НачалоРевютаДругиРевю на Meizu MX4

Ревю на Meizu MX4

Премиум качества в средния ценови клас

45914
Написана от  nixanbal
Ревю на Meizu MX4

Meizu е малко популярен у нас китайски бранд, който наскоро влезе официално на пазара със смартфона MX4. Апаратът предлага спецификации, характерни за високия клас устройства, но цената му е наполовина по-ниска. Звучи любопитно, нали?

След няколко седмици работа с Meizu MX4 имам изготвен дълъг списък с положителните страни на модела, но и няколко черни точки, за които също ще ви разкажа в ревюто му по-надолу...

Дизайн и изработка

Корпусът на Meizu MX4 е на изненадващо високо ниво като дизайн и изработка, независимо че отделни елементи от визията напомнят iPhone. Тялото на апарата е затворено в метална рамка, а задният капак е пластмасов и се сваля, давайки достъп до microSIM картата – microSD слот няма, а батерията не може да се сваля от потребителя.

В ръката MX4 се усеща приятно – не е твърде тежък, нито е куха пластмасова кутия, а заобленият гръб прави захвата по-удобен. Истината е, че пластмасовият заден панел е видимо такъв само при бялата версия, която между другото събира и най-много пръстови отпечатъци. При златистия и сивия модел може изобщо да не разберете, че не цялото тяло е метално.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-01

Предната част на смартфона е заета от големия му 5.36-инчов дисплей, под който изненадващо се намира само един бутон – капацитивен хоум бутон. Кръгъл е и свети със слаба светлина, а когато имате пропуснато повикване, подсветката започва да пулсира.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-02

Като цяло дизайнът на MX4 получава много добра оценка, а единствен недостатък (освен заимстваните от Apple идеи) и несъвършенство тук е лекото задиране в долната дясна част между капака и рамката.

Дисплей

Дисплеят на Meizu MX4 е с нестандартен диагонал от 5.36 инча и резолюция от 1920х1152 пиксела, което прави гъстота на точките от около 418 ppi. Производители са Sharp и JDI, а технологията на дисплея се нарича Nega liquid crystal и има LED подсветка. По-важните детайли тук са яркостта от до 500 cd/m2 и съотношението на контраста от 1100/1, както и покритието против надраскване Gorilla Glass 3.

Резултатът от всичко това е изключително приятна гледка, която може да си съперничи с дисплеите на флагманите на 2014 г. от водещи производители.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-03

Сравнен с iPhone 6 например, дисплеят на Meizu MX4 е с една идея по-ярки цветове и при ползване под прав ъгъл е с много близко бяло – картината е с бистри цветове. Под ъгъл обаче личи превъзходството на iPhone, тъй като образът на MX4 леко избледнява.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-04

Забелязах любопитен бъг при настройките яркостта на дисплея. Смартфонът предлага автоматично регулиране, но когато го активирам, не се случва нищо и сякаш функцията всъщност изобщо не е активна. Надявам се това да е проблем само с моята бройка, защото постоянната ръчна настройка не беше приятно занимание.

Най-красивата модификация на Android от Китай

Meizu MX4 идва с Android версия 4.4.2 KitKat, но отгорему е положен силно модифициран интерфейс. Въпросният се нарича Flyme 4 и е най-добрият вид за Android от китайски производител.

И тук, както и при повечето китайски модификации на Android, няма отделно меню с всички функции и приложения на смартфона, а всяка новоинсталирана програма се появява върху хоумскрийна. Лично не одобрявам този подход, имитиращ iOS, но добрата новина е, че при Meizu поне нямаме шарени иконки и плашещи анимации.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-05

Напротив – производителят е подходил по далеч по-отговорен начин и е обърнато внимание на всяка иконка и всеки елемент от интерфейса. Визията всъщност напомня плоския дизайн на LG G3, но тук нещата са доста опростени, тъй като самият апарат не предлага толкова софтуерни глезотии и добавки, колкото корейския модел.

Интересно е, че Meizu не са прекалили с приложенията, дори са спестили доста. Смартфонът MX4 идва без основни услуги на Google и ако сте техен потребител, както аз, трябва да отделите няколко минути за инсталирането на Gmail, YouTube, офис пакет и други основни приложения.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-06

Въпреки приятния си вид, интерфейсът на Meizu MX4 не е перфектен. Има пропуски тук-там, които можем да определим като недомислици. Става въпрос например за липсата на опция за връщане назад в някои ситуации. Ако отворите снимка, получена в Messenger, няма опция назад – т.е. няма начин да излезете от този екран, освен да натиснете хоум бутона. Ако след това обаче влечете отново в Messenger, ще се озовете на същата снимка и пак наникъде, докато не затворите приложението от мултитаскинга.

А мултитаскингът, т.е. списъкът с отворените приложения, е достъпен с приплъзване на пръста от основата на екрана нагоре. Доста приятно като визуализация, но пък нямате възможност да видите какъв е минимизираният екран от въпросното приложение, тъй като пред вас са само редица иконки.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-07

Една от малкото софтуерни добавки в MX4, но и сред най-полезните, е Quick wakeup. Подобно на HTC One M8 или LG G3, този модел също може да бъде събуждан с почукване или движение на пръста върху дисплея. Слайд върху заключения екран във всяка посока отваря различен екран – двойно почукване събужда дисплея, слайд нагоре директно го отключва, слайд надолу ви изпраща в лентата с нотификации и бързи настройки, а слайд наляво включваху з И също така - да тва за а с нотификации и бързи настройки, а слайд наляво вклюе бъде изгладено. И също така - да тва за чва камерата.

Всички тези функции са предварително зададени и не могат да бъдат променяни, а само деактивирани. Meizu са оставили в ръцете на потребителя само избора за стартиращо приложение при слад надясно, където можете да посочите например да стартира директно браузърът или плейърът.

Meizu MX4 review by nixanbal

Стандартната клавиатура на Meizu MX4 поддържа български (фонетика), но няма опция за коректор, което е жалко, тъй като с удоволствие бих използвал нея. Е, в крайна сметка винаги можете да свалите любимата си външна клавиатура от Google Play, която да поддържа и въвеждане на текст с приплъзване на пръста по екрана.

Като цяло отличен за визията на интерфейса, но по-слаба оценка за функционалността, тъй като има някои дребни несъвършенства. Да се надяваме, че със следващ софтуерен ъпдейт всичко ще бъде изгладено. И също така – да се надяваме този ъпдейт да бъде до Android 5.0 Lollipop.  

Камера от Sony

Камерата на Meizu MX4 използва 20.7 МР сензор Exmor RS на Sony (IMX220), познат от флагмана Xperia Z3.

Резултатите на дневна светлина са много сполучливи, със сигурност много над всеки друг смартфон в този ценови сегмент на пазара. Нощем има повече шум, което е очаквано, а ако предпочитате да използвате светкавица – налице е такава с два LED диода, уж за по-естествени цветове.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-08

Видеозаписът е максимум Ultra HD (4k) резолюция и клиповете са с високо качество. Проблемът е, че файловете са особено големи и само с 16 GB вградена памет скоро ще ви се наложи да търсите начин за разтоварване.

снимка с Meizu MX4

снимка с Meizu MX4 снимка с Meizu MX4

снимка с Meizu MX4

снимка с Meizu MX4 снимка с Meizu MX4

Интерфейсът на камерата е простичък и удобен. Отдясно са бутоните за снимки и старт на видеозапис, както и настройките, а вляво със слайд се преминава през различни режими на снимане – автоматичен, ръчен, макро, панорама, нощен и т.н.

Хардуер и батерия

Meizu MX4 е оборудван с доста прилична хардуерна конфигурация, включваща 8-ядрен процесор и 2 GB RAM. Чипсетът е MediaTek 6595 и има 4 ядра Cortex-A17 на 2.2 GHz и още 4 по-слаби Cortex-A7 ядра на 1.7 GHz, които могат да работят и едновременно, ако се налага.

Резултатът е доста пъргава работа с апарата, няма досаден лаг или засечки. Истината е, че в редки моменти дисплеят не реагира от първия път, но тук по-скоро става въпрос за проблем с него, а не с мощността под капака.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-09

Вградената памет на MX4 може да е 16, 32 или 64 GB и въпреки че у мен е версия с 32 GB, на българския пазар ще се продава само моделът с 16 GB. Това може да се окаже проблем за някои потребители, тъй като пространството за инсталиране на приложения и съхранение на файлове е доста ограничено и няма microSD слот за допълнителна памет. Е, с различни облачни услуги можете да си осигурите дори над 100 GB в облака, но това по-скоро би било допълнителна възможност за достъпни от всяко устройство файлове.

Друг минус е липсата на NFC, което навлиза все повече в ежедневието ни – дали за прехвърляне на файлове или просто за сдвояване на устройства през Bluetooth само с докосване. Иначе апаратът поддържа Bluetooth 4.0, двубандов Wi-Fi и новия стандарт 802.11ac.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-10

Що се отнася до батерията – капацитетът й е цели 3100 mAh и още на хартия MX4 изглежда обещаващо издръжлив. Всъщност при мен смартфонът успяваше да изкара денонощие и половина с едно зареждане, което е съвсем ОК.

Meizu MX4 – за кого е?

Ако непозната китайска марка има място в джоба ви, това е най-добрият избор под 600 лв.

Първият смартфон Meizu в България идва, за да покаже на потребителите, че функционалните устройства могат да струват и по-малко от няколко работни заплати. Моделът MX4 предлага набор от качества, които го позиционират в горния ценови сегмент, но на етикета му всъщност е изписана сумата от под 600 лв.

Отличен дисплей, способна камера и стегнат дизайн са част от силните страни на смартфона, а към пропуските ще отбележа някои неточности в интерфейса, липсата на NFC и малкото достъпна памет.

Meizu MX4 е за хората, които искат да ъпгрейднат от по-нисък клас смартфони към по-функционален модел, без да отделят сериозна сума. Към устройството едва ли биха погледнали заклетите фенове на премиум клас марките и за да ви впечатли апаратът, трябва да сте отворени към малко популярните брандове и в готовност да разказвате на приятелите си що за име е това.

Meizu-MX4-review-by-nixanbal-11

Цената на Meizu MX4 в България без договор започва от 530 лв. или от 270 лв. с договор към оператор. Това е повече от два пъти по-малко сравнено с Galaxy Note 4 на Samsung. 

8.4
Meizu MX4 притежава някои ключови качества, които лесно могат да го отведат до високия клас, но добрата новина е, че цената му е наполовина колкото на водещите флагмани. Ако непознатият китайски бранд не ви притеснява, MX4 е отличен вариант да спестите при покупка на нов смартфон.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 9
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 9

5-те най-важни нови екстри на Samsung Galaxy S24 Ultra

След като първоначалният шум около премиерата на серията Galaxy S24 в Сан Хосе поотмина, време е да си поговорим за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer