НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia Z3

Ревю на Sony Xperia Z3

Козметичен ъпгрейд на най-доброто от Sony

39535
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 вече е тук. По-ярък екран, подобрена камера и усъвършенстван дизайн са част от ъпгрейд пакета спрямо предшественика му. Има ли смисъл да си вземете новия флагман, ако тази пролет сте се сдобили със Z2? Отговорът почти със сигурност е не. За всички останали, които са в търсене на най-добрия смартфон от висок клас на пазара, ревюто нататък е за вас.

Sony продължава традицията си да пуска по два флагмана в рамките на година и тази есен на пазара излиза Xperia Z3. И въпреки че японците получават немалко критики за честите ъпгрейди, по този начин успяват да поддържат постоянно свежо портфиолио смартфони във високия клас, давайки актуална алтернатива на потребителите във всеки момент от годината.

А какви са ключовите предимства на Xperia Z3 спрямо предшественика му, какви са качествата му пред конкуренцията и какви слаби места в списъка с характеристики трябва да имате предвид при избора си, моля, четете в следващия материал...

Козметични промени по корпуса

Xperia Z3 е със заоблени страни, по-тънък, по-лек и по-удобен за работа

На първо четене Xperia Z3 изглежда почти идентично с предходния модел от серията. Дизайнът отново се гради от първокласни материали – метална рамка около корпуса и стъклено покритие отпред и отзад. При първата си среща с апарата обаче ще установите, че въпреки визуалните сходства, усещането от работата с него е различно.

Рамката отново е алуминиева, но вече липсват ръбатите краища и е силно заоблена към страните на телефона. Промяната е подобна на тази, която Apple предприе при iPhone 6 спрямо iPhone 5S, а плюсът от нея е, че Xperia Z3 е по-удобен за ползване, ръката го обгръща по-естествено. Това вероятно е решение, взето на база обратна връзка от Z2, който за мнозина създаваше трудности при работа.

Sony-Xperia-Z3-review-nixanbal-01

Иначе корпусът е запазил всички познати елементи и портове по страните си – отгоре е 3.5 мм жак и вторият микрофон, отляво под малко капаче е скрит microUSB изходът, а под него са портът за магнитно зареждане и халката за закачане на връзка за ръка. Отдясно има по-голямо капаче, покрило microSD и nanoSIM слотовете, а под тях са хардуерните бутони за включва, контрол силата на звука и този за камерата. Отдолу няма нищо, а отзад е основната 20.7 МР камера и светкавицата. Предната част е заета от огромния 5.2” дисплей, стерео говорителите са от двете му страни, а над него е и предната 2.2 МР камера.

Освен леко заоблените страни ще забележите, че Z3 е и една идея по-фин и по-лек от предшественика си. Новият модел е с профил от 7.3 мм, което е почти колкото новия iPhone 6 Plus, а теглото му е с 11 грама по-скромно от Xperia Z2.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-02

Като цяло екстериорните промени тук са в посока да направят работата с телефона по-удобна, защото 5.2-инчов дисплей + широките черни ленти под и над него не са по силите и джоба на всеки. Под чертата – Z3 все още е в категорията на големите смартфони, но една идея по-лесен за ползване от предшествениците си. Дали е най-красивият от Z серията – всеки ще прецени според собствения си вкус.

Още по-висока защита

Xperia Z3 е смартфонът с най-висока защита от прах, вода, а дори и от удар в каталога флагмани на Sony за последните две години. Устройството има сертификат IP65/IP68, което означава, че вече е напълно защитено от проникване на прах. Водоустойчивотта е на същото ниво както при досегашните модели – можете да потапяте апарата на до 1.5 метра дълбочина за до 30 минути.

Принципно сертификатът покрива потапяне в сладка вода, но аз прекарах цяло лято със Z1 по плажовете, така че не се притеснявайте, ако го забравите в джоба на панталонките, докато се разхлаждате в морето.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-03

Интересно е, че и конструкцията на Z3 е съобразена с това той да бъде по-устойчив. На удар. Металната рамка, обхождаща корпуса на телефона, не е цяла, както при Z1 и Z2. При новия модел тя е прекъсната в четирите ъгъла от парчета подсилена пластмаса, чиято идея е да защитават корпуса на устройството. Според Sony при изпускане на телефона тъкмо ъглите поемат удара и затова използват този материал при Z3.   

Суперярък дисплей

Дисплеят на Z3 има много висока яркост и интуитивен контрол на контраста

Не, дисплеят на Sony Xperia Z3 не предлага Quad HD резолюция, каквато имат някои алтернативи. Минус ли е това? Спорна тема е дали човешкото око извлича полза от толкова много пиксели върху малък екран, а и Sony не е единствената компания, която не е избухнала в тази посока – новият iPhone 6 едва прехвърля 720р.

Вместо повече точки върху екрана, японците са запазили резолюцията от 1080р и са поработили върху яркостта. Xperia Z3 има най-яркия дисплей на пазара, твърдят от Sony, базирайки се на сляп тест сред 201 британци.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-04

И действително Z3 е приятна гледка за окото – изключително ярък IPS дисплей, който остава абсолютно видим дори при пряка слънчева светлина. За добрата картина компанията е пренесла познатите технологии от телевизорите си BRAVIA – X-Reality for Mobile, Triluminos и Live Colour LED, а контрастът се регулира автоматично според условията на осветеност.

Споменах размера от 5.2 инча, който нарежда смартфона сред най-големите на пазара, без да преминава в сектора на фаблетите. Определено един от най-впечатляващите дисплеи, който ще бъде изключителен за гледане на видео, игра и браузване, но и неудобен за някои потребители.

Камера с добавки

20.7 МР максимална резолюция на снимките, 1/2.3” Exmor RS сензор и 25 мм широкоъгълен Sony G обектив. Камерата на Sony Xperia Z3 е една от най-способните на пазара, предлагаща почти пълен пакет екстри. Основната липса тук е OIS (оптична стабилизация на изображението), която обаче е заменена от цифров стабилизатор.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-05

Sony акцентира върху цифровата стабилизация SteadyShot с режима Intelligent Active, който е подходящ при снимки на движещи се обекти. Като цяло прилична алтернатива, както ще видите в примерните записи,и не съм сигурен доколко истинска OIS би била по-полезна. Планирам да направя няколко преки сравнения с телефони, които имат и такава екстра, за да проверим случая.

Иначе Xperia Z3 има идентичен интерфейс на камерата с този на повечето модели от Sony. Най-ценното тук са т.нар. Camera apps – екстри за снимки и видео, които са лесно достъпни, а можете да свалите и допълнителни. Тук ще намерите познатите вече 4k video (видеозапис с Ultra HD резолюция), Timeshift video (видео със slow-motion ефект), Background defocus (за размазване на фона), AR effect и AR fun (различни забавни ефекти в снимките), както и някои нови добавки.

Sony Xperia Z3 Camera apps

Излъчване на живо в YouTube

Най-ценната нова екстра за мен е Live on YouTube, която позволява да стриймвате видео в реално време в едноименния сайт. Досега смартфоните на Sony предлагаха подобна възможност (Social live, която е достъпна и тук), но за стриймване на видео във Facebook, ограничено до 10 минути. При излъчването на живо в YouTube можете да изберете дали записът да бъде с резолюция 240р или 480р, дали видеото да бъде Unlisted или Public, а дори и да напомните на приятелите си кога стартира стриймът ви чрез SMS или мейл. Максималното време на поточния запис може да бъде 15 минути, което за съжаление не е достатъчно, за да излъчим например цял епизод на “Първо по Дарик”.

Излъчване на живо в YouTube от XPERIA Z3

Картина в картината

Сред останалите нови екстри в камерата на Z3 е Face in, с която включвате и двете камери, поставяйки лицето си в картината. Имате избор дали то да се появи в балонче, квадрат, като половината кадър и т.н., а освен това в този режим можете да правите и клипове. Например записвате видео пред Бранденбургската врата и успоредно обяснявате как сте се напили в ресторанта до нея, записвайки и с двете камери.

Режисьорски подвизи

И последната по-интересна нова екстра в Camera apps на Xperia Z3 се нарича Multi camera. Това нещо се обяснява сложно и е най-добре да се види на живо. Става въпрос за възможност за създаване на един клип с няколко гледни точки, които всъщност са различни смартфони Xperia. Например сте на концерт на любимата си група с приятели, да, всички с Xperia Z3/Z3 Compact, включвате функцията Multi camera, свързвате смартфоните си чрез NFC и всички започвате да снимате. Всеки ще има не само своята гледна точка, но ще вижда на екрана и какво записват другите, като ще може да използва техния запис, преминавайки от една камера към друга. Всичко това става в реално време и каквото запишете на момента, остава като краен резултат. Multi camera ще бъде много полезна за любители видеооператори, начинаещи режисьори и т.н., тъй като по този начин можете да направите цяла продукция, при това доста простичко.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-06

В борба с мрака

Видеозаписът също е на много високо ниво, дори да не снимате в 4k, но има и още една интересна екстра. Sony за първи път въвежда ISO нива до 12800 при смартфоните.

Ръчният режим дава достъп до настройки на ISO 3200, ако снимате с резолюция 8 МР или по-малко. Въпросните нива до ISO 12800 са възможни при избрана сцена High Sensitivity, част от ръчниярежим, но са въпрос на воля от страна на камерата. Т.е. ако апаратът сам реши, може да качи нивата догоре, но ръчно това не може да стане.

Прекарах доста време в нощни снимки с Xperia Z3 и резултатите са доста добри от гледна точна на чувствителност на сензора и възможност да видите неща, които дори очите ви не различават в мрака. Разбира се, кадрите на тъмно са придружени от доста шум и зуумване в тях може да ви стресне, но за Facebook и за разглеждане на телефона са презадоволителни.

снимка със Sony XPERIA Z3

снимка със Sony XPERIA Z3 снимка със Sony XPERIA Z3

снимка със Sony XPERIA Z3 снимка със Sony XPERIA Z3

снимка със Sony XPERIA Z3 снимка със Sony XPERIA Z3

Извън всичко това ще кажа, че камерата на Sony Xperia Z3 снима доста прилично – ще видите примерните кадри тук. Снимките са с добри цветове и фокус на място, но в някои случаи сякаш софтуерът успява да ги сдъвче и ако решите да приближите в кадъра, ще видите шум. Ако обаче ги разглеждате върху ерана на телефона или просто не зуумвате – резултатът е чуден.

Неприятно впечатление ми направи предупреждението при включване на камерата, че при повишаване на температурата тя може да се изключи внезапно. Това за щастие не се случи при мен, но докато записвах 4k видео, се появи ново известие, че градусите се покачват. Не приемам подобни предупреждения за нормални и ако има нещо, което смущава устройството, би трябвало то да бъде отстранено, вместо потребителят да се ангажира с проблема.

Под чертата - подобренията в камерата спрямо Z2 са основно в направление допълнителни екстри и различни режими на снимане, както и повече стабилност при видеозапис. Това обаче е четвърти пореден камерафон на Sony с този сензор и обектив и би било интересно да видим в бъдеще подобрения, засягащи софтуерната обработка на кадрите или въобще нещо, което да отнесе качеството с още едно ниво нагоре. Ако Sony иска да остане на гребена на вълната и Xperia да бъдат разпознавани като качествени устройства за снимки, не бива да се държи сякаш най-доброто в мобилната фотография вече е постигнато.

Опростен софтуер, близък до чистия Android

Софтуерните добавки в камерата на Z3 са най-сериозната модификация по Android, която Sony са нанесли. Интерфейсът на смартфоните Xperia се слави като един от най-семплите, много близки до чистия Android, а новият флагман не е изключение.

Плаващите върху екрана уиджети Small apps, допълнителните екстри в менюто на батерията и няколкото фирмени приложения са всичко, оставено от Sony.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-07

Xperia Z3 идва с актуалните версии на Walkman, Lifelog, Xperia Lounge, Sketch и Movie creator, предлага 1 месец безплатно ползване на навигацията Garmin, достъп до селекция от приложения през Sony Select и още няколко добавки.

Хардуер без засечки

Под стъкленото тяло на Xperia Z3 е скрит същият чипсет, който видяхме в Z2 през февруари. Става въпрос за Snapdragon 801, при който обаче тук процесорът работи на по-висока честота от 2.5 GHz (2.3 GHz при Z2). Оперативната памет отново е 3 GB и сякаш е предостатъчна за всякакви тежки задачи, приложения и игри.

Конфигурацията се допълва от 16 GB вградена памет, а за повече ще можете да добавите своя microSD картас капацитет до 128 GB.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-09

Въпреки че на пазара скоро ще се появят някои устройства с по-новия и мощен чипсет Snapdragon 805, не бих казал, че има нещо, което може да ви притесни в работата със Z3. Всъщност това е един от най-бързите смартфони, с които съм работил.

PS4 гейминг през телефона

Новият флагман на Sony е първият смартфон с PS4 Remote Play. Какво е това? Накратко – вече можете да разцъквате любимите PS4 игри в което и да е помещение на жилището си, дори изобщо да не виждате телевизора.

Това всъщност е възможно благодарение на технологията, която заменя тв екрана с дисплея на смартфона ви. Xperia Z3 се поставя на специална приставка върху контролера на конзолата Dualshock 4 и върху него се прехвърля целият геймплей, докато в същото време телевизорът е свободен за футболен мач.

Условието е да сте свързани в една и съща Wi-Fi мрежа.

За аудиофилите

Технологията Digital Noise Cancelling в Z3 потиска до 98% от околния шум

И докато сте седнали удобно с джойстика и любимото PS4 заглавие, можете да се отделите напълно от околните с цифровата изолация на шума, която Xperia Z3 предлага. Тази екстра вече е позната от Z2, но имайте предвид, че за момента в комплекта на новия модел в България няма да влизат подходящите за нея специални слушалки. Такива ще можете да си вземете допълнително.

Подобренията в музикалната част включват и технологията DSEE HX на Sony, която подобрява качеството на песните, ако са с по-нисък битрейт.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-08

И, разбира се, най-ценното наследство от Xperia Z2 – стерео високоговорители, които при Z3 вече се виждат ясно в двата края на дисплея. Няма някаква драстична промяна в качеството или силата на звука спрямо предходния модел. Звученето е приятно, но все още One M8 на HTC води със своите BoomSound говорители.

Батерия за до 2 денонощия живот

Батерията е една от приятните изненади в Xperia Z3, а и при неговия умален вариант Z3 Compact. 5.2-инчовият флагман разполага с батерия с капацитет 3100 mAh, което изненадващо е със 100 mAh по-малко от Z2. Резултатите обаче са по-добри.

С умерено, нормално ползване Sony Xperia Z3 издържа до две денонощия с едно зареждане. Точно такова беше и официалното обещание на Sony при анонса на смартфона, като за целта е препоръчително да използвате STAMINA Mode.

Sony-XPERIA-Z3-review-nixanbal-10

Специалният режим намалява почти до 0 консумацията на енергия в стендбай режим, т.е. когато дисплеят на апарата не е светнат, батерията се пести сериозно. Има и още някои дребни екстри, които помагат за по-дълъг живот далеч от зарядното.

Най-ценното за мен в случая е, че не ми се налагаше постоянно да мисля за зареждане и дори с под 30% заряд можех да изляза и батерията пак щеше да оцелее.

Sony Xperia Z3 накратко

Ако сте прескочили Z2, новият Xperia Z3 заслужава специално внимание

Xperia Z3 е един от топ смартфоните на пазара в края на 2014 г. Той няма Quad HD резолюция на дисплея си и не предлага оптична стабилизация, но има суперярък екран и цифров заместител на OIS, който изглежда си върши работата.

Z3 ще се хареса на всички, които търсят дисплей с голям размер и отлично качество на изображението, стилен дизайн с премиум материали и батерия, на която може да се разчита. Ще бъде добър избор и за хората, които снимат и записват видео, особено тези с експериментаторски дух на любители режисьори, защото Camera Apps на Sony носят допълнителна стойност за камерата.

5.2-инчовият флагман на японците може да се стори труден за работа с една ръка за някои потребители, а черната версия ще ви накара постоянно да бършете отпечатъците от гърба на телефона.  

Sony Xperia Z3 вече се продава в България на цена от 1249 лв. без договор или на цени от около 800 лв. с подписване към оператор. 

9.6
Един от най-функционалните смартфони на пазара тази есен. Xperia Z3 предлага отличен дисплей, издръжлива батерия и солидна изработка, а условието да ви хареса е 5.2-инчовият екран да пасне в ръката ви. В противен случай Sony предлага Z3 Compact.
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 9
  • Камера 9
  • Производителност 10

6 НЕЩА за новите Neo QLED телевизори на Samsung

Стартът на Световното първенство по футбол в Катар 2022 е повод за много потребители да се замислят за ъпгрейд на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer