НачалоНовиниСмарт телевизорът KIVI KidsTV предлага смислен дизайн и специфични функции за децата

Смарт телевизорът KIVI KidsTV предлага смислен дизайн и специфични функции за децата

1978
Написана от  nixanbal 31 януари 2024
Смарт телевизорът KIVI KidsTV предлага смислен дизайн и специфични функции за децата

На пазара рядко има продукти като този, затова и не бих искал да крия въудошевлението си още отначало. KidsTV е смарт телевизор под марката KIVI, създаден специално за деца. Видях го за първи път на изложението IFA 2023 в Берлин и веднага си представих, че щом излезе, ще го взема за дъщеря си.

Няколко месеца по-късно KidsTV е у дома и въпреки че Лора вече е натрупала доста впечатления и би могла сама да ви разкаже за него, ето моя коментар.

Всичко започва с разопаковането, като самата кутия и инструкциите за сглобяване и старт на устройството са създадени като комикс. Изключително внимание е обърнато на дизайна и това е едно от най-силните предимства на модела.

Това е първият подобен телевизор, който съм виждал, при който не просто има етикет "за деца", а всичко във визията му говори за това. KidsTV на KIVI има рамка и стойка с повърхност като блокчета от конструктор, която сама по себе си изглежда страхотно и веднага грабва вниманието на малките, защото им изглежда като нещо познато и нещо, което свързват със забавление. Цялата тази повърхност обаче е създадена не просто така, а с идеята децата да редят върху нея своите елементи от различни съвместими строителни блокчета. По този начин чисто визуално всеки телевизор KidsTV ще изглежда уникално и персонализиран според фантазията на детето. Дори самото лого KIVI е отделно блокче и може да бъде преместено, където пожелаете, а в комплекта има и резервно.

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

Телевизорът е интересен не само отпред, но и заради нещо специално, което KIVI са инсталирали на задния му панел - нощна лампа. Производителят я нарича AlumiGlow и това е още нещо, специално насочено към аудиторията на модела - децата. Ясно е, че нощната лампа може да помогне за по-спокоен сън и по-приятна атмосфера като цяло, защото е препоръчително вечер телевизорът да не е единственият източник на светлина в помещението. Лампата може да работи не само докато гледате телевизия, а и самостоятелно, когато екранът е изключен. Хубавото е, че се управлява лесно от отделен бутон на дистанционното, така че вие или детето не трябва да ставате, за да я включвате или гасите. Има опция и да се регулира яркостта ѝ.

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

Като стана дума за дистанционното управление - това е още нещо, което ми привлече вниманието, а и това на Лора. То е с удобна заоблена форма, синьо е, бутоните за звука и каналите са по-високи от другите, а има и специални шорткъти към YouTube и Netflix. Първата ми реакция беше, че дистанционното на KidsTV прилича на детска играчка и може би точно това е търсеният ефект, особено и заради изнесеното под формата на гумен етикет лого на KIVI. Една от ценните му функции е възможността за гласово управление, която може да спести доста разходки по бутоните, особено когато става дума за търсене на нещо в YouTube.

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

И понеже родителите знаят, че в компанията на децата никое технологично устройство не е съвсем на сигурно, един от първите ми въпроси беше как този телевизор е защитен от (понякога) неволните набези на малките и няма ли твърде голям риск той да бъде счупен още на първата седмица. Това беше ключово и при индивидуалното представяне на KidsTV на изложението в Берлин, където представители на компанията предлагаха на гостите да издевателстват над телевизора, включително целейки го със стрели от детски арбалет. Екранът, оказа се, е с темперирано стъкло, което със сигурност не го прави безсмъртен, но нивото на защита е много по-високо от това на традиционно стъкло и детската сила трудно би могла да го повреди. KIVI обещава 4 пъти по-висока устойчивост спрямо обикновено стъкло, устойчивост на надраскване, удар и високи температури. Дори още по-важно за мен беше, че в комплекта на KidsTV има здрави двойнозалепващи стикери, с чиято помощ стойката да бъде закрепена стабилно на тв шкафа и екранът да не може да бъде повален лесно на земята.

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

Самият телевизор като телевизор предлага 32-инчов диагонал на екрана с Full HD резолюция, на който Падингтън и Дора Изследователката изглеждат съвсем прилично. Линейните канали и стрийминг платформите така или иначе не предлагат изобилие, ако изобщо някакво съдържание в по-висока от 720р резолюция, така че детайлите са супер. Поддържа се и технология за намаляване на синята светлина, която не натоварва толкова очите, дори след няколко епизода от по-горните анимации.

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

KIVI KidsTV се базира на Android TV, което освен познат интерфейс с лесна навигация, дава и достъп до допълнителни игри и приложения и възможност за инсталиране на различни стрийминг услуги, за които сте абонирани. В нашия случай това са почти всички възможни, като, разбира се, имаме детски профил към всяка. Разбира се, има и вграден Chromecast, което позволява да стриймвате съдържание от смартфона си, а това е подходящо, когато например искате да разгледате снимките от детското парти на голям екран или просто сте открили нещо забавно, което искате да споделите с децата.

KIVI KidsTV смарт телевизор за деца @ nixanbal.com

Под чертата смятам, че подходът на KIVI с разработката на персонализирани модели смарт телевизори за различни помещения в жилището и особено за детската стая е страхотен. KidsTV е изключително добре премислен и всичко в него говори на аудиторията, към която е насочен. Нощната лампа, повишеното внимание към устойчивостта на екрана и поставянето на шкафа, игривото дистанционно и най-вече - страхотната идея за дизайна на телевизора го правят единствен по рода си. Всички тези елементи от KidsTV имат смисъл, когато продуктът се използва от деца, и не са там просто, за да се говори за тях. Така че, ако е дошло времето и смятате, че вашите наследници вече могат да имат собствен телевизор, това със сигурност е един от най-подходящите варианти за тях.

5 НЕЩА за Logitech MX Master 3S

Вече година и половина използвам периферията от серията Master на Logitech, а след като тази пролет бяха обявени MX Mechanical…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer