НачалоНовиниСмартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

Смартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

2051
Написана от  nixanbal 17 януари 2024
Смартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

Здравейте от Сан Хосе, Калифорния, където току-що Samsung представи новите си флагмани от серията Galaxy S24. И трите модела предлагат важни и очаквани хардуерни подобрения, както и значително по-дълга софтуерна поддръжка, а освен това за първи път производителят въвежда в смартфоните си генеративен изкуствен интелект - т.нар. Galaxy AI. Galaxy AI е набор от подобрени или изцяло нови функционалности в Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra, за които ще ви разкажа на следващите редове.

Разбира се, очаквайте в nixanbal.com и по-детайлно представяне и демонстрация на тези възможности, след като получа устройствата за по-дълъг тест.

Galaxy AI носи улеснения в различни направления, включително в камерата, но също и в сферата на комуникацията. Имайте предвид, че всички тези функции ще бъдат налични в България и ще могат да се използват тук, но при старта на продажбите някои от тях няма да работят на български. Предстои Samsung да ги локализира и усъвършенства за нашия език, като обещава това да се случи възможно най-скоро.

Galaxy AI в помощ на комуникацията

Live Translate, която служи за двупосочен гласов и писмен превод на телефонни разговори в реално време;

Interpreter - моментален преводач на разговори на живо, който не изисква връзка с интернет;

Chat Assist - подпомага писането на текст, като го редактира в по-добър стил, независимо дали става въпрос за имейл комуникация или нужда от генериране на текст за споделяне в социалните мрежи;

AI вече е вграден и в клавиатурата Samsung Keyboard, с което лесно можете да превеждате в реално време съобщения, имейли и други текстове от и на 13 езика (засега).

Galaxy AI влиза и в автомобила чрез Android Auto, като може да обобщава получените съобщения и да предлага подходящи отговори за тях с идеята вие да игнорирате телефона си, докато шофирате; Ако например вашите приятели вече са пристигнали и ви питат кога да ви очакват, Galaxy AI ще ви предложи да им изпрати очакваното време за пристигане според навигацията ви;

Друга нова функция е Note Assist в Samsung Notes, която предлага възможности за по-добра организация, като например генерирани с AI резюмета на текстове, създаване на шаблони за водене на бележки, както и създаване на заглавни страници, които улесняват намирането на бележките посредством бърз преглед.

Transcript Assist използва AI и технология за преобразуване на говор в текст, за да транскрибира, обобщава и дори превежда гласови записи, включително с повече събеседници в тях.

Image Intelligent summary copy

Circle to Search with Google

Galaxy AI прави възможно въвеждането и на функцията Circle to Search with Google, която дава съвсем нов начин за търсене в мрежата. Когато видите нещо интересно онлайн, дори ако то е в YouTube видео, можете да задържите хоум бутона и да го оградите. Galaxy S24 Ultra ще потърси в Google за оградения предмет и ще ви даде резултати, придружени от полезна информация и контекст, както и опция да зададете по-сложни допълнителни въпроси.

S24Ultra SPen Circle-to-Search

Galaxy AI за редакция на снимки и видео

Както споменах по-рано, Galaxy AI помага и в постигането на по-добри резултати с камерата. Генеративният изкуствен интелект в моделите Galaxy S24 дава нови възможности за редакция на снимки и дори видеоклипове.

Edit Suggestion например използва Galaxy AI, за да предлага идеи за подобряване на всяка снимка, а Generative Edit е нов инструмент за редакция, каквато досега не е била възможна. Когато снимката е с изкривен хоризонт, можете да я завъртите, а изкуственият интелект ще се намеси, за да запълни останалите празни краища на кадъра. Той се включва и когато решите да преместите човек или предмет на друго място в кадъра. В тези случаи AI запълва мястото, на което е бил досега преместеният обект и го прави така, че да няма и следа от редакцията. Всеки път, когато Galaxy S24 използва генеративен AI за подобна редакция на изображението обаче, в него и в метаданните му се появява воден знак, който индикира намесата му.

Друго свойство на Galaxy AI е новият режим Instant Slow-mo или "Моментално забавен кадър", който засега се оформя като любимата ми екстра на Galaxy AI. Това е възможността да редактирате видеозаписа си така, че да забавите някои моменти от него на слоумоушън. Това се случва като AI генерира допълнителни кадри, запълващи тези части от клипа, а за да го направим просто във видеото в галерията задръжте пръст върху него в момента, който искате да забавите и после с инструмента за редакция го прецизирайте и запазете.

 

Официална премиера на Samsung Galaxy S24 Ultra: генеративен изкуствен интелект, Snapdragon 8 Gen 3 и нова камера за 5х зуум

Samsung представи току-що в Сан Хосе, Калифорния, новите си флагмани в серията Galaxy S24, като начело е премиум смартфонът Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer