НачалоНовиниSony и Honda ще си партнират в разработката и продажбата на електромобили

Sony и Honda ще си партнират в разработката и продажбата на електромобили

2519
Написана от  dessyteneva 06 март 2022
Sony и Honda ще си партнират в разработката и продажбата на електромобили

Sony и Honda ще се обединят в усилията си да разработват и продават електрически превозни средства, пише Reuters. Двете японски компании ще създадат съвместно предприятие още тази година, като целта е първият модел електромобил да излезе на пазара през 2025 година. Логично Honda ще отговаря за производството, докато Sony ще разработи платформата за услуги и мобилност. Интересното е, че двата гиганта са отворени и за нови партньорства.

Изоставайки сериозно от конкурентите си в тази област, Honda като че ли най-сетне е намерила подходящ партньор в лицето на Sony. От своя страна пък Sony ще търси предимство пред Apple, която според слуховете отдавна работи върху електрическа кола. Към момента японският гигант е съсредоточен основно върху игровите си конзоли, начело с PlayStation, но през януари обяви плановете си за създаване на нова компания – Sony Mobility, която ще проучи възможностите за търговския старт на концептуалните електромобили Vision-S.

Финансови подробности за бъдещата компания не бяха споделени. Как точно ще сработи партньорството също не е ясно, тъй като бъдещата компания все още няма дори име и засега е наричана условно “New Company”. Също така не е ясно дали електромобилите ще са част от услуга за споделено пътуване или ще са предназначени за продажба към крайни клиенти. Остава да видим и как ще бъдат брандирани бъдещите модели, тъй като те най-вероятно ще се различават от едноименната марка Honda.

Sony & Honda

Според експерти това партньорство ще е от полза и за двете страни. Години наред Honda се придържа към захранваните от водород автомобили, но тази технология изостава значително спрямо напредъка, постигнат при батериите за електромобили.

Сътрудничеството между Honda и Sony ще се изправи пред множество предизвикателства. Освен ако не предлагат истинска технологична иновация като високо автоматизирано шофиране например, те трудно ще се конкурират с вече наложилите се на пазара марки. От друга страна Sony все още има сериозен арсенал технологии в области като сензорите например, които са критично важни за автономното шофиране. Остава да видим как ще ни изненадат двете японски компании, след като комбинират усилията си.

Apple Vision Pro - свръхтехнологичните очила, с които Apple иска да покори нови реалности

Apple представи днес на своята конференция за разработчици първите си очила за смесена реалност Apple Vision Pro. Това е най-напредналият…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer