НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia Z2

Ревю на Sony Xperia Z2

Най-доброто от Япония на втора степен

30837
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia Z2

Премиерата на Xperia Z1 сякаш не беше така отдавна и телефонът продължава да е актуален, но на пазара вече пристигна Z2 и предизвика бурни реакции у феновете.

От една страна собствениците на Xperia Z получиха сериозно основание да направят ъпгрейд, от друга – тези със Z1 имат повод да завиждат за новите екстри, а под чертата това е просто поредната година, в която Sony ще представи два флагмана в рамките на 12 месеца.

Sony Xperia Z2 предлага подобрения спрямо Z1 в почти всяко отношение, но няма да се стори революционен на хората, купили си есенния флагман на японците. Xperia Z2 ще се прицели в собствениците на представени поне преди година смартфони, които са пропуснали Z1 заради слабия дисплей или липсата на някои екстри в камерата.

Xperia Z2 има дълъг списък впечатляващи качества, но и някои слаби места, а за всичко това, моля, четете в ревюто нататък...

Дисплеят най-после е на ниво

Ревюто на Sony Xperia Z2 започвам директно с дисплея, защото това е един от най-сериозните плюсове и най-ценни ъпгрейди в новия флагман. Въпреки че още от Xperia Z производителят успя да привлече вниманието на потребителите с куп актуални екстри, качеството на изображението върху дисплея изоставаше спрямо конкуренцията. Днес най-после японците откриха правилната формула.

Слабоконтрастни цветове, сивеещ панел под ъгъл и други недостатъци съпътстваха смартфоните на Sony през последната година, но Z2 успя да изглади всички недостатъци и да предложи една от най-впечатляващите гледки в съвременните смартфони.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-03

Live Colour LED е това, което Sony въвежда тук за първи път. Технологията добавя зелен и червен фосфор към синия диод и с помощта на цветови филтри осигурява едни от най-ярките и дълбоки цветове. Богатата цветова гама е подсилена от технологията Triluminos, а софтуерният X Reality енджин анализира всяка картина и оптимизира качеството й за максимално качествен образ.

Добре дошла е и IPS технологията, която кара иконките сякаш да плават по повърхността на дисплея, а цветовете не избледняват под ъгъл. Този проблем съществуваше до началото на 2014 г., когато Xperia Z1 Compact най-после въведе въпросната технология.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-04

Иначе резолюцията е (все още) стандартната за високия клас 1920x1080 пиксела (Full HD) и на този диагонал това означава гъстота на точките около 424 ppi.

Дисплеят на Xperia Z2 обаче има и един недостатък – картината става трудно четима на пряка слънчева светлина. Не напълно, разбира се, но по-трудно спрямо HTC One M8 например.

Новият стар корпус от метал и стъкло

В Xperia Z2 Sony продължава да залага на своя OmniBalance дизайн, започнат в началото на 2013 г. с Xperia Z. Разликите между Z1 и Z2 обаче са много дребни.

Тялото на новия флагман е отново стъклено отпред и отзад, а описващата го лайстна е от метал, през който преминават три цвята – черно, тъмнолилаво и сребристо по средата. Разликата в размерите със Z1 е съвсем бегла, ще усетите най-вече, че Z2 е малко по-висок, което се дължи на по-големия екран. И все пак тези 0.2” повече не са дали сериозно отражение в габаритите, защото Sony са намалили с няколко милиметра рамката около дисплея.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-06

Има леко разместване на някои елементи от дизайна – microSD слотът вече е отдясно, а отляво под едно общо капаче са скрити microUSB портът и microSIM слотът. Иначе отгоре е вторият микрофон и 3.5 мм жак, отдолу е основният микрофон с 3 дупки и халката за закачане на връзка за ръка например.

Отляво е запазен портът за зареждане с магнитно зарядно, а отдясно е емблематичният бутон за включване на апарата, бутонът за регулиране силата на звука и бутонът за камерата, който е една идея по-голям и по-изпъкнал от този при Z1. Последното подсказва, че Sony са събрали обратната връзка от последния си модел и са я отразили в по-удобен и лесен за ползване спусък за снимки.

Ако се оборудвате с аксесоари за безжично зареждане или магнитно зарядно за Xperia Z2, може да не се наложи никога да отваряте и затваряте защитните капачета.

Основната новост в дизайна на Xperia Z2 са стерео високоговорителите, които са разположени върху предната част на телефона, под и над дисплея. Отворите за тях са съвсем деликатни и далеч по-скромни от BoomSound системата на HTC One M8. Под горния говорител е скрит и светодиод, който премигва в различни цветове при пропуснати известия и падаща батерия.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-05

Като усещане в ръката Sony Xperia Z2 е един от топ телефоните на пазара. Изработката и материалите са без забележки и откакто го ползвам успява да привлече вниманието и често става тема на разговор. Много малко вероятно е да не харесате дизайна на Z2, но големите му размери със сигурност ще откажат някои потребители.

Това към момента е най-големият сред флагманите на водещите производители – основно заради 5.2-инчовия дисплей, но и заради черните ленти под и над екрана, нехарактерни за повечето алтернативни смартфони.

Защита при гмуркане надълбоко

Xperia Z2 е защитен от прах и потапяне в сладка вода. Апаратът покрива стандарта IP58, което гарантира, че телефонът ще функционира и след гмуркане на дълбочина над метър и половина и престой там в рамките на половин час.

С това Sony все още е една обиколка пред Samsung и новия Galaxy S5, който също предлага защита от вода, но при потапяне на по-малка дълбочина (до 1 метър). Като цяло корейците не наблягат на възможността да плувате с техния модел и защитата му е по-скоро от инциденти, докато Xperia Z2 дори се рекламира като най-добрия камерафон за подводни снимки.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-07

Както ще видите и от снимките тук – Xperia Z2 премина през някои водни приключения, но вероятно си спомняте, че още със Z тествах дали солеността на Черно море би навредила. Оказа се съвсем ОК да се гмурнете за няколко снимки или видео с телефона, особено ако след това го изплакнете със сладка вода.

Камера с нови екстри

Подобренията в камерата на Xperia Z2 не включват сензор с по-висока резолюция, няма добавена оптична стабилизация на изображението, нито пък друга зашеметяваща нова екстра.

Вместо това Sony са наблегнали на възможностите за различен тип фотография с флагмана си. Добавени са няколко специални режима на снимане, важни подобрения има при видеозаписа.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-08

Background defocus е режимът, който позволява да поставите акцент с фокус върху обекта на преден план, а фонът да бъде замъглен. За да ползвате тази функция, трябва да я активирате от менюто с приложенията в интерфейса на камерата. С натискане на “спусъка” камерата на Z2 прави две снимки и след секунда обработка позволява да редактирате нивото на замъгленост на фона и начина на замазване – хоризонтално, вертикално или просто замъгляване. С Background defocus можете да направите някои изключителни кадри и дори да получите въпроси с какъв фотоапарат снимате, но има и много несполучливи опити. Често пъти приложението не може да открие обекта на преден план или пък заедно с него оставя на фокус и части от фона.

Sony XPERIA Z2 - Background defocus

Функцията Background defocus съществува под различно име при всички съвременни камерафони от висок клас и при всички тях все още има какво да се иска от способностите й. Ако улучите момента обаче – става магия.

снимка със Sony XPERIA Z2

снимка със Sony XPERIA Z2 снимка със Sony XPERIA Z2

снимка със Sony XPERIA Z2

Другите новости засягат видеозаписа. Той вече е с максимална резолюция 4k Ultra HD или 3840х2160 пиксела и значително по-добро качество, но от повечето точки ще можете да се възползвате, ако имате екран, на който да гледате клиповете. 4k телевизорите стават все по-достъпни, но все още са малко щастливите им собственици у нас.

На няколко пъти ми се случи камерата да прегрее при продължително снимане на Ultra HD видео, което от Sony признаха като проблем, но посочват, че с по-голяма microSD карта би трябвало да няма проблем. 

 снимка със Sony XPERIA Z2

снимка със Sony XPERIA Z2 снимка със Sony XPERIA Z2

снимка със Sony XPERIA Z2

снимка със Sony XPERIA Z2 снимка със Sony XPERIA Z2

снимка със Sony XPERIA Z2

По-ниска ще бъде резолюцията, ако решите да ползвате специалния режим за видеозапис Timeshift video. Въпросният записва при 720р HD, но със 120 кадъра в секунда, което означава, че можете да забавите действието и да създадете страхотни ефекти. Домашни любимци, спорт или прелитащ самолет – различни ситуации могат да станат далеч по-интересни, като приложението позволява да забавите само определени участъци от вече заснетия клип. Маркирането на тези слоумоушън зони трябва да стане веднага след записа, което в определени случаи е доста неудобно, защото ще ви се наложи да отделите време за това, вместо да продължите със следващо видео. 

Видеозапис с Xperia Z2 при 4k Ultra HD резолюция

Видеозапис с Xperia Z2 при 720р HD резолюция и 120 к/с

Още видеозаписи с камерата на Sony Xperia Z2 можете да видите в YouTube канала на nixanbal.com.

И другата нова екстра в камерата е приложението за разширена реалност, с което можете да добавите в кадъра динозаври, риби или куп други анимирани обекти. Тази добавка я имаше и при Xperia Z1, но при Z2 вече е достъпна и при видео и има звук. Например можете да снимате приятелите си в гората, а около тях да се разхожда ревящ тиранозавър, да изригват вулкани и т.н.

Sony XPERIA Z2 - Camera apps

Извън тези нови екстри за снимки Sony Xperia Z2 има същия 20.7 МР Exmor RS сензор, G обектив и софтуерен BIONZ процесор за обработка на изображението.

Резултатите са много приятни за окото. Sony прави едни от най-добрите камера сензори, но все пак все още има върху какво да поработи – най-вече обработката на кадрите при снимането. Сякаш въпросният BIONZ процесор не извлича максимума от сензора и би било добре в бъдеще да видим ново или подобрено решение от Sony. Особено ако японците искат да догонят състезаващите се във висшата лига Nokia Microsoft с тяхната технология от Lumia 1020. Последната така или иначе до момента няма алтернатива.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-01

Нощната фотография с Xperia Z2 от една страна е възможна, защото големият сензор улавя повече светлина и “вижда” там, където много камерафони не могат. От друга страна изображенията са зърнисти и без много детайли, а светкавицата не винаги е решение.

Под чертата – един от най-добрите камерафони на пазара, с купища страхотни екстри за видеозапис и снимки и някои чакащи доизглаждане недостатъка.

Софтуер и приложения

Xperia Z2 излиза на пазара с най-новия Android 4.4.2 KitKat и познатия интерфейс на Sony отгоре. Японците по традиция предлагат устройствата си със слабо променен вид на операционната система на Google и това е така и тук. Въпреки това производителят е добавил някои нови елементи в дизайна и доста нови екстри в настройките.

Сред най-важните нововъведения ще отбележа функцията Tap to wake up, която позволява да събуждате дисплея на телефона с двойно почукване върху екрана му. Същото вече предлагат LG, HTC и моделите Lumia. С този жест можете да светнете дисплея, но не и да го изгасите обратно.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-09

Sony въвежда много софтуерни екстри, част от които вече познаваме от конкурентни модели

Новост е и Smart backlight control или умно контролиране на подсветката на дисплея. Тази функция не позволява на дисплея да угасне, докато ползвате телефона. За разлика от същата при смартфоните Samsung обаче, тук не се използва камерата за следене на погледа ви, а изглежда акселерометъра, който засича дали апаратът се движи – т.е. държи се в ръка. Ако има регистрирано движение, дисплеят не гасне. Ако обаче четете нещо върху екрана на телефона, но сте го подпрели неподвижно – функцията на Z2 ще се излъже, че не го ползвате и ще изключи подсветката.

Друга нова възможност в софтуера е т.нар. Smart call, която позволява да приемате входящи обаждания с поднасяне на телефона към ухото си, да отказвате повиквания с разклащане на апарата и да спирате звука му, обръщайки го с дисплея към масата.

Иначе навсякъде личат дребни добавени детайли по интерфейса на Xperia Z2 – отключването на заключения екран е с нов ефект, падащата лента с известията е отделно от тази с бързите настройки, а интересна добавка е и телефонният секретар. Последната екстра е различна от гласовата поща и не е обвързана с услуга на мобилния ви оператор. Трябва просто да запишете съобщение от типа “Здравейте, в момента не мога да се обадя, моля, оставете вашето съобщение след сигнала” и да посочите след колко секунди на звънене да се активира секретарят.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-11

Xperia Z2 пристига и с няколко предварително инсталирани приложения. Тук са Vine, OfficeSuite, скицникът Sketch, подобното на Photoshop Pixlr Express, Track ID за разпознаване на музика, плейърът Walkman, както и Xperia Lоunge. От последното приложение всъщност можете да изтеглите безплатно и албума на Майкъл Джексън. В Z2 е инсталирано и приложението за следене на различните ви активности Lifelog, за което ще ви разкажа по-подробно в отделен пост.

Стерео звук без достатъчно мощ

Стерео звукът на Z2 е много качествен, но по-тих от този на BoomSound при HTC

Една от интересните нови екстри в Sony Xperia Z2 са стерео високоговорителите на апарата, разположени под и над дисплея, подобно на HTC One M8. Разликата обаче е, че при M8 има специални и доста големи отделения в корпуса за спикърите, с което тайванците са постигнали значително по-мощен звук от този при Z2.

Говорителите на Xperia Z2 всъщност са съвсем деликатни отвори в двата края на дисплея и дори трудно се забелязват. Добрата новина е, че това спестява доста място от размерите на корпуса, а лошата, че Sony така или иначе не са пестили от височината на тялото.

Как се справят говорителите на Xperia Z2? Спрямо Xperia Z1 новият модел има една идея по-силно, но в пъти по-качествено звучене. Xscape звучи далеч по-впечатляващо, по-пълно и по-обемно на Z2. Когато сравних един до друг с една и съща песен Z2 с HTC One M8 и неговата система от предни стерео говорители BoomSound обаче,  M8 се отличава със значително по-мощен звук.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-13

Във всеки случай стерео говорителите в Xperia Z2 са добре дошли и сериозна крачка над миналогодишния флагман на компанията. За момента обаче HTC удържа купата по сила на звука.

Тук е мястото да отбележа и другата нова функция, която Sony за първи път въвежда в смартфон с Xperia Z2 – цифрова изолация на шума. Въпросната е активна със слушалките Sony MDR-NC31EM, които влизат безплатно в комплекта на телефона. Ако просто ги сложите и активирате функцията Noise Cancelling, все още ще чувате отчасти какво се случва наоколо, но при пускане на музика всичко друго изчезва.

По-голяма батерия 

Sony са увеличили батерията в новия си водещ модел до 3200 mAh, което е малко повече от Z1 и неговия капацитет от 3000 mAh. Това всъщност наистина се усеща и Xperia Z2 издържа повече от предходния модел, а по-конкретно при мен редовно стигаше до края на второто денонощие.

Разбира се, ако ползвате по-често камерата, особено за 4k видеозапис, ако не спирате с играта на Asphalt и гледате много клипове в YouTube, времето на работа с едно зареждане ще падне до денонощие, което пак е отличен резултат. Най-важното за батерията на Z2 е, че при нея е предвидено да можете да ползвате свободно всички нови възможности на апарата, без телефонът да умре насред работния ден.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-14

Sony Xperia Z2 идва и с познатия режим STAMINA Mode, който удължава значително времето на живот. Въпросният режим пести сериозно батерията, без да ограничава функционалността на телефона, както решиха да действат останалите производители тази година.

Интересно е, че активираният STAMINA режим вече е визуализиран с малка добавка към символа на батерията в статусбара, а не както досега – с отделна иконка там.

Хардуер за отличен

Sony Xperia Z2 тази година е един от най-мощните смартфони на пазара, като дори изпреварва част от конкуренцията си във високия клас. Смартфонът използва новия чипсет Snapdragon 801 с четириядрен процесор на 2.3 GHz и графичен чип Adreno 330, а оперативната памет е 3 GB. При HTC One M8 и Samsung Galaxy S5 имаме същия процесор, но 2 GB RAM.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-15

Xperia Z2 изпреварва конкурентите на HTC и Samsung с повече RAM

Мощната конфигурация гарантира бързата работа на апарата, който не се затруднава нито с тежки приложения, нито преливащата от снимки галерия. Още при световната премиера на Z2 в Барселона имах разговор със Стивън Снийдън от Sony, който сподели, че екстра количеството RAM до голяма степен се дължи на новите екстри в камерата и особено на 4k Ultra HD видеозаписа.

Иначе смартфонът идва с 16 GB вградена памет, от които около 11.5 GB достъпни при старта, а има и microSD слот за още до 128 GB карта. Сред останалите екстри са NFC, MHL, Bluetooth 4.0 и ANT+ поддръжка за постоянна връзка при ниска консумация на енергия с различни аксесоари и възможност за работа в LTE мрежи.

 

Разопаковане и кратко видеоревю на Sony XPERIA Z2

 

Sony XPERIA Z2 накратко

Новият флагман на Sony излиза малко повече от половин година след предшественика си и въпреки че няма да разтърси пазара с купища иновации, Xperia Z2 надгражда Z1 във всяко отношение.

Смартфонът има повече мощ за повече задачи, предлага по-силен и качествен звук, по-издръжлива батерия и ценни подобрения в камерата. Най-важното – Xperia Z2 има отличен дисплей, който е няколко нива над всички досегашни модели на Sony.  

Към по-горните предимства ще добавя и изключително красивия и качествен корпус на Z2, който е в топ 3 на личната ми класация. Всъщност в топ 2.

Като недостатък за модела бих отчел по-голямото му тяло, което със сигурност няма да пасне на всички и проблемите с 4k видеозаписа, които се появяват на моменти и задължително трябва да бъдат оправени с бъдещ софтуерен ъпдейт.

Sony-XPERIA-Z2-review-by-nixanbal-12

Цената на Sony Xperia Z2 в момента е около 1300 лв. без или от около 770 лв. с договор към оператор. Апаратът се продава от трите водещи телекома у нас. 

9.4
Ако размерът на Sony XPERIA Z2 не ви притеснява, това е един от най-добрите дроиди на пазара за 2014 г. и ъпгрейдът към него не би бил грешен ход. Смартфонът предлага най-добрия дисплей от Sony досега, стерео звук и интересни нови екстри в камерата.
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 9
  • Батерия 9
  • Камера 9
  • Производителност 10

Samsung The Freestyle 2nd Gen е преносима станция за забавления със 100" екран

Това цилиндрично малко устройство вече стана доста популярно с първото си издание, а сега у мен е неговата втора версия.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer