НачалоНовиниSony A90K идва с премиум характеристики и гейминг заложби в по-компактни размери

Sony A90K идва с премиум характеристики и гейминг заложби в по-компактни размери

1115
Написана от  nixanbal 14 март 2023
Sony A90K идва с премиум характеристики и гейминг заложби в по-компактни размери

Скоро не сме си говорили за телевизори, така че - ето нещо интересно. Вече няколко месеца у дома използвам Sony A90K - телевизор от високия клас BRAVIA XR MASTER Series на японците, който има OLED екран с 4K резолюция, отличен звук и се базира на Google TV. Това е телевизор, който може да бъде интересен за вас, ако търсите качествен образ в по-компактен формат и особено ако планирате да го използвате за гейминг - в моя случай с PlayStation 5. В следващото видео ще ви разкажа за някои от най-важни неща, които трябва да знаете за Sony A90K.

Какво е Sony A90K?

Започвам с това какво всъщност е Sony A90K и за кого е подходящ. Това е 4K телевизор на Sony, който е позициониран във високия клас, но за разлика от най-премиум моделите там, той идва с по-малък 48" диагонал на екрана. Това го насочва към по-различна аудитория - такава, която няма нужда или просто няма пространството да помести в дома си телевизор с диагонал от 55", 65" или по-голям.

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

A90K може да се използва и като супер качествен екран за гейминг, а платформата Google TV позволява да свалите всевъзможни приложения, като в моя случай съм изтеглил цял куп стрийминг услуги за видео и музика. Използвах Spotify, YouTube, HBO Max, Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, Disney+ и новата SkyShowtime - всички, достъпни в Play Store.

Дизайн

Sony A90K има супер стилен One Slate дизайн и нисък профил, който позволява да го инсталирате в различни помещения и на различни места в жилището си, включително в ниши на холни секции. Телевизорът има тънки рамки - 8 мм отгоре и по 12 мм от останалите страни. Има лека брадичка, в която е поместено логото на производителя и лека подсветка за статуса.

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K 

В комплекта има и крачета, които могат да заменят сливащата се с тв шкафа поставка, а целта им е да осигурят по-голямо разстояние между него и екрана, за да бъде поставен там саундбар.

Картина и звук

Телевизорът е оборудван с когнитивния XR процесор на Sony, който дебютира миналата година и е основният отговорник за по-добрия образ и редица технологии за усъвършенстване на картината и звука. Поддържа се функцията XR OLED Contrast Pro за повишаване на цвета и контраста в светлите зони, които ще изпъкват повече на фона на дълбокото черно на OLED панела. XR 4K Upscaling пък подобрява резолюцията, независимо от качеството на съдържанието, като тук когнитивният XR процесор може да пресъздава изгубени текстури и детайли за постигане на по-реалистична картина.

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

В моя случай усетих това най-вече, докато гледам LOST в Disney+. Вече доста стар (но може би най-любим) сериал с по-ниска резолюция, който започнах на стария си телевизор и продължавайки сезоните на A90K, забелязах драстична промяна не само в по-богатите цветове и дълбокото черно, но и в детайлите.

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

По отношение на звука се използва технологията Acoustic Surface Audio+ на Sony, която превръща самия екран в говорител чрез вибрации. Има два говорителя и субуфер, които звучат чудесно и могат да ви спестят саундбара, особено имайки предвид, че този по-малък екран ще се гледа от по-близо. Но, ако държите на поглъщаща озвучителна система - може би все пак е добра идея да инвестирате и в подходящо външно тяло.

HMDI 2.1

Sony A90K има щедър набор възможности за връзка, като може би най-важното са двата (от 4) HDMI 2.1 порта с капацитет до 48 Gbps. Поддържа се гейминг в 4K резолюция при 120 Hz, променлива честота на опресняване (Variable Refresh Rate, VRR) и автоматичен режим за ниско времезакъснение (Auto Low Latency Mode, ALLM).

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

В моя случай тествах плавния гейминг със Spider-man: Miles Morales на свързания към телевизора PlayStation 5 и изглеждаше сякаш играта е правена да бъде играна на такъв екран.

Дистанционно

Дистанционното в комплекта на Sony A90K е едно от най-приятните, които съм използвал. Компактно и удобно е, с минимален брой важни бутони и нещо много ценно - има подсветка, която автоматично се включва, когато засече движение наоколо. Това позволява бързо да откриете в кой ъгъл на дивана се е скрило дистанционното, без да светвате лампите. Разбира се, дистанционното поддържа и гласово търсене чрез асистента на Google. 

Sony BRAVIA XR MASTER Series A90K

Под чертата това е телевизор от висок клас, който пренася премиум характеристиките на огромните си събратя в по-универсален размер. В моя случай го използвахме като основен екран у дома, но предполагам, че в много други ситуации ще бъде предпочетен за допълнителен телевизор - например в тийнейджърска стая, втора спалня или хоум офис, където може да служи и като смарт монитор.

Sony застъпва и еко вълната в новите си модели, като използва рециклирани материали и за самите телевизори, и за опаковките им, които вече не са толкова лъскави, а и няма закакво да бъдат.

Цената на модела към момента на публикуване на този текст е около 2799 лв.

Смартфоните Redmi Note 13 на Xiaomi са в България - цветове, версии и цени

След като преди минути тук, в Букурещ, Xiaomi представи за нашия регион смартфоните от серията Redmi Note 13, вече имаме…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer