НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Note III

Ревю на Samsung Galaxy Note III

Когато Супермен излезе по анцуг

33874
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Note III

Нещо, което мнозина преди три години определиха като безумна идея, днес не само намери своето място на пазара, а предизвика лавина. След излизането на Galaxy Note през 2011 г. днес няма компания, която да не предлага смартфон с огромен екран, част от новосформираната категория на т.нар. фаблети. На пазара в България вече излезе новият Galaxy Note III на Samsung, който е по-мощен и с по-голям дисплей от предшествениците си, а скритият му коз – стилусът S Pen, предлага нови функции.

Заслужава ли си да се лишите от комфорта на компактните смартфони заради новия Note III, кои са качествата му, които наистина ще ви бъдат полезни в ежедневието, и кои са слабите му страни, моля, четете в ревюто нататък...

“Кожа”, “метал” и една откачена дизайнерска идея

На пръв поглед Galaxy Note III е крачка встрани от познатия дизайн при смартфоните на Samsung. На пръв поглед Galaxy Note III има заден панел от “кожа”, съшита с фини “шевове”, а тялото му е обвито в “метална” рамка, която по думите на производителя наподобява страниците на тефтер.

Когато разгледате фаблета отблизо обаче, ще откриете, че гърбът му е изработен изцяло от пластмаса, която имитира кожа и още по-изненадващо – имитира и шевове. Страничната лайстна пък не е никакъв метал, а отново пластмасова и бързо се наранява в ежедневната работа.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-2

Истината е, че проблемът не е само естетически, а и принципен. Решението да предложиш смартфон от висок клас, който да имитира скъпи материали на изработка, но всъщност да е изцяло пластмасов, е странно. Самото пропускане на такава идея през дизайнерския екип е безумно. Какво е посланието и какво се постига с изкуствените шевове? Предлагаме ви скъпо ястие от трюфели, само че с печурки.

Въпреки по-големия дисплей, Note III е по-лек и по-компактен от Note II

Ако се абстрахираме от налудничавата идея за имитиращата пластмаса, Galaxy Note III всъщност предлага корпус, който лежи по-меко в ръката и това дава удобство при работа. Tънкото му тяло (8.3 мм) и фината рамка около дисплея пък са позволили на корейците да заключат огромен 5.7” дисплей в по-компактни размери. Така че при Note III има отявлено престъпни дизайнерски решения, но и някои попадения.

Задният панел се сваля, както и при останалите смартфони на Samsung, а под него потребителят получава достъп до батерията, microSD и microSIM слотовете. Самият капак може да се смени с друг в различен цвят, или да се сдобиете с официалния протектор на Note III, който заменя задния му панел и добавя защита върху екрана. Е, имитацията на кожа и шевове присъстват и при него.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal

Под огромния дисплей на фаблета е физическият бутон Начало, заобиколен от капацитивните Опции и Назад. Копчетата за контрол силата на звука и това за включвате са от двете страни на корпуса. Отгоре е разположен 3.5 мм жак за слушалки, вторият микрофон и инфрачервеният порт, а отдолу е основният микрофон, microUSB 3.0 портът, говорителят и стилусът S Pen. На гърба на телефона е основната му камера, придружена от LED светкавица.

Отличен дисплей

Компенсацията за несъвършенствата по задния панел на Galaxy Note III е дисплеят му. Най-ценното качество на фаблета за мен. А ако обичате огромните екрани с ярки цветове и детайлна картина – ще впечатли и вас. 

Устройството разполага с 5.7” Super AMOLED дисплей с 1080р Full HD резолюция, което е сериозна промяна спрямо 5.5” 720р HD при миналогодишния. Добрата новина е, че дисплеят на новия Note III е станал по-голям и с по-детайлна картина, но в същото време физическите размери на апарата са дори по-компактни от тези на Note II.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-3

Фаблетът обаче в никакъв случай не е подходящ за ползване с една ръка. Не само големият дисплей подсказва това, а и стилусът, който се предполага, че често ще ползвате.

Разбира се, Super AMOLED панелите имат и плюсове, и недостатъци, но по-важно е какво предпочитате вие. Цветовете при тези дисплеи са изкуствено подсилени и не представят картината с реалистични нюанси. Освен това бялото е видимо по-синеещо спрямо LCD панелите.

Дисплеят на Galaxy Note III обаче предлага различни режими, с които се контролира цветопредаването. Опциите са Dynamic, Standard, Professional photo и Movie. Съответно тук можете да изберете дали очите ви да се радват на най-ярката възможна картина от Super AMOLED дисплея, или нюансите да бъдат една идея по-обрани. Има и опция Adapt display, която обещава да регулира автоматично дисплея при ползване на някои приложения – галерия, камера, интернет, видео и още няколко.

TouchWiz се нуждае от реформа

Потребителският интерфейс на смартфоните Galaxy представя една от най-силно модифицираните версии на Android. От по-интересния начин за отключване на екрана, през шарените иконки, чак до преливащите от добавки меню Настройки и богатата на бързи бутони лента с известия. Във всичко личи отпечатъкът на корейците и желанието им да съберат в Galaxy Note III всяка софтуерна добавка, за която дори не сте си помисляли.

Познаваме от предишни модели функциите обединени под шапката на Smart screen – Smart pause, Smart scroll, Smart rotation и Smart stay, която държи дисплея включен, докато “вижда”, че гледате в него. Последната функция е една от най-полезните добавки в Note III, но тя, както и останалите тук, не работят коректно, ако изобщо, при слаба светлина в помещението.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-7

Тук е още екстрата Quick glance, която светва дисплея за секунда, давайки информация за пропуснати повиквания и съобщения, когато преминете с ръка над телефона. Също с жестове на няколко сантиметра от дисплея можете да прехвърляте снимки в галерията, да скролирате в сайтове или да приемате входящи обаждания. Всички тези функции са забавни за показване пред приятели, но всъщност единствената полза от тях е, ако ви се налага да ползвате апарата с мръсни ръце например.

Иначе началният екран на Galaxy Note III събира познатата решетка от 4х4 иконки и като че ли има достатъчна площ да бъдат събрани повече, пък макар и малко по-дребни. В менюто все пак списъкът е по-голям – събират се 5х5 иконки на екран.

В основата на дисплея могат да бъдат поставени до четири шорткъта + бутонът за достъп до менюто с приложенията.

Samsung-Galaxy-Note-3-review-nixanbal-screenshots

Накратко за TouchWiz - потребителският интерфейс на Samsung е един от най-богатите функционално в съвременните смартфони с Android, но организацията на всички екстри става прекалено тежка и объркваща, а шарените иконки са болка за окото. TouchWiz предлага изобилие от възможности, но се нуждае от спешна реформа с помощта на опитни дизайнери. 

Стилусът S Pen

Не огромният дисплей, а стилусът е акцентът в Samsung Galaxy Note III. Малката добавка, дала името на цялата серия устройства на корейците, пристига с подобрени възможности и нови екстри, а софтуерът към нея е прилично богат.

С изваждането на S Pen от корпуса на телефона на екрана ще изскочи един от акцентите в подобрения софтуер към писалката. Air Command се появява с приятна анимация и представлява полукръг с пет бързи функции.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-6

Първата от тях е Action Memo – извежда на екрана бележник, върху който можете да въведете ръкописно информация и да я използвате например за откриване на адрес върху картата, повикване на телефонен номер, съставяне на SMS и други. Спорно е защо бихте използвали бележката, за да извършите чак след това желаната команда, вместо директно да наберете номер например, но стилусът все пак трябва да има някаква функционалност, нали?

Другите екстри в Air Command са Scrap booker – за изрязване на част от екрана и прибирането му в приложението за колажи; Screen write – прави скрийншот на екрана и можете да пишете върху него (подобно на QuickMemo при LG); S Finder – търсачка, в която можете да въведете ключова дума или дори да изпишете символ със стилуса, а тя ще прерови цялото съдържание на телефона ви (социални мрежи, контакти, снимки, календа, приложения и т.н.); Pen Window – избирайки тази функция, можете да начертаете със стилуса правоъгълник върху екрана и в него да се появи група приложения за бърз достъп.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-5

И при Note III се поддържа функцията Air view, която позволява с доближаване на стилуса до дисплея да получавате контекстна информация. Ако доближите на няколко милиметра от екрана S Pen върху папка например – ще видите какви иконки се крият в нея; ако доближите до галерия – ще видите снимките; до лентата на гледано видео – сцената в посочения момент и т.н. Тази информация може да бъде получена и с доближаване на пръста до екрана.

Капацитивните бутони под дисплея реагират при добир със стилуса

Иначе стилусът може да служи и за най-простичко въвеждане на текст с ръкопис. Можете да разберете къде това е възможно като доближите писалката до зоната за писане и там ще се появи специален символ – докоснете го и ще се отвори поле, където да пишете. Добрата новина е, че се разпознава и български, така че можете удобно да редактирате офис документи или да пишете мейли на предпочитан език.

Отсега ще ви разочаровам – ръкописът с S Pen не е по-бърз метод за писане от ползването на стандартната виртуална клавиатура. И все пак – ако почуквате с него по QWERTY-то, може да развиете и по-високи скорости, отколкото с палците си.

Приложенията

Освен новите възможности с Air Command, стилусът S Pen предлага и куп приложения. Тук влизат S Note, Scrapbook, както и най-полезното за скици и рисунки – SketchBook for Galaxy.

Истината е, че единственият път, в който извадих стилуса и се заиграх с него, беше тъкмо с приложението SketchBook, което предлага богата палитра цветове и накрайници и можете да направите наистина страхотни неща, ако ви бива с четката и молива.

Освен тези по-горе, Galaxy Note III идва с предварително инсталирани Dropbox (50 GB безплатно място), Flipboard, Evernote, TripAdvisor, както и фирмените S Health, Group Play и WatchON.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-8

Фаблетът предлага и приложение за четене на новини от различни сайтове, което всъщност е почти идентично с BlinkFeed на HTC. Тук обаче корейците са използвали Flipboard и за да влезете в него, трябва просто да провлачите пръст отдолу нагоре по екрана или да натиснете бутона Начало.

Под чертата Samsung Galaxy Note III без съмнение е смартфонът от категорията XXL, който предлага най-богатия арсенал от софтуерни добавки, възползващи се от огромния му екран. Това включва както вградени в апарата екстри, така и предварително инсталирани приложения. Дали всички те са полезни и ще ги ползвате ли в ежедневието си – преценете сами.

Добра камера, но само за през деня

Камерата на Galaxy Note III няма да ви изненада – с 13 МР резолюция, точно както тази в Galaxy S IV от началото на 2013-а. Новото тук е при видеозаписа – фаблетът записва видео с 4k резолюция или т.нар. Ultra HD.

За съжаление малко хора днес имат такъв телевизор вкъщи, защото цената им все още е изключително висока, но малко по малко навлизат на пазара. 4k режимът по-скоро показва още веднъж, че Note III е future-proof и е оборудван така, че да е актуален още доста дълго време. Като режим на запис на видео се предлагат още Slow motion, Fast motion и Smooth motion.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-13

Иначе камерата предлага познатия интерфейс – има купища филтри, а по-интересни са режимите за снимане. Тук влизат стандартните Auto, Sports и Panorama, но корейците са добавили доста от себе си – Beauty Face, Sound & shot, Drama, Eraser, Animated photo и дори супертясно насоченият Golf.

20131101 113019 20131025 131310 20131123 123548

20131026 171329-001

20131202 183436 20131128 193548 20131128 204133

20131027 150630-001

Добрата новина е, че Galaxy Note III прави много добри снимки при подходящи условия – на дневна светлина. Бих казал дори, че резултатите са едни от най-добрите за камерафон днес, ако не броим Lumia 1020, която е в друга лига. Нощем обаче фаблетът на корейците прави кадри с изключително ниско качество и много шум. Снимите след залез често приличат на размазани с четка черни и лилави бои, а някои са като карикатури (кадърът с тълпата хора пред сцената). 

Най-големият проблем на камерата в Galaxy Note III всъщност е липсата на оптична стабилизация на изображението. Защото ако преди година, когато Nokia започна да включва тази екстра в смартфоните си, тя се приемаше просто като бутикова глезотия, днес OIS предлагат още модели на LG и HTC. Функцията за обиране трептенията на ръката е изключително ценна и предвид амбицозния запас екстри на Note III, отсъствието й е неочаквано.

Батерията се справя

Galaxy Note III разполага с голяма батерия с капацитет 3200 mAh, което е малко повече спрямо тази в Galaxy Note II и неочаквана промяна предвид по-скромните габарити на новия модел.

Батерията е достъпна за потребителя по удобен начин – просто трябва да свалите пластмасовия заден панел на апарата. Това ви позволява да си купите резервна и да я смените, ако сте в движение и за по-дълго далеч от зарядното. Освен това, ако планирате да ползвате смартфона няколко години напред, възможно е в един момент батерията да издъхне и ще можете лесно да я смените.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-11

Колкото до живота й – пълен работен ден с доста ръчкане е съвсем постижима мисия за Note III. При умерено ползване можете да издържите и денонощие и половина без презареждане, което е похвално при толкова голям дисплей и мощен процесор. Ползвам апарата като личен от месец и половина и заради Asphalt 8 все още ми се налага да го зареждам всяка вечер.

Звукът в слушалката е кристален, от говорителя - слаб

Стерео говорителите BoomSound на HTC са класи над звука от Note III

Galaxy Note III разполага със система от три микрофона за заглушавате околния шум. Въпросната влиза в действие при видеозапис и още по-важното – при разговори. Случи ми се веднъж приятел да ме пита през какъв телефон говоря в момента, защото качеството на звука при него било отлично и без никакви околни смущения. Всъщност вървях в подлеза на Софийския към метрото.

Що се отнася до качеството на звука при видеозапис – вижте клиповете в раздела за камерата. На този етап решението Rich Recording на Nokia все още е горната летва.

При слушане на музика от високоговорителя на фаблета обаче нещата не са никак розови. Силата е на средно ниво, качеството не впечатлява и е далеч от постижението на HTC и тяхната система фронтални стерео говорители BoomSound.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-10

Интересното е, че при Galaxy Note III говорителят вече е отдолу, а не на задния панел. Това не позволява той да се заглушава, ако сте оставили телефона на дивана например, но пък при игра е много лесно да го запушите с длан.

Производителност за отличен

Отличните резултати на бенчмарк тестовете са без значение, затова ще споделя впечатления от работата ми в Note III. Въпреки тежкия интерфейс и купищата софтуерни добавки, това е един от най-бързите смартфони, които можете да си купите днес. Устройството се справя без забележки с тежки игри, в менютата лети и стартира приложения за миг.

Очаквано. Samsung Galaxy Note III предлага една от най-впечатляващите хардуерни конфигурации сред съвременните смартфони. Тук влиза супермощният чипсет Snapdragon 800, който вече познаваме от Sony Xperia Z1 и LG G2, а компания му правят цели 3 GB оперативна памет. Повечето памет позволява не само цялостно бързодействие на апарата, но и безпроблемна работа с тежките мултитаскинг задачи.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-9

Всичко е ОК с Galaxy Note III, но не мислете, че няма засечки тук-там. На няколко пъти при мен е крашвала играта Asphalt, влизането в галерията започва да влачи при натрупване на повече материал, а вчера картината заби, докато гледах видео.

Това, разбира се, са редки случаи и не са причина да отбягвате Note III. Типични ситуации за повечето смартфони с Android, но и нещо, което се надявам да не зачести с времето.

Samsung-Galaxy-Note-III-review-nixanbal-12

Иначе фаблетът на Samsung предлага още 32 GB вградена памет, microSD слот за още до 64 GB, има NFC, инфрачервен порт за ползване като дистанционно за телевизора и друга техника.

Samsung Galaxy Note III накратко

Един от най-напомпаните смартфони пристига в неочаквано евтина опаковка

Третият представител на серията фаблети от висок клас на Samsung е новата висока летва в каталога на корейците. Galaxy Note III категорично е най-мощният и най-функционалният смартфон на производителя, а и един от най-впечатляващите на пазара изобщо.

Изключително приятен 5.7-инчов дисплей, висока производителност и функционалността на стилуса S Pen са сред акцентите на Note III. Софтуерният пакет екстри също ще се окаже полезен за много потребители.

Сред основните недостатъци на фаблета са пластмасовият му корпус, който се преструва на съчетание от кожа и метал, имитирайки дори шевове. Интерфейсът TouchWiz също остава един от най-претоварените като цветове и дизайн и точно както външният вид на апарата – нуждае се от спешна реформа. Липсата на OIS в камерата също е недостатък, труден за преглъщане в модел от най-висок клас в края на 2013 г.

Под чертата Galaxy Note III е едно от най-напомпаните устройства, които можете да си купите в момента. Ако огромните размери и недостатъците по-горе не ви притесняват – стреляйте.

Имайте предвид и все още високата цена на устройството – около 1300 лв. без договор или от 880 лв. с обвързване и нова SIM от оператор. 

8.6
Впечатляващ хардуер под капака, красив дисплей с огромни размери и богата функционалност на стилуса S Pen са сред основните качества на Galaxy Note III, чийто корпус за съжаление е още едно стъпало надолу за дизайнерите Samsung.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 10

Apple представи по-мощни MacBook Pro с нов дизайн, нови чипове и всички стари портове

Тази есен Apple изглежда отново няма намерение да излезе от новините и след като преди месец обяви новите си смартфони…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer