НачалоНовиниSamsung Galaxy Z Flip 4 има подобрена камера и по-голяма батерия

Samsung Galaxy Z Flip 4 има подобрена камера и по-голяма батерия

4156
Написана от  nixanbal 10 август 2022
Samsung Galaxy Z Flip 4 има подобрена камера и по-голяма батерия

Samsung току-що представи новия си компактен смартфон със сгъваем дисплей Galaxy Z Flip 4. Той не носи революционни промени, каквито видяхме при Galaxy Z Flip 3 спрямо Galaxy Z Flip, но залага на доказалата се като успешна формула, надградена с някои ключови подобрения - по-светлочувствителна камера, по-солидна батерия и още по-удобни размери.

Първите новости при Galaxy Z Flip 4 засягат намалените габарити на корпуса му, който е с по някой и друг милиметър по-компактен и има по-фина панта на сгъване. Дебелината на тялото от 6.9 мм в разгънато и от 15.9 до 17.1 мм в сгънато положение е запазена непроменена, но теглото му е увеличено от 183 на 187 грама. Причината за това най-вероятно се дължи на по-солидната батерия - тя вече е с капацитет от 3700 mAh спрямо 3300 mAh при предишния модел.

Имайки предвид, че издръжливостта на Flip 3 беше единствената ми по-сериозна забележка към модела тогава, този ъпгрейд е добре дошъл и се надявам да се отрази в по-дълъг живот. Ключово подобрение е и по-бързото зареждане - то вече е максимум 25 W (15 W при Flip 3) и с такова или по-бързо зарядно ще можете да запълните до 50% от батерията за 30 минути. Все така се поддържа безжично, както и обърнато безжично зареждане.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Иначе тялото продължава да се базира на конструкция от "най-здравия алуминий" - т.нар. Armor Aluminum, както и на стъклени панели, защитени от най-новото и устойчиво Gorilla Glass Victus+. Запазена е високата защита от вода IPx8, което означава, че Flip 4 може да издържи до половин час под вода на дълбочина до 1.5 метра. Samsung гарантира и че телефонът ще устои на най-малко 200 000 сгъвания и разгъвания.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Външният дисплей, т.нар. Cover screen, е останал непроменен, въпреки слуховете за по-голям размер. Той все така е с диагонал 1.9", има Super AMOLED панел, 60 Hz опресняване и резолюция от 260 х 512 пиксела за гъстота на точките от 302 ppi. Новото е, че през този екран вече има повече достъпни функции, включително възможност за директни обаждания към 3 избрани контакта. Има и опция за отговор на съобщения - чрез емотикони, глас към текст или предварително зададени фрази. Персонализирането на Cover screen-а също е по-богато, като има кореспондиращи с основния екран теми и възможност да сложите като уолпейпър дори кратко 15-секундно видео (трябва да е до 100 МВ и с Full HD резолюция).

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Основният дисплей на Galaxy Z Flip 4 до голяма степен е непроменен - има 6.7" Dynamic AMOLED 2X панел с Full HD+ резолюция от 2640 х 1080 пиксела и гъстота на точките от 426 ppi. Опреснителната честота е максимум 120 Hz, но новото е, че тя може да падне до 1 Hz, а досега долната граница беше 10 Hz. Не е кой знае какъв ъпгрейд, но все пак може да спомогне за по-добър живот на батерията.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Камерата на Galaxy Z Flip 4 също е обновена, макар и да не личи на първо четене. Тя залага на нов 12 МР сензор, който има размер на пикселите от 1.8 μm спрямо 1.4 μm при Galaxy Z Flip 3. Това означава повече уловена светлина и по-ясни снимки, дори при ниска осветеност, като според Samsung сензорът е с 65% по-светлочувствителен. Основната камера има бленда f/1.8 и OIS. Втората камера е добре позната - 12 МР сензор с ултраширок обхват от 123 градуса и размер на пикселите 1.12 μm. Тя няма автофокус, така че не може да се използва и за макро снимки, какъвто е случаят при други модели.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Селфи камерата е изрязана в сгъваемия дисплей и има 10 МР резолюция. Предвид гъвкавите заложби на Galaxy Z Flip 4 обаче, най-вероятно ще използвате основната и за автопортрети.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Конфигурацията на Galaxy Z Flip 4 е актуализирана и новият модел вече се базира на най-актуалния и най-мощен чипсет на Qualcomm досега - Snapdragon 8+ Gen 1. Към него има 8 GB RAM и 128, 256 или 512 GB вградена памет.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Samsung ще предлага Galaxy Z Flip 4 в България в четири цвята - Graphite, Pink Gold, Bora Purple и моят любим - Blue. Ще има и опцията Bespoke Edition, с която потребителите могат да изберат различен цвят за всяка от страните на телефона, но тя ще бъде достъпна само в страните с достъп до онлайн магазин на Samsung, каквато България не е.

Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Цената на модела е 2149 лв. за 128 GB, 2249 лв. за 256 GB и 2499 лв. за 512 GB. От днес, 10 август, започват предварителни поръчки, а продажбите стартират на 26 август. Клиентите, поръчали модела в този период, ще получат отстъпка от цената му в размер на 300 лв., както и възможност за еднократна смяна на преференциална цена на сгъваемия дисплей в рамките на една година от закупуването в оторизиран сервиз на Samsung.

Изкуствен интелект като значка на ревера - може ли AI Pin да измести смартфона

Младата технологична компания Humane е горещата тема на седмицата, след като на 9 ноември стана ясно, че е готова да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer