НачалоРевютаДругиРевю на Lenovo Vibe Z2 Pro

Ревю на Lenovo Vibe Z2 Pro

Китайският дракон щурмува консервативна Европа

31132
Написана от  nixanbal
Ревю на Lenovo Vibe Z2 Pro

В края на лятото на 2014 г. Lenovo официално стъпи на българския пазар на смартфони и щурмува ниския и среден клас. Тази есен обаче китайският производител номер едно на компютри в света пуска у нас модела Vibe Z2 Pro – устройство от най-висок клас, което може да си съперничи дори със суперфони като Galaxy Note 4.

Имах възможност да прекарам две седмици с Lenovo Vibe Z2 Pro и по-надолу ви предлагам впечатленията и опита ми от работата с апарата. Ще ви разкажа за всички приятни изненади в 6-инчовия фаблет, както и за недостатъците му, с което изборът ви на нов модел от високия клас със сигурност ще бъде с едно неизвестно по-малко…

Тънко метално тяло

Lenovo е китайски производител, но с лаптопите си е доказал, че може да прави качествени неща – с приятен дизайн и добри материали на изработка. Добрата новина е, че този опит се пренася и при смартфоните.

Корпусът на Vibe Z2 Pro е създаден предимно от метал, който има приятна шарка, сякаш драскан с четка. Изпъкналият червен елемент около камерата, видимите винтчета и леко ръбатата форма придават на устройството индустриален вид, който лично одобрявам, но някои познати реагираха тъкмо наопаки и не харесаха визията на Z2 Pro.

Lenovo Vibe Z2 Pro nixanbal review

Истината е, че корпусът на устройството – красив или не – е направен добре и усещането е за качествен продукт, но проблемът е друг. Lenovo Vibe Z2 Pro има 6-инчов диагонал на екрана, с което е един от най-големите смартфони на пазара и е предизвикателство да се работи с него. Със сигурност ще са ви необходими двете ръце, дори за най-основни задачи, особено в движение.

Нещо повече – за да носите Vibe Z2 Pro, ще ви трябват широки и дълбоки джобове, а при сядане ще трябва да мислите за целостта на телефона.

Тялото на Vibe Z2 Pro е огромно и невъзможно за ползване с една ръка, но е супертънко – с профил едва 7.7 мм

Иначе корпусът на апарата е с доста стандартно разположение на всички елементи по него. Над огромния екран е предната 5 MP камера, а под него са капацитивните бутони Опции, Начало и Назад. Да, интересно е, че тук все още има бутон за контекстно меню, а не такъв за мултитаскинг. Същият обаче служи за преглед на отворените приложения – при продължително задържане.

Отляво е бутонът за контрол силата на звука, който би бил по-удобен, ако е една идея по-надолу или просто от дясната страна – под бутона за включване. Също отдясно е и слотът за microSIM карти – два броя, поставящи се една до друга.

Lenovo Vibe Z2 Pro nixanbal review

Отгоре е единствено 3.5 мм жак, отдолу – microUSB порт, един говорител, както и първият микрофон, а отзад е мощната 16 МР основна камера с OIS, нейната двойна LED светкавица и вторият микрофон. Цялата композиция около камерата е върху черна плочка с винтчета, изпъкваща на фона на металния корпус.

Корпусът ще се предлага в тъмносив цвят (Black), а по-нататък вероятно ще бъдат пуснати светлосивата (Titanium) и златистата (Gold) версии. При всички тях около камерата има червена линия, сякаш акцентираща върху фотовъзможностите.

Интерфейс à la iOS

Lenovo, както и много други китайски производители на смартфони, заимстват интерфейса на своите устройства от iOS. Независимо, че всъщност използват Android. Добре ли е това?

Разбира се, че не, освен ако не държите вашият дроид да изглежда като модифициран iPhone, поне софтуерно.

Lenovo Vibe Z2 Pro nixanbal review

Приликите с iOS включват липсата на отделно меню с приложения – всички се изсипват върху началните екрани и са достъпни чрез преминаване наляво и надясно. Върху различните хоумскрийни ще намерите всички иконки на предварително заредени или новоинсталирани приложения, а там се позиционират още папките и уиджетите.

Интерфейсът на Lenovo Vibe Z2 Pro е тежко променен спрямо чистия вид на Android и е пълен с шарени икони и купища добавки. Това не на всяка цена е нещо лошо – дори напротив, особено ако вече харесвате вида на TouchWiz при Samsung.

Ценна добавка е уиджетът Clean up, който за секунда оптимизира използваната RAM

Някои от специалните екстри по интерфейса са т.нар. 3D жестове, които включват възможността да приемате и отказвате обаждания с движение на ръката, да контролирате гледането на видео по същия начин и други.

Shake Lock позволява с леко разклащане на телефона да го заключите, а има и функция, която изключва капацитивния бутон Начало при хоризонтална позиция на телефона. Това ще попречи да го натиснете случайно и да излезете от игра или гледане на видео.

Lenovo Vibe Z2 Pro nixanbal review screens

Ценни добавки за по-лесно справяне с огромния екран са Smart Dialer и Micro Screen. Първата приближава бутоните за набиране на номер към палеца ви, стига леко да наклоните телефона в същата посока. Втората екстра свива целия екран в по-малък прозорец, достъпен лесно с палеца на ръката, в която държите Vibe Z2 Pro. Това става с изписването на буквата С с палеца.

Приятно впечатление прави списъкът с бързи настройки в падащата лента с известията. Там получавате достъп до 5 екстри или до още 9, ако свалите още веднъж виртуалната щора надолу. Има и контролер за яркостта на дисплея.

Lenovo Vibe Z2 Pro nixanbal review

Всички тези добавки и куп екстри ще са добре дошли за т.нар. power users, но ако начинаещ вземе Vibe Z2 Pro, може да се удави в това изобилие. А дори и за напредналите потребители някои неща ще се сторят излишни – например приложението за сигурност, което е нонстоп активно и дава известия за какво ли не, сякаш използвате не телефон, а дистанционно за навигация на ракети.

Черешката на тортата са няколкото предварително заредени теми, от които можете да избирате, за да променяте вида на телефона. За съжаление допълнителните варианти са още по-шарени и сякаш извадени от анимационен филм.

Дисплей за отличен

Дисплеят на Lenovo Vibe Z2 Pro е събрал най-актуалните характеристики, които съвременните смартфони могат да предложат. Става въпрос за огромен 6-инчов IPS дисплей с впечатляваща Quad HD резолюция от 2560х1440 пиксела, каквато все още предлагат единици телефони на пазара.

След като дотук обърнах внимание на сложността за ползване с една ръка, време е да отчета и ползите от големия екран.

Lenovo-Vibe-Z2-Pro-review-nixanbal

Супервисоката резолюция осигурява гъстота на пикселите от около 490 ppi, което означава изключително детайлно изображение, никаква следа от отделни пиксели. Екранът е с контрастни цветове и висока яркост, а в настройките може да регулирате цветовия баланс и ако обичате наситените нюанси – за вас е Super bright mode. Има обаче и Comfort mode, който щади очите, намалява разхода на енергия и прави дисплея леко мътен, с ефекта на вестник.

Когато се използва навън, под пряка слънчева светлина, автоматичната настройка на яркостта не е полезна, тъй като не прави дисплея достатъчно ярък и изображението се губи. Ако обаче увеличите на максимум яркостта, няма никакъв проблем да разчетете текст или да преглеждате спокойно съдържание при разходка в парка.

Lenovo-Vibe-Z2-Pro-review-nixanbal-06

На тази огромна площ и при тази резолюция е изключително удоволствие да гледате видео или да играете Asphalt 8, а браузването в сайтове дава съвсем ново измерение.

Камера със стабилизация

Камерата на Lenovo Vibe Z2 Pro е акцент от списъка му с възможности и екстрите към нея не са никак малко. Максималната резолюция за снимки е 16 МР, но по-важното е, че производителят е добавил оптична стабилизация на изображението. Последната прави услуга на камерата при видеозапис и при нощни снимки.

Резултатите с Vibe Z2 Pro на дневна светлина са впечатляващи и си съперничат с тези от най-добрите камерафони на пазара днес. Отличен фокус, цветопредаване и умело замъгляване на задния фон при снимки на обект на преден план.

Lenovo-Vibe-Z2-Pro-review-nixanbal-07

Разбира се, не всеки кадър е перфектен. Имам много неспoлучливи снимки, най-често заради изгоряло небе или друг прекалено изсветлен обект. Снимките при ниска или никаква осветеност – например на улицата през нощта – са особено добри, но тези в затворени помещения при изкуствено осветление не са от най-качествените, както ще се убедите от примерните снимки тук.

снимка с Lenovo Vibe Z2 Pro

снимка с Lenovo vibe Z2 Pro снимка с Lenovo Vibe Z2 Pro

снимка с Lenovo Vibe Z2 Pro снимка с Lenovo Vibe Z2 Pro

Видеозаписът е много добър, стига да не запушите микрофона, както се случи при мен.

Интерфейсът на камерата е сходен с този на повечето дроиди, но ако от режимите изберете Smart Camera, ще влезете в малко по-различно измерение. При него настройките излизат под формата на рингове и напомнят интерфейса на Nokia Lumia. В Smart Camera можете да избирате режима на снимки, видео и други бързи настройки, но по-фино регулиране предлага Professional Camera.

Има HDR режим с няколко подрежима, които създават доста ефектни снимки.

Мощен хардуер

Като хардуерна конфигурация Vibe Z2 Pro е едно от най-мощните устройства на пазара и отговаря на най-високия клас при по-популярните производители. Фаблетът на китайците идва с чипсет Snapdragon 801 с четириядрен процесор на 2.5 GHz, придружен от цели 3 GB RAM и 32 GB вградена памет.

Паметта може да е проблем за някои потребители, тъй като няма microSD слот и разчитате единствено на наличните 32 GB и облачни услуги

Лично за мен липсата на слот никога не е била проблем, но това зависи от навиците на всеки потребител. За вас например може да е важно да имате възможност за пренасяне на съдържание чрез microSD картата или просто имате такава с огромен капацитет, която искате да използвате и в новия си телефон.

Иначе Vibe Z2 Pro е един от най-мощните смартфони на пазара и се справя с всякакви игри и приложения. Устройството е особено подходящо за игри с тежка графика и гледане на видео с висока резолюция, тъй като има не само мощта, но и перфектния дисплей за това.

Lenovo-Vibe-Z2-Pro-review-nixanbal-08

Хардуерът е достатъчно напомпан, за да не се усещат засечки и от работата със силно модифицирания интерфейс.

Като важни екстри тук ще отбележа още NFC и USB on-the-go. Последната позволява да използвате чрез преходник флашки с телефона, което между другото донякъде решава проблема с липсата на слот. Освен това смартфонът работи в LTE мрежи, поддържа Bluetooth 4.0 и новия стандарт Wi-Fi 802.11ac.

Ако решите да използвате двата му microSIM слота, картата, с която ще използвате мобилен интернет, трябва да е в първия от тях.

4000 mAh енергия

Батерията на Lenovo Vibe Z2 Pro е огромна, точно като самия телефон. Капацитетът й е 4000 mAh, което е значително повече от тази на конкурентния Galaxy Note 4 например (3220 mAh).

Колко успява да издържи фаблетът с едно зареждане? През времето, в което използвах Vibe Z2 Pro, ми се налагаше да го зареждам на всеки 48 часа – на две пълни денонощия.

Lenovo-Vibe-Z2-Pro-review-nixanbal

Постижението е на фона на нормалната ми работа с апарата – разговори, снимки, повече браузване и социални мрежи. Ако обаче пътувате и решите да запълните времето си с гледане на видео от YouTube, батерията може да се стопи доста по-бързо, но никога не ми се наложи да търся зарядно след по-малко от 24 часа.

Под чертата – за кого е Vibe Z2 Pro?

Отличен баланс между възможности, качество и цена

Vibe Z2 Pro е напомпан с всевъзможни екстри и актуални характеристики смартфон, който предлага дори твърде много за очакваната си цена под 1000 лв.

Това е фаблет с отличен дисплей, много добра камера и изключителен живот на батерията, събрани в тънко метално тяло с XXL размери.

Всичко това са причините, поради които си струва да прегледате обстойно Vibe Z2 Pro като вариант за бъдещия ви телефон.

Устройството обаче няма да ви хареса, ако искате нещо по-компактно и удобно за ползване в движение. Освен това Lenovo все още имат доста път, докато оформят своя идентичност в софтуерно отношение, защото в момента интерфейсът им е одрал кожата на iOS, в което няма никакъв вкус.

Ако търсите хай-енд апарат с отличен баланс между възможности, качество и цена и не се притеснявате, че често ще трябва да отговаряте на въпроса “Ама и Lenovo ли правят телефони?” – Vibe Z2 Pro трябва да влезе в селекцията ви.

Lenovo-Vibe-Z2-Pro-review-nixanbal-10

Lenovo Vibe Z2 Pro излиза в България не по-късно от октомври на цена под 1000 лв. без договор. 

9.4
Един от най-добрите смартфони в края на 2014 г., който предлага отличен дисплей, добра камера и издръжлива батерия, заключени в тънко метално тяло на сравнително достъпна цена
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 10
  • Батерия 9
  • Камера 9
  • Производителност 10

Samsung Galaxy S24 и Galaxy S24+ предлагат Galaxy AI, чипсет Exynos, по-големи дисплеи и батерии

Заедно с премиум модела Galaxy S24 Ultra току-що в Сан Хосе, Калифорния, Samsung представи и неговите два подгласника - Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer