НачалоНовиниiPhone ще може да заобикаля CAPTCHA с iOS 16

iPhone ще може да заобикаля CAPTCHA с iOS 16

1259
Написана от  dessyteneva 21 юни 2022
iPhone ще може да заобикаля CAPTCHA с iOS 16

Ако отдавна ви е омръзнало да търсите изображения на еднакви предмети или да се чудите какъв е шифрования текст, който сте длъжни да изпишете, за да докажете, че не сте робот и да продължите, може би ще се зарадвате да научите, че с iOS 16 вече ще можете да заобикаляте т.нар. CAPTCHA в поддържаните сайтове и приложения. Удобната функция се нарича “Automatic Verification” (автоматично удостоверяване) и когато бъде активирана iCloud автоматично и безопасно ще потвърди вашето устройство и акаунт във фонов режим.

Наскоро Apple пусна клип с технически подробности за това как точно работи функцията, но накратко - системата проверява дали устройството и акаунтът са наред и предоставя токен за личен достъп до съответното приложение или сайт. Новата система несъмнено ще улесни потребителите на iPhone при вписване или създаване на акаунт, като същевременно ще подобри поверителността и достъпността на услугите.

Във видеото, излъчено по време на WWDC 2022, Apple посочва, че “токените за личен достъп са мощна алтернатива, която ви помага да идентифицирате HTTP заявки от легитимни устройства и хора, без да компрометирате тяхната самоличност или лична информация”. Компании като Cloudflare и Fastly вече обявиха поддръжка за тези токени, което означава, че възможността за заобикаляне на досадната CAPTCHA може да пристигне съвсем скоро в милиони приложения и сайтове, поддържани от тези платформи, а с течение на времето удобната функция ще стане още по-широкодостъпна.

Що се отнася до първите бета версии на iOS 16 и iPadOS 16, автоматичната проверка е активирана по подразбиране, а Apple посова, че функцията ще се поддържа и от macOS Ventura.

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer