НачалоРевютаДругиРевю на YotaPhone 2

Ревю на YotaPhone 2

Двете лица на Русия

14444
Написана от  nixanbal
Ревю на YotaPhone 2

Когато чуете, че руска компания прави смартфони, вероятно не си представяте нещо, което бихте използвали. По-скоро се заражда любопитство  какво би могло да излезе от нацията, създател на Москвич. Е, не съм сигурен колко иновативен е бил за времето си емблематичният за миналото на много българи автомобил, но YotaPhone 2 е мобилен телефон с Android, който заслужава вниманието ви тъкмо заради новаторския си дух.

Това е смартфон с два екрана – един стандартен отпред и втори отзад, подобен на четец на е-книги. Звучи странно, а на живо изглежда още по-интересно.

За всички приложения на допълнителния дисплей на YotaPhone 2, за смисъла от двата екрана и има ли други качества устройството, моля, четете в ревюто нататък…

Дизайн с две лица

Някои от вас вероятно си спомнят якетата с две лица от 90-те, каквито вероятно съществуват и днес под някаква форма. Носиш го от едната страна и ти харесва как ти стои този зелен цвят със сини пришивки, но обърнеш ли го от другата – получаваш съвсем нов вид. Якето вече е черно, може би дори от различна материя, а има и екстри – допълнителни джобове...

Е, дизайнът на YotaPhone 2 е нещо такова.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-05

Смартфонът има особено атрактивна визия, но отначало е трудно да разбереш кое е предната му част и защо този телефон изглежда така. След това осъзнаваш, че освен стандартния 5" Full HD AMOLED дисплей апаратът има и втори екран отзад - да, точно така - това се оказва екран, а не картинка на капака - който изглежда като изрезка от вестник, но всъщност е интерактивна зона и изцяло сензорна.

Като размери YotaPhone 2 е една идея по-висок от Nokia Lumia 930 и iPhone 6 или малко по-нисък от One M8, а профилът му е около 9 мм. Телефонът е със заоблени старни и погледнат отпред леко напомня някои модели на Samsung от близкото минало (Galaxy Nexus). Като цяло визия на стандартен дроид, дизайн, който лежи удобно в дланта и почти е възможно да го използвате само с една ръка. Матираният корпус дава добър захват.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-01

Обръщайки апарата от другата страна, пред вас се разкрива вторият дисплей, чиито сиво-бели цветове почти го сливат с корпуса. Отгоре е основната камера и светкавицата, а в долната част е изписано името YotaPhone, за което ще получите куп въпроси от приятелите си.

Електронна хартия

Вторият дисплей прилича на парче вестник, но е сензорен и с различни приложения

Приликата с вестник не е случайна. Допълнителният дисплей на YotaPhone 2 се нарича EPD (Electronic Paper Display) и най-важното за него е, че е винаги включен и видим дори под слънчевите лъчи.

Екранът има 4.7-инчов диагонал с резолюция 960х540 пиксела и 235 ppi гъстота на точките, изобразява 16 нива на сивото и е покрит от Gorilla Glass 3.

Идеята на този дисплей тип електронна хартия е да е винаги включен и винаги активен, за да ви показва важна информация. Това може да са пропуснатите SMS-и и обаждания, имейли, или пък да е статус информация като час, дата, оставащ заряд и време на ползване, прогноза за времето и други.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-04

За лице на EPD дисплея можете да изберете YotaCover, което е избран от вас уолпейпър (в черно-бяло) + известия в дискретен вид. Т.е. хората наоколо няма да видят текст от съобщение или имейл. Другата опция е YotaPanel, което е панел, съставен от различни уиджети, напомнящ на началния екран от последната версия на Symbian. Тук можете да поставите различни по вид часовници, календар, прогноза за времето, бърз достъп до контакти и т.н. Възможно е да имате до 4 такива панела.

Защо ви трябва да получавате известията си и да следите статуса на телефона си през черно-бял екран? Много просто – за да пестите енергия. Защото технологията EPD е значително по-щадяща батерията от стандартен LCD дисплей например и в основата на този екран е заложена именно идеята за икономично разходване на заряда.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-02

EPD обаче има и своите недостатъци. Този дисплей няма подсветка, което означава, че не можете да четете нощем на него, ако не включите лампа. Освен това реакциите на екрана са по-бавни и това може да изнерви някои потребители.

Приложения на черно-белия дисплей

Щадящият батерията дисплей обещава до 100 часа четене на книги или например 18 часа ориентация по карта с едно зареждане

Помощният дисплей на YotaPhone 2 не служи само за това. Върху него можете да използвате т.нар. YotaApps – малки приложения, с които да убиете няколко минути или часа свободно време, без да хабите много от батерията. Тук са игрите Шах, Шашки, Судоку, 2048, както и приложения за четене на книги (Yota Reader) и такова за следене на RSS емисии (YotaRSS). Судокуто наистина ми липсва. 

Въпреки че аз не съм от хората, които биха чели върху екрана на телефона си, а и изобщо на електронно устройство, тъкмо последните две приложения би трябвало да са от водещо значение за вас, ако решите да изберете YotaPhone 2.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-07

Защото тъкмо възможността да четете часове наред от EPD дисплея на апарата, без да изтощите батерията му, е ключово предимство пред конкуренцията. По думите на производителя смартфонът може да издържи до 100 часа четене и прелистване на страници върху черно-белия му дисплей.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-09

Освен всичко изброено дотук, сиво-белият дисплей на YotaPhone 2 има и още приложения. Всъщност не бива да го приемаме като помощен екран с ограничен списък възможности. Той може да играе ролята на пълноценен основен екран, като за целта просто трябва да използвате функцията YotaMirror и от AMOLED дисплея да прехвърлите съдържанието отзад. Така на EPD повърхността можете да браузвате любимите си сайтове, да проверявате Facebook, имейла си, да пишете SMS-и, да играете игри и дори да гледате видео, макар че последните две реално са крайно непрепоръчителни. Едно – заради ниската опреснителна честота и две – ще гледате филма в черно и бяло.

Въпреки че през EPD дисплея можете да правите всичко, каквото и през основния екран, някои задачи просто не са удобни на него

Също забавна добавка на EPD дисплея са визуализациите, които се показват на него при ползване на камерата. На екрана изскача надпис “Smile”, подканвайки приятелите ви пред обектива да се усмихнат. Това и други подобни дреболии са не толкова значителни, но пък детайли, на които личи, че производителят е обърнал внимание, вземайки максимума от втория дисплей.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-10

Важна добавка тук е, че смартфонът разбира кой дисплей използвате и автоматично заключва другия. А отключването пък става или с физическия странично разположен бутон, или с приплъзване на палеца от основата на екрана нагоре – и при двата дисплея.

Чист, красив Android, но остарял

YotaPhone 2 използва Android и го предлага в най-чистия му вид. Освен изброените по-горе приложения, руснаците не са се изкушили да развеят родния флаг над софтуера на устройството и са го оставили такъв, какъвто голямата част от потребителите го предпочитат. Няма ги китайските цветни своеволия срещу интерфейса, нито пък корейските водопади от спорни по смисъл функции.

Въпреки близкото до Nexus усещане при ползване на устройството, разочароваща е версията на Android – KitKat. A KitKat, трябва да пресметнем реално, е твръде стар софтуер, за да излизат тепърва с него нови устройства.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-08

Така че приятното първоначално усещане бързо се разваля от липсата на новия Material Design и куп нови екстри от актуалния Android 5.0 Lollipop. Разбира се, ако смартфонът ще се използва от човек, за когото KitKat е просто шоколадов десерт, няма причина за притеснение. Освен това, тъкмо заради немодифицирания интерфейс, би било логично в някакъв момент от близкото бъдеще руснаците да осигурят ъпдейт.

Хардуер, реколта края на 2013-а

Друго слабо място на YotaPhone 2 е харуерното му обезпечение. Апаратът за съжаление беше представен в първите месеци на 2014 г. и излизайки в края на същата не предложи никакви актуализации по първоначално обявената конфигурация. Затова уж новият за пазара YotaPhone 2 има хардуер на апарат на повече от година.

Не звучи никак добре и ако освен иновативния подход с дисплеите, искате да притежавате и най-актуалното като спецификации при смартфоните – тук Yota губи точки.  

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-11

Все пак нещата не са плачевни, устройството върви съвсем прилично, пък макар и не като най-напомпаните флагмани днес. Налице е чипсет Snapdragon 800 с четириядрен процесор на 2.2 GHz, 2 GB RAM и 32 GB вградена памет. microSD слот няма, а този за nanoSIM картата интересно е скрит в бутона за регулиране силата на звука. За да смените SIM картата си всъщност трябва да използвате игла и с нея да извадите въпросния бутон, играещ ролята и на гнездо за чипа. Не знам дали заради това нестандартно решение или по друга причина, но на два пъти ми се случи картата да изгуби връзка с оператор и да се наложи да я вадя и поставям наново.

Като цяло нямам оплаквания от твърде бавна работа или забивания, но клавиатурата... клавиатурата е сензационно слабо изпълнена. Изглежда добре и е удобна за писане, но нещо в този телефон отказва да разпознава набраните символи и ако забързате само малко, може да се окаже, че не сте въвели цели думи. Наистина много лоша оценка за нещо, уж толкова простичко. Със сигурност е добре да разгледате алтернативни начини за въвеждане на текст, като например Swype.

О, все пак ще добавя, че YotaPhone 2 ме зарадва с наличието на NFC, с което лесно можете да го свързвате с аксесоари или да прехвърляте файлове към/от други телефони само с докосване. 

Камера на средно ниво

Камерата е друг белег, че телефонът е от висок клас, но закъснял на пазара. Сензорът е 8-мегапикселов, има LED светкавица в подкрепа през нощта, а видеозаписът е Full HD при 30 к/с.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-06

Резултатите не са нещо, от което да се срамувате, споделяйки в Twitter и Facebook, дори може да улучите някои много добри кадри, но като цяло нивото е видимо под това на най-добрите камерафони от 2014 г.

IMG 20150114 205946 IMG 20150119 103751

IMG 20150119 122358 IMG 20150119 130912

А самото приложение за камерата отново е това на Google, тъй като, както стана дума по-горе, Yota не са пипали почти нищо по софтуера. Е, честно казано семплият визуално и функционално интерфейс на Google Camera не ми е любимият начин за правене на снимки и алтернативите на голямите поизводители на смартфони с Android са за предпочитане, но в Play Store има богат избор.

Батерия

Батерията е с капацитет 2500 mAh и въпреки че не е достъпна за потребителя – представете си сложната схема с двата екрана и вадеща се батерия – смартфонът предлага безжично зареждане. Тази функция улеснява до голяма степен потребителите, които нямат време да ровят и разнасят кабели напред-назад, тъй като можете да поставите плочката за зареждане на бюрото си и докато сте на РС-то, YotaPhone 2 ще се зарежда.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-12

При нормална работа с телефона той успя да издържи денонощие и малко при мен или до две, ако намаля браузването и Viber.

Но използвайки телефона само за около седмица, аз не успях да придобия навиците, които би следвало да натрупа потенциалният собственик на YotaPhone 2. И които да направят живота на батерията му осезаемо по-дълъг. От друга страна може би просто аз не съм типът потребители, към които е насочен този смартфон, защото не чета книги на електронни устройства и колкото и да харесвам EPD дисплея, улавях се да го използвам най-често за игра на Судоку.

YotaPhone 2 накратко

Отличен избор за четящите е-книги, но ако сте от тях, най-вероятно вече имате Kindle

YotaPhone 2 е телефон с впечатляваща и уникална характеристика, която грабва вниманието веднага и те кара да се заиграеш с устройството, разучавайки купищата възможности на втория екран. Иновативният дух на Yota Devices личи ярко и добрата новина е, че тук не става дума за някакъв трик, а за реално полезно решение.

YotaPhone 2 обаче е смартфон с ограничена целева аудитория и бих го препоръчал лесно на всеки, който чете много книги на телефона си или би играл шах с часове. За останалите – изборът е малко по-сложен.

Защото извън иновативния подход с двата дисплея, полезни при по-горните случаи, YotaPhone 2 всъщност е смартфон с неактуален вече хардуер и софтуер. Това е апарат, който няма нито една вълнуваща добавка, оставяйки EPD дисплея настрана.

YotaPhone-2-review-by-nixanbal-13

И все пак, ако концепцията на руснаците ви е грабнала, цената на YotaPhone 2 у нас е около 1300 лв. без договор или от 1080 лв. нагоре с подписване към VIVACOM. 

7.8
YotaPhone 2 е смартфон с иновативен характер, който е различен от всички останали на пазара. Подходящ е за хората, които четат електронни книги, но за всички останали високата цена може да е разколебаващ фактор...
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 8
  • Батерия 9
  • Камера 7
  • Производителност 7

Samsung The Freestyle 2nd Gen е преносима станция за забавления със 100" екран

Това цилиндрично малко устройство вече стана доста популярно с първото си издание, а сега у мен е неговата втора версия.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer