НачалоВидео ревюСмарт продуктите на Xiaomi за домашни любимци се програмират през телефона

Смарт продуктите на Xiaomi за домашни любимци се програмират през телефона

507
Написана от  nixanbal

Xiaomi е компания, която познаваме не само с нейните смартфони, но и в редица други продуктови IoT категории, а, да - отскоро и в електромобилите. Преди около две години видях за първи път, че оранжевото лого вече стои и върху смарт устройства за домашни любимци, а днес при мен са точно две от тях - автоматичите хранилка и поилка на Xiaomi.

За кого са смарт хранилката и поилка на Xiaomi?

Започвам с това за кого са предназначени тези смарт продукти на Xiaomi. Xранилката е отличен избор за хората с котки и малки до средни породи кучета. Не бих казал, че е невъзможно да се използва и от големи кучета, но има някои особености в поддържаните видове гранулирана храна, които подсказват, че продуктът е по-скоро ориентиран към по-дребните любимци. Освен това нашият прекрасен модел, голдън ретривърът Рафи, трябваше да си мушка голямата муцуна под прага на хранилката. При поилката обаче не бих казал, че има чак такова разделение на малки и големи породи, стига капацитетът от 2 литра вода да съответства на нуждите на любимеца ви.

Xiaomi хранилка и поилка

Дизайнът

И двата продукта изглеждат страхотно. Имат супер изчистен дизайн в бял цвят, който може да пасне в интериора на бих казал всяко съвременно жилище. Наскоро тествах и един от най-новите роботи прахосмукачки на Xiaomi (Xiaomi Robot Vacuum X10+), който между другото изглежда много сходно с хранилката, макар и в по-голям размер. С това искам да кажа, че феновете на марката, които са изградили екосистема от нейни продукти в дома си, няма да имат проблем с визуалното им позициониране из помещенията и има свързваща ги дизайнерска линия.

Как работят

Автоматична поилка

Автоматичната поилка на Xiaomi е създадена не просто като някаква хай-тек купичка за вода, а смарт уред, който осигурява чиста и по-здравословна вода за домашните любимци. За целта водата в поилката е в постоянно движение, а на повърхността има дори малък фонтан. По този начин от една страна водата се обогатява с кислород, а от друга - преминава през непрестанен филтрационен процес с четиристепенна филтрация. Филтрите пречистват водата от косми и други фини частици, но също от хлор и различни елементи (калциеви и магнезиеви йони), причиняващи камъни в бъбреците. Ето това бих казал, че би могъл да бъде основният мотив да си купите този продукт на Xiaomi, тъй като действително може да допринесе за по-доброто здраве на вашите котка или куче.

Харесва ми, че поилката е супер безшумна, дори когато водата се върти и фонтанчето отгоре работи. Има обаче няколко режима на работа. Първият е с постоянно въртене на водата, вторият е с редуване на включен/изключен поток при 10-минутни интервали, а третата опция е да изключите изцяло движението.

Фронтално на поилката има прозрачна част, през която можете да виждате нивото на оставащата вода, както и бутон за превключване между споменатите режими на работа.

Xiaomi хранилка и поилка

Автоматична хранилка

Автоматичната хранилка прави процеса по хранене на домашните любимци по-лесен и възможен, дори когато не сте се прибрали навреме у дома. Тя може да пуска точно определено количество храна в точно определен час. Mного важно е, че в контейнера храната се запазва свежа и суха. Това става чрез силиконово уплътнение на капака и затворен клапан при изхода, а също и чрез сменяеми дискове от долната част на капака, които играят ролята на влагоуловители.

За да разберете дали този продукт на Xiaomi е подходящ за вашия любимец, трябва да знаете, че с него можете да използвате само суха храна с гранули в кръгла форма, които са с диаметър между 5 и 12 мм. Причината, разбира се, е вътрешният дизайн на контейнера и най-вече системата за дозиране и широчината на канала. И въпросът с размера на гранулите е доста сериозен, като Xiaomi предупреждава за това на няколко места, така че имайте го предвид при избора си. И ако се чудите какво се случва, ако случайно токът спре - любимецът ви няма да остане гладен, защото хранилката има аварийно захранване за такива спешни случаи и дори без електрозахранване и без интернет връзка, тя ще може да спази зададения график.

Защо са смарт?

Тук идва най-интересният момент, а именно защо тези продукти на Xiaomi са смарт. Те, разбира се, имат връзка със смартфон приложението Xiaomi Home, в което вероятно вече сте добавили и всички останали IoT устройства на марката. Това позволява да управлявате хранилката и поилката от разстояние, което е супер ценно.

Xiaomi хранилка и поилка

Автоматичната поилка има доста семпло управление през смартфона - може да се включва и изключва, както и да се преминава през двата режима на работа. При хранилката обаче можете да влезете в детайли с информация за своя любимец - име, порода, килограми, вид храна и т.н., след което да настроите храненията за деня по часове и грамаж.

През приложението също така ще получавате сигнал, ако водата или храната в контейнера са критично намалели и изискват вашата намеса и презареждане. Има й таймер за отчитане на времето, след което е добре да се подменят филтрите.

Под чертата

Под чертата хранилката и поилката на Xiaomi са чудесни малки помощници в отглеждането и по-здравословния живот на домашните любимци, които помагат с автоматизацията на някои процеси или позволяват вашата дистанционна намеса. Ако например не сте оставили достатъчно храна на котката, а се очертава дълга вечер в офиса или да не се приберете чак до сутринта, контролът през смартфон приложението идва на помощ. Разбира се, важно е предварително да прецените дали уредите са подходящи за вашите любимци и се надявам това видео да ви е помогнало с решението.

Смартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

Здравейте от Сан Хосе, Калифорния, където току-що Samsung представи новите си флагмани от серията Galaxy S24. И трите модела предлагат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer