НачалоНовиниРоумингът в ЕС остава без такси до 2032 г.

Роумингът в ЕС остава без такси до 2032 г.

1491
Написана от  nixanbal 10 декември 2021
Роумингът в ЕС остава без такси до 2032 г.

От 2017 г. в Европейския съюз важи регулацията "Roam Like at Home", която позволява на всички нас да пътуваме в неговите граници, без да заплащаме такси за роуминг. Тази възможност да използваме мобилния си план навсякъде в ЕС, сякаш сме у дома, в мрежата на собствения си оператор, сега беше удължена до 2032 г.

Първоначалният срок без роуминг такси беше до 1 юли 2022 г., но Европейският парламент сега реши, че ще го удължи с 10 години до 2032 г. 

Това означава, че гражданите на ЕС не могат да бъдат таксувани допълнително за разговори, SMS и мобилен интернет, когато пътуват в границите на алианса. 

Новата регулация добавя още някои ползи за потребителите, което включва достъп до 5G, когато има такова покритие, за клиентите, които вече използват новата технология в собствените си държави.  

Освен това операторите ще трябва да информират потребителите, когато те ще бъдат таксувани допълнително за обаждане на различни услуги, като обслужващи номера, застрахователни компании и други, които иначе са безплатни при позвъняване от вкъщи. Чрез SMS ще трябва да бъдем известявани и как можем да се свържем със спешни служби, включително номер 112 и негови алтернативи. 

Все още обаче стои въпросът с международните обаждания в рамките на ЕС, които са на по-високи цени. Урсула Пахл, заместник-генерален директор на Европейската организация на потребителите (BEUC), призовава Европейската комисия да предложи законодателство, което да намали и тях. 

Честито на всички пътуващи! Сега остава да възобновим и пътуванията.

5 софтуерни трика със Samsung Galaxy Z Fold 3

В ревюто на Galaxy Z Fold 3 вече ви разказах за личните си впечатления от работата ми с най-новия и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer