НачалоНовиниРевю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

1629
Написана от  nixanbal 07 септември 2023
Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch6 Classic бележи завръщането на Samsung към дизайна с въртящия се безел около дисплея, след като миналата година вместо него се появи Galaxy Watch5 Pro. Новият модел идва с подобрени функции за следене на съня, здравето и активните занимания, а освен това е първият часовник на компанията с толкова голям дисплей. Детайли и впечатления ще ви разкажа на следващите редове.

Започвам с дизайна, който е доста добре познат от предходните поколения часовници на Samsung. Galaxy Watch6 Classic има характерния въртящ се безел, който служи за удобна навигация из менютата. Ключова разлика и видимо още на пръв поглед подобрение е по-големият дисплей, съпроводен и от по-фини рамки. У мен е 43-милиметровият Galaxy Watch6 Classic, чийто кръгъл дисплей е с 20% по-голям (спрямо Galaxy Watch4 Classic), а това води до 33% повече показан текст наведнъж и 13% по-голяма клавиатура. Така че по-щедрият дисплей не е само визуално по-добро решение, но и прави четенето и писането на текст по-удобно.

Въртящия се ринг също е с 15% по-тънък, като той и тялото на часовника са стоманени. Предлага се висока защита от прах и вода (IP68 + 5АТМ). Каишката в комплекта е хибридна - т.е. отгоре е от изкуствена кожа, а отдоли силиконова, така че кожата да не се износва, ако например спортувате често. Разбира се, винаги можете да смените каишката, като това става изключително лесно - с натискането на малък бутон при закопчалката.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Диаметърът на Super AMOLED дисплея е 1.3", резолюцията е 432 х 432 пиксела, а защитата е сапфир кристал. Това устойчиво покритие заедно с повдигнатия ринг около екрана ще предпазват стъклото от драскотини и счупване, дори неволно да остържете часовника по стената или да го ударите в парапета на стълбите. Най-важното подобрение при дисплея за мен е по-високата яркост. Galaxy Watch6 Classic може да достигне 2000 нита, което е два пъти повече дори спрямо миналогодишния топмодел Galaxy Watch5 Pro и означава, че няма да имате проблеми с четимостта на екрана под пряко слънце.

Galaxy Watch6 Classic (и Galaxy Watch6) е първият смарт часовник под новата версия Wear OS 4.0 на Google, като интерфейсът е One UI 5 Watch. Визията е доста позната, а ориентацията - интуитивна. Отгоре се сваля селекция с бързи настройки, наляво са известията, надясно са уиджетите, а надолу е списъкът с всички приложения. Навигацията става през сензорния дисплей, но също и чрез физически въртящия се ринг около него. Последният служи и в различни приложения. Например в Camera Controller, което служи като визьор и дистанционно за правене на снимки с камерата на свързания смартфон. Там вече можете и да приближавате, което става тъкмо с въртящия се безел. Доста удобно и прецизно.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Имайки предвид платформата, не е изненада, че тя изобилства от приложения и могат да се свалят още и още. Налице са WhatsApp и Spotify, Storytel, Google Wallet, Google Home, а скоро се очаква и Gmail.

По отношение на здравните функции Galaxy Watch6 Classic може да следи пулса, стреса и кръвното налягане, да прави електрокардиограма, да измерва температурата на кожата и дори състава на тялото, с което да ви скандализира с информация за това колко мазнини още имате да изгорите от тялото си.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Новото от тази година е функцията, която може да ви уведоми за нарушен сърдечен ритъм. Тя дава по-детайлни данни за състоянието на сърцето и въпреки че не заменя посещение при лекар, би могла да ви подскаже за скрита аритмия, дори по време на сън. Тази функция все още не е налична за часовника и ще се появи Европа едва през 2024 г.

Има и функция, която може да засече падане. Ако е установено падане, часовникът автоматично ще позвъни на спешен номер или на предварително избрани контакти.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Следенето на съня също е голям акцент при часовника, като след няколко дни спане с него на китката той извежда какво животно сте спрямо начина, по който спите. Получавате детайли за качеството на съня си, оценка за изминалата нощ и други детайли, които би трябвало да ви помогнат да спите по-добре. Има и режим Сън, който се активира от часовника, спира известията, гаси екрана и се отразява и на смартфона - прави екрана му черно-бял.

По отношение на тренировките и проследяването на напредъка - Galaxy Watch6 Classic може да следи над 90 вида активни занимания, като за някои от тях е възможно и автоматично разпознаване - бягане, ходене, каране на колело. Ключова новост има за бягащите, които могат да получат индивидуален анализ на физическите си възможности и да получат пет оптимални нива на интензитет на бягане. Има и нов спортен режим - Track Run за бягане на писта.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Часовникът се базира на чипсет Exynos W930 с двуядрен процесор на 1.4 GHz, има 2 GB RAM и 16 GB вградена памет. Като цяло Galaxy Watch6 Classic работи много добре, макар че бих искал на места реакциите да са една идея по-пъргави или по-скоро анимациите по-кратки.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Батерията на часовника е малко по-голяма, но това не е задължително да означава по-дълъж живот, тъй като Samsung има няколко добавени функции и най-вече - по-голям дисплей. Капацитетът на батерията е 300 mAh при моята 43 мм версия (47 мм има 425 mAh), което по официални данни е до 30 часа с включен Always On Display и до 40 часа с изключен. При мен презареждането е всеки ден, както се и очаква, така че няма осезаема промяна спрямо миналогодишните модели. Добрата новина е, че пълно презареждане отнема около час, като се поддържа безжично зареждане. Можете да използвате включеното в комплекта USB-C зарядно с магнитна подложка, която и да е друга подложка за безжично зареждане или да презареждате часовника от телефона си, ако последният поддържа функцията обърнато безжично зареждане, както е в случая с моя Galaxy S23 Ultra.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic в nixanbal.com

Както винаги, часовникът има версия и с LTE, така че можете да го използвате и като самостоятелно устройство с отделна връзка към операторската мрежа. Това би било полезно особено за хората, които спортуват и биха предпочели излизайки да не носят със себе си и смартфона си.

Това беше моето ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic - смарт часовник с чудесна софтуерна платформа, даваща достъп до всички важни приложения, с пълен пакет здравни и спортни екстри, както и възможност за ползване като самостоятелно устройство. Основен минус за мен е животът на батерията, който ще ви накара да имате сходен режим на презареждане за часовника си с този на мобилния телефон. Освен това е много важно да се има предвид, че часовникът не може да работи с iOS. 

Ревю на смарт електрическата четка за зъби Oral-B iO 10

В канала на nixanbal обикновено си говорим за ъпгрейди на телефони, но този път ще ви разкажа за новата четка…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer