НачалоРевютаДругиРевю на Lenovo Yoga Tablet

Ревю на Lenovo Yoga Tablet

Таблетът може да не изглежда просто като голям смартфон

12053
Написана от  nixanbal
Ревю на Lenovo Yoga Tablet

Серията лаптопи с въртящи се дисплеи Yoga на Lenovo доби сериозна популярност през последните години, а сега китайският производител се надява да пренесе успеха й и в сегмента на таблетите. Името на Lenovo Yoga Tablet идва от необичайната му панта, която служи като стойка и позволява ползването му в различни режими.

Изненада – за разлика от лаптопите Yoga, таблетът с това име не използва Windows, а върви под Android. Проблем ли е това или напротив; полезно ли е нестандартното дизайнерско решение; кои са недостатъците на Yoga Tablet и какви са останалите качества на машината - моля, четете в ревюто нататък...

Премиум дизайн

Първото впечатление зависи от външния вид и при Yoga Tablet то ще бъде за премиум продукт. Таблетът има метална рамка и метална панта със стойка, а гърбът му е пластмасов, но с релефна повърхност и дори е трудно да я различите от алуминий.

Lenovo Yoga Tablet тежи около 605-610 грама и е тънък между 3 и 8.1 мм.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-01

Предната част на Yoga Tablet е заета изцяло от 10.1-инчовия му дисплей, а отдясно (при хоризонтална позиция) се намира 1.6 МР предна камера. Под екрана са двата високоговорителя на машината, които осигуряват стерео звук, а удебелената част е в дoлния край, така че при вертикално ползване да е удобна за хващане с една ръка – подобно на прегънато списание.

Самата цилиндрична част в двата си края отстрани е събрала бутона за включване и 3.5 мм жак за слушалки, а отзад върху нея е основната 5 МР камера. По страните на таблета ще откриете още microUSB порт, бутонът за регулиране силата на звука, микрофон и още няколко изненади, когато извадите стойката. Под нея са слотовете за microSD карти и този за microSIM карта, ако бройката е с 3G модул.

Sony Xperia Tablet S

Истината е, че идеята за дизайн на таблет, напомнящ прегънато списание, не е съвсем оригинална. Вероятно си спомняте модела Xperia Tablet S на Sony (изображението отгоре) от 2012 г., който обаче беше последното подобно устройство на японците.

Трите Yoga позиции

Удобен за носене като прегънато списание

Идеята на тази панта е да позволи на таблета да се трансформира и да се ползва в различни позиции. 

По-горе стана дума за първия режим на ползване – с прибрана стойка удебелената част е удобна за хващане с една ръка и имитира точно начина, по който четем списание в движение (Hold Mode). Този вариант за работа с таблета обаче е подходящ повече за 8-инчовата му версия, тъй като 600-грамовият 10” модел натежава сериозно след няколко минути.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-02

Вторият начин за работа с Yoga Tablet е когато извадите стойката му и го повдигнете леко на нея (Tilt Mode). Това позволява удобна работа на бюро или друга равна повърхност, подходящ режим при браузване или четене.

И третата Yoga позиция на таблета е отново с ползване на стойката, но този път с нея екранът застава (почти) перпендикулярно на бюрото (Stand Mode). Идеята е, че така получавате отлични условия за гледане на видео.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-03

Като цяло идеен дизайн и отлично изпълнение, защото не само материалите на изработка са качествени, а и пантата е изключително стегната. Дори прекалено стегната и трябва да внимавате с ноктите. Със сигурност концепцията за външния вид на Yoga Tablet трябва да бъде развита и в следващи таблети на Lenovo, които доказаха, че не е задължително тези устройства да изглеждат като "голям смартфон". 

Единственият проблем е, че механизмът е прекалено стегнат и отварянето на стойката може да затрудни някои потребители, особено дамите. Бихте си счупили нокътя, ако опитате с него, затова трябва просто да занете здраво удебелената част и да завъртите.

Внимание към софтуера

В много случаи хардуерните решения изискват и внимание към софтуера, така че добри новини – Lenovo са отделили време за това да направят интерфейса адекватен на трансформиращия се дизайн. Е, поне донякъде. 

Lenovo Yoga Tablet пристига с Android 4.2.2 Jelly Bean, което за съжаление е вече остаряваща версия на платформата, а отгоре й е положен преработен интерфейс на компанията. Въпросният напомня бегло iOS, като предлага един начален екран, последван от много други, събрали инсталираните впоследствие приложения. Личат препратки към софтуера на Apple и това е по-скоро объркващо за потребителите, които не биха очаквали подобна организация от едно устройство с Android.

Ако обаче това е първата ви играчка с операционната система на Google, което е много вероятно, едва ли ще имате проблеми със свикване и ориентация в интерфейса. 

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-5

Иначе споменах за вниманието, което Lenovo са обърнали на софтуера, за да го свържат с интересния дизайн. Когато отворите стойката и поставите Yoga Tablet на нея, отстрани ще изскочат опции за активиране на подходящи за ползване приложения – видео плейър, браузър, преглед на снимките. Когато затворите стойката и хванете таблета като списание – същото прозорче ще се появи, но вече ще предлага бърз достъп до приложения за четене на е-книги и други.

Дисплеят не впечатлява

Конкуренцията издухва Yoga Tablet по отношение на дисплея

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet има резолюция от 1280х800 пиксела, което при диагонал от 10.1 инча прави гъстота на точките около 150 ppi, а ако това не ви говори нищо - просто имайте предвид, че гледката не е особено приятна за окото.

Картината е пикселизирана, текстът също, а единственото спасение е IPS технологията, която прави ъгъла на виждане по-широк и не позволява цветовете съвсем да избледнеят.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-6

Като цяло екранът е един от основните недостатъци на таблета и ако все пак искате малко по-щадяща очите гледка, ориентирайте се към 8-инчовия Yoga Tablet. При неговия по-малък диагонал е запазена същата резолюция и гъстотата на пикселите е една идея по-висока, макар и пак изоставаща от конкуренцията.

Алтернативните Google Nexus 7 и LG G Pad 8.3 обаче предлагат гъстота на пикселите съответно над 270 и 320 ppi и там дисплеят е абсолютна радост за окото. 

Процесор и конфигурация

Хардуерът, точно както дисплеят, подсказва, че въпреки премиум дизайна си Lenovo Yoga Tablet всъщност е модел от среден към нисък клас и достъпната му цена не е просто мил жест на производителя.

Устройството разполага с четириядрен процесор на 1.2 GHz с Cortex A7 ядра от MediaTek, който е далеч като производителност от актуалните четириядрени алтернативи на Qualcomm. Конфигурацията е допълнена от едва 1 GB RAM, с което се дооформя профилът на сравнително слаб и негоден за най-тежите игри и приложения таблет.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-7

С Yoga Tablet действително няма да сте във вихъра на най-новите гейм заглавия от Google Play, така че не посягайте към него, ако търсите таблет за игри. В ежедневната работа с машината също се усеща забавяне почти навсякъде и например LG G Pad с неговия Snapdragon 600 е модел с по-сериозна производителност на сходна цена, макар и една идея по-малък.

Иначе таблетът се предлага с 16 или 32 GB вградена памет, а с microSD слота няма да останете без свободна памет. Има и версия с 3G, като слотът е скрит зад стойката.

Камера и звук

Представянето на камерата е слабо, но звукът е стерео и е на ниво

С идеята, че никой не си купува таблет, за да прави снимки, Lenovo са оборудвали Yoga Tablet с едва 5 МР основна камера и 1.6 МР отпред. Качеството е посредствено и със сигурност няма да посегнете към това устройство, ако ви трябва сносен кадър. За да направите бърза снимка, която да изпратите на приятелите си във Viber или Facebook обаче е приемлив вариант.

Разположението на камерите е по-сериозният проблем. Основната се намира в единия край на удебелената част отзад, което всъщност е приемлив вариант, но предната камера е отляво на екрана. А имайки предвид, че тази камера е създадена за видеоразговори и при тях таблетът стои в хоризонтален режим – грешно решение. Със сигурност ще ви трябват няколко тренировъчни разговора в Skype, докато овладеете техниката и точната позиция в зоната на обхвата й.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-8

Звукът на таблета е повече от задоволителен. Yoga Tablet има стерео говорители, разположени под дисплея (при хоризонтална позиция), което означава, че разпространението на звука е точно към ползващия устройството. Поддържа се и Dolby Digital Plus DS1, така че таблетът е отличен вариант за слушане на музика и ще ви осигури подобаващо озвучаване при гледане на клипове от YouTube или филми.

Батерия за отличен

Стигнахме до най-големия плюс на таблета – батерията му. Въпреки че изглежда твърде тънък, за да осигурява кой знае колко дълъг живот, Yoga Tablet всъщност е звяр в това отношение.

Устройството използва литиево-йонна батерия с капацитет 9000 mAh (6000 mAh при 8-инчовия модел), която по данни на производителя може да издържи до 18 часа време на постоянна работа.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-10

При реално ползване разбирате, че информацията далеч не е преувеличена. Таблетът може да издържи цял работен ден с интензивно ръчкане и дори повече. В случаите, когато не си правите маратон с последния сезон на The Big Bang Theory, ще се налага да зареждате Yoga Tablet през няколко дни, което е презадоволителен резултат.

Lenovo-Yoga-Tablet-nixanbal-review-9

Разбира се, тази силна страна на таблета си има и друго обяснение, а то е по-слабият хардуер и дисплей, за които стана дума по-горе. Те изглежда са достатъчно скромни, че да позволят на и без друго голямата батерия да издържа толкова много.

Lenovo Yoga Tablet накратко

Концепцията за дизайна на Yoga Tablet е нещо, което Lenovo задължително трябва да развие

Lenovo Yoga Tablet много добър първи опит за създаване на таблет, извън традиционния формфактор. За устройство с добавена стойност чрез дизайн, без необходимост от допълнителни аксесоари и калъфи.

Няколкото йога позиции със сигурност ще са ви полезни, ако ползвате таблета интензивно за различни задачи, а изключителният живот на батерията е едно от най-сериозните предимства, на които ще разчитате.

Yoga Tablet обаче е само първият опит на китайците да направят таблет, привлекателен за по-взискателната аудитория. Устройството има слаби страни, към които се числят дисплеят и процесорът, а това ще окаже негативно влияние върху продажбите му на фона на конкуренцията. Някои от алтернативите на пазара предлагат блестящи екрани и по-мощни чипсети, пък макар и без ефектен дизайн.

Цената на Lenovo Yoga Tablet с 10” дисплей е 599 лв. за версията с 16 GB вградена памет и само Wi-Fi или 699 лв. за Wi-Fi + 3G модул. 8-инчовият модел струва съответно 499 лв. и 599 лв. 

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer