НачалоРевютаДругиРевю на Lenovo Vibe X2

Ревю на Lenovo Vibe X2

Цветен поглед към флагманите на средния клас

47002
Написана от  nixanbal
Ревю на Lenovo Vibe X2

Докато Vibe Z2 Pro е сред най-мощните и функционално преливащи предложения в каталога на Lenovo, моделът Vibe X2 е балансиран вариант с приятен списък характеристики и примамлива цена.

Смартфон с компактни размери и адекватни възможности залага на една идея уж по-атрактивен дизайн и интересни аксесоари, които добавят нови екстри.

Какво обаче липсва в Lenovo Vibe X2, кои са силните му страни и за кого може да е привлекателно предложение? След няколко седмици с този апарат в джоба си ви предлагам детайлото му ревю и отговор на тези въпроси...

Какво е "многослоен дизайн"?

Lenovo Vibe X2 е първият смартфон с многослоен дизайн – това изречение се повтаря като мантра в повечето рекламни материали за устройството и човек получава внушението, че става дума за нещо голямо. За някакъв сериозен акцент – с Vibe X2 ще имате многослоен дизайн и ще сте първите с такъв в света.

Всъщност “многослоен дизайн” представлява наслагване на няколко пласта в различни цветове, които се забелязват отстрани. Една от версиите например странично погледнато сякаш е съставена от златиста, червена и оранжева плоскости. Дисплеят леко изпъква над тях и добавя четвърта черна лента.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-01

Идеята е интересна, реализирана може би за първи път и със сигурност прави устройството по-атрактивно от повечето модели със скучновати корпуси. Не бих казал обаче, че този вид допринася с много за дизайна на Vibe X2, а пластмасовият корпус като цяло подсказва, че изработката всъщност не е била от водещо значение при създаването на апарата.

Въпреки безсмисленото наслагване на слоеве пластмаса в различни цветове, Lenovo Vibe X2 има тънко и изключително леко тяло, което ще ви хареса, ако търсите нещо компактно.

Като излезем от темата за ползата от многопластовия дизайн, Lenovo всъщност са си свършили добре работата. Телефонът има приятно изглеждащ корпус, тънък и стилен е и няма излишни елементи.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-02

Бутоните за контрол силата на звука и този за включване са по-потънали, отколкото бих предпочел, но ми харесва, че трите Android бутона са капацитивни и са разположени под екрана, а не са част от него. Lenovo са решили да използват бутон Опции вместо Мултитаскинг, което е в отличие спрямо актуалните смартфони с Lollipop, но така или иначе при задържане получавате втората функционалност.

Lenovo Vibe X2 ще се хареса на хората, които търсят сравнително компактен смартфон, държат на тънкото тяло и скромното тегло. Предполагам, че дамите ще хвърлят око на цветните пластове.

Дисплей на ниво

За разлика от 6-инчовия Vibe Z2 Pro, който предлага Quad HD резолюция на дисплея, с инч по-малкият Vibe X2 се е ограничил до Full HD.

За 5-инчовия екран на апарата резолюция от 1920х1080 пиксела е абсолютно задоволителна и картината предлага съвсем прилично качество. Контрастът и яркостта осигуряват приятна гледка за окото, а гъстотата на пикселите от около 440 ppi е много над тази дори в новия iPhone 6, така че пикселите не се отличават.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-03

Благодарение на чипсета си от MediaTek този смартфон предлага технологията ClearMotion за подобряване на видео с по-нисък фреймрейт. При гледане на клипове пък можете да активирате функцията динамичен контраст, която сякаш в повечето случаи е за предпочитане.

Под чертата – Vibe X2 има приличен дисплей, който няма да ви бърка в очите с пиксели и да ви мъчи с нисък контраст. Качествата на този екран обаче са видимо под тези на флагманите – бялото леко сивее, а цветовете не са толкова бистри, както при One M8 и iPhone 6 например. Когато погледнем цената на X2 обаче, става ясно, че тук не говорим за модел от най-висок клас и тези черни точки могат да бъдат пренебрегнати без колебание.

Интерфейс a la China

Част от иконките в Lenovo Vibe X2 са почти идентични с тези в iOS

Интерфейсът на Vibe X2 е шарен, всъщност твърде шарен за вкуса ми и ако вие сте привърженици на Android в чистия му вид – тук ще трябва да прибегнете до лаунчър.

В общи линии личи, че някъде там е скрита операционната система на Google, но отгоре й са нахвърляни всички цветове на дъгата, придружават ги куп анимации, а логиката на организацията на приложения и уиджети е сменена.

Както и при други китайски производители, тук също се вижда опит за копиране на iOS на Apple. Приложения и уиджети са изсипани върху началните екрани и няма меню, в което иконките са отделно. Това създава сериозен хаос, особено ако сте свикнали с платформата на Google.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-04

Освен визуалните разлики със стандартната визия на Android, при Vibe X2 вероятно ще ви изненадат и многото предварително инсталирани приложения. Всъщност някои от тях може да ви бъдат полезни, но фирменото приложение Security влиза в графа досадни и това нямаше да е проблем, ако можеше да се изключи. Вместо това в лентата с известия постоянно ще имате нещо, което се “грижи за вашата сигурност”, проверявайки за вируси, спам, пазейки личните ви данни и какво ли не. Така че, ако ви преследва мисълта, че някой ви готви кибератака – този телефон е за вас. В противен случай се настройте психически, че трябва да свиквате с постоянното присъствие на зеления щит.

Добрата новина е, че в приложението Теми има една, отличаваща се с по-приглушени и пастелни цветове, която избрах да ползвам, докато телефонът беше у мен. Не е точно Material Design на Google, но е най-приемливата визия, която Lenovo предлага за интерфейса на смартфона си.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-05

Има и още позитивни страни по отношение на софтуера. Vibe X2 предлага екстри като включване на дисплея с почукване върху него; интелигентен отговор на обаждане с поднасяне на слушалката към ухото; поддържане на подсветката, докато гледате в екрана и т.н.

Нещо интересно – функцията с двойно натискане на хоум бутона за включване на камерата, която Samsung въведе онзи ден с Galaxy S6, присъства при този модел Lenovo. Дори когато екранът е изключен, можете просто на докоснете бързо два пъти централния капацитивен бутон под екрана и той автоматично ще включи камерата и ще направи мигновена снимка. Хитро, имайки предвид, че хардуерно копче за целта липсва.

Хардуер

Lenovo Vibe X2 използва 8-ядрен процесор с чипсета MediaTek MT6595m True8Core, който включва 4 ядра Cortex-A17 на 2 GHz и още 4 ядра Cortex-A7 на 1.5 GHz. Процесорът използва ARM технологията big.LITTLE, която позволява на ядрата да работят или на пълни обороти – всички 8 наведнъж, или да бъдат ангажирани само 1-2 от тях – когато не тормозите апарата с тежки задачи.

Чипсетът е в компанията на 2 GB RAM памет и тази конфигурация се справя най-прилично с тежкия модифициран Android, с който производителят се е опитал да задави устройството. Тук-там могат да се получат забавяния в зареждането на някое приложение или информацията от него.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-06

Като потвърждение на впечатленията ми от работата с X2, смартфонът изкарва и отличен резултат на бенчмарк приложението Antutu, който го нарежда над One M8 и OnePlus One и под Galaxy Note 4 и Meizu MX4. MX4 всъщност използва модифицирана версия на чипсета у Vibe X2.  

Вградената памет е 32 GB, което звучи добре, но имайте предвид, че липсва microSD слот и няма как да добавите карта с още памет. С включването на X2 ще имате на разположение остатък от около 25 GB и половина.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-07

Също липсващи екстри тук са инфрачервен порт и NFC. И докато първата дори не си струва отбелязването, NFC антената за мен се превръща във все по-полезна функция на съвременните смартфони и би трябвало да се възприеме като задължителна в ценови клас над 500 лв. от повече производители.

Вероятно са ви направили впечатление няколкото златисти точици в основата на задния панел на X2 - това е конекторът за аксесоари. Чрез него можете да слагате на смартфона допълнителни панели (тип защитни кейсове), които добавят функционалност - външна батерия и мощни високоговорители са двете предложения, които са налични у нас. 

Камера

Lenovo Vibe X2 отстъпва със своята камера на моделите Vibe Z2 Pro и новия Vibe Shot, тъй като е позициониран по-надолу от тях, но снимките не са провал.

Смартфонът идва с 13 МР сензор на основната камера и 5 МР на предната камера. Задната камера е придружена от LED светкавица, има удобен интерфейс, HDR режим и Full HD видеозапис.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-08

Интерфейсът на камерата е приятен и несложен за ползване. Освен бърз старт на видеозапис и снимки, има бутон за превключване на режимите (Нормален, Супер панорама, Специални ефекти), няколко бърз функции, както и достъп до фините настройки. Очаквах повече режими, например размазване на фона или таймлапс видео, но идеята за по-малко суматоха в настройките е приемлива.

Телефонът има сравнително бърз автофокус, но осезаемо по-бавен от този на водещите модели на някои други производители (Samsung, Sony, HTC и други).

Lenovo Vibe X2 review

Интересна опция обаче е включването на камерата и правенето на снимка директно от заключения екран. За целта трябва просто да докоснете два пъти бутона Начало и дисплеят ще светне след секунда, вече със заснетата снимка. Освен това правенето на кадри може да става и с бутона за контрол силата на звука, когато вече сте в интерфейса на камерата.

Що се отнася до предната камера – поддържа Full HD видео или 5 МР снимки, а селфита можете да правите с гласова команда (например Cheese) или с жест (знак за мир – с два пръста).

Lenovo Vibe X2 review nixanbal 

Lenovo Vibe X2 review nixanbal  Lenovo Vibe X2 review nixanbal

Lenovo Vibe X2 review nixanbal Lenovo Vibe X2 review nixanbal

И популярното селфи на Радина Кърджилова, направено с предната камера на Vibe X2:

Lenovo Vibe X2 review nixanbal

Като цяло резултатите от камерата на Vibe X2 не са никак лоши за този клас телефон, като макро кадрите се получават най-добре. Ако искате смартфон за снимки – със сигурност ще се наложи по-сериозна инвестиция за модел от по-горните рафтове, но в случая снимките с X2 са задоволителни за споделяне във Facebook.

Батерия

Lenovo е оборудвала смартфона си с батерия със сравнително скромен капацитет от 2300 mAh, което все пак успява да осигури един ден до едно денонощие време за ползване.

Батерията на Vibe X2 е малка, но производителят се е постарал да предложи някои екстри, с които да извлечете максимума от нея. Има режим Ultimate Power Saver Mode (еха!), който дава достъп само до най-необходимите начини за комуникация и алармата, изключвайки всички останали приложения. Това удължава значително живота на батерията, но ако все пак искате да използвате телефона си и не сте фенове на черно-белия екран, можете да зададете този режим да се активира и деактивира в определен интервал от време – например нощем.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-09

В смартфона има още няколко подобни софтуерни екстри за намаляване разхода на енергия. Например функция за оптимизиране яркостта на дисплея и работата на графичния чип може да увеличи живота на батерията с 5 до 25% (според Lenovo). 

Lenovo Vibe X2 - накратко

Заради дизайна си Lenovo Vibe X2 вероятно ще се хареса предимно на дамите 

Lenovo Vibe X2 е смартфон с мощен процесор и приятен набор екстри, който се предлага на конкурентна цена. Кой би могъл да се изкуши от него?

Vibe X2 ще се хареса на дамите, които търсят смартфон с тънко тяло и нестандартен дизайн или просто повече цветове по корпуса. Апаратът в никакъв случай не е строго дамски модел, но предвид акцента върху “многослойния дизайн”, би следвало да импонира най-вече на тях.

Процесорът ще се грижи за пъргавата работа на устройството, дисплеят осигурява отличен детайл, а камерата не предоставя възможност да се превърнете в Instagram звезда, но се справя добре на дневна светлина и няма да съжалите, че сте споделили онова селфи с приятели във Facebook.

Към слабите черти на Vibe X2 бих отбелязал твърде шарения интерфейс, характерен за всички китайски компании, както и сравнително слабия живот на батерията. За последното Lenovo предлагат допълнителен панел с батерия (2300 mAh) за часове екстра време за ползване, който на места се предлага бонус в комплекта, но иначе струва 69 лв.

Lenovo-Vibe-X2-review-nixanbal-10

Като алтернативи на този смартфон можете да прегледате LG G3, Sony Xperia Z2 или Nokia Lumia 930. Цената на Lenovo Vibe X2 в България официално е около 769 лв., но може да се намери и за под 500 лв. в магазини с неофициален внос. 

7.8
Lenovo Vibe X2 предлага интересен дизайн, зад който се крие мощен процесор и качествен дисплей. Модифицираният Android би могъл да обърка някои потребители, а батерията ще изисква често зареждане, но за ценовия си клас апаратът е едно от добрите предложения.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 9
  • Батерия 7
  • Камера 7
  • Производителност 9

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer