НачалоРевютаNokiaРевю на Nokia Lumia 930

Ревю на Nokia Lumia 930

Твърде добър, за да го спре софтуерът

40683
Написана от  nixanbal
Ревю на Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 е най-новият и най-атрактивен смартфон с Windows Phone на пазара – вероятно един от последните без логото на Microsoft.

Устройството предлага спецификации на модел от най-висок клас, но в удобна опаковка, което не можеше да се каже за 6-инчовия Nokia Lumia 1520. Новите неща тук са по-скоро в актуализираната версия 8.1 на операционната система, а добрата новина е, че с Lumia 930 производителят все повече се доближава до функционалността на конкурентните платформи.

За всички качества на Lumia 930, за ценните софтуерни добавки и сериозните липси в Windows Phone Store, моля, четете в ревюто нататък...

Дизайн от Nokia

Lumia 930 е поредната демонстрация за премиум дизайн и изработка от Nokia

Nokia никога не прави компромис със солидната изработка на своите устройства и Lumia 930 е най-пресният пример за качеството и нестандартния подход на дизайнерския отдел в компанията.

Смартфонът има заден панел от поликарбонат в избор от свежи цветове и солидна метална рамка, която му придава премиум усещане. Дисплеят пък е покрит от стъкло Gorilla Glass 3 с леко триизмерна повърхност - още един специален детайл от изработката.

И като казах солиден – корпусът на Lumia 930 тежи цели 167 грама и се усещат до последния, но в случая това ми харесва. Ако вие обаче идвате от устройство като iPhone 5S, ще почувствате сериозна промяна – както в теглото, така и в размерите.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-01

Екранът на модела от Nokia е сравнително голям – има 5-инчов диагонал, като заради правоъгълната форма на корпуса и липсата на скосени страни е трудно да докоснете с палец всеки негов край. Нещо повече – на моменти имах пробем с достигането на капацитивния бутон Назад, разположен вляво под дисплея, а това определено създава трудности при писане или работа с телефона в движение.

Иначе решението за поставяне бутоните за включване и силата на звука отдясно е отлично – удобни са за натискане с палец. Въпросните копчета, както и това за камерата, са метални, стегнати и лесни за намиране с пръст.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-02

Освен капацитивните бутони под дисплея е и един от микрофоните на апарата, а над екрана е 1.2 МР предна камера. Отдясно са изброените по-горе хардуерни бутони, лявата страна е чиста, отдолу е microUSB 2.0 портът, а отгоре – 3.5 мм жак и слотът за nanoSIM карти, който се изважда с... каквото приспособление ви попадне, стига да успеете да го използвате като лост. Отзад е основната 20 МР камера с двойната LED светкавица, високоговорителят и още един микрофон. 

Като цяло много висока оценка за дизайна и най-вече – за изработката на Nokia Lumia 930. Поредното устройство, за което дизайнерите на компанията заслужават адмирации, независимо от дребните затруднения с работата тук-там.

Дисплей по мярка

Екранът на Lumia 930 е основното, по което този модел се отличава от гигантския Lumia 1520. За разлика от 6-инчовия фаблет, при 930 диагоналът е 5 инча, а това може би е златната среда за много потребители и джобове.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-03

По-важни са качествата на дисплея, а те са няколко. Резолюцията е 1080х1920 пиксела, което прави гъстота на точките от 441 ppi (около 330 ppi при iPhone 5S), осигуряваща изключително детайлно изображение. Освен това тук говорим за OLED дисплей с ярки цветове и технологията ClearBlack на Nokia за още по-наситени нюанси и истински дълбоко черно.

Екранът на Nokia Lumia 930 може да се събужда с двойно потупване, но екстрата Nokia Glance Screen не се предлага при този модел

Дисплеят е с висока чувствителност на допир, има защитно покритие Gorilla Glass 3 и куп настройки, с които да промените цветовия профил, ако решите, че искате по-приглушени или по-напомпани цветове. Има и специален режим за висока яркост на екрана, който е полезен при ползване на апарата на открито.

Висока оценка за дисплея, а леката му 3D форма го прави приятен за окото и когато не е включен.

Проблемът с приложенията не е дали ги има

Наскоро Instagram актуализира приложението си, добавяйки купища нови възможности за редакция на снимките. При версията за Windows Phone новите екстри са в режим на изчакване.

Това е проблем за почти всички приложения в Windows Phone Store и Instagram не пропуска важния ъпдейт, защото е бета – масово разработчиците неглижират платформата на Microsoft, когато добавят нови възможности. Ако изобщо имат приложение за нея на първо място.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-04

В Nokia Lumia 930, която върви под най-новия Windows Phone 8.1, обаче нямах проблем с откриването на най-важните приложения. ОК, липсват ми около 5 ценни имена и предполагам, че това няма да е частен случай, така че се подгответе за варианта да използвате уебсайтовете на някои услуги.

Положението с YouTube е голямо разочарование, Spotify работи само с Premium акаунт, Twitter има безумен интерфейс, а ще се върна и на Instagram, които трябва да излязат с официално известие дали изобщо смятат да доведат приложението си до финален вариант.

Липсата на приложения за Windows Phone за ползване с повечето умни гривни и часовници е само един от примерите за пренебрежителното отношение на разработчиците към платформата

Под чертата – Windows Phone позапълни каталога с основните приложения, но все още има липсващи заглавия, а наличните се различават от това, което ще намерите под Android и iOS. Най-често са по-стара версия с по-слаба функционалност и неясни бъдещи ъпдейти.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-05

На софтуерния фронт обаче има и добри новини – такива, които до някаква степен може да ви послужат за утеха, когато вече сте си купили Lumia 930. А именно – ексклузивните приложения на Nokia, които идват като бонус за потребителите на Lumia. Тук влизат страхотният интерфейс на камерата Nokia Camera, както и купищата добавки към него (Nokia Cinemagraph, Nokia Panorama, Refocus и други). Microsoft Office е пълнофункционално приложение за работа с офис документи, което има чуден дизайн и безупречна интеграция с облачната услуга OneDrive.

Една от най-добрите камери

Nokia Lumia 930 е един от най-добрите и най-удобни смартфони за правене на снимки

Камерата е с 20 МР сензор, който използва оптика ZEISS, оптична стабилизация на изображението и технологията PureView. Последната всъщност е тази, която прави магията и от 20 МР кадри създава такива с 5 МР резолюция и супервисоко качество.

Nokia Lumia 930 има двойна LED светкавица с обхват до 3 метра, 1/2.5” задно осветен сензор (BSI) и апертура f/2.4. Хардуерният бутон за камерата прави снимките по-удобни и близки до тези с компактен цифров фотоапарат.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-06

Ако снимате при съотношение на страните 16:9, можете да изберете какви кадри да запазва камерата при всяко натискане на спусъка. Най-добрият вариант тук е да посочите 5 МР + 16 МР DNG файл. Това означава, че Lumia 930 ще прави снимка с по-ниска резолюция (5 МР), но с по-високо качество и удобна за споделяне в социалните мрежи и по имейл. Другият заснет успоредно с нея кадър – 16 МР DNG файл, е с пълна резолюция (не е 20 МР заради съотношението на страните) и нещо много ценно – този формат позволява да обработвате професионално кадъра впоследствие, без да сваляте качеството.

снимка с Nokia Lumia 930

снимка с Nokia Lumia 930 снимка с Nokia Lumia 930

снимка с Nokia Lumia 930

снимка с Nokia Lumia 930 снимка с Nokia Lumia 930

снимка с Nokia Lumia 930

Изображенията от камерата на Nokia Lumia 930 са с изключително добър детайл, най-често точно цветопредаване и сравнително малко шум при ниска осветеност. Може би ниво под постиженията на Lumia 1020, но като цяло – това е един от най-добрите камерафони на пазара, които дават и най-широки възможности за изява на любителите фотографи и хората, които биха се ровили повече в настройките.

Оригинално изображение с 5 МР резолюция - кликнете за пълен размер

снимка с Nokia Lumia 930

100% приближение в кадъра отгоре

Nokia-Lumia-930-camera-test-01

Оригинално изображение с 5 МР резолюция - кликнете за пълен размер

снимка с Nokia Lumia 930

100% приближение в кадъра отгоре

Nokia-Lumia-930-camera-test-2

Оригинално изображение с 5 МР резолюция - кликнете за пълен размер

снимка с Nokia Lumia 930

100% приближение в кадъра отгоре

Nokia-Lumia-930-camera-test

Смартфонът предлага и приближение без загуба в качеството, което става с изрязване на кадър от големия сензор. При снимки можете да зуумнете два пъти, а при видеозапис приближението е 3-кратно, без пикселизиране на изображението. Ще видите пример в клиповете тук.

Видеозаписът е дори по-силна страна на камерата от снимките. Клиповете са с 1080р Full HD резолюция и не се поддържа 4k видео, но качеството е много добро – не само на картината, но и на звукозаписа. Lumia 930 използва технологията Nokia Rich Recording със система от 4 микрофона, които правят магия с аудиото към клиповете. Възможно е да направите така, че смартфонът да записва с предимство звука от обекта пред обектива, заглушавайки леко страничните шумове – изключително ценна екстра, която работи безупречно. 

От клиповете по-горе ще видите демонстрирани изброените дотук екстри, включително качествения звукозапис, който позволява да използвате Lumia 930 при концерти. Разбира се, за предпочитане на изпълнители без толкова фалшиви тонове като Иво Райчев.  

Хардуерна мощ и екстри

Nokia Lumia 930 е модел от най-висок клас и е оборудван с все още актуалния Snapdragon 800 с четириядрен процесор на 2.2 GHz, с презадоволителните 2 GB RAM и 32 GB вградена памет. Една идея изоставащ спрямо най-високия клас на Android хардуер, но изглежда предостатъчен за Windows Phone 8.1.

Конфигурацията на смартфона му позволява да работи съвсем пъргаво и без засечки, справя се отлично с всички приложения, галерията и камерата, а също и с няколкото игри, които свалих за тест.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-07

Въпреки на пръв поглед безпроблемното справяне с всякакви задачи, при игра Lumia 930 започва да загрява доста сериозно. Добрата новина е, че това не доведе до крашване или някакви други проблеми, но не съм сигурен в дългосрочен план какво ще бъде положението.

За някои може би ще бъде от значение, че няма microSD слот за карти с допълнителна памет. От вградените 32 GB свободни са малко над 25 GB, а облачната услуга вече дава 15 GB безплатно място онлайн, което може да е полезно за синхронизиране на офис документи, снимки и клипове.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-08

Lumia 930 не е лишен от популярни екстри като NFC и безжично зареждане, така че ако решите да инвестирате допълнителни около 100 лева, имате вариант за много лесно и удобно презареждане на батерията.

Батерията не впечатлява

За съжаление батерията на Nokia Lumia 930 не само не изпъква с особено дълъг живот, а дори напротив. При мен апаратът държеше по малко от денонощие с едно зареждане и батерията винаги умираше през нощта, което никак не беше приятно.

Въпросната е със сравнително скромен капацитет от 2420 mAh и по спецификации обещава над 15 часа разговори или до 7.5 часа гледане на видео, но в смесен режим положението далеч не е толкова впечатляващо.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-09

Затова бих препоръчал да се оборудвате с преносимо зарядно тип външна батерия и/или подложка за безжично зареждане, която ще направи нещата по-поносими.

Що се отнася до звука – той е моно, говорителят е само един, разположен на гърба на апарата. Лесно е да го заглушите, докато играете или гледате видео например, но иначе качеството е съвсем прилично, силата на ниво. Нищо общо с BoomSound на HTC, но иначе без причини за оплаквания.

Nokia Lumia 930 – накратко

Въпреки липсите при приложенията Nokia Lumia 930 заслужава внимание

Nokia Lumia 930 в момента е най-доброто устройство с операционната система на Microsoft на пазара. Ако сте решили, че е дошло време да разнообразите дните си на потребител на Android или iPhone, това е вашият модел.

Смартфонът ще ви предложи най-актуалната версия на Windows Phone 8.1, ярък дисплей и отлична камера, а не по-малко важно – солидно тяло с качествени материали на изработка. Ключови екстри в софтуера са безплатната гласова навигация на финландците и гладката интеграция на Microsoft Office и облачната услуга OneDrive.

Lumia 930 обаче ще ви се стори некомфортен и компромисен вариант по отношение на приложенията. Основните заглавия вече са в Windows Phone Store, но все още много апликейшъни от конкурентните платформи не са достигнали тази на Microsoft, а в някои случаи липсват възможности.

Nokia-Lumia-930-nixanbal-10

Цената на Nokia Lumia 930 е около 1000 лв. без или от 630 лв. с договор. Една идея по-скромна сума би дала много по-сериозен шанс на модела да се наложи на пазара и имайки предвид малкия пазарен дял на Windows Phone – това скоро трябва да изскочи в плановете на Microsoft. 

8.8
Nokia Lumia 930 е най-добрият смартфон с Windows Phone 8.1 за 2014 г. и въпреки че все още има липсващи приложения за платформата, апаратът предлага солиден дизайн, качествен дисплей и отлична камера за любители фотографи...
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 10
  • Батерия 7
  • Камера 9
  • Производителност 9

5 полезни идеи за новия ви Samsung Galaxy Watch5

Samsung Galaxy Watch5 е един от най-функционалните смарт часовници, които потребителите на Android смартфон биха могли да си купят в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer