НачалоНовиниРоумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

Роумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

15138
Написана от  nixanbal 15 юни 2017
Роумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

Честит 15 юни! Денят, в който таксуването при роуминг в границите на Европейския съюз най-после получи дълго чакания рестарт. От днес, когато използваме мобилния си при пътуване в ЕС, ще разчитаме на включеното в тарифния си план потребление, но това не важи изцяло за мегабайтите. Колко трафик в крайна сметка можем да ползваме?

От 15 юни 2017 г. ще можем да използваме включените минути и SMS-и в тарифния си план и в роуминг в ЕС. Ако те са неограничени - ще говорим неограничено. 

При мобилния интернет обаче има някои условия. 

Ако сте сключили договор за някой от по-новите тарифни планове на операторите - те имат точно посочен трафик, който можете да ползвате в ЕС.

Ако обаче сте на някой от предишните планове, не всички мегабайти от пакета ви ще са достъпни и в ЕС. Количеството се изчислява с формула и тя няма нищо общо с това дали планът ви включва 2 или 20 GB, а с месечната ви такса.

Месечната си такса без ДДС разделяте на 7.7 евро, което е цената за 1 GB, която операторът ви плаща на чуждия оператор на едро през 2017 г., а полученото умножавате по две. Това е минималният трафик, който операторът ви трябва да ви предостави за ползване в ЕС от днес. Ако изразходвате този обем, ще бъдете таксувани по максимум 0.018 лв./МВ с ДДС.

При някои оператори влизат още отсега по-ниските цени на едро, които ще са валидни от догодина - 6 евро за 1 GB и 0.014 лв./МВ.

Имайте предвид, че с по-горната формула се получава общият обем мегабайти, които ще имате в ЕС, но колко от тях са на максимална скорост зависи от това дали имате такива останали в плана си в България. Т.е. ако по формулата имате 2000 МВ за роуминг, но в България вече сте на ниска скорост, защото сте изчерпили трафика на максимална, и в ЕС ще сте на ниска скорост. 

Ако в тарифния си план нямате МВ, ще бъдете таксувани според тарифния си план, според който плащате за интернет и в България. 

Всеки оператор трябва да уведоми клиентите си за точния обем МВ, които ще може да използва в роуминг в ЕС занапред, като винаги можете да му се обадите и да проверите сами. 

Така че, все още има вариант, в който да се наложи да плащате над месечната си такса при пътуване в роуминг, но със сигурност дойде краят на шоковите сметки. 

Смартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

Здравейте от Сан Хосе, Калифорния, където току-що Samsung представи новите си флагмани от серията Galaxy S24. И трите модела предлагат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer