НачалоРевютаLGРевю на LG G4

Ревю на LG G4

Топмоделът на запалените гийкове

53014
Написана от  nixanbal
Ревю на LG G4

LG G4 е еволюция на миналогодишния G3 и въпреки че не носи бунтарски дух и революционни технологии, предлага подобрения във всяко отношение и категорично се нарежда сред най-добрите смартфони за 2015 г.

А как го постига?

Новият флагман на корейците има усъвършенстван Quad HD дисплей, добавени цял куп ценни екстри в камерата, не лишава потребителя от достъп до батерията и допълнителна памет, а дизайнът... Въпреки че дизайнът очевидно не е силната страна на LG, решението с гръб от истинска кожа прави модела изключително стилен и отличаващ се от масовите предложения.

Как се представя LG G4 като мой основен телефон вече няколко месеца, какви са основните му предимства и какво отчитам като недостатък при работата си с него, моля, четете в ревюто нататък...

Истинска кожа по гърба

В света на смартфоните последната година е годината на смелите дизайнерски решения – времето, в което много от производителите масово решиха да направят промяна във визията на устройствата си. Дори Samsung се сбогуваха с пластмасата.

LG-G4-review-nixanbal-01

При LG новият флагман всъщност не се отличава рязко от предшественика си – устройството отново е със сериозни габарити на 5.5-инчов смартфон и е с пластмасов корпус. Но има и някои важни промени – апаратът вече е с лека извивка (не колкото при G Flex2), а има и версия с кожен гръб.

Версията с кожен гръб на LG G4 струва с малко повече, а в кутията има и пластмасов капак

Коженото издание на LG G4 всъщност позволява просто да замените пластмасовия капак с такъв от истинска телешка кожа в различни цветове. Това е страхотно решение и придава ново, вече премиум усещане за устройството.

Пластмасовото тяло все пак нарушава този порив към първокласна визия и истината е, че G4 е по-скоро за хората, които биха приели нещо различно като дизайн, но не и за търсещите суперстилен апарат.

LG-G4-review-nixanbal-02

Apple, Samsung, Sony и HTC са едно стъпало отгоре с метала и стъклото в своите устройства, но LG очевидно търси нестандартния подход и е готова на експерименти, така че бих затаил дъх в очакване на нещо още по-интересно от тях.

Какво става с кожата след време?

От LG обръщат внимание, че гърбът от истинска телешка кожа на G4 ще се променя във времето така, както би се изменила повърхността на всяко друго кожено изделие – яке, портфейл и каквото и да е. Това всъщност е нещо, което ме привлече най-много у този смартфон, защото идеята за леко захабен кожен капак с винтидж ефект ми звучеше страхотно.

Коженият гръб на LG G4 е тънък 0.45 мм, има фин покривен слой, който го защитава от вода и други влияния, боядисването е с бои на зеленчукова основа и цялостната обработка на един панел отнема 12 седмици 

Използвах черната версия на LG G4 за около месец и нещо, но по нея не се появиха никакви следи от ползване. Още на първи допир ще забележите, че всъщност има разлика между черния кожен гръб и този от кафява кожа например. Вторият е по-мек и по-податлив на външни влияния, както се оказа няколко седмици, след като преминах към него.

LG-G4-review-nixanbal-03

Четирите ръбчета на кафявия кожен панел започват да се оцветяват по-тъмно и въпреки че можете да ги изчегъртате леко с нокът, това започва да ги захабява и най-после да придава онзи обещан ефект.

Така че, ако вие като мен нямате нищо против смартфонът ви да носи следите на времето по възможно най-достойния начин, бих ви посъветвал да изберете кафявата версия. Черната е по-устойчива.

Разбира се, винаги можете да преминете към пластмасовия капак, но това по моите разбирания е престъпление.

LG-G4-review-nixanbal-04

Колкото до пластмасата и ефекта на изпускането – пазете апарата от асфалт, защото нанася сериозни щети по рамката. Нещо, което при метално тяло би приключило с малки следи, тук оставя доста тежи последици.

Познат дизайн

Връщаме се на G4. Заради извивката си апаратът лежи особено удобно в ръката и прилепва отлично към лицето при разговор, но имайте предвид споменатия по-горе голям екран и евентуалните затруднения при работа с една ръка, особено от хората с по-малки пръсти.

Изключвайки кожения гръб и леката извивка, новият флагман следва линията на дизайна още от G2. Това включва и позиционираните под камерата бутони за контрол силата на звука и отключване, заради които G4 няма никакви излишни елементи по страните си. А това позволява не само те да бъдат изтънени, но и да не се притеснявате, че ще натиснете копче, когато снимате и изобщо ползвате телефона.

LG-G4-review-nixanbal-05

Върху горната част на корпуса е инфрачервеният порт и единият микрофон, отдолу е 3.5 мм жак, microUSB портът и основният микрофон, а отзад е перлата на LG G4 – неговата 16 МР камера, придружена от споменатите по-горе бутони, лазерен автофокус, диодна светкавица и новото нещо – сензор за цветовия спектър. За камераекстрите – по-надолу в ревюто.

Под чертата – един от любимите ми дизайни на смартфон от LG, както и едно от най-добрите решения на пазара като цяло, що се отнася до истинската кожа. В един перфектен свят това устройство щеше да има метална рамка.

10 точки за дисплея

Дисплеят на LG G4 се нарича IPS Quantum и е значително по-добър от този на G3

LG е една от първите компании, които вкараха Quad HD дисплей в свой смартфон още през 2014 г. Затова при излизането на LG G4 си зададохме въпроса какво ще бъде подобрено тук? Оказа се, че има няколко важни ъпгрейда на дисплея, които и тази година успяха да го изведат на едно от челните места.

Дисплеят на LG G4, разработка на подразделението LG Display, е съвсем нов и независимо че има същия 5.5-инчов диагонал, резолюция от 2560х1440 пиксела и гъстота на точките от 538 ppi, предлага значително по-впечатляващо изображение спрямо G3.

LG-G4-review-nixanbal-06

В числа това означава 25% по-висока яркост, 50% по-висок контраст и 56% подобрение в цветопредаването. А в действителност G4 разполага с един от най-добрите екрани на смартфон пазара до днес, който не само си съперничи с този на Galaxy S6, а дори осигурява някои предимства, като по-естествени цветове и по-чисто бяло.

Камера с куп екстри

LG G4 разполага с впечатляваща на хартия камера с 16 МР сензор, 3-осова оптична стабилизация, лазерен автофокус, бленда f/1.8 и сензор за цветовата температура. Впечатляваща както на хартия, така и в действие, оказва се.

Снимките с флагмана на корейците са на топ ниво и са достойни да застанат редом до кадрите с най-добрите камерафони. В това число Samsung Galaxy S6 и iPhone 6.

Камерата на LG G4 помни точните настройки от последното й включване

Интерфейсът на камерата при G4 може да е представен по три начина – според избрания режим на снимки – Simple, Auto и Manual.

Ако изберете опростения, ще ще имате чист екран и ще правите снимки само с докосване върху него или с гласова команда, ако сте активирали тази функция.

LG-G4-review-nixanbal-07

При автоматичния нещата са добре познати – можете да включвате и изключвате светкавицата, да сменяте режимите (авто, панорама и двоен – снимка с двете камери едновременно), а също и да настройвате базови неща като резолюция, HDR, таймер и т.н.

Ръчният режим всъщност е най-интересният и едно от предимствата на LG G4, тъй като той дава възможност за контрол на богат набор настройки.

В ръчния режим можете да регулирате баланса на бялото – според това дали сте навън при слънце, при облачно време, дали сте в затворено помещение с изкуствена светлина и т.н. Тук има опция да използвате още ръчен фокус, което е полезно при макро фотография, да променяте експозицията, правейки кадъра по-светъл или по-тъмен, да регулирате нивата на ISO (до 2700), а също и да посочите скоростта на затвора. С последното можете да оставите сензора на G4 отворен за до 30 секунди, което е полезни, ако решите да си играете с източниците на светлина нощем и искате например да постигнете онези светещи дири от автомобилите по шосето.

LG G4

LG G4 LG G4

LG G4

Снимка нощем и снимка при изкуствено осветление:

LG G4 LG G4

Също важна добавка, особено ценена от любителите фотографи, е възможността за снимане в RAW. Това означава, че кадрите могат да бъдат обработвани впоследствие с компютърен софтуер, тъй като са запазени в некомпресиран формат.

Снимка с LG G4 (вляво) и снимка с iPhone 6 (вдясно):

LG G4 iPhone 6

LG G4 iPhone 6

Снимка с LG G4 (вляво) и снимка с Galaxy S6 edge (вдясно):

LG G4 Galaxy S6

LG G4 Galaxy S6

Видеозаписът е с високо качество и максимум Ultra HD резолюция. Забелязвам проблем при някои клипове с прекалено движение на картината, сякаш се вижда как се мърда целият сензор, за да обере трептенията. Предполагам, че това може и ще бъде адресирано с някой софтуерен ъпдейт. 

Що се отнася до стартирането на камерата – можете да го направите логично от приложението й в менюто, а също и с двойно натискане бутона за намаляване на звука. Последното ще отнеме около две секунди на апарата да реагира, да включи камерата и да направи веднага снимка. Тук имайте предвид, че камерата помни настройките от последното й ползване, така че ако сте си правили селфита, а сега я стартирате за бързо улавяне на екшъншот – първият кадър ще е на собствената ви физиономия.

Селфи камерата е с цели 8 МР резолюция и възможност за стартиране на таймер със стискане на юмрук пред обектива. Ако свиете ръката си бързо два пъти пък, смартфонът ще направи 4 поредни автопортрета.

Под чертата камерата на LG G4 е една от топ в съвременните смартфони и освен че се справя отлично с автоматичните настройки, ръчният режим е ценна екстра за хората с по-дълбок интерес към фотовъзможностите на камерафона си.

Балансирана конфигурация

Тази част е по-интересна. LG по традиция включва във флагманите си най-мощния процесор на пазара и дори беше първата компания за 2015 г., която показа модел с чипсета Snapdragon 810 – спомняте си LG G Flex2. За G4 обаче корейците избраха една идея по-ниско позиционирания Snapdragon 808. Той отново има 64-битов процесор, но вече с 6 ядра на 1.8 GHz.

Защо?

Имаше информация, че с чипсета Snapdragon 810 устройствата са склонни да загряват твърде много и продължителната работа с тях ставала невъзможна. Това и/или желанието на LG да предложат флагмана си на по-достъпна от конкурентите цена вероятно са ги довели до решението с по-слабия процесор.

LG-G4-review-nixanbal-08

В действителност обаче този процесор се справя отлично с Android 5.1 Lollipop и изпълнява всяка команда мигновено, както подобава на смартфон от най-висок клас. Независимо от противоречивите мнения, в реални условия не се забелязва разлика между Snapdragon 810 и 808.

LG G4 идва и с презадоволителните 3 GB RAM, които също спомагат за бързодействието на системата. Вградената памет е 32 GB, като това е един от малкото флагмани тази година, разполагащи и с microSD слот (до 2 TB). А предвид все по-способните камери, записващи обемни Ultra HD клипове и снимки с висока резолюция, всеки допълнителен гигабайт пространство е добре дошъл.

Конфигурацията се допълва от пълен пакет комуникации, включващ Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, NFC, инфрачервен порт и 4G LTE свързаност.

Интерфейс и софтуерни екстри

Интерфейсът на LG премина през много нужна промяна с G3 през 2014 г. и при новия G4 продължава да следва същата стилова линия. Използвани са предимно по-приглушени, пастелни цветове, а промените спрямо чистия Android не са малко.

Тук ще отбележа и някои софтуерни добавки от LG, които обогатяват функционално смартфона. Започваме още от отключването на екрана, което може да става с двойно почукване отгорему, а по същия начин се и гаси. Това е особено важно, тъй като при оставен на бюрото телефон няма друга опция да светнете дисплея (бутоните са отзад).

LG-G4-review-nixanbal-09

Провлачване на пръста отгоре надолу върху заключен екран пък ще светне само горната му част, за да ви покаже най-важната информация (час, дата, пропуснати обаждания, известия). Това нещо беше въведено с LG G Flex2, но тук липсва ефектът на слънчеви лъчи и не съм сигурен защо – може би идеята е всякакви анимации да бъдат максимално обрани.

Любимата ми част от софтуера на LG G4 е уиджетът с прогнозата за времето и т.нар. Smart Notice - малки бележки, които дават информация и съвети да си вземете чадър или слънцезащитен крем, да спрете приложение, което върви на заден фон и изтощава сериозно батерията и т.н.

Друга възможност за персонализация на интерфейса са бутоните в основата на екрана. Могат да бъдат стандартните 3 или с един повече, като последният е по ваш избор – нотификации, QuickMemo+, Qslide или Dual window. Лично използвам само трите основни бутона (назад, хоум и мултитаскинг), като от последния всъщност има достъп и до функцията Dual window.

Въпросната позволява да разделите екрана между две приложения и така например да си чатите в Hangouts, докато гледате видео в YouTube. Проблемът е, че за разлика от Samsung, които предлагат сходно нещо, тук има само шепа апликейшъни, които можете да използвате така.

LG-G4-Smart-Notice

QSlide са малките приложения, които се отварят като прозорчета върху всичко останало. Позволяват да ги местите, променяте размера им, да ги правите прозрачни и да ги минимизирате. Тук също има само няколко възможни – видео плейър, браузър, календар, SMS и още 2-3.

LG-G4-review-nixanbal-10

QuickMemo+ е полезен инструмент, ако ви се налага да записвате бързо неща на телефона си и да ги запазвате или изпращате към приятели. Със стартирането на приложението то прави скрийншот на екрана, върху който се намирате, и позволява да рисувате отгорему. Удобно е за записване на номер или указване на пътя по карта например.

Като цяло приятен интерфейс, с приятни за окото цветове и иконки, а също и с достатъчно добавена стойност. Все пак малките софтуерни екстри, за които стана дума по-горе, би следвало да бъдат развити и обогатени или просто да бъдат премахнати, защото в момента Dual window например е отбиване на номера.

Батерия и зареждане

Флагманът на LG поддържа безжично зареждане само с допълнителен аксесоар тип калъф протектор

LG G4 не поддържа безжично зареждане по начало. Това е лошата новина. Да, все още тази екстра предлага доста бавен начин за запълване на батерията, но стандартът Qi вече набра сериозна популярност и подложките за него се предлагат на достъпни цени. Има ги дори вградени в мебели и РС монитори.

Оправдателната бележка на LG G4 донякъде е допълнителният защитен калъф за него, с който можете да добавите функцията безжично зареждане. Е, това ще ви коства допълнителни разходи и ако сте решили да имате кожената версия на модела – уви.

Добрите новини за батерията обаче не са малко. Преди всичко това е един от изчезващия вид флагмани тази година, който все още предлага възможност да свалите задния му капак и да смените батерията без никакви усилия.

LG-G4-review-nixanbal-11

LG G4 има голяма 3000 mAh батерия, която за съжаление не постига впечатляващи резултати. Лично ми се налага да презареждам всеки ден, а ако реша да разцъкам сериозно новата (и суперяка!) Angry Birds 2 – зарежданията са и по две на ден. При нормално ползване няма проблем да преживеете цял работен ден и дори повече, но при вечерното си излизане трябва да ограничите социалните мрежи, ако не сте подготвени с външна батерия.

Под чертата опитът ми с живота на батерията при LG G4 е сходен с този при Galaxy S6 на Samsung. Това е ОК за имиджа на апарата, но ако залагате на дълъг живот и държите да зареждате по-рядко – Sony и Motorola имат с какво да ви изкушат.

LG G4 накратко

Ако тънкото метално тяло не е перфектният дизайн за вас, LG G4 има основание да бъде следващият ви смартфон

LG G4 е логичното продължение на миналогодишния G3 и значими подобрения има при може би най-важните характеристики – дисплея и камерата.

Дизайнът е интересна тема тук. Коженият гръб е нестандартно решение, което приветствам и много харесвам у G4, особено заради естественото захабяване на материята с времето. Все още обаче смартфонът не се нарежда сред топмоделите на конкурентите, които окончателно скъсаха с пластмасата в устройствата си.

Ако все пак нямате нищо против цялостната визия на LG G4 и животът на батерията от около денонощие няма да развали ежедневните ви навици – решението не е трудно.

Флагманът на корейците ще ви осигури пакет от най-добрите характеристики на пазара, независимо че процесоът изкарва по-малко точки на бенчмарк приложенията. Нещо повече – дали заради пластмасата или политиката на компанията – LG G4 се продава на една идея по-ниска цена от алтернативите си.

LG-G4-review-nixanbal-12

Към началото на август LG G4 струва около 1050 лв. за версията с пластмасов капак или около 1100 лв. за модела с кожен панел + допълнителен пластмасов.  

8.8
LG G4 е едно от най-добрите устройства във високия клас за 2015 г. Предлага камера и дисплей на топ ниво, интересен дизайн с кожен гръб и възможност за смяна на батерията, както и за добавяне на още памет.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 10
  • Батерия 7
  • Камера 10
  • Производителност 9

Нов Xiaomi Store ще отвори врати в още един търговски център в София

Xiaomi скоро ще отвори в България втория официален Xiaomi Store. Това става ясно от брандиран с "Очаквай скоро" нов магазин…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer