НачалоВидео ревюРевю на Realme 12 Pro+ 5G

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G

712
Написана от  nixanbal

Realme 12 Pro+ 5G е първият смартфон, който прави перископната камера популярна извън премиум сегмента. Това е смартфон с цена под 1000 лв., който заслужава вниманието ви и заради нея, и заради всички останали възможности, които предлага в това бих казал доста красиво тяло.

Дизайн

Започвам тъкмо с външния вид на смартфона, който е ясно продължение на миналогодишния Realme 11 Pro+ 5G. Компанията този път си сътрудничи с дизайнера на луксозни ръчни часовници Оливие Савео, който е работил за брандове като Rolex. Би трябвало в задната част и по-конкретно зоната около кръглата плочка на камерата да разпознаваме тъкмо визията на скъп ръчен часовник, което е интересна препратка, но и с нея, и без нея, за мен по-важното е, че смартфонът наистина изглежда добре. И различно. И това е още по-ценно, когато говорим за този ценови сегмент, в който обикновено не се обръща чак такова внимание на дизайна.

Харесва ми приятният допир на изкуствената кожа, както и съчетанието на синьо със златисто, което кара апарата да се усеща като доста по-скъп продукт, отколкото всъщност е. В България се предлага и версията с бежов гръб.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Посочва се, че екранът е с някакъв вид подсилено стъкло, но не е Gorilla Glass, а отгорему има фабрично залепено фолио. В кутията ще откриете и прозрачен силиконов калъф, а корпусът на телефона е с доста добра устойчивост на прах и пръски вода IP65. Т.е. не е добре да го потапяте изцяло в течност, но дъжд или неволно заливане няма да го повредят.

Дисплей

Дисплеят е с двойно извито стъкло, което лежи добре в ръката, но е пропусната възможност да се последва актуалната тенденция за по-плоски линии, които наложиха водещите производители на пазара. Всъщност Realme имат модел с плосък екран и равни страни, но той е най-достъпният в серият - Realme 12 5G.

Диагоналът на дисплея при 12 Pro+ е 6.7", панелът е AMOLED със 120 Hz опресняване и Full HD+ резолюция, а пиковата яркост е едва 950 нита. Честно казано това на хартия звучи разочароващо, но под жаркото слънце в Атина, където беше премиерата му, Realme 12 Pro+ 5G всъщност се представи приемливо. И все пак - показател, който ми се искаше да бъде по-добър, защото и при конкуренцията е такъв.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Извън по-скромната яркост, като цяло екранът е с качествен образ и приятни цветове, а освен това щади очите чрез намалена синя светлина и 2160 Hz PWM затъмняване за редуциране на трептенията при ниска яркост. Рамките му са тънки, а изрязаният кръг на селфи камерата е доста малък. Под дисплея, в най-долната му част, е интегриран и скенерът за пръстови отпечатъци, който работи добре, въпреки че понякога иска втори опит и не е най-бързият, който съм използвал. Сканиращата лица технология не е толкова сигурна, но пък е по-пъргава.

Камера

Така стигам до най-важното, което Realme 12 Pro+ 5G притежава, за да впечатли аудиторията - камерата. Миналата година Realme залагаше на гръмко звучащия 200 МР сензор, но с новия модел използва 50 МР сензор Sony IMX890 с по-големи пиксели и оптична стабилизация, до който има 8 МР ултраширока камера и черешката на тортата - 64 МР перископна камера с OIS за 3-кратно оптично приближение.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Както споменах още в началото - перископната камера не се среща често извън премиум сегмента. Дори мисля, че това е първият модел извън него, който е оборудван с такава, а за това Realme заслужават аплодисменти. И не просто защото са я вкарали тук, а защото резултатите с нея са чудесни и ви предлагам селекция от някои от по-добрите ми снимки с 3 пъти зуум от разходката ми из Атина. В интерфейса ще видите предварително зададени стъпки още на дву- и шесткратно приближение, като резултатите и при тях са доста приятни, макар и да не са съвсем с качество на оптичен зуум. Максималният цифров зуум е 120 пъти, но е излишно да казвам, че снимките с него са безумно шумни и абсолютно неизползваеми.

IMG20240318170458

IMG20240318164808 IMG20240318164603

IMG20240318171322

IMG20240318193454 IMG20240318191744

IMG20240319122055

IMG20240319103856 IMG20240319100250 01

IMG20240320105315

И перископната, и основната камера на 12 Pro+ са доста способни, особено имайки предвид категорията, в която попада телефонът. Недостатъци все пак могат да бъдат открити - например цветовете понякога изглеждат по-приглушени от реалните, фокусът има склонност да не попада на точното място, а динамичният обхват невинаги е достатъчно широк, което може да убие доста детайли в сенките. Въпреки всичко бих казал, че имам чудесни спомени от пътуването, при което използвах смартфона, и със сигурност бих го препоръчал, ако търсите добра конфигурация от камери в сегмента под 1000 лв.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Селфитата разчитат на 32 МР камера, която в доста условия се представя много добре с цветовете, но пък лицата често изглеждат доста загладени и без детайли.

Видеозаписът е максимум 4K при 30 к/с. Детайлен е и с приятни цветове, но въпреки наличието на OIS - бих искал доста по-стабилни клипове, когато снимам от ръка. Това определено е нещо, върху което да се поработи при следващ модел. Освен това при видеозапис с перископната камера всяко движение се усеща като леко насичане.

Конфигурация

Конфигурацията на Realme 12 Pro+ 5G се базира на чипсета от среден клас Snapdragon 7s Gen 2, който е произведен по 4нм процес, има 8-ядрен процесор на до 2.4 GHz, графика Adreno 710 и 5G модем. Това е доста нов, но не и най-способният чипсет в тази ценова категория - имайте го предвид. И ако бенчмарк резултатите са важни за вас - може би е добре да обмислите друг вариант. В ежедневната работа обаче платформата на Qualcomm се представя доста добре и въпреки някои все пак нормални засечки тук-там, бих казал, че е адекватен вариант за модела.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Нещо повече - Realme са оборудвали смартфона с доста щедра конфигурация на паметта. Има цели 12 GB RAM + 512 GB вградена памет. Няма слот за microSD карта, но оперативната памет може да се разшири с още 4, 8 или 12 GB чрез функцията RAM expansion в настройките.

Батерия

Батерията на Realme 12 Pro+ 5G е с капацитет 5000 mAh, което със сигурност ще ви преведе през цял работен ден с нормално ползване. 4-нанометровият чипсет определено помага за подобрената издръжливост на телефона, но пък е интересно, че зареждането е по-бавно спрямо предходния Realme 11 Pro+ 5G. Намалено е от 100 W миналата година на 67 W при новия модел. Зарядното все пак влиза в кутията и с негова помощ можете да постигнете пълен заряд за около 40-45 минути, което е ОК, макар и два пъти по-бавно от конкуретния Redmi Note 13 Pro+ 5G да речем. Няма безжично зареждане, но това е очаквано извън високия клас.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Звук

Налице са стерео говорители, като долният е осезаемо по-силен и звукът не е добре балансиран. 12 Pro+ 5G обаче звучи приятно и дори на най-голяма сила аудиото не дразни слуха. Така че ще разчитате на адекватно озвучени игри и клипове в YouTube, а за любимата си музика може би е добре да разчитате на безжични слушалки.

Софтуер

В софтуерно отношение Realme пуска телефона с Android 14, покрит от техния Realme UI 5.0, като би трябвало да бъдат осигурени поне 2 актуализации до следващи версии на платформата. Интерфейсът е бих казал доста силно модифициран спрямо чистия Android, което е въпрос на вкус, но пък са налице доста екстри за персонализация, някои допълнителни функции и цял куп предварително инсталирани приложения.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

Тук ще спомена и няколко думи за вибрационния мотор на смартфона, който осигурява страхотна обратна връзка. Независимо дали просто се разхождате из менютата, ползвате клавиатурата или сте в някое приложение - обратната връзка при всеки допир е много приятна и Realme заслужават поздравления.

Под чертата

Tова беше моето ревю на Realme 12 Pro+ 5G - смартфон, който бих препоръчал на търсещите добре представяща се камера със зуум възможности, дисплей с качествен образ и солидна конфигурация, с която няма да останете без памет поне няколко години напред. Харесва ми също чудесният дизайн на модела, както и издръжливата му батерия.

Ревю на Realme 12 Pro+ 5G @ nixanbal.com

При минусите ще спомена чипсета, който в никакъв случай не е лош, но в този клас бихте могли да откриете и по-мощен, а също и яркостта на дисплея, която отстъпва пред някои конкуренти. Като цяло обаче - добро предложение.

5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24

Смартфоните Galaxy S24 вече са тук и въпреки че една от най-горещите теми около тях е въвеждането на Galaxy AI,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer