НачалоРевютаLGРевю на LG V10

Ревю на LG V10

Двойна игра

45012
Написана от  nixanbal
Ревю на LG V10

V10 е началото на нещо интересно в каталога на LG. Серия смартфони от най-висок клас, която ще се развива успоредно с топмоделите от G Series. Какъв обаче би бил вашият стимул да изберете LG V10 пред LG G4 и дори пристигащия скоро на българския пазар G5?

LG V10 е приятно кривване от досегашния път на корейците и след няколко месеца ползване на устройството, успях да се разколебая от първоначалното си убеждение, че няма смисъл от този модел. Защо? Моля, четете в ревюто нататък...

Двоен дисплей

LG V10 има спомагателен дисплей с диагонал 2.1” и резолюция 160х1040 пиксела

LG V10 разплага с огромен 5.7” IPS дисплей с Quad HD резолюция, който е един от най-добрите на пазара. Има гъстота на точките от над 500 ppi и осигурява изключително детайлно изображение, а цветопредаването е традиционно в десетката и близко до естествените нюанси.

Екранът е малко по-голям от 5.5-инчовия на LG G4 и малко повече от 5.3-инчовия на новия G5, но над него V10 има още един дисплей. Става въпрос по-скоро за лента, чиято идея е да предоставя важна информация, когато основният дисплей е изключен. Когато обаче използвате апарата този екстра екран влиза в действие по интелигентен начин и прави работата с апарата по-удобна и бърза. Как?

LG-V10-review-by-nixanbal-02

При изключен основен дисплей малката лента представя информация за датата, часа, батерията, получени мейли, пропуснати обаждания и други известия. Когато слайднете наляво, се разкриват шорткъти до 4 полезни приложения – превключване между режим звук и вибрация, включване/изключване на Wi-Fi, фенерче, стартиране на камерата.

Когато използвате основния дисплей, малкият над него също е полезен, дори повече. Съдържанието на лентата най-общо е разделено на 6 сектора, през които се преминава удобно чрез слайдване. Първата зона са шорткъти до избрани от вас 5 приложения; вторият панел са минимизирани или последно отваряни 5 приложения; третият панел е контрол за музиката, независимо дали ползвате вградения плейър или Spotify; четвъртият са 5 избрани контакта за бързо набиране, петият – събития от календара, а последният панел всъщност е просто “място за вашата реклама” – т.е. имате възможност да изпишете произволен текст, който да грее от горната част на екрана. В моя случай се досещате, че надписът е nixanbal.com, като има вариант да смените шрифта.

LG-V10-review-by-nixanbal-03

Интересна допълнителна роля за екстра дисплея е да дава достъп до различните режими на снимане при използване на камерата.

Изключително харесвам допълнителния дисплей на LG V10, въпреки че отначало го смятах по-скоро за ненужна екстра, прибавена, за да създава шум. Оказа се, че лентата помага за по-бързата навигация из интерфейса на телефона, а когато той е на бюрото в почивка – винаги имате поглед върху известията и часа.

Двойна селфи камера

И като сме тръгнали с двойките – продължаваме с камерите на LG V10. Тъкмо над основния дисплей и до допълнителния такъв са поместени два сензора. Две селфи камери. Що за идея?

И двете предни камери са 5-мегапикселови, но едната е със стандартен обхват (80 градуса), а втората с по-широк (120 градуса), така че да направите селфи с цялата компания, без никой да остава извън кадър. Идеята е, че широкоъгълният обектив леко изкривява изображението в двата края и ако просто си правите самостоятелно селфи – не е нужно да го използвате.

LG-V10-review-by-nixanbal-04

На практика обаче аз разчитам винаги само на широкообхватната предна камера, независимо дали снимам само селфи, групово селфи или себе си и парк Гюел на заден фон. Преминаването от едната камера към другата отнема секунда и е лесно от интерфейса на V10, но под чертата бих се лишил от единия сензор.

Основна камера с предимство

Върху допълнителния дисплей на V10 са режимите на снимане – Simple, Auto, Manual, Video Manual и Snap

Основната камера на LG V10 е само една. Тя използва 16 МР сензор с оптична стабилизация и бленда f/1.8, снима 4k видео с ограничение на записите до 5 минути, има лазерен автофокус, LED светкавица и сензор за измерване цветовата температура. Всичко това е познато от LG G4, а всъщност присъства и при новия G5.

Специалната дарба на V10 е, че освен ръчни настройки при правене на снимки, има такива и при видеозапис. Това означава, че докато снимате клип можете да променяте стойности като ISO, затвор на бленда, баланс на бялото, фокус, а също да управлявате звукозаписа, който използва 3 микрофона, има филтър за вятъра и настройка дали да се фокусира върху гласа на оператора или върху този от обекта пред апарата.

LG-V10-review-by-nixanbal-01

Доста професионално усещане при ръчен режим на видеозапис, което ще бъде сериозно оценено от любителите режисьори. Най-важното е, че тази екстра остава запазена само за V10 и не се предлага нито от G4, нито от новия G5.

снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal

снимка с LG V10 - nixanbal

LG V10 предлага и оптична, и електронна стабилизация, които не са активни при Ultra HD (4k) видеозапис.   

Преминаването между различните режими на снимане става чрез шорткътите, които се визуализират върху допълнителния екран – ценно негово приложение, за което ви споменах по-рано. Това са Simple – целият екран е визьор и няма никакви настройки, а снимките стават с докосване на тъчскрийна; Auto; Manual; Manual за видеозапис и Snap.

Последното е новост, която излезе с V10 и позволява да създавате интересни едноминутни клипчета с откъси от по 3 секудни. Отново нещо, което бихте използвали в редки случаи, освен ако не сте експерт по Vine.

LG-V10-review-by-nixanbal-05

Интересно е, че за камерата няма специален физически бутон, но можете да я стартирате по различни начини. С бързо двойно натискане на бутона за намаляване на звука (на гърба), от заключения екран и от шорткъта върху втория дисплей, дори при изгаснал основен.

LG V10 има и Multi View режим, при който правите колаж от снимки с всяка от трите камери – двете предни и основната

А що се отнася до резултатите с основната камера на LG V10 – една от най-добрите на пазара. Снимките са с отличен фокус, живи и естествени цветове, HDR режимът дава отчетлив ефект, а видеозаписът и звукът към него също могат да пенсионират сапунерката ви. Ако сте увлечени по експерименти с камерафона си – това е един от най-подходящите за вас модели.

Солиден дизайн

Случи се така, че след V10 преминах към Galaxy S7 edge и промяната беше усетена най-вече по отношение дизайна и усещането от него. LG са създали едно не толкова красиво, но кораво устройство със здравеняшки дизайн, което може да не е на нивото на удароустойчивите CAT, но е съвсем близо до тях.

LG V10 заменя пластмасовия корпус на G4 със стоманена рамка, която е стегнала тялото от двете му страни. Гърбът от телешка кожа пък е сменен с пластмасов такъв, който се усеща по-скоро като силиконов и има лек релеф, който дава супер солиден захват, не задържа отпечатъци и не е податлив на драскане.

LG-V10-review-by-nixanbal-06

Апаратът тежи цели 192 грама и е с профил от около 8.6 мм, така че няма да пасне на всяка ръка и няма да се побере във всеки джоб. LG V10 и неговият дизайн носят характер и са ясно насочени към мъжката аудитория. Устройството има грубоват вид, тежко е издържа на изпускания като войник. И въпреки че си падам по визията на Apple, HTC и Samsung, този модел успя да ме спечели с непретендиращия към специално отношение и пазене корпус.

LG-V10-review-by-nixanbal-07

LG V10 запазва конфигурацията с бутоните за включване и контрол силата на звука върху задния панел – точно под основната камера.

Различното от G4 е, че под On/OFF бутона тук е скрит скенер за пръстови отпечатъци, който работи отлично и ползвам от първия ден. Е, има и тежки моменти, в които отказва да ме припознае като свой собственик, но са рядкост. Скенерът реагира при натискане на бутона и не се активира само с докосване, както е при новите модели Nexus и някои други устройства. Разположението му е отлично, ако държите V10 в ръка, но когато телефонът е на бюрото до вас, сте принудени да го отключвате с код.

Хардуер и екстри

Процесорът на V10 не е в топсегмента, въпреки че може и никога да не усетите това

LG V10 използва чипсетa Snapdragon 808 с 6-ядрен процесор, който познаваме от LG G4. Конфигурацията включва повече оперативна памет (4 GB вместо 3) и 32 GB вградена памет, която може да бъде щедро разширена с microSD карта.

Процесорът вече е сравнително остарял и на пазара започват да се появяват устройства с чисто новия и далеч по-мощен Snapdragon 820. Работата с V10 обаче не е ощетена от миналогодишния чипсет – апаратът работи пъргаво, справи се с няколкото тестови игри и не прегрява при по-продължително ползване или снимане на 4k видео.

LG-V10-review-by-nixanbal-08

LG V10 няма да е опция за потребителите, търсещи най-новото и най-мощното на пазара, но ако не се взирате в бенчмарковете – усещането не е по-различно от всеки друг топ клас смартфон.

Личен проблем е запълването на паметта. Вградените 32 GB не са никак толкова щедри, колкото може да ви се сторят на първо четене, особено ако изберете V10 за едно от основните му предназначения – видеозапис. 48-секунден 4k клип е голям над 270 МВ и след 7-дневното пътуване до Барселона трябваше да разчитам и на microSD карта.

Софтуерът е познат

На софтуерния фронт няма изненади, особено ако вече сте виждали LG G4. Интерфейсът UX 4.0+ всъщност е сходен с този на предходния флагман от серията G, но добавя необходимите екстри за контрол през втория дисплей.

Бих казал, че в последните години LG успяха да озаптят порива си към шарени и инфантилни иконки, но все още тяхната визия за Android не е сред най-стилните на пазара. И понеже цветовете са въпрос на вкус, по-важното е, че корейците са сред производителите с най-обогатен функционално интерфейс, предлагащ купища фини настройки за всеки елемент. От лентата с бързи настройки, до основните бутони за Android – контролът е в ръцете на потребителите.  

LG-V10-review-by-nixanbal-09

Иначе LG V10 използва Android 5.1.1 Lollipop, така че тепърва очакваме обновлението до Marshmallow. На места по света то вече започна и се надявам в България да не се бави много.

Батерията разочарова                         

Батерията на LG V10 е 3000 mAh, което през 2016 г. не звучи толкова впечатляващо. Смартфонът издържа едва денонощие, като всъщност почти всеки ден ми се налагаше да го зареждам още преди края на деня.

За сравнение Samsung Galaxy S7 edge има по-малък 5.5” екран, но по-голяма батерия с капацитет 3600 mAh и издържа без никакви проблеми близо два дни. Честно казано V10 ме разочарова, защото от толкова голям и грубоват телефон очаквах задължително солидна издръжливост с едно зареждане. Затова и апаратът получава по-ниска оценка за батерията. 

LG-V10-review-by-nixanbal-10

Разликата между моделите на LG и тези на Samsung е, че при първите батерията е достъпна за потребителя и може да се смени с резервна. Това днес не бива да е плюс, защото е остарял метод и не смятам, че е уместно потребителят да инвестира в допълнителна батерия за конкретен модел, вместо просто да използва външна такава, която пасва на всякакви устройства. И е много по-евтина. И не изисква рестартиране на апарата.

Добрата новина тук е, че LG V10 поддържа бързо зареждане Quick Charge 2.0, с което запълва половината капацитет на батерията си за около 40 минути. Безжично зареждане не е предвидено.

Hi-Fi звучене

За финал преминаваме на музикална вълна и към едно от силните качества на LG V10 – звукът. Смартфонът е един от малкото с 32 bit Hi-Fi DAC, който прави музиката да звучи по-естествено, по-чисто и една идея по-силно. Можете да се възползвате от по-доброто звучене, когато използвате с V10 слушалки или външен високоговорител.

По начало магията се случва само с определени приложения (например с вградения музикален плейър), но има екстра в Google Play, след чиято инсталация Hi-Fi звученето ще се активира винаги, което означава и при Spotify. Ура!

LG-V10-review-by-nixanbal-11

В настройките на въпросния конвертор ще видите и възможност за фино регулиране силата на звука (цели 75 нива), а също и балансиране на звученето ляво/дясно.

Имайте предвид обаче, че тази глезотия за слуха хаби допълнително батерията.

Под чертата за LG V10

LG V10 е с по-груб и мъжкарски дизайн, а фините видеонастройки са уникални за него

LG V10 е смартфон с големи размери, грубоват, но солиден дизайн, отличен дисплей и една от най-добрите камери. За себе си го приех като устройството, подходящо за ползване при пътуване, тъй като разчитах основно на неговата камера за туристическите си снимки, а издръжливото му тяло ме накара да не се притеснявам, когато го прибирах в джоба с ключовете или го хвърлях в раницата с още куп вещи.

Проблемът беше животът на батерията, която зареждах още през първия ден на ползване с преносимо зарядно. И не че V10 държи критично малко – драмата е, че става въпрос за огромен смартфон, в чието тяло е трябвало да бъде поместена по-солидна батерия. Уви.

Разчитам, че LG ще продължи серията и към края на годината ще видим новия V20, който ще се дистанцира от стандартния флагман G5 чрез дизайн, размер (брой?) на дисплея и камера възможности, с каквито V10 днес изпъква над останалите в семейството.

LG-V10-review-by-nixanbal-12

Цената на LG V10 в България е малко под 1200 лв. без обвързване или от 950 лв. нагоре с подписване към оператор. В случая апаратът се предлага с договор ексклузивно от VIVACOM.  

8.8
LG V10 предлага солидна изработка и мъжкарски дизайн, има много добър дисплей и една от най-способните камери в смартфон на пазара. Минус е сравнително слабата му батерия и тежкият и труден за управление с една ръка корпус.
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 10
  • Батерия 6
  • Камера 10
  • Производителност 9

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

Dynamic Island. Така Apple описва тази елипсовидна изрязана част в дисплея на току-що обявените си смартфони iPhone 14 Pro и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer