НачалоНовиниТехнологията Mi Air Charge на Xiaomi обещава безжично зареждане от няколко метра дистанция

Технологията Mi Air Charge на Xiaomi обещава безжично зареждане от няколко метра дистанция

945
Написана от  nixanbal 29 януари 2021
Технологията Mi Air Charge на Xiaomi обещава безжично зареждане от няколко метра дистанция

Xiaomi обяви днес Mi Air Charge Technology - нова концепция за безжично зареждане на смартфони и други продукти, която може да действа от няколко метра разстояние и не изисква поставянето на устройството върху подложка, както в момента. На този етап обаче не е ясно кога това решение би могло да стигне до крайни потребители и да се използва в реални условия. 

Mi Air Charge Technology обещава до 5 W зареждане от разстояние, като тази скорост би могла да бъде еднаква за няколко едновременно зареждащи се устройства. Интересното е, че физически препятствия не биха повлияли ефективността на зареждане, казва производителят. 

Xiaomi обяснява, че е разработила предавател, който има вградени петфазни интерферентни антени, които могат точно да открият местоположението на смартфона. Фазовият контролен модул е съставен от 144 антени и предава милиметрови вълни директно към телефона чрез технология за генериране на лъчи. За смартфона е разработена миниатюрна антенна решетка с вградена "насочваща антена" и "приемаща антенна решетка". Насочващата антена излъчва информация за местоположението, при това с ниска консумация на енергия. Приемащата антена, съставена от 14 антени, преобразува сигнала на милиметровите вълни, излъчвани от Mi Air Charging устройството, в електрическа енергия чрез токоизправителна верига.

Xiaomi планира в бъдеще тяхната технология да може да работи и със смартчасовници, гривни и други носими устройства. Производителят дори смята, че Mi Air Charge би могла да зарежда и различни устройства в дома, включително високоговорители, настолни лампи и други малки смарт домашни уреди, което означава, че един ден бихме могли да избегнем голяма част от кабелите в жилищата си. 

Звучи футуристично и на този етап по-скоро е, тъй като тепърва очакваме да разберем дали и кога ще имаме достъп до технологията като крайни потребители. 

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer