НачалоРевютаNokiaРевю на Nokia Lumia 1020

Ревю на Nokia Lumia 1020

Най-добрият смартфон с камера в света

38474
Написана от  nixanbal
Ревю на Nokia Lumia 1020

Зората на камерафоните, мобилните телефони с вградени камери, започна с изключително слаби и неясни снимки, чиято резолюция беше под 1 МР. Днес можем да извадим смартфона си и да направим 40-мегапикселов кадър, но идеята не е да разпечатваме плакати. Огромният сензор, технологиите на Nokia и най-новият им камерафон Lumia 1020 са тук, за да променят мобилната фотография, осигурявайки категорично най-доброто качество, нива над всички останали телефони. Всъщност по-добро и от много цифрови фотоапарати от ниския клас.

Lumia 1020 е голям продукт за финландците. Не само е едно от последните хай-енд устройства, които излизат под логото на Nokia, но и първият мобилен телефон, обединил суперкамерата с 41 МР сензор и Windows Phone 8, платформата, на която компанията заложи бъдещето си през 2011-а.

Сега е време за ревю. За снимки и видео. Има ли какво да предложи Nokia Lumia 1020 извън най-добрата джобна камера всвета – моля, четете в ревюто нататък...

По-компактен дизайн, изпъкваща камера

Корпусът на Nokia 808 PureView – първия камерафон с 41 МР сензор, който използваше Symbian OS, беше особено грубоват. Изглеждаше сякаш Nokia просто са придали телефонни възможности на един компактен цифров фотоапарат - нещо, което и Samsung направиха по-късно с Galaxy S4 Zoom. Затова промяната при Lumia 1020 е осезаема.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-5

Да, със своя 10.4-милиметров профил Lumia 1020 все още не се числи към най-фините смартфони и е почти идентичен с миналогодишния Lumia 920. Тук обаче е в същия този корпус е събрана мощната 41 МР камера.

Корпусът създава усещане за изключително качествена изработка

Всъщност апаратът е със сравнително компактни размери и лежи удобно в ръката, като единствено изпъкващата камера създава неловко усещане. Поне в началото. Истината е, че с времето се свиква с необичайната гърбица и дори същата добавя към по-удобния захват. Сложната част идва, когато обуете тесни дънки и опитате да приберететелефона в джоба им.

Тялото на Lumia 1020 е от поликарбонат и се предлага освен в черно и бяло, също и в любимото ми жълто, което отличава смартфона. В комплекта влизат и симпатични слушалки тип тапи в същия цвят.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-6

По традиция смартфонът има хардуерен бутон за камерата, който позволява удобни снимки и дава ясна представа кога фокусът е заключен. До камерата пък има както LED светлина за видеозапис, така и супермощна ксенонова светкавица. В долната част на корпуса е високоговорителят, microUSB портът и халка за връзка за ръка, а отгоре е жакът за слушалки и слотът за microSIM карта, който се изважда с игла.

Ка-ме-ра-та!

Да, камерата е акцентът в Nokia Lumia 1020 и е първото нещо, което ще разгледам в ревюто след външния вид. Няма смисъл да заобикаляме темата чак до средата на ревюто.

41 МР сензор работи за постигането на перфектните кадри с 5 МР резолюция

Сензорът е 41-мегапикселов, но заради съотношението на страните кадрите са с максимална резолюция 38 МР. При Lumia 1020 се използва технология, която събира информацията от толкова много пиксели и я използва за създаването на перфектния 5 МР кадър. Точно тук е и тайната на качествените снимки с този камерафон.

В настройките ще видите опция да правите само такива 5 МР кадри, които не само са с най-добро качество, но и са лесни за споделяне. Има и възможност апаратът да запазва едновременно две снимки – едната с 5 МР резолюция, другата в пълен размер – 38 МР. Ако изберете съотношение на страните 16:9, максималната резолюция ще бъде 34 МР. 

Nokia Lumia 1020 PureView camera sample

Снимката отгоре е с 5 МР резолюция и е с максималното качество, на което Nokia Lumia 1020 е способна. Изрезката отдолу е приближение на 100% в същия този кадър. Качеството остава изключително. А това е линк към 34-мегапикселовия файл на същия кадър, който се съхранява успоредно с 5 МР изображение.

Nokia Lumia 1020 PureView camera sample

Нещо изключително интересно и важно за запалените любители на фотографията – след ъпдейта до Nokia Black в началото на 2014 г., Lumia 1020 ще получи и възможност да записва снимките си като RAW файлове. По-запознатите сред вас знаят – това означава, че кадрите могат да се редактират впоследствие на РС-то, без да се губи качеството им, както при JPEG. Снимките ще се запазват в т.нар. Digital Negative (DNG) формат.

Nokia Lumia 1020 PureView 5 MP camera sample

Nokia Lumia 1020 pureview 5 MP camera sample

Nokia Lumia 1020 pureview 5 mp camera sample

Nokia Lumia 1020 PureView 5 mp camera sample

Nokia Lumia 1020 PureView 5 mp camera sample

Nokia lumia 1020 pureview 5 mp camera sample

Nokia Lumia 1020 PureView 5 mp camera sample

По-долу ще видите три снимки, направени съответно със Samsung Galaxy Note III, Sony Xperia Z1 и Nokia Lumia 1020. Както се вижда - снимките са при изключително ниска осветеност в помещението и са сериозен тест за камерафоните. За да се убедите кой е най-качественият кадър, кликнете върху кадрите.

Samsung Galaxy Note III photo Sony Xperia Z1 camera sample low light Nokia Lumia 1020 camera sample low light

Предната камера на телефона е 1.2 MP с опция за HD видеораговори, които обаче все по-рядко ми се налага да ползвам.

Nokia Camera - интерфейс и възможности

Камерата на Nokia Lumia 1020 предлага купища функции и настройки, организирани в отличен интерфейс с удобен достъп до всички. Всъщност това е най-удобният и богат на смислени възможности интерфейс в камерафон, който съм ползвал.

Новият интерфейс на камерата в Nokia Lumia 1020 се нарича Nokia Camera и обединява познатите досега Nokia Smart Camera и Nokia Pro Camera. T.e. всички функционалности, които финландците бяха отделили в друго приложение, вече са вградени в Nokia Camera и са лесно достъпни.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-7

Така при старта камерата на Nokia Lumia 1020 ще видите три режима на снимане, достъпни в дясната част на екрана, откъдето се сменят с леко приплъзване надолу-нагоре. Тук са стандартният режим на снимки с куп настройки, видеозаписът и допълнителният, който всъщност заменя Nokia Smart Camera.

При последния режим можете да изберете най-добрия кадър измежду 10 заснети (Best Shot); телефонът да разпознае и да замени лицата на неусмихнатите или премигнали хора в кадъра (Change Faces); да насложите няколко снимки в една (Action Shot); да поставите фокуса върху движещ се обект (Motion Focus). Присъства и страхотната възможност да премахнете нежелани обекти от снимката си – например преминаващ на заден фон човек (Remove Moving Objects).

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-8

Огромният 41 МР сензор е не само важен за създаването на качествени 5 МР кадри, но и при приближение. Благодарение на т.нар. high resolution zoom Lumia 1020 предлага 3-кратен зуум при снимки без загуба в качеството. При 1080p видеозапис приближението без нарушение в качеството е 4-кратно, а при 720р видео – 6 пъти.

Подобно на цифровите фотоапарати, Nokia Lumia 1020 има мощна ксенонова светкавица с обхват до 4 метра

Освен оптика ZEISS и огромен сензор, камерата на Nokia Lumia 1020 предлага и още един сериозен коз – оптична стабилизация на изображението. При нея целият обектив се мести заедно с трептенията на ръката, засечени от жироскопа, което намалява възможността снимката да не е на фокус и прави картината по-ясна, особено при видеозапис.

Също нещо отличаващо камерата на Lumia 1020 при видеозапис е т.нар. Nokia Rich Recording. Това е технология на Nokia за звукозапис, с която финландците обещават по-добро качество на аудиото при всякакви условия – на концерт, при вятър на открито и т.н. Всъщност можете да чуете сами в клиповете тук.

Ето и видеозапис при ниска осветеност в помещението. Първото видео отдолу е записано с Nokia Lumia 1020 при 1080р Full HD резолюция с оптична стабилизация, а второто е със Samsung Galaxy Note III при 4k Ultra HD резолюция, но без стабилизатор. Натиснете плей и изберете от настройките на клиповете най-високата резолюция. Може да се наложи да изчакате да зареди.

Дисплеят

Дисплеят на Nokia Lumia 1020 не се различава от този при Lumia 925. Става въпрос за 4.5” AMOLED дисплей с WXGA резолюция (1280х768 пиксела) и 332 ppi гъстота на пикселите.

Екранът има защитно покритие от надраскване Gorilla Glass 3, използва технологията на Nokia ClearBlack за по-ясна видимост на открито и е суперчувствителен на допир, с което разпознава докосвания с ръкавици или с ключ например.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-9

Технологията PureMotion HD+ присъства и тук - с нея пикселите на дисплея реагират над 2 пъти по-бързо и не позволяват размазване на картината при бързо движещи се обекти.

При работа с телефона ще забележите, че дисплеят на Lumia 1020 действително изглежда страхотно. Не само черното е дълбоко и цветовете ярки, но и ъгълът на видимост е голям. Най-ценното е, че картината действително остава четима и навън.

Хардуер и производителност

Като хардуер 41-мегапикселовият камерафон на Nokia отново не е изненада. Чипсетът е Snapdragon MSM8960 с двуядрен процесор на 1.5 GHz и графика Adreno 225, познати от Lumia 925. Новото тук обаче е удвоената оперативна памет – вече 2 GB.

С тях Lumia 1020 се справя отлично с всякакви задачи и предлага характерната за Windows Phone 8 пъргава работа. Изненадващо е, че камерата се стартира по-бавно от очакваното – за около 2 секунди. Има възможност обаче това да се дължи на факта, че съм с инсталирана версия на софтуера GDR3. Би трябвало същата да бъде пусната от Nokia като финален ъпдейт в началото на 2014 г. под името Nokia Lumia Black. Така че тук можем да имаме едно наум, че нещата ще станат по-бързи.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-10

Иначе Nokia Lumia 1020 разполага с 32 GB врадена памет и няма слот за разширението й. Ако в някакъв момент тя ви отеснее, ще можете да разчитате на облачни услуги, като SkyDrive е интегрирана фантастично в системата. С последната получавате 7 GB безплатно място в облака, където можете да съхранявате например снимки и документи.

Към допълнителните екстри ще отбележа NFC и възможността за безжично зареждане, но с допълнителен аксесоар – тип калъф/протектор.

Звук и батерия

Nokia Lumia 1020 идва със сравнително скромна на хартия батерия с капацитет 2000 mAh. По официални данни тя обещава до 6.8 часа гледане на видео, до 13.3 часа разговори или до 16 дни в стендбай режим.

На практика не успявах да изтощя батерията за по-малко от ден, дори когато излизах в парка специално за снимки и прекарвах по около час-два с включена камера почти през цялото време.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-11

При нормално ползване и с инцидентно включване на 41-мегапикселовия звяр тук-там, Lumia 1020 няма проблеми да е разделена със зарядното дори за денонощие и половина.

С подобна камера обаче истината е, че изобщо няма да спрете със снимките – ще снимате много повече спрямо предишния си камерафон. Така че имайте предвид, че аксесоари като външна батерия тип зарядно или оригиналният Nokia Camera Grip ще са ви особено полезни. Последната играчка е нещо като протектор за Lumia 1020, но има много бонус екстри – по-добър захват и близък до фотоапарат дизайн, опция за поставяне на трипод, както и най-ценното – екстра батерия с капацитет 1020 mAh, която добавя няколко часа работа.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-13

Колкото до звука – за съжаление Nokia Lumia 1020 има само един високоговорител и изходната сила на аудиото не е впечатляваща. Качеството все пак е прилично и няма сериозни изкривявания.

Да, говорителят е ОК, за да изслушате някое музикално видео от YouTube или да пуснете на приятели новото си любимо парче, но за меломаните не може и дума да става – ползвайте слушалки.

Windows Phone 8 продължава нагоре

Nokia Lumia 1020 е най-добрият смартфон с Windows Phone 8 и това е факт, не само заради отличната й камера. За мнозина обаче тъкмо операционната система е факторът, който дърпа 41-мегапикселовия звяр назад. Няма всички очаквани възможности, приложенията в Windows Phone Store не са достатъчно – това са най-честите упреци към платформата на Microsoft.

Истината обаче е, че Windows Phone 8 не спира да се развива и тази година бяха направени цели три ъпдейта. С тях Microsoft добави много дребни екстри, които потребителите искаха и с право очакваха една съвременна мобилна операционна система да предлага.

Следващият ъпдейт за Lumia 1020 се нарича Nokia Lumia Black и излиза в началото на 2014 г.

Собствен рингтон за всеки контакт, за имейлите и за съобщенията, подобрения в мултитаскинга, по-лесно управление на паметта – дребни неща, които пристигат с последния Update 3 и малко по малко доближават Windows Phone до по-развитите платформи. С най-новата актуализация операционната система вече поддържа и много по-мощни устройства – с четириядрени процесори и огромни Full HD дисплеи. А това всъщност я изравнява с Android и вече видяхме първите такива смартфони от Nokia.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-14

Що се отнася до приложенията – те са по-малко и като брой, и като качество. Но и тук прогресът в последните месеци е видим и не спира. Съвсем наскоро научихме, че най-после ще се появи официална версия на Instagram за Windows Phone, а най-популярните мобилни игри непрекъснато излизат в WP Store.

Lumia 1020 предлага най-добрата навигация, при това безплатно

За себе си мога да кажа, е успявам да живея и без богатството на App Store и Google Play, но все пак е неприятно да липсва приложение за ползване на гривната ми Jawbone UP под Windows Phone,  както и да няма адекватно решение на проблема с YouTube. Да, “приложението” за достъп до сайта за видеосподеляне все още представлява просто линк към мобилната му версия, но проблемите на Microsoft с Google не бива да стигат до потребителите.

Неприятно впечатление ми направи и фактът, че известията от Facebook пристигат с някакво закъснение на хоумскрийна. Като цяло Lumia 1020 предлага страхотен начин за следене на социалните мрежи, има удобен обединен екран за това. Но ако чакате важно съобщение във Facebook, не разчитайте, че ще го получите автоматично на мига.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-15

Като цяло Windows Phone вече се затвърди като третата мобилна платформа в световен мащаб и има над 4% дял – нищожно на фона на Android, но пък вече 1/3 от процента на iPhone. Въпрос на личен избор е дали да предпочетете WP пред конкурентните Android и iOS, а и на малък компромис с приложенията и някои дребни екстри. Платформата обаче заслужава шанс и дори превъзхожда алтернативите с по-организиран и удобен начален екран.

Nokia Lumia 1020 накратко

Камерата не е единственият, но е вече достатъчен коз за Lumia 1020

Няма друг вариант, ако за вас от водещо значение при избора на смартфон е качеството на снимките.

С камерата на Nokia Lumia 1020 ще започнете да виждате света около себе си с различни очи, ако ще и да звуча като клиширана реклама на Визин. Нещата, които досега не сте и предполагали, че могат да излязат на снимка с мобилен телефон, с 1020 просто се получават.

Освен най-добрата камера в мобилен телефон в света, Lumia 1020 предлага още пъргава работа, отличен като качество и компактен като размери дисплей, както и най-добрата гласова навигация за целия свят, при това безплатно.

Сред минусите на апарата са една идея по-тромавият му корпус, както и операционната система, която продължава да се развива, но все още изостава тук-там спрямо конкурентните.

Nokia-Lumia-1020-PureView-review-nixanbal-16

Nokia Lumia 1020 вече се продава в България на цена 1399 лв. без договор или на цени от 900 лв. с подписване. 

8.8
Феноменална камера в мобилен телефон, която ще ви накара да ползвате Nokia Lumia 1020 за снимки много повече от предишния си смартфон. Ако качеството на снимките е най-важно за вас - няма алтернатива на тази 41 МР камера.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 9
  • Батерия 8
  • Камера 10
  • Производителност 9

Нов Xiaomi Store ще отвори врати в още един търговски център в София

Xiaomi скоро ще отвори в България втория официален Xiaomi Store. Това става ясно от брандиран с "Очаквай скоро" нов магазин…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer