НачалоТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ 006: Първата 5G мрежа в България

ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ 006: Първата 5G мрежа в България

3620
Написана от  nixanbal

Здравейте с брой 6 на новото предаване за технологии на nixanbal - ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ! В този епизод ще си говорим за първата комерсиална 5G мрежа в България, която VIVACOM изненадващо за всички стартира миналата седмица в 27 града. Освен това ще ви представя два нови смартфона - единият с цена 400 лв., а другият - близо 4000 лв. 

Слушайте и като подкаст:

ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ в Apple Podcasts

ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ в Spotify

В Темата на броя мой събеседник е Владислав Димитров, Директор Архитектура, планиране и изграждане на мрежата във VIVACOM, който разказа подробности за това как операторът стартира 5G мрежата си, без да е имало ново разпределяне на честотен ресурс и какви са плановете за разширяване на покритието. 

5G в България

За мен изключително интересно беше да попитам как така при старта достъп до тази 5G мрежа има само едно устройство - Huawei P40 Pro. Оказва се, че за да поддържа 5G мрежата на VIVACOM, всеки модел трябва да получи актуализация на фърмуера си от производителя. Това обаче е труден процес, защото големите компании са фокусирани върху големите оператори по света, които вече имат работещи 5G мрежи и са с предимство. Все пак с вече стартирала комерсиална 5G мрежа VIVACOM ще има аргумент в своя полза при тези преговори, споделя Димитров. 

Какви са първоначалните инвестиции в 5G и какви са планираните през следващите години, ще има ли 5G покритие над цялата страна и още коментари ще чуете във видеото.

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com

В ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ КЛУБ 6 ви срещам накратко и с два нови смартфона, които току-що пристигнаха за ревю - премиум моделът със сгъваем дисплей Galaxy Z Fold 2 с цена от близо 4000 лв. и неговата противоположност - достъпният Moto G9 Plus, за който Motorola казва, че е смартфонът с най-добри технически характеристики за цената си от 400 лв. 

Надявам се всичко това да ви бъде интересно, а много скоро очаквайте и следващия епизод!

Honor V Purse е концептуален сгъваем смартфон, който изглежда като дамски аксесоар

На изложението IFA 2023 в Берлин току-що Honor обяви, че ще предлага в Европа сгъваемия си модел Magic V2, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer