НачалоНовиниSamsung Galaxy Z Fold 2 и как скучните смартфони скоро ще бъдат в миналото

Samsung Galaxy Z Fold 2 и как скучните смартфони скоро ще бъдат в миналото

3209
Написана от  nixanbal 26 октомври 2020
Samsung Galaxy Z Fold 2 и как скучните смартфони скоро ще бъдат в миналото

Наскоро в nixanbal.com ви предложих своето ревю на Galaxy Z Fold 2, който е най-новият смартфон със сгъваем дисплей на Samsung. А освен това и най-скъпият модел в портфолиото на компанията. В дните, които прекарах с апарата, събрах много впечатления не само за него, но и за самата концепция за сгъваемите екрани в мобилни устройства, която все още навлиза на пазара, но идва с много обещания да промени не само начина, по който те изглеждат, но и навиците ни за използването им. В този материал, част от съвместната ни рубрика #WithGalaxy със Samsung, няма да засягам толкова самите спецификации, колкото новите възможности за взаимодействие с най-използваното устройство в ежедневието ни - мобилния ни телефон.

Детайлното ревю на Galaxy Z Fold 2 можете да видите в този материал - цък

Започвам с това, което допреди смартфони като Galaxy Z Fold 2 беше просто невъзможно - да носиш огромен 7.6" дисплей в джоба си. Помислете си - таблетите може да не са най-жизненоважните устройства и за повечето от нас притежаването на такъв е неоправдано. Само че, ако телефонът може да се трансформира и в нещо подобно - няма ли да е перфектният сценарий? Защото в повечето ежедневни задачи едва ли имаме нужда от гигантски телефон, но има редица ситуации, в които ми се е искало екранът да е с някой и друг инч по-голям. Например при гледане на видео - случвало ми се е да изчакам да седна пред лаптопа си, за да изгледам трейлър на филм, който очаквам ("Black Widow" отново беше отложен, вече за 2021 г.), само за да не си разваля удоволствието с малкия екран или да не пропусна някой дребен и важен детайл, каквито Marvel често вкарват в промо клиповете си. Голям екран ми е липсвал и винаги, когато чета текстове - независимо дали документ по имейла или статия в сайт.

Samsung Galaxy Z Fold 2 nixanbal

Само че освен нещата, които този разгъващ се голям екран прави по-удобни, има и такива, които изобщо стават възможни благодарение на него. Говоря за писането на документи. Да, разбира се, че има как да се случи и на стандартен телефон, но освен при 2-3 скучни полета, никога преди това не бях използвал смартфона си, за да пиша на него ревю. Просто е нелепо. Това обаче се случи съвсем естествено при Galaxy Z Fold 2, при който клавиатурата се разделя на две, така че двете части да са близо до двата ви палеца.

Иначе, апаратът предлага и вариант да се използва като конвенционален смартфон благодарение на 6.2" външен екран, който е една идея по-тесен от стандартното, но позволява вършенето на всякакви задачи.

Samsung Galaxy Z Fold 2 nixanbal

Всъщност, идеята на този външен дисплей е да спести отварянето на големия при всяко посягане към телефона. Защото от една страна няма да е удобно да го правите, само за да проверите колко е часът или някое известие, а от друга - ще хабите излишно батерията.

В дните, в които имах у себе си Galaxy Z Fold 2, не си спестявах ползването на вътрешния екран, защото смятам, че той е същината на това устройство и не си струва да си налагаме подобни ограничения. Само че заедно с телефона имах и безжичните слушалки Galaxy Buds Live, които бяха представени заедно с него и серията Note 20 в края на лятото, и смятам, че са един от най-важните аксесоари, в които си струва да инвестирате, ако въобще се оглеждате за такива. Идеята ми беше не само да подготвя и ревюто на новите Buds, но и да проверя доколко има смисъл от връзката между двата продукта. Оказва се, че с подобни слушалки можете да си спестите ваденето на телефона от джоба при разговори, слушане на музика и получаване на съобщения. За всичко това ще чувате известия в ухото си, като въпреки миниатюрните им размери и почти сливащата се с ушната мида форма, Galaxy Buds Live дават възможност и за контрол на музиката, като предлагат доста приятна интеграция със Spotify. С тях можете също така да регулирате силата на звука, което става със задържане на пръст върху едната от двете слушалки.

Samsung Galaxy Z Fold 2 nixanbal

Повече подробности за Galaxy Buds Live ще ви разкажа в детайлното ревю, което подготвям за тях, но и тук исках да ги спомена накратко. Заради възможността да прехвърлите към тях някои от споменатите задачи, а и заради опцията да ги зареждате от телефона, без нужда от каквито и да било кабели. Защото Galaxy Z Fold 2 поддържа безжично и обърнато безжично зареждане, като последното позволява да захраните Buds Live, като просто ги поставите (прибрани в малката им кутийка) върху гърба на телефона.

Samsung Galaxy Z Fold 2 nixanbal

Към края на материала ще се върна на Galaxy Z Fold 2 и на смисъла от този дисплей в софтуерно отношение. Понеже идеята за по-голям екран при гледане на видео и четене на статии е страхотна, но би било глупаво, ако няма и специални софтуерни разработки, които да допринесат с още добавена стойност към големия екран. Такива има и се надявам и в бъдеще да виждаме все повече, както смятам, че предразполага 7.6-инчовият диагонал. Говоря за възможността за едновременно използване на три приложения върху екрана например, което в моето ежедневие не ми се налагаше често, но смятам, че работещите повече с офис приложения потребители биха оценили това. Можете просто да провлачвате файл от галерията в Word документ или да улесните създаването на презентации с мобилната версия на PowerPoint. Това, което аз оцених повече, е режимът, позволяващ на някои приложения да се разгърнат на големия екран. Когато преглеждате мейлите си например, можете от едната страна да виждате списъка с тях, а от другата - отворен конкретен имейл. Това прави работата по-удобна, а в същото време ви кара да усещате устройството в ръцете си по-интелигентно от стандартен телефон.

Samsung Galaxy Z Fold 2 nixanbal

Това бяха някои допълнителни впечатления за Galaxy Z Fold 2, които исках да споделя с вас след едноседмичната си работа с устройството. Да, смятам, че това е най-вълнуващият смартфон на Samsung, който те някога са правили, но не заради емоциите, които подобна нова технология може да предизвика у един запален по иновациите човек. А и заради всички нови възможности, които това устройство предоставя.

Приключвам с това, че това не е материал, който да ви убеди, че Galaxy Z Fold 2 е вашият телефон и трябва да отделите солидна сума, за да си го купите. Целта на изписаното дотук е да отдаде заслуженото на една нова технология, която вярвам, че ще разчупи и промени из основи продуктовата категория, за която често казваме, че напоследък е скучна и с малко иновации. Напротив. Просто се огледайте и помислете за всички нови форми, които мобилните устройства ще могат да приемат в бъдеще благодарение на прегъващите се дисплеи.

5 НЕЩА за USB-C монитора Philips 27E1N5600HE/01

Philips 27E1N5600HE/01 е монитор с 27" диагонал, който е създаден основно за работа. Независимо дали го използвате в офиса или…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer