НачалоРевютаNokiaРевю на Microsoft Lumia 950 XL

Ревю на Microsoft Lumia 950 XL

Категорична бизнес ориентация

40782
Написана от  nixanbal
Ревю на Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft се завърна. С нова операционна система и с нови топмодели, които да покажат най-доброто от нея. Използвам Lumia 950 XL вече две седмици. През това време си припомних колко стилен и удобен е интерфейсът на Windows, а също така си зададох наново въпроса – бих ли използвал смартфон с тази платформа?

Lumia 950 и Lumia 950 XL имат купища нововъведения по хардуера и още повече нови екстри по софтуера с новия Windows 10. Флагманите на Microsoft обаче се предлагат с по-непретенциозен дизайн, а имат и някои други спорни характеристики, за които ще ви разкажа заедно с най-добрите им страни в ревюто на следващите редове...

Дизайн на заден план

Дизайнът на Lumia 950/Lumia 950 XL не отговаря на високия ценови сегмент. В края на 2015 г. малцина са тези, които си позволяват да предложат най-добрите си смартфони в пластмасови опаковка, пък била тя и с по-фин профил.

Истината е, че Lumia 950 XL изглежда добре на първо четене. Пластмасата не е лъскава, корпусът й е тънък едва 8.1 мм, а рамките около дисплея – сравнително малки. Изпъкващата камера с причудлива форма дразни очите на някои, но за мен визията на устройството като цяло е съвсем приемлива.

Microsoft Lumia 950 XL и Lumia 950 - nixanbal

Лошата новина е, че пластмасата не е ОК за модел от висок клас. Стои евтино и не приляга на модел, насочен към бизнес потребители, какъвто претендира да бъде Lumia 950 XL.

По отношение на корпуса е важно да отбележа, че пластмасовият панел се сваля лесно и дава достъп до батерията. Тя може бързо да бъде извадена и сменена, а така потребителят получава достъп и до двата nanoSIM слота на апарата. Без да вадите батерията обаче, можете да поставите microSD картата.

USB Type-C връзка

Друг значим елемент от дизайна и ценна иновация в Lumia 950 XL е новият USB Type-C порт, който Microsoft въвежда в портфолиото си с този модел. Новият конектор позволява по-бързо зареждане на голямата батерия в апарата, а също така е основа за ползването на функцията Continuum.

Continuum е функционалност на Windows 10, която позволява да използвате хардуера и част от софтуера на смартфона върху голям екран. Това става чрез аксесоара Display Dock, към който Lumia 950 XL се свързва с USB кабела от комплекта, а самият док – към монитор чрез HDMI кабел. Така, без нужда от РС, на монитора можете да използвате част от приложенията на смартфона си, чийто интерфейс ще бъде съобразен с диагонала на дисплея.

Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

По същата схема можете да разгледате и файловете от апарата си – например да покажете снимки от пътуване пред семейството и други. За съжаление пускане на Ultra HD видео не е опция, тъй като се поддържа пренос на до 1080р съдържание.

В Continuum можете да използвате Word и Excel, само ако имате платен абонамент за Office 365

За момента само отбран кръг приложения могат да се използват на голям екран чрез функцията Continuum – например браузърът, софтуерът за обработка на офис документи, галерията и други. Това е ограничение, но да се надяваме, че скоро повече разработчици ще направят приложенията си годни за ползване в този режим и това действително ще превърне Lumia 950 XL в истинско джобно РС.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Чрез Display Dock можете да свържете в конфигурацията мишка и клавиатура, а също и USB флаш памет. Дори без периферия за контрол, можете да използвате тъчскрийна на телефона като тъчпад за движение на курсора, а клавиатурата му за въвеждане наинформация.

Display Dock на Microsoft се продава за около 150 лв., въпреки че на места се предлага и в комплект със смартфона.

Зареждането – бързо и безжично

По-нагоре стана дума за бързото зареждане, затова ще продължа към батерията. Lumia 950 XL има голям дисплей, а това почти винаги означава голяма батерия. Тук тя е с щедър капацитет от 3340 mAh и по официални данни осигурява до 11 часа гледане на видео или до 19 часа разговори в 3G.

Използвах Lumia 950 XL основно в 4G мрежата на Теленор (уау, звучи добре най-после да мога да кажа такова нещо) и това беше предпоставка за по-кратък живот. Така апаратът издържаше по-малко от един ден, което беше придружено от интензивно ползване. Няколко дни по-късно реших да превключа на 3G, за да проверя ще усетя ли разлика. Оказа се, че животът на смартфона не се удължи значително и отново не успявах да изкарам повече от денонощие. Всъщност с Lumia 950 XL можете да се приберете от работа с оставащ заряд, но ако планирате излизане след това – по-добре презаредете. Като цял не съм впечатлен от батерията.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Добрата новина е, че Lumia 950 XL поддържа бързо зареждане. За 30 минути на зарядното батерията ще се запълни от около 10% до 50%, което е отличен вариант именно за тези вечерни излизания, при които сте се прибрали само за бърз душ и преобличане.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Също плюс за смартфона на Microsoft е поддръжката на безжично зареждане – директно вградена в апарата. В момента до мен на бюрото Lumia 950 XL е поставен върху плочка за безжично зареждане на Samsung и благодарение на универсалния стандарт Qi няма проблем устройства на други марки да се зареждат с нея.

Имайте предвид, че за бързото зареждане трябва да се използва включеното в кутията зарядно, което между другото е неразделно от накрайника за връзка към ел. мрежата. Отделно Microsoft са предвидили самостоятелен USB кабел за връзка с РС и пренос на данни.

“Здравей, Никола!”

Друга иновативна екстра, която Lumia 950 XL въвеждат на пазара на смартфони, е скенерът за ириса. Нов начин чрез биометрични данни потребителят да защитава информацията в смартфона си.

Ами да, по-лесно е да ти отрежат пръста, отколкото да ти извадят окото, за да ти отключат смартфона, пошегува се един приятел.

Скенерът за ириса е страхотна добавка в списъка иновации на Microsoft, която е позната и от РС-тата с Windows 10 и се нарича Windows Hello. Тъкмо със “Здравейте, Никола!” ме посреща смартфонът, отключвайки се при срещане на познатия поглед. Регистрирането на ириса става по подобен на сканирането на пръстовия отпечатък начин, само че тук го правите само веднъж, а не до пет пъти с опция да запишете до пет пръста.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Windows Hello на Lumia 950 XL работи по-скоро добре, но не перфектно. Минус на този модел на защита е, че е необходимо време – най-често около 2 секунди, за да бъдете разпознати. Възможно е скенерът да не успее да улови погледа ви, да ви помоли да се приближите, а вие ще се ококорите с надеждата това нещо в ръката ви да се отключи по-бързо. С времето се хваща схемата – от колко далеч става разпознаването, как да погледнете към телефона и т.н. Във всеки случай обаче новото поколение пръстови отпечатъци, което използват устройства като iPhone 6S, Nexus 5X/6P и Huawei Mate S например, работи по-бързо, всъщност мигновено и не съм сигурен, че Widnows Hello би могла скоро да навакса.

Позитивното е, че скенерът ще разпознае ириса ви, дори да сте със слънчеви очила и дори да е тъмно, което е най-впечатляващото. Малката червена светлина ще проникне в мрака и без никакви затруднения ще ви идентифицира. Освен това параноиците ще са спокойни, че не са поверили отпечатъците от пръстите си на тези или онези тайни служби.  

Щедър дисплей

Дисплеят на Lumia 950 XL е най-доброто, което сме виждали в смартфон от тази серия досега – резолюцията вече е Quad HD, а диагоналът 5.7”. Фаблетът е насочен към потребителите, търсещи повече площ за работа, а за останалите Microsoft предлагат значително по-компактния Lumia 950 с 5.2” екран при същата висока резолюция.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Така Lumia 950 XL предлага гъстота на точките от над 500 ppi, което е предостатъчно, за да получите изображение с изключителен детайл и гледането на видео и прегледа на снимки в движение да са още по-приятни занимания.

Тук говорим за AMOLED панел, затова имайте предвид, че черното ще бъде истински дълбоко, цветовете – наситени, а бялото – по-скоро жълтеникаво. Сравнени един до друг екраните на iPhone 6 и LG G4 например осигуряват много по-бистро бяло и по-свежи цветове, което лично предпочитам.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

От друга страна AMOLED панелът позволява наличието на функцията Galnce Screen, която при заключен и изгаснал екран оставя важна информация, видима постоянно. Така с един поглед към телефона си ще разберете часа, датата, предстоящите събития в календара си, получените имейли и други известия от социални мрежи.

Windows 10

По отношение на софтуера и интерфейса – Windows 10 Mobile е усъвършенстван, но не и коренно различен спрямо Windows Phone 8.1. За мен това остава най-стилната операционна система на пазара и оценявам високо и решението с хоумскрийна с “живите плочки”, и вида и организацията на настройките и приложенията.

Това, което не харесвам у Windows 10, е все така слабата поддръжка на приложенията. Повечето важни за мен имена са в Windows Store, но голяма част от тях не изглеждат осъвременени като еквивалентите им за водещите две платформи Android и iOS. Twitter е един от най-тъжните примери, които използвам всеки ден от тези две седмици, в които съм с Lumia 950 XL. Instagram пък все още е бета и е на години зад версията му за другите смартфони.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Приложенията, които все пак изглеждат ОК, като например Facebook, често имат проблем с известията. Дори да отворите социалната мрежа и да прочетете оставен под снимката ви коментар, иконката на хоумскрийна с плочките ще продължи да показва налична нотификация.

Проблемите с апарата се простираха и извън приложенията – понякога екранът не реагираше и не можех да сваля лентата с известия, която иначе изглежда страхотно и дава достъп до богат списък настройки – всъщност нищо по-различно от Android.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Също неприятна е продължителната синхронизация на приложенията и бавното зареждане, когато става въпрос за връзка с мрежата. И не е виновна лошата 4G мрежа на оператора, защото същият проблем имах и при Wi-Fi.

Слабите приложения от трети страни Microsoft компенсира с изключителен софтуер от своята съкровищница

Иначе Lumia 950 XL предлага адекватен пакет софтуерни екстри и навигация в Windows 10. Мултитаскингът работи със задържане на бутона Назад и дава удобен преглед на минимизираните приложения и опция да ги затворите едно по едно, но не и всички наведнъж. Интересно е, че тук Microsoft са откраднали нещо много ценно от Apple, с което потребителите на Plus версиите на iPhone се справят с големия диагонал. Задържайки бутона Начало/Windows, целият интерфейс на апарата ще се свие надолу, давайки ви лесен достъп до най-горната му част. По примера на iPhone тази опция работи навсякъде из интерфейса и в приложенията, но тук деактивирането й изисква ново задържане на въпросния бутон, което отнема около секунда и щеше да е добре това да се случва с бутона Назад.

За финал на тази част ще отбележа, че Lumia 950 XL и Windows 10 все още не са най-добрият избор за хората, които използват много приложения и искат да имат достъп до новите заглавия и най-новите екстри. Microsoft обаче е направила новия си топмодел отличен за ползване от бизнес потребителите, колкото и такова разделение днес да не е съвсем адекватно.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Lumia 950 XL има щедър диагонал със супер резолюция, върху който удобно можете да редактирате и създавате офис документи. Word, Excel, PowerPoint и OneNote са налице, облачната услуга OneDrive е услужливо интегрирана, а Outlook Mail и Outlook Calendar са отлични алтернативи на Gmail и календара на Google.

Lumia 950 XL се предлага и два nanoSIM слота, така че удобно да използвате личната и служебната си карта в един апарат.

Функции като Continuum и защитата на данните чрез Windows Hello и скенера на ириса също ще бъдат оценени, а навигацията от HERE продължава да бъде една от най-добрите, осигуряващи безплатни карти и гласова навигация.

Камерата – традиционно добра

Интерфейсът на камерата е един от най-добрите и продължава това, което беше започнато още с моделите под името Nokia.

Lumia 950 XL дава бърз достъп до отделни настройки в горната част на екрана, а при плъзване на пръст от бутона за снимки наляво се разкрива изключително удобен начин за регулиране на всички параметри. Експозиция, скорост на затвора, ISO, фокус, баланс на бяло са основните настройки при снимки, а във видеозапис можете да регулирате експозиция, фокус и баланс на бялото.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Видеозаписът е максимум Ultra HD при 30 к/с и резултатите са много добри, най-вече заради оптичната стабилизация в смартфона. Нещо повече – Lumia 950 XL е един от топ моделите за запис на аудио към клиповете. Кадрите могат да бъдат с различна резолюция, в зависимост от предпочитаното съотношение на страните, като във всеки случай има опция да запазвате и файла в RAW формат, който после да редактирате на компютъра, без да губите от качеството. При 4:3 - 19 МР JPEG, 8 МР JPEG или 8 МР JPEG + 19 MP DNG, а при 16:9 - 16 МР JPEG, 8 MP JPEG или 8 МР JPEG + 16 МР DNG.

4k видеозапис с Microsoft Lumia 950 XL:

4k видеозапис с LG G4:

А резултатите от камерата на Lumia 950 XL са едни от най-добрите със смартфон. Апаратът се справя отлично с детайла, автентичното цветопредаване и контраста. В някои случаи небето се получава изгоряло, но с HDR положението може да се позакърпи донякъде.

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

 

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

Кадър без и кадър с HDR: 

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

снимка с Microsoft Lumia 950 XL - nixanbal

Видеозаписът е на много високо ниво заради споменатите си по-горе характеристики. Сравнен с клип, заснет с LG G4 при същите условия, този на Lumia 950 XL е с по-не толкова подсилени цветове и сякаш по-автентични. Личи обаче на моменти склонност към по-топла от естествената цветова гама.

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Като цяло една от най-добрите камери, която с ръчния си режим се справя много добре и при нощни снимки. Фините настройки ще се харесат на любителите фотографи и ще дадат място за много експерименти, които с други камерафони не са възможни.

Тройната светкавица е подходяща, ако снимате неподвижен обект, така че да получите по-естествени цветове, но кучето не може да бъде уловено в стопкадър и се размазва.

Хардуерна конфигурация

В хардуерно отношение вече стана дума за много от допълнителните екстри на Lumia 950 XL – скенер за ириса, USB Type-C порт, безжично зареждане. Що се отнася до чиповете – налице е Snapdragon 810 с 8-ядрен процесор и графика Adreno 430, придружавани от цели 3 GB RAM. Конфигурацията звучи отлично и се справя категорично с тежки задачи като Continuum и 4k видеозапис, но истината е, че на места в интерфейса моята бройка Lumia 950 XL се забавяше.

Това беше неочаквано, не само предвид отличния хардуер, но и славата на Windows като по-лека платформа.

По-компактната Lumia 950 има същата памет, но използва по-слабия процесор Snapdragon 808.

Иначе апаратът идва с 32 GB вградена памет и microSD слот, което означава, че най-вероятно няма да имате проблем с недостиг на свободно място за съхранение на файлове.

Microsoft Lumia 950 XL – накратко

Lumia 950 XL има категорични качества, но също и някои минуси, с което е по-скоро нишов телефон

Lumia 950 XL е дългоочакваното завръщане на Microsoft във високия клас, където конкуренцията в края на 2015-а е по-сериозна от всякога. Това е и топмоделът с Windows 10, който е длъжен да ни покаже най-доброто от чисто новата версия на операционната система за смартфони.

За съжаление Lumia 950 XL разочарова по няколко фронта. Дизайнът е умишлено пренебрегнат от производителя и сякаш Microsoft са решили, че тук от значение ще бъде само техния софтуер. В случая обаче и хардуерът е от тях и заслужаваше повече внимание.

Другият проблем, който е наследство от Windows Phone 8.1, са приложенията. Вече ги има, но са назад като функционалност от версиите им за Android и iOS. Да, Windows едва присъства на картата като трета мобилна платформа, но ако Microsoft има планове за нея, уеднаквяване на магазина Windows Store за смартфон и РС изданието може би няма да е достатъчно. Към края на 2015 г. разработчиците все още изглежда нямат стимул да предлагат адекватни екстри в приложенията си за Windows.

Извън тези няколко забележки, Lumia 950 XL е изключително способен камерафон. Това е и устройство, което може да се превърне в адекватен помощник на бизнес потребителите, които ще оценят не само богатата софтуерна обезпеченост на апарата, но и хардуерни екстри като бързо зареждане, Windows Hello и най-вече Continuum.

Днес Lumia 950 XL е по-скоро нишов модел, а дали на пазара има място за такива играчи – ще проличи в следващия финансов отчет на Microsoft. За мен като технологичен блогър беше вълнуващо да тествам смартфона и иновативните екстри, които предлага, независимо от изброените минуси. 

Microsoft Lumia 950 XL review by nixanbal

Цената на Microsoft Lumia 950 XL е малко под 1300 лв. 

8.2
Това е един от най-очакваните смартфони на 2015 г., който впечатлява с богат софтуер за работа и беден каталог с приложения за всичко останало. Камерата на Lumia 950 XL е една от най-добрите, а новаторски екстри като скенер за ириса, USB Type-C и бързо зареждане заслужават специална похвала.
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 10
  • Производителност 9

Xiaomi 12 Pro предлага тройна 50 МР камера, Snapdragon 8 Gen 1 и 120 W зареждане

Xiaomi представи днес новата си серия Xiaomi 12, която засега включва моделите Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 и Xiaomi 12X.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer