НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Note 4

Ревю на Samsung Galaxy Note 4

Най-добрият дроид в XXL опаковка

37653
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Note 4

Най-мощният смартфон под логото на Samsung, а също и един от най-добре сглобените в портфолиото им. Това накратко е Samsung Galaxy Note 4.

Фаблетът с писалка предлага подобрения по софтуера, с които използването на стилуса може да придобие смисъл за повече потребители, а за всички останали са значимите ъпгрейди на процесора, камерата и дисплея. Дисплей, който трудно може да бъде засенчен.

Galaxy Note 4 обаче не е само конфети и фанфари. Огромното устройство има и своите недостатъци или най-малкото характеристики, които няма да паснат на всеки тип потребители. Затова, след като имах няколко седмици време да използвам апарата като личен, включително и при презокеанско пътешествие, по-надолу ви предлагам своите впечатления от него в детайлно ревю...

Метална линия

Galaxy Note 4 е един от най-солидните и добре сглобени модели на Samsung

Samsung Galaxy Note 4 е вторият дроид на компанията с метал в корпуса си (след Galaxy Alpha). И тук метална е само рамката около тялото на апарата, а задният панел остава пластмасов, имитация на кожа. Добрата новина е, че са отпаднали изкуствените шевове от Galaxy Note 3 и като цяло видът и усещането от Note 4 са на ниво.

Смартфонът лежи тежко в ръката (176 грама) и е едно от най-солидните устройства в своя клас. Големият дисплей и масивното тяло трябва да ви подготвят, че Note 4 няма да влиза във всеки джоб и носенето му ще изисква специално внимание. Както при повечето фаблети, разбира се.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-01

При по-обстойна обиколка на дизайна ще забележите, че стъклото на дисплея е с лек 3D ефект, което е приятно решение както за визията, така и за усещането при работа с телефона. Освен това дисплеят заема много сериозна част от лицевата страна на Note 4 (около 74%), което позволява в по-малки физически размери да бъде побран по-голям екран. В основата са хардуерният бутон Начало, в който е скрит скенерът за пръстови отпечатъци, както и сензорните Назад и Мултитаскинг от двете му страни. И тук те не са софтуерни, върху дисплея, а част от самия корпус.

В долната част на Note 4 е стилусът S Pen и microUSB 2.0 портът. Корейците са се върнали към него от microUSB 3.0 стандарта, който беше използван при Note 3. Отгоре е 3.5 мм аудиожак и инфрачервеният порт, а на гърба на фаблета е основната камера, под която са светкавицата, пулсомерът и по-надолу - високоговорителят.

Задната част на Note 4 е покрита от пластмаса, която имитира кожа. И интересното е, че този път имитацията се е удала на дизайнерите. Дали заради съчетанието с металната рамка или просто заради дългогодишните опити да създадат алтернатива на телешка кожа, с този модел Samsung са постигнали приятна визия и усещане.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-02

Същата тази изкуствена кожа се сваля и под капака получавате достъп до батерията, до microSD картата и до microSIM слота. Да, Note 4 не използва новия стандарт nanoSIM карти, с които се пести място, което може би се дължи на така или иначе обемистия корпус, който без проблем е побрал и по-голяма операторска карта.

С уговорката, че задният панел е въпрос на вкус, външният вид на Note 4 няма ясно изразени недостатъци. Металната рамка е грубовата и със задиращи пръста страни, теглото и размерите са над средните за смартфоните и работата с една ръка е невъзможна, но всичко това са по-скоро характеристики на дизайна, които би трябвало да имате предвид при избора си. Не са минуси или пропуски на дизайнерите. 

Как се работи с толкова голям телефон?

Големият и тежък корпус означава задължително използване на две ръце при почти всички задачи, които ще изпълнявате с телефона. Дори писането на SMS за Синя зона може да ви се стори мъчение и точно тогава ще решите, че все пак е добре да проверите какви софтуерни улеснения предлагат от Samsung за потребителите си с по-къси пръсти.

Доста са, но не всички са адекватни и удобни. В подменюто с настройките на дисплея има цяла секция за подобен род трикове, улесняващи работата с една ръка. Най-ценното тук е възможността да зададете по начало всякакъв тип клавиатури – тази за писане на текст, за въвеждане на телефонен номер, калкулаторът – да са свити към единия край на дисплея – към ръката, с която държите и използвате апарата. Това действително дава ефект и ще успявате дори с късия си палец да достигате всяка буква и всеки символ по клавиатурата. Най-хубавото – свитите клавиатури изглеждат естествено и приятно.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-03

Това, което не изглежда добре, е свиването на целия екран, с което Samsung позволява да се доберете до най-горния край на интерфейса. Лесно е – просто правите движение в двете посоки с палеца по дисплея и той се свива към него до предварително регулирана степен. Останалата част от екрана в този момент е чисто черна и като цяло картинката никак не е красива – сякаш гледате зле скалъпен детски колаж от блокче с цветна хартия.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-by-nixanbal

Друго безумие е изнасянето на трите хардуерни бутона в софтуерен вариант на удобно място върху екрана. Има логика – възможно е при работа с една ръка палецът ви да не достига до физическия бутон от другата страна на Хоум бутона. Защо обаче дизайнът на устройството е създаден така на първо място, че да са нужни софтуерни поправки?

Има опция да се свият и отделни приложения към единия край на дисплея, но и тук логиката бяга, след като вече имаме възможност за сгъване на целия интерфейс. От друга страна това може да бъде прието и като вид мултитаскинг – можете да отворите до пет приложения в такива малки прозорчета, а когато не ги използвате – да ги минимизирате като балончета по хоумскрийна. И отново стигаме до логиката – не е ли всъщност това идеята на Мултитаскинг бутона, който има почти всеки дроид, включително и самият Note 4?

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-04

В обобщение на тази част от ревюто ще кажа, че Samsung са се постарали да дадат лесен вариант за въвеждане на текст, който използвах и бях доволен. Корейците обаче за пореден път не са се сдържали и са натрупали купища допълнителни завъртулки по интерфейса и менютата си, които някои потребители дори няма да разберат, че съществуват, а други ще сметнат за абсолютно ненужни. 

Дисплеят вдигна летвата

Когато видите дисплея на Galaxy Note 4 за първи път, ще си кажете “уау” и вече ще сте сигурни, че по-добра гледка не предлага никой друг смартфон на пазара. Действително фаблетът на Samsung има един от или дори най-добрия екран сред конкуренцията към момента.

Диагоналът е 5.7 инча, а резолюцията – подхождаща на суперфон – 2560х1440 пиксела, или Quad HD. Това прави гъстота на пикселите от 515 ppi и освен че няма шанс да отличите отделните точки, ще сте изумени колко приятно изживяване може да бъде гледането на видео или дори преглеждането на снимки върху телефона.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-05

За впечатляващата гледка допринася и Super AMOLED панелът на екрана, който по традиция подсилва цветовете, а черното е истински черно. Ако предпочитате по-приглушени нюанси – можете да го посочите в настройките. И въпреки че бялото не е толкова бистро, колкото при iPhone 6 например, екранът на Samsung Galaxy Note 4 за мен е в топ 3 на пазара и беше удоволствие да го използвам.

Стилусът S Pen и приложенията му

Замислих се, докато пиша ревюто, че частта за стилуса идва едва на четвърто място в материала. S Pen, който всъщност е акцент от характеристиките на фаблета на Samsung, е ценна добавка, но за конкретен тип потребители и за себе си мога да кажа, че не съм от тях.

Използвах преди време в продължение на няколко месеца Note 3, който също имаше тази екстра, но никога не ми се наложи и никога не почувствах нужда да извадя неговата дигитална писалка. Ако вие обаче сте от потенциално заинтересованите от ръкописа върху Note 4 – ето какво може новият S Pen…

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-06

Новият S Pen в Galaxy Note 4 има два пъти повече нива на чувствителност при натиск от Note 3

Преди всички трябва да отбележа, че Samsung обръща сериозно внимание на стилуса и го подобрява по всички възможни начини с всеки следващ модел. S Pen при Galaxy Note 4 вече разпознава до 2048 нива на натиск, което е скок спрямо около 1000 нива при миналогодишния апарат. А това е от водещо значение при рисунки, скици, че дори и при писане – дигиталната писалка се усеща по-естествено.  

С изваждане на стилуса от гнездото му, удобно разположено в долния десен край на корпуса, върху екрана веднага изскача полукръг с възможни действия. Става въпрос за познатия Air Command, който дава бърз достъп до екстрите Action Memo, Smart Select, Image Clip и Screen Write.

Първото е ценна добавка, с която върху появилия се дигитален бележник можете да запишете телефонен номер или адрес, който току-що са ви продиктували, а след това да предприемете действие от там. Маркирайки въведената информация, има опция да я отворите чрез телефона, за да наберете номера, или например в Google Maps, ако е адрес, който искате да проверите или да се придвижите до него. И истината е, че разпознаването на ръкописа работи отлично, от раз разгада грозно изписаните от мен цифри и се справи дори с адреса ми, въведен на кирилица.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-07

Останалите екстри на Air Command са свързани с изрязване на информация от екрана и съхранението й или изпращането й до контакт, а Screen Write прави бърз скрийншот на екрана и ви позволява да пишете върху него. Така например можете да снимате картата и да очертаете ръчно маршрута до мястото, на което трябва да дойдат приятелите ви, след което да им изпратите колажа по избран начин.

С 15-грамовия S Pen можете, разбира се, да навигирате из менютата, както бихте го направили с пръсти, а капацитивните бутони също реагират на стилуса. Е, натискането на Хоум бутона не е препоръчително, тъй като може да отчупите връхчето.

Като цяло приятен набор екстри за стилуса на Galaxy Note 4, които вероятно ще влязат в ежедневието на много потребители. За мен най-любимото приложение на S Pen е възможността за скици и рисунки, за което има купища налични в телефона и други достъпни в Google Play приложения.

Камерата впечатлява

Камерата на Galaxy Note 4 е една от най-добрите в съвременните смартфони към началото на 2015 г. Сензорът е 16 МР, поддържа се 4k видеозапис, а най-ценната добавка тук е оптичната стабилизация.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-09

Интерфейсът е сравнително опростен – отдясно има бутони за правене на снимки и старт на видео, а Mode ви отвежда към наличните режими. Тук са инсталирани само няколко, но има бутон Download, с който телефонът ви препраща в магазина за приложения на Samsung, за да изтеглите още.

Можете да избирате между Selective focus за размазване на предния или обекта на заден фон, Panorama, Dual Camera, Animated Photo, Sequence Shot, Sound & Shot и дори Food Shot, който подсилва цветовете на храната. И ако решите да свалите някой допълнителен режим, вече ще се наложи да регистрирате Samsung акаунт, какъвто до момента вероятно сте се надявали, че няма да ви потрябва.

Samsung Galaxy Note 4 CAMERA UI Samsung Galaxy Note 4 CAMERA UI

Отляво в интерфейса на камерата са настройките. Има опция за преминаване към предна камера, три бързи настройки, които можете да изберете (или изцяло да премахнете) по свой вкус, както и бутон за достъп до всички екстри. Тук по-запалените по снимките с камерафона могат фино да регулират кадрите си, избирайки нива на експозицията, ISO, баланс на бялото, HDR режим и т.н.

Ще видите и вариантите за видеозапис, които започват от Ultra HD (4k) и стигат до скромната VGA резолюция. При режимите за клиповете пък можете да изберете Fast, Slow или Smooth motion, с които се получават доста интересни резултати.

Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal

Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal

Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal

Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal

Samsung Galaxy Note 4 review nixanbal

Камерата няма хардуерен бутон, което е пропуск, но пък има опция да активирате правене на снимки с гласова команда и изричайки думата Smile, Cheese и други, камерата сама ще щраква. От опциите пък можете да посочите и каква да бъде ролята на бутона за регулиране силата на звука – да правите снимки с него, да стартирате видеозапис или просто да зуумвате.

Примерни видеозаписи в Ultra HD резолюция с Galaxy Note 4

Още клипове със Samsung Galaxy Note 4 вижте в този пост или в YouTube канала на nixanbal.com!

Резултатите с камерата на Galaxy Note 4 са отлични на дневна светлина и не чак толкова добри след залез, но все пак приемливи. Камерафонът успешно може да замени сапунерката при екскурзията ви до Бяло море следващото лято и съм убеден в това, защото при пътуването си до Гранд Каньон използвах основно тъкмо този апарат за снимки и най-вече видео, а резултатите не ме карат да съжалявам.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-08

Предната камера на фаблета също е сериозно подобрена и е с 3.7 МР резолюция и с бленда f1.9. Селфитата с нея улавят 90 градуса, но Samsung измислиха т.нар. Wide Selfie. Това е режим, с който правите няколко снимки при вертикална позиция на телефона, събирайки цялата група в 120-градусовия кадър. Най-интересната добавка тук е възможността да снимате, поставяйки показалеца си върху пулсомера на гърба на апарата – удобно е.

Хардуер и още екстри

Въпреки че излезе на пазара в края на миналата година, Galaxy Note 4 е хардуерно обезпечен, за да бъде актуален и през цялата 2015 г. Суперфонът на корейците е с фирмения чипсет Exynos 5433, който използва 8-ядрен процесор с 4 ядра Cortex-A53 на 1.3 GHz и 4 ядра Cortex-A57 на 1.9 GHz, придружавани от графичен чип Mali-T760. Налице са още 3 GB RAM и цели 32 GB вградена памет, допълнени от microSD слот за още до 128 GB карта.

Конфигурацията позволява на Note 4 да се справя безпроблемно с всякакви игри и приложения, операциите със стилуса също вървят гладко, а купищата мултитаскинг възможности също са следствие от богатия хардуер. Операционната система Android 4.4.4 KitKat върви гладко, но би следвало много скоро да бъде осигурен ъпдейт до актуалната Lollipop.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-10

Освен мощен процесор и достатъчно оперативна памет, фаблетът на Samsung има и куп допълнителни екстри, които всеки модел от най-висок клас би трябвало да предлага. Тук влизат поддръжката на Wi-Fi 802.11ac и технологията MIMO за по-високи скорости и по-добър обхват, NFC, инфрачервен порт, Bluetooth 4.1 и ANT+.

Освен това Galaxy Note 4 продължава да предлага познатите от Galaxy S5 сензор за измерване на сърдечния ритъм и скенер за пръстови отпечатъци. Последното е екстра, която използвам постоянно за защита на своя iPhone 6, но при корейците технологията работи по по-различен и много неудобен начин. Сканирането на пръста трябва да става с движение през Хоум бутона и в посоката, в която сте го сканирали при регистрирането му. Тъкмо това недоразумение се очаква да бъде оправено при Galaxy S6, който ще приеме метода на разпознаване от Apple и ще изисква просто докосване на копчето.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-11

От другата страна на корпуса на Note 4 е друга интересна екстра, която Samsung от известно време предлага при смартфоните си – пулсомерът. Въпросният се намира точно под камерата, до светкавицата и позволява по лесен и удобен начин да измерите пулса си, просто докосвайки го с пръст. Тази добавка надали ще се използва от всички и след като направите демонстрация пред приятелите си, най-вероятно никога повече няма да прибегнете до нея. Приложението S-Health и пулсомерът в Note 4 обаче са ценни за всички с активен начин на живот – хората, които карат колело, бягат в парка или практикуват друг спорт. Те просто работят, удобни са и не изискват някакъв специален ритуал или заставане в определена поза при ползване.

Батерия и зареждане

Samsung Galaxy Note 4 идва с батерия с капацитет 3220 mAh, която е видима и достъпна за потребителя при сваляне на задния пластмасов капак. Така че имате опцията да си вземете допълнителна и ако се наложи да я смените в движение. Или просто да сте сигурни, че ако използвате апарата няколко години и в един момент батерията се предаде, както често се случва – имате резервен план.

Фаблетът има огромен ярък дисплей със супер висока резолюция и това няма как да не окаже сериозно влияние върху живота на батерията. При мен Note 4 издържаше най-често цяло денонощие, което включваше доста разходки в социалните мрежи, имейл комуникация, снимки с камерата и слушане на около час Spotify. При по-скромно ползване успявах да изкарам до денонощие и половина – т.е. цели два дни от апарата.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-12

Като вариант да удължите живота на батерията е режимът Ultra Power Saving Mode, който прави екрана черно-бял и дава достъп само до най-важните функции – телефон, SMS, имейл, аларма и диктофон. Е, Facebook, WhatsApp и Twitter също остават като опция, но са черно-бели и ако сте прибегнали до този спасителен режим, надали ще ви е до чат. Така от под 20% оставащ заряд в батерията успявах да изцедя още над 2 дни в стендбай.

Фаблетът поддържа и бъро зареждане, с което за 30 минути можете да заредите батерията от 0 до 50%. Това става с включеното в комплекта зарядно и с USB кабел през компютъра например няма да има същия ефект.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-13

Що се отнася до звука от Galaxy Note 4 – говорителят е само един и въпреки че като сила фаблетът се представя на ниво, качеството е под това на конкурентни модели със стерео озвучаване. При Xperia Z3 и още повече One M8 фронталните говорители доставят далеч по-пълноценно музикално оформление при слушане на любимите парчета, гледане на видео и особено гейминг.

Samsung Galaxy Note 4 - най-доброто от Корея до днес

Въпреки имитиращата кожа задна част, дизайнерите са в правилната посока

След дългото ревю вероятно сте си изградили добра представа за модела – за неговите качества и някои недостатъци, които неизбежно носи. Със сигурност сме на едно мнение и по въпроса, че това е най-доброто от корейския производител до днес – и като спецификации, и като дизайн и изработка. Да, харесвам Note 4 повече дори от изцяло металната серия Galaxy A.

Фаблетът на Samsung е солидно продължение на категорията, която самата компания създаде през 2011 г. и носи сериозни подобрения по отношение на дисплей, камера и външен вид.

Galaxy Note 4 предлага един от най-впечатляващите екрани на пазара, отлична камера с оптична стабилизация и Ultra HD видеозапис, готова да издуха остарелия ви компактен фотоапарат и мощност на топ ниво, която ще го държи в редиците на актуалните модели още доста време.

При избора си имайте предвид, че Note 4 е труден за ползване с една ръка, а и изобщо. Няма да се справяте с обикновени телефонни задачи в движение, а стилусът ще изисква вниманието на двете ви ръце. Софтуерът продължава да е претрупан с всевъзможни екстри и приложения, което е излишно усложнение за много потребители и подход на Samsung, който вярвам, че много скоро ще бъде променен.

Под чертата – бих препоръчал Note 4 на всички хардкор потребители на смартфони, които търсят най-мощното нещо от най-горния рафт в магазина. Фаблетът е подходящ и за бизнес потребители, за които е важен огромният дисплей, възможността за по-удобна редакция на документи със стилуса и приличният живот на батерията.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-nixanbal-14

Цената на Samsung Galaxy Note 4 в България започва от 740 лв. с договор към оператор или около 1250 лв. без обвързване.

9.4
Samsung Galaxy Note 4 предлага приятен дизайн с метална рамка и солидна изработка, има един от най-добрите дисплеи, които някога сте виждали, а списъкът с екстри продължава безкрай. Големите размери и тегло са единствените по-сериозни недостатъци на фаблета...
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 10
  • Производителност 10

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer