НачалоРевютаLGРевю на LG G3

Ревю на LG G3

Първият Quad HD дисплей е само черешката

40065
Написана от  nixanbal
Ревю на LG G3

Още със сключването на договора с Google за създаването на Nexus 4 стана ясно, че LG са напипали верния път, а със серията G корейците подсказаха, че ги очаква светло бъдеще.

Днес на пазара вече е LG G3 – най-доброто при смартфоните от производителя, което впечатлява с технологични нововъведения, актуален хардуер и ценни промени по интерфейса.

Какви са основните предимства на G3 и достойна конкуренция ли е моделът на актуалните днес предложения? Има ли недостатъци смартфонът с най-висока гъстота на пикселите и какво трябва да вземете под внимание при избора си, моля, четете в ревюто нататък…

Пластмасата, която иска да бъде метал

Работата с огромния телефон е трудна, но G3 лежи удобно в ръката

Дизайнът на LG G3 не е нов и дори не е подобрение на това, което видяхме през 2013 г. с G2.

Корпусът на новия модел е почти същият, нова е единствено шарката на задния панел, който отново е пластмасов, но вместо мрежест отпечатък има повърхност, имитираща метал. Всъщност дизайнерите на LG са проектирали визията на алуминиевия HTC One M8 върху парче поликарбонат.  

За много потребители, за които солидната изработка с по-качествени материали е от водещо значение, G3 няма да е първи избор – ще усетите разликата, ако в една ръка вземете него, а в другата M8, Z2 или iPhone, ако щете. Пластмасовият корпус обаче осигурява по-скромно тегло за апарата, което със сигурност е предимство за някои. Освен това сглобката тук е стегната, а заради изтъняването в страните телефонът лежи естествено в ръката.

LG-G3-by-nixanbal-02

LG определено харесват и идеята си за нестандартно разположение на бутоните за контрол силата на звука и този за включване. При G3 те отново са на задния панел, точно под камерата. Дизайнът им е леко променен спрямо G2, по-гладки са, всъщност дори леко потънали в корпуса, а това прави намирането им с показалеца по-лесно. Ще ви се стори странна идея, но ще свикнете бързо.

Пластмасовият корпус на LG G3 не събира отпечатъци от мазни пръсти

Бутоните за силата на звука са и шорткъти. При заключен телефон задържането на стрелката нагоре стартира приложението за бележки QuickMemo+, а тази надолу – камерата. Удобно, предвид липсата на специален хардуерен бутон за снимки. За съжаление изглежда няма опция да промените функционалността.

Над тези бутони е камерата, а от двете й страни са двойната LED светкавица и нещо ново – лазерен автофокус. В долната част на задния панел е високоговорителят, за който подробно ще ви разкажа по-нататък.

LG-G3-by-nixanbal-03

Отдолу е първият микрофон, microUSB портът и жакът за слушалки, отгоре са вторият микрофон и инфрачервеният порт, а от двете страни няма нищо, за да бъдат те максимално изтънени. Отпред грее 5.5-инчовият Quad HD дисплей, няколко сензора, слушалката и 2 МР камера над него. В основата на екрана е логото на LG, разположено върху подложка с шарка на концентрични кръгове, а бутоните са софтуерни, част от дисплея.

LG-G3-by-nixanbal-04

Под капака е голямата батерия на телефона, microSIM и microSD слотовете.

Дисплей с ултрависока резолюция и други качества

Дисплеят на LG G3 има впечатляваща гъстота на пикселите от 538 ppi

След скучноватия дизайн време е да преминем към нещо, което заслужава особено внимание – 5.5-инчов Quad HD дисплей, какъвто за първи път виждаме в смартфон на българския пазар.

LG е първият от големите производители, който успя да предложи на световния пазар смартфон с резолюция от 2560х1440 пиксела. G3 е събрал 4 пъти повече пиксели на 5.5-инчовия си диагонал от моделите с HD дисплеи и прехвърля значително (1.8 пъти) резолюцията на конкурентните модели от висок клас, все още залагащи на 1920х1080 точки. За да постигнат това, корейците са намалили с 44% размера на отделните пиксели. Каква е ползата за потребителя?

LG-G3-by-nixanbal-05

Няма начин да откроите отделните пиксели, защото гъстота на точките от над 530 ppi е една от най-високите или дори най-високата, с която погледът ви може да се сблъска днес. Картината е впечатляваща за окото и ако разполагате със съответното съдържание, тази Quad HD прелест може сериозно да разглези очите ви. В телефона има две предварително качени видеа с резолюция от 2560х1440 точки и гледката е уау.    

Разликата с Full HD екраните обаче е трудно доловима. Факт е – въпреки страхотния скок в резолюцията LG G3 няма да ви порази с детайлите върху дисплея си, защото границата на възприемане от човешкото око изглежда вече е премината. Технически картината със сигурност е по-добра при G3 и бих предпочел телефонът ми да има Quad HD екран, след като това вече е възможно, но експеримент с няколко човека показа, че те изобщо не регистрират по-високата резолюция.

Е, микроскопските снимки на LG категорично показват, че всъщност има разлика, но ние не използваме такова оборудване в работата си с телефона, нали?

LG-G3-by-nixanbal-06

Качествата на дисплея на LG G3 обаче са много над повечето му пиксели. Корейците са използвали традиционния за тях вече True HD IPS+ LCD панел, който е един от най-добрите за естествено цветопредаване и отлична видимост под ъгъл и дори на открито.

76.4% от предната част на LG G3 е заета от дисплея му, което е постигнато с тънки рамки и поставяне на бутоните върху екрана

Нещо повече – LG G3 е един от смартфоните с изключително тънка рамка около дисплея, а също и много малко пространство под и над него. Това на фона на големия 5.5-инчов диагонал създава приятно усещане и е дори по-атрактивно за окото от високата резолюция. Защото над 76% от зоната, която посреща очите ви, е самият дисплей. Сериозно предимство за всички, които имаха проблем с твърде широките части около екраните на One M8 и Xperia Z2.

Камера за отличен

Камерата на LG G3 е отново с 13-мегапикселов сензор и отново с оптична стабилизация на изображението. Това всъщност е единственият флагман с Android на водещ производител тази година, който предлага OIS.

LG-G3-by-nixanbal-07

Новото тук е лазерният автофокус, какъвто за първи път виждаме в мобилен телефон. Въпросният фокусира като измерва времето, необходимо на лъчa да достигне до обекта и да се върне, а това прави по-лесни снимките при всякакви условия, особено при ниска осветеност.

0.276 секунди е необходимото време за фокусиране с новата технология в камерата на LG G3 - по-малко от времето, за което премигваме с очи.

Що се отнася до оптичната стабилизация – LG я нарича OIS+ и пояснява, че системата в G3 е с 20% по-добра в обиране трептенията спрямо OIS при LG G2.

Корейците не са ъпгрейднали камерафона си с мощна ксенонова светкавица, каквато имат някои модели Nokia, но и тук има подобрения спрямо миналогодишния флагман. LG G3 вече използва двойна LED светкавица с по-студен и по-топъл диод, контролираща и автоматичния баланс на бялото за постигане на по-естествени цветове при осветяване на кадъра. 

Снимките с LG G3 са много проста задача и корейците заслужават адмирации за промените, които са нанесли. Интерфейсът може да е съвсем семпъл – без абсолютно никакви бутони и шорткъти. Единственото, което се изисква, е да докоснете екрана и кадърът ще бъде запечатан.

LG-G3-by-nixanbal-08

При снимки дисплеят се превръща в огромен визьор без никакви излишни елементи

С трите малки точки пък има опция да изведете пряк достъп до някои основни настройки + софтуерни бутони за правене на снимки и старт на видеозапис. В лявата част на екрана тук ще се появят настройка на светкавицата, певключване между предна и основна камера, избор на режим (Auto, Magic focus, Panorama и Dual), както и достъп до настройките, които също са максимално опростени. В настройките на камерата са събрани HDR режим (включен, изключен или автоматичен), изборът на резолюция за снимки и видео, възможността за снимане с гласова команда, таймерът и решетката за по-лесно подравняване на кадъра.

Може би по-специално внимание заслужава режимът Magic focus, който е познат вече от всички водещи камерафони. Това е функцията за дефокусиране на фона или на обекта на преден план – корекция, която се случва след заснемането на кадъра. Ползването на тази екстра отнема около секунда-две при щракване, тъй като сензорът прави снимки с фокус в различни точки. Ефектът не е особено впечатляващ и както и при повечето други модели – в много редки случаи се получава това, което сте искали.

Снимките при съотношение на страните 16:9 са с резолюция 10 МР, а ако искате максималната 13 МР, ще трябва да се задоволите с 4:3. При видеозаписа има Ultra HD (3849х2160).

 снимка с LG G3 - nixanbal.com

снимка с LG G3 - nixanbal.com снимка с LG G3 - nixanbal.com

снимка с LG G3 - nixanbal.com

снимка с LG G3 - nixanbal.com снимка с LG G3 - nixanbal.com

снимки с LG G3 - nixanbal.com

снимка с LG G3 - nixanbal.com снимка с LG G3 - nixanbal.com

снимка с LG G3 - nixanbal.com

Но как стоят нещата по най-важния въпрос около камерата – качеството на снимките? Оказва се, че LG G3 е един от най-добрите камерафони на пазара. Справя се отлично в сцените портрет и пейзаж, макрото е без забележки, дори на сантиметри до обекта, а нощните кадри са реализирани с по-малко шум и учудващо ярки цветове.

При звукозаписа във видеото има какво да се желае, въпреки че LG го рекламират като особено качествен. В клипа от бийчбара например ще забележите какъв проблем се появява при зуум – звукът заглъхва.

Друга новост е комуникацията с камерите. С основната камера можете да правите снимки като кажете “Whiskey” или “Smile”, а предната 2.1 МР е подходяща за селфита и стартира таймера си, когато помахате и свиете ръката си в юмрук. “Уиски” има забавен ефект върху цялата компания, но жестомимичният мост с предната камера е странно събитие.

Ако сте фенове на обработката на кадрите върху телефона, след като вече сте ги заснели - струва ми се, че опциите за това при LG G3 са най-богатите и ми беше интересно да разцъкам ефектите върху няколко кадъра.  

Хардуерно изобилие

За 100 лв. повече получавате версия с 3 вместо 2 GB RAM и два пъти повече вградена памет

Новият чипсет Snapdragon 801 с четириядрен процесор на 2.5 GHz и 2 или 3 GB RAM са в основата на пъргавата работа с LG G3. Смартфонът на корейците тази година има две версии, като и двете се предлагат в България. Разликата е именно в паметта – моделът с 2 GB RAM има и 16 GB вградена памет, а този с 3 GB RAM идва с 32 GB вградена памет. Разликата е 100 лв. и във всеки случай ви предлагам да се спрете на по-мощната...

За теста си получих изданието с по-скромни спецификации. Реакциите на LG G3 с 2 GB оперативна памет са доста бързи, няма никакви проблеми и с игрите, но често пъти се усеща лаг. Например при излизане от приложение с хоум бутона началният екран понякога се нуждае от известно време за визуализиране на иконките, а се случва дори и фонът да изчезне за секунда. Някои програми директно крашваха. Всъщност става въпрос само за Facebook Messenger, така че съм склонен да приема, че проблемът е бил в самото приложение.

LG-G3-by-nixanbal-09

Друг проблем беше невъзможността за пускане яркостта на дисплея на максимум. На моменти, най-вече при ползване навън, LG G3 изписваше съобщение, че не може да увеличи още яркостта на екрана заради повишена температура – т.е. опасност от прегряване. Това предупреждение може да бъде изключено чрез скрито меню на телефона, но тогава производителят прехвърля отговорността в ръцете на собственика и не е сигурно дали при евентуално възникнал проблем впоследствие гаранцията би го покрила.

LG G3 by nixanbal.com

Иначе списъкът с хардуерно оборудване на LG G3 продължава нататък с още приятни добавки.

Апаратът има скрит под капака microSD слот, побиращ до 128 GB карти памет, има инфрачервен порт за управление на телевизора, налице са още NFC, новият стандарт Wi-Fi 802.11 ac, поддържа се LTE и до 42 Mbps скорости на сваляне на данни в 3G мрежите, каквато теоретично предлагат и нашите оператори.

Новият интерфейс на LG – прераждане

Olé! Тази година LG последваха тенденцията за по-опростен и по-семпъл интерфейс и определено са на прав път.

G3 въвежда съвсем нов поглед към Android, при който липсват шарените и евтинеещи иконки в стил китайски магазин, а фокусът са изчистените графични мотиви и по-сдържаните нюанси. Не, цветове никак не липсват и тук, но всичко е далеч по-стилно и премерено спрямо досегашните дизайнерски престъпления на корейците.  

LG-G3-by-nixanbal-10

Основният елемент в новия интерфейс на LG е кръгът и той е видим навсякъде – часовникът на заключения екран, иконките, настройките, шорткътите в падащата лента и т.н. Кръгът всъщност е и част от хардуерния дизайн на телефона – виждаме го в бутоните на гърба на апарата, а също и в концентричните окръжности в основата на екрана.

Ключовите приложения в апарата - контакти, календар, плейър, съобщения, бележник – имат характерен цвят, запазен и в самия интерфейс на същите. А това е хитра идея за по-лесно ориентиране на потребителя, която видяхме и при HTC One M8.

Много висока оценка за новия вид на интерфейса на LG, независимо от кашата в настройките, които са все така неудобни.

Софтуерните екстри

Дисплеят на LG G3 се събужда и гаси с двойно почукване

Функционално в софтуера има някои промени и някои дребни нови екстри.

Падащата лента с известията е все така функционална и дори претрупана, но има опция да я направите по-семпла. Интересна възможност е да промените изцяло бутоните за навигация из Android, които са в основата на дисплея. По презумпция там трябва да са Назад, Начало и Мултитаскинг, но можете да добавите още два от QuickMemo+, Notifications, QSlide или Dual windows. Т.е. избирате дали да имате 3 или до 5 от тези бутони, а освен това контролирате фона и подредбата им.

LG-G3-by-nixanbal-13

Акцент сред софтуерните екстри в LG G3 е Knock Code - функцията за защита на телефона, която играе ролята на парола. На представянето на LG G3 у нас от компанията казаха, че все още не смятат събирането на биометрични данни чрез скенер за пръстови отпечатъци за вариант за защита, затова ето тяхната алтернатива.

Knock Code разделя екрана на 4 квадранта, върху които вие избирате комбинация от 3 до 8 почуквания, служещи като уникалния ви шифър за отключване на апарата. Най-хубавото е, че Knock Code реагира и на изключен дисплей, а щом въведете комбинацията си, екранът директно се отключва и ви посреща приложението или менюто, което последно сте разглеждали. Приятна функция за хората, които така или иначе използват някои от методите за заключване на дисплея.

LG G3 позволява да заключите снимки от галерията си с парола, а мерките за сигурност включват и Kill Switch - изтриване на съдържанието и заключване на телефона от разстояние, ако бъде откраднат

Клавиатурата също е претърпяла доста промени в новия интерфейс на LG. Т.нар. Smart Keyboard вече дава възможност да регулирате височината й, а така и големината на бутоните, което е много важно за хората с по-големи пръсти. Освен това клавиатурата на G3 позволява въвеждане на текст с провлачване на пръста през буквите, има коректор, обновява речника си с течение на времето и т.н.

LG-G3-by-nixanbal-14

 Падащата лента с известия и настройки може да изглежда съвсем семпло, но и доста претрупано

Клавиатурата на G3 предлага куп екстри и настройки, някои от които полезни

Ако направите грешка, поставянето на курсора върху точното място може да стане със задържане на пръст върху бутона Space и движение наляво до достигане на нуждаещата се от корекция дума. Хитра новост, макар че предпочитам директно да посоча мястото. По-ценна добавка е технологията Smart Touch, която изучава начина ви на писане и дори да натискате леко встрани от точната буква, клавиатурата ще знае какво точно искате да въведете.

Използвах Smart Keyboard с удоволствие и нямах никаква причина да сваля SwiftKey, която въпреки екстрите си е най-лагавото приложение, на което съм попадал напоследък.

Идва ред на Smart Notice – новият личен асистент в G3. Това са известия, съобразени със състоянието на телефона, времето и мястото, на които се намирате. Smart Notice са тези дребни два реда текст под прогнозата за времето, които предупреждават, че трябва да си взмете чадър, защото се очаква дъжд следобяд, напомнят да върнете пропуснато повикване или да освободите памет на телефона си. Харесва ми идеята и начинът, по който работи тази екстра, макар и основното, което виждам от Smart Notice през последните дни, да са коментари за прогнозата за времето.

LG-G3-by-nixanbal-16 

Има възможност да промените броя на иконките в менюто с приложенията

Функции като Smart screen, която поддържа дисплея светнат, докато вижда лицето ви пред него, Dual windows за ползване на две приложения в двата края на екрана, както и т.нар. QSlide apps - малки приложения, плаващи над останалите менюта, също са налице при LG G3. 

LG-G3-by-nixanbal-11

LG са нанесли и други промени по интерфейса си – производителят се хвали, че е намалил предварително инсталираните приложения с 30%, а също с толкова повече са програмите, които можете да деинсталирате. Все още обаче и тук има два браузъра, две приложения за разглеждане на снимките, два плейъра и т.н., което е традиционно за дроидите, но нелогично от потребителска гледна точка. 

Мощен звук със спорно качество

LG не са снабдили флагмана си със стерео говорители, както тази година сториха HTC и Sony, но корейците имат нов подход – мощен моно звук.

LG G3 идва само с един високоговорител, но силата на звука от него е 1 W, което действително се усеща и устройството е значително по-шумно от повечето модели на пазара. Всъщност на моменти силата на звука е по-голяма дори от тази при HTC One M8.

Разликата обаче е в качеството – моно звукът на G3 не се доближава до плътното и богато звучене на стерео системата BoomSound в M8. Много често музиката от G3 излиза като дрънчене и е препоръчително да не усилване докрай.

LG-G3-by-nixanbal-12

И въпреки че смартфонът бързо ще ви откаже от опитите да слушате любимата си музика през високоговорителя, мощността му е добре дошла при работа в шумна среда, където няма как да пропуснете входящо повикване. Освен това високоговорителят е отличен за водене на разговори в автомобила през него.  

Батерията удържа Quad HD фронта

Флагманът на LG използва батерия с капацитет 3000 mAh, каквато имаше и миналогодишният G2. Тук обаче имаме по-мощен хардуер и дисплей с много по-висока резолюция, така че въпросът с живота на тази батерия е особено важен.

Всъщност LG G3 се справя прилично – издържа цяло денонощие с умерено ползване, при изключени услуги за локализация и автоматично регулиране яркостта на дисплея.

LG-G3-by-nixanbal-17

Ако обаче се наслаждавате на максимума от Quad HD гледката и направите серия споделяния на снимки в социалните мрежи, батерията по примера на много други телефони ще умре в ранния следобед.

Корейците все пак се хвалят с оптимизация консумацията на енергия при G3, която правела батерията му до 20% по-ефективна спрямо другите устройства с Quad HD екрани. Е, понеже такива изобщо няма наоколо, тази информация е абсолютно ненужна и просто хвърчаща в пространството.

LG-G3-by-nixanbal-19

Добрата новина е, че LG G3 дава удобен достъп до батерията и можете да я смените в движение, ако инвестирате във втора. Другата приятна екстра е опцията за безжично зареждане, която се поддържа от предлаганият у нас модел. 

Видео с разопаковане и кратко представяне на LG G3

 

LG G3 накратко

LG G3 е един от най-добрите смартфони на 2014 г. досега, но не само заради дисплея

Тазгодишният флагман на LG надскача сериозно постигнатото с G2 от 2013 г., а то не беше никак малко. LG G3 е усъвършенстван в почти всички направления и е близо до титлата най-добър смартфон на годината.

Устройството има вероятно най-добрия дисплей в мобилен апарат на пазара, предлага отлична камера за всякакви условия, а изобилието от софтуерни екстри най-после е поднесено в представителен интерфейс.

LG G3 все още отстъпва от някои конкуренти във високия клас по отношение на качествен звук, както и с посредствения си дизайн и изработка, но ако пластмасата е приемлив вариант за вашия вкус – стреляйте.

И все пак - имайте предвид, че LG G3 се явява междинна спирка между двете поколения флагмани, които повечето производители пускат в началото на годината и през есента. В момента корейците лесно се изкачват в класацията, но след по-малко от три месеца пазарът ще е залят от еквиваленти и дори по-мощни смартфони.

LG-G3-by-nixanbal-15

LG G3 се продава в България на цена около 1000-1100 лв. с 2 GB RAM/16 GB вътрешна памет и за около 100 лв. отгоре за по-мощната версия с 3 GB RAM и 32 GB вградена памет.  

8.8
LG G3 безспорно е един от най-добрите смартфони на пазара в момента и конкуренцията му ще се появи едва в края на лятото. Ако търсите отличен дисплей и камера с добри резултати при всякакви условия - това е вашият телефон.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 10
  • Производителност 9

Lidl ще използва изкуствен интелект за персонализирани промоции

Приложението Lidl Plus, което вече се използва от над 1.3 милиона потребители в България, скоро ще въведе нова функционалност. Компанията…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer