НачалоВидео ревюРевю на Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra - най-добрата електрическа тротинетка на компанията досега

Ревю на Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra - най-добрата електрическа тротинетка на компанията досега

1011
Написана от  nixanbal

Electric Scooter 4 Ultra е най-добрата електрическа тротинетка на Xiaomi досега, като е по-масивна и с по-широка платформа, осигурява по-голям пробег, двойна система на окачване и по-висока защита от прах и вода. Подробностите - на следващите редове.

Още при първата ми среща с Electric Scooter 4 Ultra, когато ми го докараха на собствен ход пред блока, ми стана ясно, че тук нещата са малко по-различни от всички останали модели на марката, които съм тествал досега. Тротинетката е видимо по-голяма и двойното окачване веднага подсказва, че става въпрос за по-солидна машина, която би се справила и с лек парков офроуд или просто с раздрусаните софийски улици. Действително минаването през неравности е много по-меко, няма друсане, което да създава стрес за цялото тяло и захвата ви, а усещането е, че караш ховърборд... или поне си представям, че би било нещо такова.

При модела Ultra Xiaomi добавя по-висока защита от прах и вода IP55, което не го прави точно скутер-амфибия, но ви дава сигурност, че дъждът и дълбоките локви няма да го повредят. За сравнение Xiaomi Electric Scooter 4 Pro е с рейтинг IPX4, което означава по-ниска устойчивост на пръски вода и без защита от прах.

Ревю на електрическата тротинетка Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra в nixanbal.com

Конструкцията е все така алуминиева, платформата за стъпване е широка и удобна, а просветът е по-голям, макар че качвайки се отгоре ѝ, очаквано леко потъва. Кормилото е с гумирани дръжки, като на него са ускорителят, спирачката, звънецът и LCD дисплеят. Екранчето е полезно с това, че ви дава точна представа за нивото на батерията, за режима на каране и за скоростта, когато се движите.

Тротинетката се включва с продължително натискане на единствения бутон до дисплея, след което с едно натискане на същия се активират или гасят светлините, а с бързо двойно натискане се преминава през режимите на управление. Тук те са четири - режим на пешеходец с максимална скорост 6 км/ч, режим D с до 20 км/ч, както и режимите, достигащи лимита от 25 км/ч - S и S+. Основната разлика между последните два е, че S+ е по-динамичен и позволява по-бързо постигане на максималната скорост. Със сигурност не бих го препоръчал на начинаещите, за които това е първата електрическа тротинетка, защото е добре да имаш известен опит.

Ревю на електрическата тротинетка Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra в nixanbal.com

И това не е шега, защото скутерът е с нов, по-мощен мотор с пикова мощност 940 W спрямо 700 W при модела 4 Pro. Освен бързо набиране, това му дава възможност за справяне и с по-голям наклон на пътя. Може да се справи дори с изкачване на стръмния Черни връх. Булеварда, не този в планината. Спирачките са комбинация от електронна антиблокираща система (E-ABS) и drum brake или барабанна спирачка на задното колело. Те са отлични и с бързи реакции. Всъщност твърде бързи понякога и ми трябваше известно време за напасване към тях, тъй като при рязко спиране от висока скорост на моменти усещах как тръгвам да изхвръквам напред.

А гумите са 10-инчови Xiaomi DuraGel, които са безкамерни и самоуплътняващи се, както ги нарича производителят. Това всъщност означава, че са защитени от спукване и дори някакъв обект да ги пробие, ще можете просто да го извадите и гумата да се възстанови, без да спадне. Звучи яко, но не ми се наложи да го тествам на практика. Тествах обаче грайферите на тези сравнително широки гуми. Нямаха проблем с намокрения от дъжда миналата нощ асфалт, но през нападалите и вече изгнили листа в парка се усещаше лека несигурност.

Ревю на електрическата тротинетка Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra в nixanbal.com

Издържа мен и доста по-тежки хора с тегло до 120 килограма, а колко километра ще изминете с едно зареждане зависи от най-разнообразни фактори, включително теглото ви и терена, по който минаване. Максималният пробег за човек с тегло от 75 кг при управление със скорост 15 км/ч по равен път е 70 км, което е значително увеличение спрямо 4 Pro и нейните 55 км.

Тротинетката се сгъва много лесно, но това не означава, че механиката тук е опростена. Напротив - има допълнително захващане с цел по-висока сигурност. Все пак заключването при разгъване и отключването при сгъване не изисква да изгледате пет клипчета от YouTube и е съвсем интуитивно - просто повдигате леко и накланяте назад, след това още веднъж, за да освободите и втората кукичка. В сгънато положение можете да пренесете тротинеката в ръка над стълби или на кратки разстояния, но теглото ѝ е 24 килограма и половина, което за мен поне не я прави особено удобна за носене. Още първия ден, когато я получих обаче, ми се наложи да я кача до четвъртия етаж по стълбите. Получих коментар от един съсед, че моята поне е от леките и подобно нещо с неговата би било истинско мъчение, така че в крайна сметка изглежда положението не е толкова зле.

Ревю на електрическата тротинетка Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra в nixanbal.com

Като цяло Xiaomi отново успя да създаде чудесно средство за лично придвижване, което ме спечели с удобното и меко возене, с издръжливата си батерия и устойчива конструкция - както на сътресения по пътя, така и на прах и вода. Моделът Electric Scooter 4 Ultra е подходящ за хората, които биха го използвали активно и имат нужда от тротинетка не само да ходят с нея на работа и да се придвижват из града, но и обичат офроуд приключенията - било то в градския парк или някъде из горските поляни.

Huawei представи в Дубай смарт часовниците Watch 4 Pro Space Edition, Watch Fit 3 и още нови устройства

Huawei представи днес в Дубай новите си смарт часовници Watch 4 Pro Space Edition и Watch Fit 3, а също…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer