НачалоНовиниSamsung представи първия си чипсет за смартфони с графика от AMD

Samsung представи първия си чипсет за смартфони с графика от AMD

836
Написана от  nixanbal 18 януари 2022
Samsung представи първия си чипсет за смартфони с графика от AMD

След известно забавяне Samsung обяви днес новия си чипсет за смартфони Exynos 2200, който носи и първите плодове от обявеното им партньорство с AMD през 2019 г. Така Exynos 2200 има графика на AMD, от която вероятно ще се възползват флагманите в серията Galaxy S22.

Exynos 2200 е чипсет за смартфони от висок клас, който за първи път включва AMD графика с RDNA 2 архитектура. Корейците наричат графичния чип Xclipse, защото като "затъмнение" (eclipse на английски) ще донесе край за старата и ще бележи началото на нова ера в мобилния гейминг. Ключови възможности, които новата графика ще донесе за мобилните телефони, са RT (ray tracing) и VRS (variable rate shading).

От AMD потвърждават, че това е само първият техен графичен чип от много поколения такива, които ще се предлагат в чипсети Exynos, а Samsung обещават с него графика с качеството на тази от игровите конзоли. 

Exynos-2200 main1F

Той е произведен по 4-нанометров EUV процес и има 8-ядрен процесор с новите Armv9 CPU ядра на Arm. Конфигурацията включва едно супермощно ядро Cortex-X2, три Cortex-A710 и четири енергоефективни Cortex-A510.

Невронният процесор според Samsung е с два пъти по-висока производителност спрямо предходния, подобрен е 5G модемът, сигурността, а по отношение на камерите се поддържат до 200 МР сензори, какъвто Samsung обяви през 2021 г.

Samsung казва, че Exynos 2200 в момента е в масово производство, но не посочва, че ще се използва от серията Galaxy S22, въпреки че това е почти сигурно. Вероятно в Европа ще получим тъкмо такава версия, въпреки някои слухове, че корейците ще разчитат само на Snapdragon 8 Gen 1. 

5-те най-важни подобрения в Samsung Galaxy A52 спрямо Galaxy A51

В nixanbal.com вече можете да гледате детайлното видео ревю на Galaxy A52, който е новият обещаващ модел от среден клас…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer