НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia Z5 Premium

Ревю на Sony Xperia Z5 Premium

Дизайн, който измести фокуса от първия 4k дисплей в смартфон

43987
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia Z5 Premium

За първи път със серията си Z5 Sony представи цели три смартфона от висок клас, като най-сериозен интерес без съмнение събуди Xperia Z5 Premium – първият смартфон в света с 4k резолюция на дисплея.

По време на премиерата на устройството на изложението IFA 2015 японците успяха да оставят много от журналистите със зяпнали усти, но след еуфорията идва въпросът – има ли смисъл от толкова много пиксели в толкова компактен екран?

Извън дисплей с впечатляващи характеристики Sony Xperia Z5 Premium е модел от най-висок клас и като такъв има още куп качества, но дали плюсовете са достатъчни, за да оправдаят високата му цена? И за какъв тип потребители е подходящ избор?

За всичко това и впечатленията ми от 3-седмичното ползване на първия 4k телефон, моля, четете в ревюто нататък...

Факторът Bar Conversation Test

Xperia Z5 Premium е най-красивият смартфон на 2015 г., стига да попаднете на неговата версия Chrome. Става въпрос за устройство с изключително стилна и характерна за моделите на Sony визия, което е изработено от стоманена рамка и гръб от стъкло, зад което всъщност стои истинско огледало. Не огледална повърхност, а огледало.

И по предложение на Косьо Вълков в ревюто ще отбележа т.нар. от него Bar Conversation Test или до каква степен смартфонът ти успява да привлича погледите и дори да стане тема на разговор. Погледнат отпред, Z5 Premium изглежда почти като всяко друго Sony, но задният му панел успя да накара четирима мои приятели (добре де – три приятелки и един приятел), да се захласнат по дизайна и да се поинтересуват кой е моделът. Не успях да завържа комуникация с непознати в метрото.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-08

Неприятният момент с оригиналния и впечатляващ дизайн е, че задният панел събира отпечатъци. Много са и са ясно видими. За мен огледалната повърхност срещу постоянната нужда от бърсане в тениската може да е честна сделка, но мнозина биха се отказали от версията Chrome. Е, за тях Z5 Premium се предлага още в златисто и в скучно черно.

Изключително красиво е гравираното лого XPERIA от лявата страна на стоманената рамка

И така, става въпрос за сравнително голям и тежък смартфон, който няма да се хареса на хората, свикнали с компактното и леко тяло на iPhone 6 например. Леко заоблените страни и в същото време усещането за ръбовете обаче ще дадат солиден захват и стабилност при работа. А ползването на Z5 Premium с една ръка е почти невъзможно, не и с моите палци.

Sony продължава стилната линия на своя OmniBalance дизайн, при който телефонът е еднакво красив, независимо от кой ъгъл се разглежда. По стоманената рамка на апарата има няколко физически бутона, сред които контроли за звука, такъв за камерата и традиционният за включване.

Скенер за пръстови отпечатъци променя дизайна

Под бутона за включване вече има скенер за пръстови отпечатъци, а това е наложило промяна в дизайна му – копчето като на ръчен часовник остава в миналото. Този бутон е плосък, дори леко потънал в корпуса. По-труден е за намиране и за натискане. Нещо повече – заради въвеждането на скенера за пръстови отпечатъци копчетата за контрол силата на звука са смъкнати още надолу и са неудобни. Изискват да преместите телефона в ръката си, за да може палецът да попадне върху тях.

Всички тези промени, в негативна посока според мен, са наложени тъкмо заради скенера. Струвало ли си е? Не.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-11

Но не защото скенерът не работи ОК, а просто защото това са твърде много промени за сметка на нещо, което не е задължително да присъства в един смартфон. Да, използвам го, винаги когато устройството ми предлага екстрата, но ако я няма – преживявам го.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-03

Все пак, за скенера – работи много бързо и при разпознаване на отпечатъка, отключва телефона за миг. Реагира, само ако екранът е светнат, а не и при изключен дисплей, както е при новите модели Nexus и Mate S например. Можете да запишете традиционно до 5 отпечатъка.

Най-често скенерът разпознаваше регистрирания ми палец, но имаше не един случай, в който стигах до няколко неуспешни опита и в крайна сметка се налагаше да въвеждам кода.

Все още водоустойчив?

Добрата новина е, че Sony са запазили високото ниво на защита от прах и вода и в този премиум модел, при това само с едно капаче. Под въпросното са скрити microSD и nanoSIM слотовете, докато 3.5 мм жак за слушалки и microUSB 2.0 портът са открити, но не бива да се притеснявате да потопите телефона.

Да, Sony престана да рекламира водоустойчивия характер на смартфоните си и не акцентира върху това, но всъщност нищо не се е променило.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-07

Причината в новата PR стратегия е, че много потребители са удавили устройствата си, защото не затварят добре капачетата или не спазват указанията на IP стандарта за защита. Така че превантивно японците не призовават потребителите да потапят смартфона си Xperia във вода.

И все пак - потапянето на апарата във вода е на ваша отговорност и имайте предвид, че защитата е само в сладка вода (реки, басейни, под душа). 

Първият смартфон с 4k дисплей

Почти няма смартфон от висок, а и не само, клас, който да не снима видео с Ultra HD резолюция. Sony обаче създаде първия модел, който дава възможност и да гледате създаденото 4k съдържание на същото устройство.

Sony Xperia Z5 Premium е първият смартфон с 4k дисплей, който, по неофициална информация, е произведен от Sharp. При 5.5-инчов диагонал това прави гъстота на точките от над 800 ppi.

На хартия звучи уау, но трезвомислещите потребители ще се запитат кому е нужно? Защо иконките на толкова малък екран трябва да са съставени от толкова много точки? Ненужно е. Затова всъщност и 4k магията на този екран влиза в действие, само когато е наистина необходима – при гледане на видеосъдържание или при преглед на снимки.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-05

Прави ли човешкото око разликата? Ако сте инженер от индустрията – вероятно. За мен обаче това е просто един чудесен дисплей с впечатляващ детайл и цветове. Не мога да кажа дали действително усещам 8 милиона пиксела или пък пред очите ми са по-малко. Но пък такава беше реакцията ни и когато се появиха Quad HD панелите – сякаш Full HD вече си беше достатъчна резолюция, но днес повечето флагмани прибягват към 2k дисплеите.

В крайна сметка може би няма да усетите нещо коренно различно от това, което ще видите при LG G4 или Galaxy S6, но Sony заслужават аплодисменти за технологичния пробив. В крайна сметка тъкмо това са иновациите в новите технологии – постоянното надскачане и постигане на непостижимото вчера. Е, някои такива пробиви не се налагат на пазара, а какво ще се случи с 4k при смартфоните – ще разберем в следващите година-две.

Лично не бих могъл да ви посъветвам да инвестирате допълнителни 200 лв. в 4k дисплея на Z5 Premium, вместо да ги спестите, избирайки оригиналния Xperia Z5. Ако все пак искате най-доброто от най-доброто – имате варианти.

Батерията е плюс

При Xperia Z5 Premium имаме заключена в корпуса батерия с капацитет 3430 mAh, което е съвсем ОК за смартфон с 5.5” дисплей и профил 7.8 мм. Лошата новина е, че не се поддържа безжично зареждане, което е приятно удобство, макар и все още не задължителна характеристика за съвременните смартфони. Добрата новина е всичко останало.

Xperia Z5 Premium поддържа QuickCharge 2.0 и голямата му батерия се запълва по-бързо или по спецификации на производителя – за 10 минути на зарядното ще получите 5.5 часа време за ползване.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-10

Най-важното всъщност засяга живота на батерията, който тук е 2 денонощия. Според официални данни на производителя и според моето време с телефона. В края на деня традиционно Z5 Premium имаше по 45-55% оставащ заряд, с който успявах да изкарам до средата на следващия ден. При това данните са без ползване на STAMINA Mode – режимът, който удължава значително живота на батерията, тъй като при изгаснал дисплей спира преноса на данни за някои или всички приложения.

Камерата

Камерата е богата на екстри, но има конкуренти с по-добри резултати

Камерата на Xperia Z5 Premium е идентична с тази на останалите два модела в новото семейство Z на Sony. Сензорът е нов 23 МР и е първата промяна от няколко години насам, защото при последните си 3-4 флагмана японците използваха един и същи 20.7 МР сензор.

Е, новият е сериозна крачка напред и това се разбира не само при пряко сравнение със старата камера. За Z5 Premium производителят твърди, че има най-бързия автофокус в света. Истината е, че бързината на фокусиране се забелязва, но самото правене на снимката отнема повече време - както в ръчен, така и в автоматичен режим. И това до голяма степен разваля удоволствието от притежанието на "камерафона с най-бързия автофокус в света".

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Sony XPERIA Z5 Premium 

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Sony XPERIA Z5 Premium

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium

При снимки, а най-вече при видеозапис, Z5 Premium за съжаление не разчита на оптична стабилизация на изображението, което оказва негативно влияние върху резултатите, особено ако не внимавате да го държите по-стабилно.

Клиповете с апарата имат прилично качество, макар че първият Full HD видеозапис отдолу като че ли губи детайлността на моменти, цветовете не са живи. Второто видео е Ultra HD, на близък обект и е видимо ниво отгоре. 

По отношение на резултатите - Z5 Premium доставя съвсем прилично качество при добри условия на снимане. Понякога фокусът не е съвсем намясто, а при ниска осветеност сензорът видимо улавя повече светлина и прави много тъмни обекти видими, но за сметка на повече шум. Ето и няколко сравнителни кадъра с Galaxy S6 на Samsung.

Снимките с Xperia Z5 Premium са вляво, тези с Galaxy S6 - вдясно. Кликнете върху кадрите, за да ги видите в пълен размер. 

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Samsung Galaxy S6 edge 

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Samsung Galaxy S6 edge

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Samsung Galaxy S6 edge

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Samsung Galaxy S6 edge

снимка със Sony XPERIA Z5 Premium снимка със Samsung Galaxy S6 edge

Интерфейсът на камерата на Xperia Z5 Premium е претърпял лек фейслифт. Отново вдясно е бутонът за правене на снимки, но отляво са изнесени различните режими. През тях се преминава с вертикално скролиране, като тук са автоматичният режим Superior Auto +, ръчен режим, видеозапис и достъп до Camera Apps.

В последното влизат Timeshift burst, Sound Photo, Multi Camera, 4k видео, AR effect, Панорама и други похвати за по-ефектни снимки. Точно така – 4k видеозаписът е изнесен като отделна добавка в камерата, което всъщност бих предпочел да бъде премахнато и резолюцията на клиповете да се избира в стандартните настройки.

Ръчният режим позволява използване на HDR, а също така дава възможност за настройка на баланса на бялото, нива на ISO, резолюция на снимки и т.н. Модели като HTC One A9 и LG G4 например тук дават по-широк избор от фини настройки, което може да има значение, ако сте любител фотограф и обичате да експериментирате.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-04

Xperia Z5 Premium е един от малкото днес смартфони, които предлагат хардуерен бутон за правене на снимки. Копчето е там, където трябва да бъде, удобно е и работи отлично. Когато телефонът не се използва, можете бързо да стартирате камерата с въпросния бутон. Задържайки го, има опция да настроите камерата да се включва и директно да прави снимка, да се включва и да стартира видеозапис или просто да се включи.

Хардуер на ниво

Хардуерът на Sony Xperia Z5 Premium включва най-добрия (но и най-проблемен) чипсет на Qualcomm за 2015 г. - Snapdragon 810. Въпросният използва 8-ядрен процесор и графичен чип Adreno 430, като осигурява плавна работа на системата и се справя с тежки задачи. Компания му правят 3 GB RAM.

Проблем за някои потребители може да се окаже загряването на корпуса при по-интензивно разцъкване на игри или продължително гледане на видео например. Това за щастие не води до прегряване и краш на системата, но ще усетите леко парене в дланите си.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-06

Тежки игри и приложения и въобще всякакви графични мъчения не бяха проблем за Z5 Premium през седмиците, в които го ползвах. Проблем обаче се появяваше в галерията, където смартфонът на няколко пъти отказваше да стартира видео. При това видео, заснето със собствената му камера. От втория или третия път нещата сработваха, но не беше приятен опит.

В хардуерно отношение трябва да отбележа още, че апаратът идва с цели 32 GB вградена памет + microSD слот за още до 200 GB. Наличните в смартфона са ОК, но ако планирате да използвате интензивно камерата и особено функцията за 4k видеозапис – изберете си и по-голяма карта. 

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-12

Характерна добавка за смартфоните Xperia от най-висок клас са предните стерео говорители. Звукът от тях е чист и с добро качество, но силата е под средното ниво за актуалните модели на пазара. Дори при максимално усилен звук, Z5 Premium може да ви послужи за музикално оформление, само ако сте сами в стая между 14 и 16 часа в неделя, когато никой, никъде не вдига шум и спикърите на смартфона имат някакъв шанс да изпъкнат. Да, на моменти слабият звук е дори изнервящ и бих предпочел един, но по-мощен говорител.

Sony Xperia Z5 Premium накратко

Новият топмодел на Sony е не просто премиум, той е класа. Като материали и изработка това е едно от най-добрите устройства на пазара, а огледалният гръб е категорично най-вълнуващото дизайнерско решение за годината.  

При Z5 Premium минус е невъзможността да избегнете отпечатъците по задния панел, слабото ниво на високоговорителите и понякога твърде дългият момент, нужен при правенето на снимки, независимо от бързината на автофокуса.

Към силните страни, освен уау дизайн, причислявам добрите резултати от камерата, отличната батерия и впечатляващия дисплей, независимо дали взимаме под внимание 4k резолюцията или не.

Sony-XPERIA-Z5-Premium---nixanbal-02

Дали е за вас? Ако версията с гръб от огледало ви е взела ума като на мен – сумата от 1499 лв. без или от 999 лв. с договор може и да е оправдана. Ако ли не, стандартният модел Xperia Z5 с цена от 1300 лв. без или от 800 лв. с договор може би е по-удачният вариант, пък дори и само с Full HD резолюция. 

9.0
Sony Xperia Z5 Premium е едно от най-красивите мобилни устройства на пазара някога, а сред силните страни са високата производителност, батерията и сполучливата камера, която, макар и не най-добрата на пазара, се справя прилично в много ситуации.
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 9

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer