НачалоНовиниСвободни за изтегляне приложения с платено съдържание вече няма да се наричат безплатни в Европа

Свободни за изтегляне приложения с платено съдържание вече няма да се наричат безплатни в Европа

4521
Написана от  nixanbal 21 юли 2014
Свободни за изтегляне приложения с платено съдържание вече няма да се наричат безплатни в Европа

Много игри и приложения за смартфони се предлагат за безплатно изтегляне, но впоследствие се оказва, че дават опция за купуване на допълнително съдържание. Този софтуер условно наричаме "freemium" - нещо средно между free и premium, но в онлайн магазините на Google и Apple срещу цена пише "безплатно". Поне засега, защото Европейската комисия поиска това да се промени. 

Т.нар. freemium е предпочитан вариант за печалба за много игри и приложения днес

Много потребители се заблуждават от тези уж безплатни игри и приложения и подават оплаквания в европейските регулаторни органи. Проблемът е най-вече за родителите с малки деца, които изтеглят за тях съдържание, без да знаят, че след това детето може да използва кредитната им карта за отключване на нови колички или нови нива в различни игри например. 

От Google откликнаха на изискването на Европа и от септември надписът free ще изчезне от този тип игри и приложения в Google Play. От Apple отговориха с разяснение на няколко нови функции в iOS 8, които дават по-голям контрол на родителя, но за момента няма реакция на конкретния казус.

Сред изискванията на ЕК са още премахването на всякакво директно внушение към децата, че трябва да купуват съдържание в игрите, по-адекватна информираност за начина на заплащане и задължително оставяне на имейл на разработчика, към който потребителите биха могли да се обърнат при въпроси и оплаквания.   

Huawei P50 Pocket e адекватна алтернатива на Galaxy Z Flip 3, макар и без 5G

Huawei представи днес в Китай новия си смартфон със сгъваел дисплей P50 Pocket, който е първият им такъв модел с…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer