблети, не се доближават като удобство до този похват.

Камера с подобрения

iPhone 6S има нова камера с повече мегапиксели, 4k видео и Live Photos

Камерата на iPhone по традиция е една от най-добрите, но тази година корейските алтернативи притесниха сериозно Apple. Новият iPhone 6S обаче прави сериозна крачка напред и по-големият 12 МР сензор е само върхът на айсберга.

iPhone 6S идва с куп подобрения в камерата спрямо предшественика си и тук влизат новият 12 МР сензор (ъпгрейд от 8 МР), възможността за запис на видео с 4k резолюция, по-добра предна камера, въвеждането на Live Photos и други.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-08

Интерфейсът е добре познат – няма падащи менюта и всичко е максимално опростено. Преминаването през различните режими на снимане става със слайд настрани, като тук изборът вече е по-богат. Можете да правите стандартни снимки 4:3, квадратни кадри, панорама (може би най-добрите панорами със смартфон), стандартен видеозапис, слоумоушън видеозапис и time-lapse.

iPhone 6S review NIXANBAL iPhone 6S review NIXANBAL

iPhone 6S review NIXANBAL

iPhone 6S review NIXANBAL iPhone 6S review NIXANBAL

iPhone 6S review NIXANBAL

iPhone 6S review NIXANBAL iPhone 6S review NIXANBAL

IMG 0438

При снимки можете да настроите единствено таймер, HDR и светкавица, както и новата екстра за iPhone 6S – Live Photos. Това всъщност са няколкосекундни кадри, които изглеждат като снимка в галерията, но ако натиснете силно отгоре (3D Touch в действие), ще видите движение. “А, това е като картините в Хари Потър!” беше реакцията на двама приятели, когато видяха ефекта.

И тази година оптична стабилизация предлага само по-големият модел iPhone 6S Plus

Ценно подобрение е предната камера. iPhone 6 има една от най-тъжните селфи камери, но тук резолюцията вече е повишена до 5 МР и въпреки че нощем сензорът не изглежда да улавя достатъчно светлина – селфитата са възможни дори след залез. Това става благодарение на ефекта с премигване на дисплея в ярък цвят, който осветява лицето ви и резултатът е наистина сякаш сте използвали светкавица.

Качеството на снимките от основната 12 МР камера е отлично. Цветовете не преливат, както е при Galaxy S6 например, но предават реалистично обстановката. Не бих казал, че има коренна разлика между постиженията на iPhone 6 и тези с iPhone 6S, но по-високата резолюция никога не е излишна. 

Колкото до 4k видеозаписът - той трябва да бъде активират отделно от настройките и няма опция за промяна на резолюцията в самия интерфейс на камерата, което за потребител на Android би било малък шок. 

Хардуерен ъпгрейд

iPhone 6S получи важни подобрения още по процесора и оперативната памет, с които не само е готов да се справи с всички изброени дотук задачи, но и да реагира светкавично при всяка команда (всъщност никога не съм имал оплаквания от iPhone 6).

Новият смартфон на Apple използва подобрения 64-битов чипсет А9, който по официални данни осигурява до 70% по-висока производителност на процесора и до 70% скок в работата на графичния чип спрямо iPhone 6. В А9 е вграден и новият моушън процесор М9, който работи със сензорите на телефона, за да следи движението му и да използва информацията включително за пестене живота на батерията.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-09

Процесорните ядра всъщност са само 2 на 1.8 GHz, а оперативната памет е удвоена на 2 GB, което може да звучи смешно на фона на Galaxy S6 edge+ и неговите 8 ядра и 4 GB RAM, но тук тази конфигурация е предостатъчна за плавната работа на системата.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-06

Що се отнася до опциите за вградената памет – те са същите – 16, 64 и 128 GB. Първият вариант е почти безсмислен, освен ако не сте от хората, които не използват камерата и не свалят много приложения. С 4k видеозапис и Live Photos ви съветвам директно да изберете 64 GB. А големият скок между двете версии и въобще наличието на модел с 16 GB памет е хитруване от страна на Apple, с което директно карат потребителите да скочат на по-скъпия апарат. Разликата е точно 200 лв.

Разочароващо е, че Apple все още не позволяват NFC чипът в iPhone да се използва за нещо различно от Apple Pay.

Батерия за до денонощие живот

Apple е вградила в новия си смартфон батерия с капацитет 1715 mAh, което звучи нищожно и е по-малко дори от батерията в iPhone 6 (1810 mAh). Няма опция за изваждането й, не се поддържа безжично зареждане.

Добрата новина е, че при нормално ползване животът на батерията може да прехвърли едно денонощие, но ако прекарвате повече време във Facebook и в правене на снимки, ще се наложи да я заредите втори път още преди вечерта. Като цяло стандартно постижение за повечето актуални смартфони от висок клас.

iPhone-6S-review-NIXANBAL-10

Тук също ми липсва възможността за безжично зареждане, която може още да не е превзела масово топмоделите на пазара, но Samsung например работят усърдно да я направят максимално удобна и ефективна за потребителите си. Такава опция все пак може да се добави и при iPhone 6S, но чрез допълнителен аксесоар, което, разбира се, не е особено удобно решение.

iPhone 6S под чертата

iPhone 6S продължава традицията да внася някои важни промени в смартфоните на Apple, макар и незабележимо на пръв поглед. Да, дизайнът може да мине за абсолютно идентичен и ако вече използвате iPhone 6 имате една причина по-малко да искате ъпгрейд.

Най-ценните подобрения в новия смартфон на Тим Кук са камерата, новият процесор и удвоената RAM, както и безспорната иновация тук – 3D Touch, която променя начина, по който използваме устройството. Всичко това и този път превръща iPhone 6S в един от топ телефоните на пазара, но лично не бих го препоръчал като нужен ъпгрейд от iPhone 6. Освен ако като Apple нямате излишен кеш. 

Тази година обаче конкуренцията на iPhone 6S е по-силна от преди и смартфоните от топсерията на Samsung например са достойна алтернатива във всяко отношение. Стига дилемата iOS/Android въобще да стои пред вас, разбира се.

iPhone 6S се продава в България на цени от 1449 лв. без или от 726 лв. с договор. Благодарности на Мтел за тестовата бройка, която ми заеха!

9.2
iPhone 6S изглежда идентично с предходния модел, но предлага подобрения в камерата, процесора и оперативната памет, както и въвежда нови екстри начело с 3D Touch, която разпознава силата на натиск върху дисплея.
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 7
  • Камера 9
  • Производителност 10

5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24

Смартфоните Galaxy S24 вече са тук и въпреки че една от най-горещите теми около тях е въвеждането на Galaxy AI,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer