НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Gear

Ревю на Samsung Galaxy Gear

Шпионски приключения в стил 007

14242
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Gear

Феновете на Джеймс Бонд и Дик Трейси със сигурност са развълнувани, че концептуални хай-тек играчки от тези филми днес започват да се реализират в достъпни за всички устройства. Шпионският реквизит на филмовите и комиксовите герои от средата на миналия век сега се материализира в т.нар. умни часовници, а моделът Galaxy Gear на Samsung е най-новото предложение на пазара. 

Бавно, но сигурно пазарът започва да се насища с технологии, които потребителите ползват, докато носят върху себе си. Т.нар. носими технологични играчки включват гривни, очила и часовници, като последните добре познавате от детайлните ревюта на някои от най-популярните модели в nixanbal.com през последните месеци. Този път на фокус е Samsung с Galaxy Gear. Умният часовник вече е и на българския пазар, а полезен ли е и струва ли си да му освободите място на китката си, моля, четете в ревюто нататък...

Дизайн и изработка

Galaxy Gear всъщност е едно от най-добре сглобените устройства на корейците. Корпусът му е основно от метал, а премиум усещането се разваля единствено от гумената каишка. Не че с нея Galaxy Gear изглежда зле, просто го прави една идея по-младежки и не толкова изискан, колкото конвенционалните ръчни часовници с метална или кожена каишка. 

Гумената каишка на Samsung Galaxy Gear се предлага в различни цветове, но не може да се сменя

Особено за каишката е нейното закопчаване. Galaxy Gear обединява двата вида закопчаване, които познаваме от ръчните часовници. От една страна предлага защипващия и нерегулируем дължината механизъм, а от друга едната част е надупчена и може да промените дължината според китката си. Резултатът е доста сложен на пръв поглед механизъм, който може сериозно да ви затормози, особено при първоначалното намиране на точния размер. След това обаче нещата си идват на мястото.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-1

Закопчалката на каишката е метална и доста обемиста. Това обаче не се дължи на по-сложната система, а на факта, че в тази част се съдържат част от вътрешните компоненти на часовника. По-конкретно – говорителят.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-3

Също върху каишката е разположена камерата на Galaxy Gear – друг акцент от спецификациите му. Иначе устройството има прилично голям 1.63-инчов дисплей и един единствен хардуерен бутон отстрани.

Добър дисплей

Важна, дори може би най-съществената част от дизайна на умните часовници е дисплеят. Тъкмо през него става управлението на устройството, а и той е прозорецът на информация за всичко, случващо се с телефона.

Когато вдигнете ръката, за да проверите часа, Galaxy Gear разпознава движението и дисплеят светва автоматично

Galaxy Gear разполага с 1.63-инчов Super AMOLED дисплей с резолюция 320х320 пиксела. Той е достатъчно голям за удобната навигация из менютата, които и бездруго не са твърде сложни. Диагоналът не е малък и за бърз преглед на направените с вградената камера снимки, нито пък ще имате затруднения да прочетете кой ви търси. Ако решите да набирате номер през часовника обаче, може да се откажете още на операторския код. Ако пръстите ви не са достатъчно малки и тънки, по-добре използвайте историята на последните повиквания или наберете през телефона.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-4

Забавно е, но при този малък диагонал дисплеят поддържа мултитъч. Е, няма кой знае какви възможности да ползвате тази екстра, но ако например искате да приближите в направените снимки – работи отлично.

Дисплеят има прилично качествена картина и ярки цветове благодарение на Super AMOLED панела си. Няма да има проблем да разчетете информацията от него дори навън, тъй като предлага специален Outdoor режим, който прави нюансите по-ярки, а тъмния фон още по-тъмен. Това, разбира се, ще се отрази негативно върху живота на батерията, но е ценна добавка, ако прекарвате много от деня си на открито. И обратното – ако например вечер яркостта на дисплея е твърде висока за очите ви, можете да я регулирате в настройките.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-5

Също в настройките на дисплея ще намерите опция за регулиране размера на шрифта, избор за цвят фона на менюто, време, след което часовникът да угасва и други.

Интерфейс и управление

Бързо се свиква с управлението на Galaxy Gear, но със сигурност в първите един-два дни ще се чудите кое движение накъде ще ви отведе.

Системата е много проста – менютата са настрани, а плъзгане на пръста отгоре-надолу връща назад. Ако пък сте вече на началния екран с часовника – последното движение ще отвори камерата. Обратното – отдолу-нагоре и отивате на клавиатурата за избиране на номер.

Най-после: разговори през часовника

Възможността за водене на разговори директно от часовника е една от отличителните му характристики, която ми допада изключително много и добавя стойност към Gear.

Часовникът има два микрофона от двете страни на дисплея, а говорителят се намира върху металната част на каишката – при закопчалката. Това е и една от причините тази част от корпуса му да е толкова обемна и по-грубовата от очакваното.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-6

Разговори могат да се провеждат на по-тихи места, тъй като говорителят не е особено силен, но пък и едва ли бихте общували с приятелката си пред всички в офиса. Най-смисленото предназначение за възможността за разговори през Gear, което успях да открия в дните, откакто съм с него, е ползването му като хендсфри в автомобила. Не е необходимо да поднасяте китката към устата си и можете просто да говорите свободно, докато шофирате. Изключително полезно!

По-горе стана дума, че е трудно да улучите малките цифрички, за да въведете номер, когато искате да се обадите през часовника. Още по-безумно би било това да се случва в автомобила, докато шофирате. Добрата новина е, че може и да се разминете с неудобството.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-7

Има възможност да зададете функционалност на страничния бутон и при двойно натискане да стартира определена екстра. Да речем S Voice. Гласовият асистент от смартфоните на Samsung е интегриран и в Galaxy Gear и въпреки че функционалността му е силно ограничена, има 1-2 смислени предназначения и гласовото набиране е едно от тях.

Камерата е отлична добавка

Камерата на Galaxy Gear прави снимки с резолюция 1.9 МР (1392х1392 пиксела) или 1280х960 пиксела (4:3). Качеството им, разбира се, е далеч от съвременните камерафони, но всъщност ме изненада – много по-добро от очакванията ми и снимките не са за никак лоши. Особено имайки предвид шпионския елемент и възможността да щраквате сцени, които иначе не бихте могли с телефона си.

Фокусът при снимките може да бъде автоматичен или на макро режим, а снимките могат да бъдат с автоматично добавен воден знак. Ако решите, логото Galaxy Gear може да се появява в долния десен ъгъл, което е начин да покажете, че кадърът е направен с него.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-8

Видеозапис при 16:9 с резолюция 1280х720 пиксела (HD) или 640х640 в квадратен формат.

Камерата предлага и безсмислената за мен функция Sound & Shot, с която правите снимка, а след това имате 9 секунди, в които записвате звук към нея. Същият режим се предлага и в смартфоните Galaxy.

20131103 162244 20131103 153849

20131107 115456 20131103 162247

Под чертата бих казал, че камерата в Galaxy Gear може да не е на върховно ниво като качество, но е нещо, отличаващо предложението на Samsung. Нещо повече – гийковете биха я приели най-радушно, защото с нея Gear се доближава до реквизит от шпионски филм.

Но не съвсем. Имайте предвид, че камерата на часовника издава познатия звук с щракване, когато правите снимка и той не може да бъде спрян. Това е умишлено, за да не можете например да снимате дамата срещу вас в метрото, без тя да разбере. Е, разработчиците може да измислят начин да преборят Samsung в бъдеще, но и сега има лесен вариант да заобиколите този “проблем” – докато правите кадър, просто заглушете говорителя с пръст.

Други екстри

Функционалностите в Galaxy Gear са приложения, които се инсталират през телефона. За целта на последния се сваля Gear manager и през него се случва управлението.

През Gear manager може да се сменя вида на часовника за “лицето” на Galaxy Gear, да се инсталират и управляват приложенията, а също и да намерите часовника, ако сте го свалили и изгубили зад дивана. Това е функцията Find my Gear, с която часовникът започва да звъни, докато не го откриете.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-9

Има и друга интересна екстра за защита. Т.нар. Auto lock заключва мобилния ви, ако бъде загубена връзката с часовника, и на екрана на смартфона излиза искане за код. Идеята е, че ако Galaxy Gear, който по подразбиране е на китката ви, изгуби връзката с телефона, това би означавало, че последният е на повече от 10 крачки от вас и вероятно е забравен някъде или откраднат.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-nixanbal-12

През Gear manager на телефона можете и да посочите от кои приложения искате да получавате известия на часовника.

Сред основните екстри в Galaxy Gear са диктофон, приложение за броене на крачките, таймер, прогноза за времето и контролер за МР3 плейъра. Последният за съжаление има само плей/пауза и смяна на песента. Изписва името на парчето, но не дава опция да видите всички в списък и да изберете коя да пуснете.

Известията са безполезни

"За детайли – извадете мобилния си телефон от джоба!"

Нещо неочаквано за мен в часовника на Samsung е начинът, по който се представят известията от различни приложения. Това всъщност е една от основните задачи на тези играчки и би следвало изпълнението й да е на ниво.

При Galaxy Gear обаче получавате сигнал за получен имейл, но без яснота от кого е, нито опция да го прочетете. Има архив с известията, но там просто пише Gmail, Google now и т.н. – абсолютно безполезно.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-10

За всички тези известия Galaxy Gear ще ви предлага опцията да ги погледнете на екрана на смартфона си и ако изберете тази възможност, той автоматично ще зареди съответното приложение и ще ви покаже за какво става дума. Което всъщност обезмисля часовника.

Единствената смислена реакция е при входящи SMS-и – можете да видите от кого са, а също и съдържанието. Нещо повече – можете да наберете номера на човека, който ви е изпратил съобщението, или дори да му отговорите, диктувайки на гласовия асистент S Voice през часовника. Английският ми беше разпознат без проблем и след продиктуване на текста, беше изпратен с команда Send. S Voice обаче не разбира български.

S Voice

Гласовият асистент S Voice също заема основно място във възможностите на Galaxy Gear и честно казано не е съвсем безполезен. Можете да проверите прогнозата за времето, да стартирате камерата, да се обадите на някого, съобщавайки името или продиктувайки номера му.

Разбира се, отново на английски.

Батерия и зареждане на Galaxy Gear

Часовникът на корейците иска по-специално внимание, стигне ли се до презареждане на вградената му литиево-йонна батерия с капацитет 315 mAh. А до това вероятно ще стигате всеки ден или през ден.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-15

Samsung обещава денонощие живот на батерията в Galaxy Gear, което е един от най-сериозните минуси за устройството. Конкурентните модели издържат по 3-4 дни и въпреки това едва ли някой би искал да сваля и свързва към зарядно заместителя на ръчния си часовник толкова често.

Животът на батерията в Galaxy Gear е твърде кратък, а презареждането е неудобно.

Презареждането става като поставите на Galaxy Gear нещо като мини докинг станция, наподобяваща втори корпус за часовника. Въпросната има microUSB порт и през нея можете лесно да заредите устройството през РС-то.

Интересен момент е, че Galaxy Gear няма вграден NFC, но зарядното му има. Точно така става и първоначалното свързване на часовника със смартфона – трябва да му сложите черния калъф и да допрете до телефона.

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-12

Няма проблем да носите Gear и с докинг станцията върху него, но това ще го направи още по-голям, а със сигурност не искате да ви видят с такова нещо на китката.

Samsung Galaxy Gear в 11-минутно видеоревю

Струва ли си Galaxy Gear?

Видим прогрес, но далеч от смислена алтернатива на ръчния ви часовник

На прага сме на нова революция в технологичния свят, която ще пренесе устройствата от джоба върху китката ни. Умните часовници са крачка в тази посока, но готови ли са да превземат пазара още днес?

Sony, Pebble, Motorola и други вече имат своите предложения в сегмента, който всъщност никак не е нов, но тепърва набира сила. Всички те за съжаление са далеч от това, което може да представлява полезният умен часовник, алтернативата на смартфона. Сега Samsung излиза със своя Galaxy Gear, правейки сериозна заявка с добавени екстри и най-после – възможност за телефонни разговори.

Galaxy Gear е интересен с вградената си камера и най-вече с възможността за приемане и иницииране на обаждания през него. Последното е ценно най-вече при шофиране и действително ще направи ежедневието ви по-удобно.

Като цяло обаче часовникът има безполезни известия, корпусът му може да е една идея по-изискан, а без връзка с телефона е почти неизползваем. Списъкът с шепа модели на Samsung, които могат да се ползват с Gear, също е недостатък, а изумително краткият живот на батерията е последното, което може да ви накара да отделите 600 лв. за него. 

Samsung-Galaxy-Gear-smart-watch-review-11

Ако се вписвате в определението за лоялен клиент на VIVACOM, устройството се предлага от оператора със 100 лв. по-евтино и го има в черно, сиво, бяло и оранжево.  

MWC 2023: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Здравейте от Барселона и Mobile World Congress (Световния мобилен конгрес), където съм на живо за 12-а поредна година! Това е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer