НачалоНовиниРевю на смарт електрическата четка за зъби Oral-B iO 10

Ревю на смарт електрическата четка за зъби Oral-B iO 10

3389
Написана от  nixanbal 12 април 2023
Ревю на смарт електрическата четка за зъби Oral-B iO 10

В канала на nixanbal обикновено си говорим за ъпгрейди на телефони, но този път ще ви разкажа за новата четка за зъби на Oral-B, която използвам вече няколко седмици. Това е Oral-B iO 10 - най-актуалният модел смарт електрическа четка за зъби на компанията, който е и най-функционалният в портфолиото ѝ, така че има доста неща, за които да ви разкажа. Подсказвам отсега, че новият iO Sense Smart Charger е едно от най-интересните нововъведения тук.

Разопаковане

Започвам с това, което ще откриете в кутията - освен тялото на четката, получавате една глава, кутийка за съхранение на два накрайника и калъф за пътуване, който служи и за зареждане, ако със зарядното го включите към електрическата мрежа. Новото нещо, което няма при останалите модели от серията iO, е т.нар. iO Sense Smart Charger.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

iO Sense умно зарядно

iO Sense Smart Charger е поставката за магнитно безжично зареждане на Oral-B iO 10, която обаче вече е доста по-технологично развита и върху предната си част има дисплей, показващ часа или таймер от 2 минути, докато четкате зъбите си. Върху горната част на зарядната подложка пък ще видите шест светещи LED линии, които представляват шестте зъбни зони.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

Когато вземете четката от зарядното и започнете да миете зъбите си, върху дисплея на iO Sense ще започне двуминутен таймер, а шестте линии ще светнат в тъмносиньо. Четката ще предава информация в реално време към подложката, за да знае тя коя от тези зони четкате. Съответно трябва да отделите достатъчно време на всяка зона, докато синята линия не изсветлее и в един момент започне да мига в бяло. Наистина е интересно да следиш как iO Sense успява да разбере кога миеш горните си резци или кътниците долу вдясно.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

И понеже това все пак е и магнитна станция за безжично зареждане - тук ще отбележа, добрата новина, че пълното презареждане на iO 10 отнема само 3 часа. Казвам само, защото електрическите четки за зъби отпреди няколко години имаха нужда от доста повече време.

Смартфон приложението Oral-B

Сходно проследяване процеса на миене на зъбите можете да направите и през приложението на смартфона си Oral-B. Там има дори още по-подробна 3D визуализация и можете да видите как предните зони имат по две, а страничните - по три подзони (предна, задна и горна), така че да следите в детайли дали сте изчеткали всяко кътче.

Разбира се, в приложението ще виждате историята на четканията си, ще получавате съвети след всяко миене и можете да си задавате цели, с които да подобрявате навиците си за поддържане на устна хигиена. Има и елемент на геймификация, с който ще бъдете награждавани с различни медали и поощрения.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

В приложението Oral-B можете също да получавате напомняне колко време остава до подмяна на накрайника (препоръчва се подмяна на 3 месеца, както при конвенционална четка за зъби), а също да направите някои настройки по своята четка и зарядната ѝ станция. Например дали LED линиите на iO Sense да ви помагат за по-добро покритие при четкане или да измерват таймер; дали да получавате вибрация, когато трябва да преминете към следващата зона; какъв формат да се използва за часовника. При настройките на четката пък можете да изберете какъв да е основният цвят на нейната LED лента под главата, както и кои да са достъпните режими в менюто на дисплея ѝ.

Четката iO 10

Така стигам до самата четка iO 10, която има солидно тяло в черен цвят (в моя случай) с бели пръски по него, напомнящи звездното небе - оттам и името на цвета Cosmic Black. Четката има цветен дисплей, който е интерактивен и ви посреща с поздрав спрямо часа от денонощието, с усмивка или слънце/луна.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

При взимането на iO 10 в ръка, тя автоматично се събужда и можете директно да стартирате миене на зъбите с главния бутон. С този под него пък можете да превключите режима на четкане, като общо разполагате със 7 опции - Daily Clean, Sensitive, Whiten, Gum Care, Intense, Super Sensitive, Tongue Clean. Както споменах по-горе - тези режими можете да пренаредите в приложението, да изберете кой да е предпочитаният ви (първи в списъка) и кои да не се показват - например да премахнете Sensitive, ако нямате проблем с чувствителни зъби.

Под главата на четката има LED светлина, която е особено ценна при четкане на зъбите, за да сигнализира дали прилагате оптимален натиск. Ако натискате твърде силно - ще виждате червена светлина, ако е твърде слабо - бяла, а при умерен натиск получавате зелена подсветка.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

Освен че е най-технологично напредналата, iO 10 е и най-добре почистващата четка за зъби на Oral-B. Моделът използва технологията на компанията с магнитно ядро, което генерира мощни вибрации, насочени директно към главата на четката. Въпреки силата си iO 10 е изключително тиха при работа и няма неприятна вибрация в ръката. Влакната на главата са организирани в кръг, който почиства всеки зъб индивидуално и оставя приятно усещане за добре почистена плака и междузъбно пространство.

iO 10 накратко

Oral-B iO 10 наистина е най-способната електрическа четка за зъби, която съм използвал досега. Казвам го и заради добрата работа, която върши за устната хигиена, но и заради всички добавени смарт функции и умното зарядно iO Sense, каквото не бях срещал досега. Тази подложка за зареждане впечатлява с ролята си да направи четкането на зъбите по-пълноценен и ефикасен процес и независимо дали смятате, че това е задължителна екстра или просто приятна добавка - интересно е как технологичният прогрес се отразява и в тази категория.

Смарт електрическа четка за зъби Oral-B iO Series 10 @ nixanbal.com

Този материал се реализира в партньорство с Oral-B, а за актуалната цена на Oral-B iO 10 и на останалите модели в тяхното портфолио можете да следите този сайт

Samsung Galaxy S24 и Galaxy S24+ предлагат Galaxy AI, чипсет Exynos, по-големи дисплеи и батерии

Заедно с премиум модела Galaxy S24 Ultra току-що в Сан Хосе, Калифорния, Samsung представи и неговите два подгласника - Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer