НачалоРевютаДругиСблъсък: Три компактни таблета с Windows 8.1 на фокус

Сблъсък: Три компактни таблета с Windows 8.1 на фокус

Удобни, достъпни и почти готови да заменят РС-то ви

11406
Написана от  nixanbal
Сблъсък: Три компактни таблета с Windows 8.1 на фокус

8-инчовите таблети с Windows 8.1 започнаха да заливат пазара и вече почти всички производители на РС-та имат по един или няколко модела в каталога. Тези устройства предлагат пълната функционалност на операционната система на Microsoft, но в по-компактна опаковка и на по-достъпна цена. За около 600 лв. получавате компютър в удобен размер, който до голяма степен може да ви спести носенето на лаптопа при всяко излизане.

Затова реших да събера три от най-популярните и достъпни на българския пазар 8-инчови таблети с Windows 8.1. За впечатленията ми от Toshiba Encore, Acer Iconia W4 и Asus VivoTab Note 8, за приликите и разликите помежду им, за добавената стойност при всеки от тях и кой е най-подходящият избор, моля, четете в общото им ревю нататък...

Дизайн

Toshiba Encore

Таблетът Toshiba Encore има изцяло пластмасов корпус, чийто заден панел преминава към страните му. Профилът на устройството е около 11 мм, а теглото 445 грама, с което е удобно за хващане с една ръка и дори при по-продължителна работа няма да ви натежи.

Гърбът на Encore е с лек релеф на точки и това го прави по-удобен за държане, а и не остават абсолютно никакви следи от пръсти. Отдолу са двата стерео говорителя, отляво е microSD слотът, отгоре – microUSB и microHDMI изходите, както и 3.5 мм жак. В горната част на дясната страна са разположени бутонът за включване и този за контрол силата на звука, но са почти потънали в корпуса на таблета и е трудно да ги откриете и натиснете.

Toshiba-Encore-comact-Windows-8.1-Tablet

Бутонът Windows под екрана е капацитивен, но въпреки това таблетът се събужда, ако го докоснете при изключен дисплей.

Acer Iconia W4

Корпусът на Iconia W4 също е пластмасов, но има солидна рамка и шарка на задния панел, която имитира метал и създава впечатление за по-качествена изработка. Всъщност дизайнът в този ценови сегмент не може да е премиум и този тук също не е, но истината е, че таблетът изглежда приятно и отпред, и отзад, като под дисплея има лека “брадичка”, върху която е разположен и бутонът Windows. Последният е хардуерен, а не капацитивен, както при Encore.

Acer-Iconia-W4---Windows-8.1-tablet

Отгоре се намира бутонът за включване и светлинен иникатор за батерията. Отдясно е микрофонът, бутонът за регулиране силата на звука, microHDMI портът и слотът за microSD карти, с който можете да добавите до 32 GB към вградената памет. Отдолу са стерео говорителите, 3.5 мм жак за слушалки и microUSB портът.

Iconia W4 е с профил 10.8 мм и тежи около 430 грама.

Asus VivoTab Note 8

VivoTab Note 8 няма бутон Windows, или поне не такъв, какъвто очакваме. Вместо стандартния в основата на дисплея бутон, дизайнерите са използвали физически такъв, разположен в горния край на лявата страна. Решението е некомфортно и копчето се натиска трудно.

Иначе под този бутон е microSD слотът, отгоре е microUSB портът и 3.5 мм жак, отдясно също толкова стегнатите бутони за включване и контрол силата на звука, а в долния десен ъгъл е прибран стилусът на VivoTab Note 8. Изисква се малко усилие за изваждането на писалката, а прибирането й трябва да е под определен ъгъл заради малкото ръбче.

Asus-VivoTab-Note-8-compact-Windows-8.1-tablet

За разлика от по-горните два таблета – тук стерео високоговорителите са разположени върху гърба на устройството. За съжаление при нито един от моделите няма как да избегнете частичното заглушаване на звука при хоризонтално ползване.

Asus VivoTab Note 8 също е дебел около 11 мм, но е най-лекият от всички в този материал - тежи едва 380 грама. Корпусът му е с фин слой гумирано покритие, който прави захвата по-удобен, но пък и събира пръстови отпечатъци. 

Дисплей

Toshiba Encore

Encore идва с 8-инчов дисплей с резолюция 1280х800 пиксела, който Toshiba нарича AutoBrite HFFS. Последното съкращение идва от High performance Field Fringe Switching – алтернативна на IPS технология, която действително осигурява богата цветова гама, прилични нива на яркостта и голям ъгъл на видимост.

TOP-Windows-8.1-tablets-at-8-inches

Acer Iconia W4

При дисплея на W4 е премахнат въздушният слой и предимството е видимо

Дисплеят на Acer Iconia W4 е с 8” диагонал и резолюция 1280х800 пиксела. Използвана е технологията IPS, с което картината действително е приятна за окото, дори погледната под ъгъл.

Основната причина, поради която дисплеят на този таблет се отличава от останалите обаче е технология Zero Gap на Acer. При нея производителят обещава по-добър контраст и по-малко отблясъци за по-лесна работа на открито, възможни благодарение на премахнатия въздушен слой между сензорния панел и LCD дисплея.

Compact Windows 8.1 tablets

Toshiba Encore - вляво, Acer Iconia W4 - по средата, Asus VivoTab Note 8 - вдясно

Е, това действително е най-добрият екран в групата, но във всеки случай, щом слънцето изгрее – опитайте да се скриете на по-сенчесто място.

Asus VivoTab Note 8

При VivoTab Note 8 имаме сходен дисплей – 8”, с резолюция 1280х800 пиксела, но тук има и една специална добавка – дигитайзер от Wacom, с който екранът може да се ползва с прилежащия стилус. За съжаление като качества екранът отстъпва от по-горните два - по-слаба яркост, бялото леко сивее.

Под чертата Acer Iconia W4 се оказа таблетът в тройката с най-добър дисплей. Най-добър като яркост и контраст на цветовете, а това изглежда се дължи на споменатата технология Zero Gap. Всъщност на косъм след W4 се нарежда Toshiba Encore, а моделът на Asus е видимо стъпало под тях.

Хардуер и връзки

Toshiba Encore

Encore използва новия Intel Atom Z3740 с четириядрен процесор на 1.33 GHz, има 2 GB RAM, 32 GB вградена памет + microSD слот и поддържа стандартите Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 4.0.

Освен microUSB, таблетът на Toshiba има и microHDMI изход за връзка с телевизор, където можете да гледате записаните с камера HD клипове или просто да пренесете съдържанието от 8-инчовия на големия екран.

Windows-8.1-tablets

Acer Iconia W4

Таблетът на Acer пристига със споменатия по-горе чипсет Intel Atom Z3740 с четириядрен процесор на 1.33 GHz, придружен от 2 GB RAM и 32 GB вградена памет. Слотът за microSD карти тук може да добави още до 32 GB памет.

Iconia W4 също предлага microUSB и microHDMI портове, поддържа Wi-Fi стандарта 802.11n и Bluetooth 4.0.

Asus VivoTab Note 8

Без изненади – Asus има същия Z3740 (BayTrail) процесор, 2 GB RAM и 32 GB вградена памет. VivoTab Note 8 предлага и microSD слот, който поддържа карти с капацитет до 64 GB, а Asus дава и неограничено място в облака със своята услуга Asus WebStorage, но за срок само от една година. При този и останалите модели обаче можете да ползвате която и да е от популярните облачни услуги, включително интегрираната SkyDrive (отскоро OneDrive) на Microsoft.

За разлика от останалите два модела, VivoTab Note 8 няма microHDMI изход, така че ако връзката с голям екран е важна за вас – имайте го предвид. Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 4.0 са налице.

Asus-VivoTab-Note-8-Windows-8.1-Tablet

Трите таблета са с близък хардуер и в производителността при ежедневните задачи не се забелязва разлика. Пословичната пъргава работа на Windows 8.1 е запазена и тук, макар че при всеки от моделите ще усетите дребни замотавания при отварянето на някои приложения или дори при завъртането на екрана. Всичко това обаче е умело прикрито от лека анимация, така че може изобщо да не го отчетете.

И трите машини осигуряват цели 8 часа интензивно ползване с едно зареждане, което вероятно ще ви позволи да не прибягвате зарядното за няколко дни.

Софтуер

Toshiba Encore

Encore идва със скромен комплект от предварително инсталиран софтуер. Тук е приложението Toshiba Places с бърз достъп до важна информация при нужда от помощ и ремонт, играта Pinball FX2, както и хъбът с игри WTGames. Е, можете да ги прескочите и директно да се насочите към Windows Store.

Добавка от производителя е още антивирусният софтуер McAfee LiveSafe, както и традиционният пакет Microsoft Office Home and Student 2013.

Windows-8-tablets

Acer Iconia W4

Iconia W4 пристига с немалко предварително зареден софтуер. От Acer Explorer – вид селекция на приложения от производителя и упътвания за ползване на устройството, до Acer Remote Files – начин да достъпвате и обменяте файлове между таблета и смартфона си, независимо каква операционна система използва вторият. 

Най-важното – Microsoft Office Home and Student  за работа с Word, Excel и PowerPoint също е тук.

Asus VivoTab Note 8

VivoTab Note 8 също идва с безплатно издание на Microsoft Office Home and Student, където можете да се възползвате максимално от стилуса.

Извън офис пакета, който по традиция предлагат всички компактни таблети с Windows 8, моделът на Asus включва още предварително инсталирани приложения. Тук влиза Asus YouCam, което добавя още настройки към иначе бедния интерфейс на камерата в Windows. Снимките с това приложение обаче не са по-приятни и са дори още по-тромав процес – от натискането на “спусъка” до готовата снимка могат да минат до няколко секунди.

Asus-VivoTab-Note-8-stylus-tablet

Софтуерът на Asus VivoTab Note 8 включва още приложения за обработка на снимки и видео, които всъщност могат да ви впуснат в занимателно създаване на колажи, улеснено от стилуса.

Камера и звук

Toshiba Encore

Toshiba Encore е безспорно таблетът с най-добра камера в триото – 8 МР резолюция на основната и 2 МР отпред. Моделът няма светкавица или някакви специални екстри при снимки, но кадрите се получават съвсем прилично. Разговорите в Skype пък са в HD качество и достатъчно ясни, стига помещението да е добре осветено.

Toshiba Encore - camera sample Toshiba Encore - Camera sample Toshiba Encore - Camera sample

Стерео говорителите на Encore са разположени в основата му при портретно ползване. Поддържа се Dolby Digital Plus звук и действително музиката звучи много добре през таблета.

Acer Iconia W4

Iconia W4 на Acer идва със същата предна 2 МР камера и по-скромна 5 МР камера на гърба. Снимките са една идея под Toshiba Encore – без толкова остър детайл.

Acer Iconia W4 - Camera sample Acer Iconia W4 - Camera sample Acer Iconia W4 - Camera sample

Стерео високоговорителите на Iconia W4 са с адекватна сила и добро качество на звука, но разположението им е същото като при Encore и ако ползвате таблета за игра или гледане на видео в хоризонтален режим, със сигурност ще заглушите поне единия от тях.

Asus VivoTab Note 8

При VivoTab Note 8 производителят е осигурил отново 5 МР камера за снимки и малко по-слаба 1.26 МР предна камера за видеоразговори.  Резултатите от основната камера са близки до тези от Iconia W4, може би малко по-мъгливи и с по-непостоянен фокус.

Asus VivoTab Note 8 - Camera sample Asus VivoTab Note 8 - Camera sample Asus VivoTab Note 8 - Camera sample

Звукът при VivoTab Note 8 е отново стерео, но само тук говорителите са разположени на гърба на таблета. Използвана е и фирмената технология SonicMaster, но при по-горните два модела музиката се чува по-чиста.

Камерата не е водеща причина, поради която трябва да предпочетете този или друг таблет, но ако все пак е важна за вас – моделът на Toshiba бие по точки.

Накратко  

Toshiba Encore

Encore е вашият избор за компактен таблет с Windows 8.1, ако от водещо значение е камерата. Освен по-добри снимки, таблетът на Toshiba ще ви се хареса с несъбиращия пръстови отпечатъци корпус, а също и с много добрия звук от стерео говорителите.

Toshiba-Encore-review

Цената на Toshiba Encore е и най-примамлива – 600 лв.

Acer Iconia W4

Най-сериозният плюс на Acer Iconia W4 е отличният му дисплей, който превъзхожда останалите в триото и осигурява най-богати цветове и най-силна яркост.

W4 има пластмасов заден панел, но с изключение на това предлага най-добрата сглобка и най-удобните бутони.

Acer-Iconia-W4-review

Цената на Acer Iconia W4 е 600 лв., a към него може да се купи и Bluetooth клавиатурата от снимките за около 80 лв.

Asus VivoTab Note 8

Писалката на Asus VivoTab Note 8 му дава сериозно предимство пред останалите два модела в ревюто, стига да се виждате, поцъквайки често с нея по дисплея. Стилусът е особено ползен в Desktop режим, където е трудно дребните хиксове и други елементи от интерфейса да бъдат улучвани с пръст. Да, ако пръстите ви са по-дебели – VivoTab Note 8 е вашето спасение.

Минус за устройството е отстъпващият пред другите два модела дисплей, както и неудобният страничен бутон, с който Asus са решили да заменят стандартния Windows.

Asus-VivoTab-Note-8-review

Цената на Asus VivoTab Note 8 е 650 лв.

Изборът

Под чертата – таблетите с Windows 8.1 и компактни размери са все още нова категория и тепърва ще се развиват. Дисплеите им ще усвояват по-висока резолюция, процесорите ще стават по-мощни и цялостният набор екстри неизбежно ще набъбва. Всеки от тези три таблета има минуси, но и много предимства, с които Encore, Iconia W4 и VivoTab Note 8 са отлично съчетание между мултимедиен таблет и РС за работа в движение. 

Кой е най-добрият от трите зависи от собствените ви нужди от такова устройство и ако вземете предвид по-горните им минуси и преимущества, със сигурност ще успеете да изберете най-подходящия 8-инчов таблет с Windows 8.1.

Windows-8.1-tablets---8-inches

Лично бих заложил на по-добър дисплей и по-тънък и стегнат корпус. В най-добрия случай бих изчакал до следващото поколение. 

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

Dynamic Island. Така Apple описва тази елипсовидна изрязана част в дисплея на току-що обявените си смартфони iPhone 14 Pro и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer