НачалоНовиниСайтът Factcheck.bg е новият партньор на Meta за проверка на факти в България

Сайтът Factcheck.bg е новият партньор на Meta за проверка на факти в България

710
Написана от  nixanbal 21 февруари 2024
Сайтът Factcheck.bg е новият партньор на Meta за проверка на факти в България

Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти в България и добавя Factcheck.bg като партньор. Factcheck.bg – българска платформа за проверка на факти, сертифицирaна от независимата Международна мрежа на проверителите на факти (International Fact-Checking Network), ще работи със своя екип на български език. Той ще преглежда и оценява точността на съдържанието в България в допълнение на работата, която агенция AFP (Агенция „Франс прес") вече извършва в страната, се казва в съобщението.

Като част от борбата на Meta срещу разпространението на невярна информация, Meta си партнира с независими проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието и има най-голямата мрежа за проверяване на информация сред всички платформи. Когато проверител оцени дадено съдържание като недостоверно, Meta започва да го показва по-надолу във фийда, което значително намалява разпространението му. Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат.

Страници, групи и акаунти, които повторно споделят дезинформационни материали, също ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, Meta предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения. Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram.

Factcheck.bg ще проверява информация от Facebook и Instagram, като започва работа през март

Тази програма е в съответствие с тристепенния модел за подобряване на качеството и автентичността на публикациите в потока с новини в приложенията на Meta. Съгласно този модел Facebook премахва акаунти и публикации, които нарушават Стандартите на общността или рекламните политики. Meta ограничава разпространението на неверни новини и съмнително съдържание като кликбейтове и предупреждава потребителите, давайки им повече контекст за публикациите, които виждат.

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година. Това е вторият партньор на Meta в България след AFP, който ще проверява фактите. Днес Meta работи с над 100 организации за проверка на информация на повече от 60 езика по целия свят и инвестира в различни начини да повиши усилията си в тази насока.

5 ключови подобрения в компактния флагман Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 е у мен от няколко дни и, въпреки че добре познавате моята зависимост към по-големите смартфони, трябва да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer