НачалоНовиниSnapdragon 8 Gen 1 е новият премиум чипсет на Qualcomm за флагманите на 2022 г.

Snapdragon 8 Gen 1 е новият премиум чипсет на Qualcomm за флагманите на 2022 г.

835
Написана от  nixanbal 01 декември 2021
Snapdragon 8 Gen 1 е новият премиум чипсет на Qualcomm за флагманите на 2022 г.

Qualcomm представи днес новия си чипсет от най-висок клас Snapdragon 8 Gen 1, който ще използват много от флагман смартфоните на 2022 г. Това е наследникът на Snapdragon 888+, но е първата платформа, следваща новата схема с имената на чипмейкъра. 

Snapdragon 8 Gen 1 използва новата архитектура Armv9 от Arm и е произведен по 4-нанометров процес, спрямо 5-нм Snapdragon 888.

Новият 8-ядрен процесор ще включва едно супермощно ядро, базирано на Cortex-X2 на 3.0 GHz, три високопроизводителни ядра Cortex-A710 на 2.5 GHz и четири енергоефективни ядра Cortex-A510 на 1.8 GHz. 

Snapdragon 8 Gen 1

Заявката на Qualcomm е, че новият им чипсет ще предлага до 20% по-висока производителност и до 30% по-висока енергоефективност спрямо предходния модел, което звучи обещаващо.

Графичният чип Adreno обещава до 30% по-бърза обработка на графиката и 25% по-висока енергоефективност спрямо Snapdragon 888. 

qc onq sd 8-gen-1 inline-2

Snapdragon 8 Gen 1 идва още с нов AI енджин, който е 4 пъти по-бърз и до 1.7 пъти по-енергоефективен от предходния, с нов модем Snapdragon X65, поддръжка на Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio и технологията Snapdragon Sound, която позволява пренос на аудио по безжичен път без загуба в качеството с AptX Lossless.

Чипсетът предлага и нов пакет екстри за по-добри камери под бранда Snapdragon Sight, към който спада и новият 18-битов троен Spectra ISP, позволяващ правенето на 240 12-мегапикселови снимки за секунда или едновременно записване на 8K HDR видео и правене на 64 МР снимки. Snapdragon 8 Gen 1 ще направи възможно още снимането на 8K HDR 10 Plus видео и 18-битови RAW кадри, стига и смартфонът да го поддържа. 

Qualcomm добавя и четвърти ISP, който позволява камерата да е винаги включена. Според чипмейкъра това е полезно например за да изгаси екрана на телефона, щом го оставите на масата или пък да засече, когато някой наднича през рамото ви към екрана на телефона. Qualcomm твърди, че тази винаги включена камера е абсолютно защитена, тъй като данните от нея не напускат смартфона.

Първите смартфони със Snapdragon 8 Gen 1 ще се появят още преди края на годината, като Xiaomi дори вече пуснаха тийзър, че техните флагмани в серията Xiaomi 12 ще се базират на него. 

ВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

Това е една от най-способните и най-многофункционални камери в смартфон досега. Затова в следващото видео ще ви разкажа подробности за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer