НачалоРевютаLGРевю на LG G Flex2

Ревю на LG G Flex2

Необичайната форма на удобния фаблет

39396
Написана от  nixanbal
Ревю на LG G Flex2

Смартфоните с извити дисплеи все още са нишови устройства, които търсят място на пазара, а LG е производителят, наел се със задачата да ги направи секси. Точно както Samsung преди години накара индустрията да обърне внимание на фаблетите и наложи серията Galaxy Note като лидер на новата продуктова категория.

След сравнително вялото представяне на първия модел, новият G Flex2 се готви за запомнящ се дебют и се е въоръжил с актуален хардуер и софтуер, а цялата концепция за него е на база успешния LG G3 от 2014 г. Далеч по-ценни са подобренията по корпуса, който е с почти идентичен дизайн, но в значително по-компактни размери.

В кои случаи този апарат може да се окаже правилен избор за вас и защо изобщо екранът му изглежда като изваден от задния джоб iPhone 6 Plus? Тези и всички останали въпроси около G Flex2 ще намерят отговор в детайлното му ревю на следващите редове...

Необичайно удобен дизайн

Заради специфичния си огъващ се дизайн LG G Flex2 не може да е с корпус от метал или стъкло

LG G Flex2 изглежда странно, но усещането при работа с него е съвсем естествено. Дисплеят, батерията и самият корпус на апарата са извити и тази дъговидна форма приляга приятно в ръката и обгръща лицето при разговор, поднасяйки микрофона близо до устата за по-качествена връзка.

Смартфонът има огромен 5.5-инчов дисплей, какъвто имаше и флагманът LG G3, но тук извивката всъщност го прави по-удобен за ползване. Горната част на екрана, чието достигане обикновено е предизвикателство, при G Flex2 е лесна задача, дори за хора с по-къси пръсти. Това за мен е и основното предимство на въпросния нетрадиционен дизайн.

LG G Flex2 е поредният телефон, при който производителят следва концепцията си да не оставя никакви елементи по страните на корпуса. Това налага някои рокади за бутоните за включване и звука, чиято позиция е върху задния панел, точно под камерата.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-07

Още от LG G2 е ставало дума, че това решение е нетрадиционно, но доста удобно, тъй като там попада показалецът ви, докато държите апарата в ръка. Свиква се лесно и след това тези бутони ще ви липсват, ако смените модела.

Другата належаща дизайнерска намеса е било скриването на слотовете, за които няма място по страните на корпуса. Затова LG са решили да направят капака на смартфона си сваляем, а под него получавате достъп до microSIM и microSD слотовете, разположени един върху друг. Батерията не може да бъде извадена.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-04

Капакът пасва отлично върху корпуса на G Flex2 и се сваля сравнително лесно чрез предвидения процеп, така че лично нямам нищо против решението двата слота да са скрити под него. Минус е по-скоро използването на microSIM, а не на nanoSIM слот, който не просто заема по-малко пространство, а и вече навлезе масово сред конкурентите. За LG би било по-лесно да привлече досегашни потребители на iPhone и HTC например, ако използва същия слот за SIM карти. 

Под чертата за дизайна на LG G Flex2 - изглежда добре, повърхността му е лъскава, но не събира много видими отпечатъци. Извитият дизайн и огъващият се под натиск корпус за съжаление не са позволили LG да използва по-качествени материали като метал и стъкло, затова за пореден път пластмасата доминира при корейците. 

Самолекуващото се покритие е бутафория

Самолекуващото се покритие на задния панел на LG G Flex2 е история, която всички сме чували, но никой никога не е виждал в действие, освен ако не броим рекламното клипче на самия производител.

И при оригиналния G Flex, и при новия модел самолекуващото се покритие остава недоказан мит.

На щанда на производителя на изложението CES във Вегас, където беше представен G Flex2, говорих с представители на LG и ги попитах какво всъщност са направили като подобрения и работи ли вече технологията. Обясниха ми, че въпросното магическо покритие не бива да се разкъсва напълно и драскотини могат да заздравеят, само ако са съвсем леки и повърхностни.

Уви, тези драскотини или са толкова леки, че дори не се забелязват, когато ги има, и в общи линии ви е все едно, или “селфхийлингът” все още е екстра само на Wolverine.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-05

Под чертата – не бих се вързал, че смартфонът ми може да се самолекува и LG за втора година не може да ме убеди в противното. Въпреки това имайте предвид, че слоят върху задния панел на смартфона е доста устойчив и с него ще имате апарат със запазен външен вид за по-дълго време.

Иронично е, че единствените следи по двете тестови бройки на LG G Flex2, които бяха у мен, са тези от неуспешните тестове на самолекуващата се технология.  

Дисплей на ниво, но не най-добрият

403 ppi е значителен скок над първия G Flex, но под актуалните Quad HD екрани

Дисплеят на G Flex2 е второто сериозно подобрение спрямо оригиналния модел. От 6-инчов HD екран LG са преминали към 5.5-инчов диагонал с Full HD резолюция. Резултатът – осезаемо подобрение в ергономиката и качеството на изображението.

Размерът вече е съвсем приемлив и удобен за ползване, докато при първия G Flex работата изискваше задължително две ръце и като цяло апаратът не беше за широката аудитория.  

По отношение на резолюцията ъпгрейдът също е осезаем и Full HD отива повече на толкова голям диагонал. Имайки предвид позиционирането на апарата и конкурентите към настоящия момент обаче, 1080р дисплеят отстъпва като гъстота на точките и детайл на образа. Това, разбира се, ще забележат най-взискателните потребители и липсата на Quad HD резолюция не е толкова голям проблем, стига да не се замисляте, че за по-малко пари можете да се сдобиете с неизвития LG G3, който има 2k дисплей.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-03

Технологията зад дисплея на LG G Flex2 се нарича P-OLED (P като plastic), а защитата е Gorilla Glass 3, но не съвсем. LG са взели познатото защитно стъкло Gorilla Glass 3 от Corning, обработили са го с химични процеси и сега го наричат Dura Guard Glass. За него производителят твърди, че е с 20% по-здраво от необработено стъкло Gorilla Glass 3, особено в краищата на дисплея.

Е, не тествах колко изпускания върху асфалт са необходими, за да разбият дисплея на LG G Flex2, но имайки предвид огъващите се свойства на екрана, бих заложил, че предлага сериозна устойчивост и няма да се счупи лесно. Нещо повече – извитата форма не позволява смартфонът да се пльосне по дисплей върху пода, така че имате още една гаранция.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-02

Що се отнася до OLED качествата на картината – цветовете са наситени, а черното е дълбоко и гледането на видео е приятно занимание. Сравнено с Galaxy Note 4 например моделът на LG има по-чисто бяло и една идея по-естествени цветове, но яркостта е по-ниска. Освен това на открито изображението губи четимостта си до по-голяма степен спрямо LCD дисплея на LG G3 или HTC One M8 например.

И отново за резолюцията – можете да разпознаете, че LG G Flex2 има по-малко пиксели на инч, ако разглеждате внимателно едно и също изображение върху него и върху Galaxy Note 4 в другата си ръка. И въпреки че няма да получи 10 точки по всички параграфи, извитият смартфон има чудесен екран и съвсем приемливо качество на картината – като детайл и като цветопредаване.

Камера за отличен

LG G Flex2 идва с камерата на LG G3, която е една от най-добрите за 2014 г. 

По-горе стана дума, че G Flex2 се базира на миналогодишния флагман, а камерата е едно от най-ценните наследства от G3. Става въпрос за 13 МР сензор, който предлага куп ценни екстри и постига впечатляващи резултати, дори година по-късно.

LG G Flex2 има 13 МР камера с оптична стабилизация, която движи сензора, обирайки трептенето на ръката ви и осигурявайки по-добри резултати, особено вечер.

Друга позната от LG G3 екстра е лазерният автофокус, който спомага обектът срещу камерата да е винаги на фокус и снимките да се случват по-бързо.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-08

Иначе G Flex2 предлага още двойна LED светкавица за по-естествено осветяване на обекта при нощни снимки, има Ultra HD видеозапис, HDR режим и възможност за снимки с гласова команда или новото нещо – с помахване срещу обектива. Последното е въведение при този модел и идеята е да улесни селфитата, като за да стартирате таймера трябва просто да помахате с ръка и да я свиете в юмрук. Работи отлично, но би била ценна, ако сте от типа “китайски турист със селфи пръчка”.

И като стана дума за селфита – предната камера е 2.1 МР и може да записва Full HD клипове с прилично качество. А ето и два примера с Ultra HD резолюция от основната камера:

Интерфейсът на камерата е чист и спретнат, можете дори да скриете всички настройки и да остане празен екран, а правенето на снимки да става с докосване по него или с гласова команда. Автофокусът е с мигновено действие, но ако използвате HDR функцията, ще трябва да почакате няколко секунди след всеки кадър, за да направите следващия – времето изглежда е нужно за обработка на изображението.

снимка с LG G Flex2

снимка с LG G Flex2 снимка с LG G Flex2

снимка с LG G Flex2

снимка с LG G Flex2 снимка с LG G Flex2

Качеството на кадрите и видеозаписа са на високо ниво. Това е камерата, която се представя по-добре от повечето миналогодишни конкуренти, но пристигането на Galaxy S6 и задаващата се премиера на новия LG G4 са силна заплаха за извития смартфон.

Актуален софтуер

LG пуснаха G Flex2 на пазара директно с актуалния Android 5.0.1 Lollipop, върху който са положили своя интерфейс. А интерфейсът на LG G Flex2 вече ни е познат от LG G3 и въпреки че е солидна модификация на чистия Android, използва предимно пастелни цветове и е сериозно подобрен спрямо LG G2 от 2013 г.

Извитият смартфон идва с не твърде много предварително инсталирани приложения – Quick Remote за контрол на телевизора и друга техника чрез инфрачервения порт, QuickMemo+ за бързи бележки, облачната услуга Box и няколко други.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-09

Бутоните за Android са част от дисплея и софтуерно можете да ги размествате и дори да добавите още няколко, щедро предоставени от LG. Така освен стандартните Назад, Начало и Мултитаскинг, можете да добавите бутон за сваляне на лентата с известия, такъв за старт на бележника QuickMemo+, за стартиране на QSlide Apps или на функцията Dual Window.

QSlide Apps са малки приложения, с които отваряте например браузъра или калкулатора в малко прозорче. Можете да го местите напред-назад, да намалите наситеността на образа му или да го приберете в малка иконка в ъгъла. Абсолютна безмислица, но предполага, че все някой някъде там някога е използвал тази функция и LG много държи да я поддържа и в новите си модели.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-10

Dual Window вече носи повече смисъл, позволявайки ви да отворите две приложения в двете половини на екрана. С него можете да четете новинарски сайт, докато в другия край гледате YouTube видео. Също не твърде полезна функция, но след като Samsung я предлага, трябва да я видим и у LG – закон.

LG G Flex2 може да се събужда с двойно почукване върху дисплея му, с каквото може и да гасите дисплея. Това ви спестява вдигане на апарата от бюрото, когато просто искате да проверите колко е часът например. Но с този модел корейците въвеждат и нова екстра, с която може просто да надникнете към статус лентата и пропуснатите известия. Това става като просто провлачите леко пръст от горе надолу през изключения екран, с което в горния му край ще грейне бяла светлина, озарявайки нужната информация.

Полезно е, че LG са задали команди и за физическите бутони за контрол силата на звука – ако при изключен екран задържите бутона за увеличаване, ще стартирате QuickMemo+, а със задържане на копчето за намаляване включвате камерата.

Топ хардуер

LG G Flex2 е особено атрактивно за т.нар. power users устройство от гледна точка на хардуера. Това е първият смартфон с чисто новия чипсет Snapdragon 810, който има 64-битов процесор с 4 ядра Cortex A57на 1.9 GHz и 4 ядра Cortex A53 на 1.5 GHz, придружавани от графичен чип Adreno 430.

Освен че опроверга слуховете за прегряване, чипсетът на Qualcomm осигурява изключително пъргава работа на смартфона, летящи автомобили в Asphalt и безпроблемен 4k видеозапис.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-11

LG G Flex2 е обезпечен да предложи на потребителите отличен геймплей, за което спомага не само мощният процесор, а и удобната извита форма на апарата. Точно така – големият дисплей и огънатият корпус носят особено комфортно усещане при игра в хоризонтално положение, а единственото разочарование е звукът.

Смартфонът има само един говорител, който осигурява прилично силен звук, но липсата на два канала и разположението му на задния панел правят G Flex2 подгласник на модели като HTC One M8 и One M9. Апаратът на LG не носи онова живо усещане на музиката и звуковите ефекти, които слухът ви ще разпознае у смартфоните със стерео говорители.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-12

По отношение на паметта LG предлага G Flex2 в две версии, точно както беше и с G3. Едната има 2 GB RAM и 16 GB вградена памет, а другата е по-мощна с 3 GB RAM и 32 GB вградена памет. За съжаление у нас към момента е достъпен само първият вариант.

Хардуерното оборудване продължава с пълен пакет екстри, включващ Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, инфрачервен порт, NFC и microSD слот с поддръжка на до 2 TB карта памет.

Батерия с бързо зареждане

Батерията на извития фаблет е сравнително голяма (3000 mAh) и също във формата на корпуса му. Въпреки приличния й капацитет и актуалния чипсет по 20nm технология, LG G Flex2 не поставя рекорди по издръжливост далеч от зарядното.

Устройството може да изкара повече от денонощие без презареждане, понякога дори до втората нощ. Това е разумно постижение на фона на общата конкуренция, но модели като Sony Xperia Z3 и особено Xperia Z3 Compact се справят по-добре.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-13

Лошата новина за феновете на новите технологии е, че тук липсва поддръжка на безжично зареждане. Добрата е присъствието на Fast Charge, с която за около 40 минути можете да заредите смартфона от 0 до 50%. Доста добре, особено ако сте останали без заряд през деня и се прибирате за бърз душ и глътка ток, преди отново да излезете.

LG G Flex2 накратко

LG G Flex2 дебютира в Мтел, но от април тръгва още при Теленор и VIVACOM

Има мощен хардуер, актуален софтуер, прави отлични снимки и клипове и пасва идеално в задния джоб. Не е проблем дори да седнете върху него.

LG G Flex2 има много предимства и е едно от по-добрите устройства с Android на пазара, но нестандартната му форма може би и тази година ще е повече в негов ущърб, отколкото ключово предимство.

Новият смартфон с извит дисплей на корейците е важна крачка напред спрямо оригиналния модел и е заявка, че в LG са взели насериозно задачата да налагат този тип устройства на пазара.

За да пречупят съзнанието на потребителите и да привлекат фенове на огънатия дизайн, от компанията ще трябва да потърсят още аргументи в негова полза, а освен това да предложат дори още по-атрактивна конфигурация и допълнителни екстри над LG G4.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-14

LG G Flex2 дебютира в България в края на март в магазините на Мтел с цени от 980 лв. със или 1370 лв. без договор. От април смартфонът ще се продава още от Теленор и VIVACOM, както и в някои вериги за техника. 

8.4
LG G Flex2 предлага нестандартен дизайн, който има предимството да е по-ергономичен, но за масовия потребител е просто странен. Камерата, актуалният хардуер и софтуер на апарата са сред силните му страни, а към слабите спадат пластмасовата изработка и отстъпващият на флагманите дисплей...
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 10
  • Производителност 9

5 нови екстри в Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Тази година Samsung внесе интересна промяна в портфолиото си смарт часовници и за първи път представи Pro версия на новия…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer