НачалоНовиниПървият български геостационарен комуникационен сателит ще бъде изстрелян на 15 юни, Bulsatcom обещава 4k тв канали

Първият български геостационарен комуникационен сателит ще бъде изстрелян на 15 юни, Bulsatcom обещава 4k тв канали

10877
Написана от  nixanbal 19 май 2017
Първият български геостационарен комуникационен сателит ще бъде изстрелян на 15 юни, Bulsatcom обещава 4k тв канали

На пресконференция за медии днес в София Bulsatcom сподели детайли около изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1, което е планирано за 15 юни. С това България ще бъде една от едва 12 европейски държави с присъствие в космоса, а за крайните клиенти Bulsatcom обещава много ново съдържание и телевизионни канали със супервисока 4k резолюция. 

Сателитът на BulgariaSat, филиал на Bulsatcom, е проект, идеята за който се появява през 2006 г., сподели Максим Заяков, главен изпълнителен директор на компанията. Самото създаване на сателита отнема около 2 години, а цената дотук - над 235 милиона долара.

Bulsatcom - BulgariaSat-1

Изстрелването на BulgariaSat-1 е насрочено за 15 юни от Кейп Канавъръл, Флорида, и ще бъде реализирано от SpaceX - компанията на Илън Мъск. 

Интересно беше разяснението на целия процес по изстрелването и отделянето на сателита от ракетата носител, което разказа Петър Петков, директор "Проучване и развитие" в BulgariaSat.

Bulsatcom - BulgariaSat-1

Ракетните двигатели се самозапалват от химична реакция и изстрелват тялото, като към 115-тата секунда се отделя първа степен на ракетата - по-голямата част от нея, която трябва да се върне обратно на земята и може да се използва повторно. Всъщност тази първа степен от ракетата, която ще изведе българския сателит, вече е използвана веднъж. 

Когато първата степен се отдели, се запалва втората степен и продължава извеждането на сателита, докато не го освободи на необходимата позиция. 

Процесът по изстрелването на сателита продължава около 29000 секунди. 

Bulsatcom - BulgariaSat-1

Сателитът BulgariaSat-1 е дълъг 25 метра (със соларните панели) и тежи малко под 4 тона. Чрез подобните на две уши части, което всъщност са комуникационните антени, той ще общува с космическата станция.

В България BulgariaSat ще има 2 наземни станции - до София и до Велико Търново, като сателитът ще се управлява от тази в София. Екипът се състои от 25 души, като само един е чужденец, така че компанията разчита и ще развива родния инженерен ресурс.

Bulsatcom - BulgariaSat-1

Очаква се около 46% от капацитета на сателита да се използва за собствените нужди на Bulsatcom, а за останалите се преговаря с други клиенти, включително такива от чужбина. Има интерес от Румъния, Гърция и Израел, като някои от тези преговори са в напреднала фаза. 

Имало е и срещи с министерството на отбраната в България, но на този етап няма сключено споразумение.

Bulsatcom - BulgariaSat-1

Bulsatcom обещава за крайните си клиенти повече и по-качествени сигнали и пакети, много нови канали с висока резолюция, дори Ultra HD (4k).

Разбира се, има още много сценарии, при които сателитната услуга може да се използва, като интернет на борда на самолетите и прякото предаване в медиите от мястото на събитието са част от от тях.

Животът на такъв сателит е около 20 години, а от Bulsatcom обявиха, че ако всичко върви наред, след 4-5 години планират изстрелването на втори сателит.

Първият български геостационарен комуникационен сателит трябва да заработи около месец след изстрелването на 15 юни. 

Xiaomi 12 Pro предлага тройна 50 МР камера, Snapdragon 8 Gen 1 и 120 W зареждане

Xiaomi представи днес новата си серия Xiaomi 12, която засега включва моделите Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 и Xiaomi 12X.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer