НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Nexus

Ревю на Samsung Galaxy Nexus

Новият рицар в пластмасови доспехи

17992
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Nexus

Вече близо месец използвам като основен телефон Samsung Galaxy Nexus с идеята да добия реални впечатления от машинката, да се запозная по-добре с Android 4.0 и да успея да ви разкажа подробностите в това ревю. За тези дни се убедих, че новият смартфон на Google и Samsung работи бързо, има удивителен живот на батерията и несъответстващо евтина изработка на корпуса. За тези и още детайли около Galaxy Nexus, моля, четете нататък в ревюто...

Най-добрата батерия в Android?

За първи път започвам продуктово ревю с информация за живота на батерията, но Samsung Galaxy Nexus ме изненада много приятно. Консумацията на енергия и по-точно управлението на този процес винаги е бил проблем на операционната система Android. С този модел и новата версия Ice Cream Sandwich обаче нещата са съвсем различни. Две денонощния. Толкова успя да издържи най-много смартфонът, откакто е при мен. Споменах, че го ползвам като основен и единствен апарат, така че не го оставям да си почива много между разговорите, снимки с камерата, социални мрежи и имейл, когато съм навън. Синхронизациите са включени, а яркостта на екрана оставих на автоматична, след като първите дни установих, че вечер дисплеят може направо да те ослепи.

Така че 6 от 6 точки за батерията на Galaxy Nexus и категорично това е дроидът с най-добър живот, който съм ползвал досега.

P2249069

Дисплей

Излишно е да се захласвам по Super AMOLED дисплея на този модел – знаем, че Samsung са майстори в глезотиите за окото и смартфоните им от висок клас (а и не само) винаги са предлагали ярка и приятна картина. Тук не е използвана технологията Super AMOLED Plus, която познаваме от Galaxy S II. Но предимствата й и бездруго са спорни, защото цветовете при нея са далеч от истинските и са твърде подсилени.

P2249183

Независимо от това, акцентът при дисплея на Galaxy Nexus е резолюцията от 1280х720 пиксела при диагонал 4.65“. Ако четете редовно блога, може би сте обърнали внимание, че за мен машинките с 4.3“-4.7“ екрани са най-удобни за работа, така че с този телефон ми беше изключително приятно. На по-големия екран е по-удобно да браузваш, да четеш блогове, социални мрежи, да пишеш мейли.

За дамите и за всички с по-малки ръце обаче Samsung Galaxy Nexus може да се окаже неудобен.

Странният случай с трите бутона

Под екрана ще забележите трите основни бутона на Android 4.0, които вече не са капацитивни върху корпуса, а са част от дисплея. Това е и първата глупост в телефона. Абсолютно ненужно решение, без никаква стойност за потребителя. Бутоните се обръщат според позицията на устройството, на моменти изчезват, но се появяват, ако докоснете върху зоната...

P2249047

Защо е всичко това, ако нямат друга функционалност и най-малкото – защо не се скриват при игра или работа с определени приложения? Наистина продължавам да търся логиката в това решение, но има опция да я разберем и с някой бъдещ ъпдейт за Android 4.0, който да добави смисъл.

На този етап имам едно наум – ако избирам телефон с Ice Cream Sandwich, ще се оглеждам за такъв с капацитивни бутони под екрана.

Чисто удоволствие от Ice Cream Sandwich

Както знаете Galaxy Nexus е първият смартфон с новата версия на Android Ice Cream Sandwich, а като модел на Google тя е в чистия си вид – няма модифициран интерфейс TouchWiz отгоре й. На този етап това е по-скоро добре, защото смартфоните с Android 4.0 не са навлезли на пазара и усещането за нов интерфейс, ново оформление на менюто с приложенията и уиджетите, нови екстри и т.н. е приятно.

Предимство за Galaxy Nexus е и че ще бъде редовно актуализиран със следващите версии на Android, при това винаги първи. Това прави устройството добра инвестиция, ако държите да получавате ъпдейти в кратки срокове и за по-дълъг период.

За бързите реакции се грижи двуядреният процесор от Texas Instruments на 1.2 GHz и 1 GB RAM памет.

По отношение на софтуера ще добавя, че работата с телефона е доста пъргава и без забавяния из менютата и приложенията. Това е добра новина, защото новите глезотии за окото в интерфейса на Android 4.0 можеше да окажат и негативен ефект върху работата с операционната система.

P2249128

Камерата е едва 5 МР, но се справя отлично през деня

Samsung продължава да залага на 5 МР камера и при този модел, но личи, че има подобрение в качеството на изображенията на фона на конкурентите със същата резолюция. Снимките на дневна светлина са страшно добри – вече ви показах няколко кадъра, но ето още примерни в оригинален размер и без обработка.

IMG 20120206 131319 IMG 20120206 210059 IMG 20120207 130350 IMG 20120207 130850

IMG 20120208 115810 IMG 20120210 134323 IMG 20120216 123816 IMG 20120221 125718

При слабо осветление или при нощно снимане положението е доста зле. Макро кадри със светкавица стават добре, но ако искате да снимате заснежена нощна София например, няма да стане. Тук Nokia N8 е доста по-напред.

Ето и примерно Full HD видео, заснето с телефона:

Не е изработката на телефон за 1000-1200 лв.

ОК, надявам се това да е последният хай-енд смартфон на Samsung, който трябва да критикувам заради изработката и избора на материали за корпуса. Дали пластмасата е толкова скъпа или южнокорейците просто обичат усещането от нея, не знам. Galaxy Nexus обаче не е направен сякаш ще струва 1000-1200 лв.

P2249224

Дизайнът на устройството е много приятен – супер тънък в горната част, с лека извивка на дисплея, зоната около камерата изглежда отлично. След това визията е била реализирана и са се появили проблемите. Дори ако оставим настрана самата идея, че телефонът е пластмасов, в предната му част има едно неприятно усещане, когато прокарате пръст през дисплея и докоснете страните му. Сякаш пластмасата не е била загладена или кой знае какво и рамката около стъклото леко драска, създавайки усещане за незавършеност и лоша изработка. Като добавим към това и скромното тегло от 135 грама за толкова голям апарат, нещата не стават по-добре.  

Все пак по-скоро да

Под чертата Samsung Galaxy Nexus е може би най-добрият избор за смартфон с Android OS към датата 26 февруари. От технологична гледна точка и като актуален софтуер в момента конкуренцията е никаква. Съвсем скоро обаче устройства от типа на Motorola RAZR ще получат ъпдейт до Android Ice Cream Sandwich и предимствата на Galaxy Nexus ще намалеят значително. Освен това RAZR удря в земята модела на Samsung по отношение на качествена изработка. Батерията все пак си остава основно предимство на Nexus и ако ви е писнало да зареждате телефона си на 12 часа, това може да е вашият смартфон. Наистина е приятно да знаеш, че дори ако излезеш с 50% заряд в батерията, той няма да издъхне преди да си се прибрал.

Още снимки на Samsung Galaxy Nexus вижте във Facebook групата на блога

P2249210

Цената на Samsung Galaxy Nexus е около 1100 лв. без договор, а с двугодишен контракт за скъп план към М-Тел или VIVACOM сумата може да падне до 799 лв.  

7.8
Galaxy Nexus е смартфон под бранда на Google и като такъв не просто предлага отличен набор възможности, но можете да разчитате и на бързи ъпдейти към следващите версии на Android.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 9
  • Камера 7
  • Производителност 8

Първият електромобил на Xiaomi се появи предпремиерно и изглежда страхотно

Преди две години и половина Xiaomi обяви, че започва да работи по първия си електрически автомобил и че първоначалната инвестиция…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer